icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kano op stadsgracht
Routes

Top tien kanoroutes met terrasgarantie

  • 03 juni 2013
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

Kroegkanoën, een studentengrap?

Geoefende kanovaarders met een eigen kano peddelen probleemloos tochten van twintig kilometer of meer op een dag. Maar voor wie af en toe eens een kano huurt, zijn dergelijke afstanden al snel te pittig. Zeker voor het hele gezin. Daarom bedachten we het kroegkanoën: korte en verrassende kanotochten van maximaal acht kilometer waar je rustig 2 à 3 uur over kunt doen. Langs een aantrekkelijke route met op zijn minst ergens een terrasje om aan te leggen en om de spieren te ontspannen. Bij uitstek geschikt voor beginners en als je er ook nog kano’s kunt huren... Ja, dan wordt zo’n kanotocht voor iedereen leuk en niet alleen voor studenten.

1. Utrecht (5 kilometer, 1-2 uur)

Het veelbezongen Ouwe Graggie in centrum Utrecht is met stip de kroegkanoroute met de hoogste terrasdichtheid. De sfeervolle terrasjes liggen vlak boven het water, waardoor je hier probleemloos kunt uitstappen. Wel even je boot op de kant leggen, want afmeren mag niet in verband met de smalle doorvaart. Met een rondje Oude Gracht – Nieuwe gracht glijdt de stad vanuit een heel ander perspectief aan je voorbij. Vanaf Kanoverhuur Utrecht is het 5 kilometer, ofwel e en uur varen. Vanaf Kanoverhuur De Rijnstroom bij stadion Galgewaard komen er een paar kilometer bij.
Tip: Beide kanoverhuurders organiseren avondtochten over de kleurrijk verlichte grachten!

Image
Kano op stadsgracht

2. De Dommel (8 kilometer, 1-2 uur)

Het riviertje De Dommel kronkelt vrolijk door het hart van Noord-Brabant. Vanaf Borkel peddel je ontspannen met de stroming mee in krap twee uur naar het eindpunt bij Valkenswaard. Onderweg kun je aanleggen bij De Zwaan in Borkel en Schaft of bij een van de picknickplaatsen in het natuurgebied Malpie. Bij het eindpunt ligt het terras De Venbergse Molen. Zo, nu eerst een ehh... Dommelsch natuurlijk!

De twee kanoverhuurders op dit traject brengen je meerdere keren per dag met kano en al naar het instappunt.

Image
Kanoër bij molen

3. Kinderdijk (8 kilometer, 2 uur)

Zet je neef uit Amerika eens in een Canadees en en vaar naar de negentien oer-Hollandse molens van Kinderdijk. Terwijl het op het dijkje werkelijk krioelt van de mensen, heb je op het water alle ruimte om van Hollandse luchten en draaiende molenwieken te genieten. Vanaf kanoverhuur met pannenkoekhuisje De Vinkenwaard bij Alblasserdam is het vier kilometer peddelen naar het UNESCO Werelderfgoed met natuurlijk een terras om even bij te komen en een souvenirshop voor je neef. Hollandser kan bijna niet.

4. Leiden (5 kilometer, 1-2 uur)

Als studentenstad heeft Leiden een naam hoog te houden op het gebied van kroegen en roeien. Jammer genoeg is het wel even zoeken naar een uitstapplaats door de hoge kademuren. Een goede mogelijkheid is Dok2 aan de Haven. Precies aan de andere kant van het centrum dan kanoverhuur Galgewater. Een rondje Oude Rijn – Nieuwe Rijn door het centrum is 4 kilometer. Via de singels kun je er eenvoudig een paar kilometer aan vast plakken.

Image
Kano in Utrecht
Image
Biertje op het terras

5. De Weerribben (8 kilometer, 2 uur)

Dit gebied werd ooit uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland. Het enige wat je dan nog nodig hebt voor een hoge notering in de kroegkano tipparade is een terras en een kanoverhuurder. Geen probleem, want die zijn hier in meervoud te vinden. De Kalenbergroute vanuit café De Weerribben of vanuit Kalenberg is acht kilometer. Op ontdekkingstocht door de mooiste rimboe van Nederland, op slechts een paar peddelslagen van kanoverhuur en terras!

6. De Wieden (9 kilometer, 2-3 uur)

Vanuit Belt Schutsloot in twee lussen door de kolken en vaarten van het rietsnijders walhalla. Als je na de eerste lus van 4 kilometer dorstig bent, leg je voor de tweede helft gewoon even aan bij een van de terrasjes, www.eetcafe-dewaterlelie.nl.

7. Nieuwkoopse Plassen (9 kilometer, 1-2 uur)

Op zoek naar de kolonie purperreigers in het groenste stukje van het Groene Hart. De noordelijke ronde vanuit het plaatsje Noorden www.nikano.nl, of de zuidelijk gelegen ronde vanuit Nieuwkoop, www.tijstermanboten.nl. Beide rondes zijn 9 kilometer.

8. Wormer en Jisp (8 kilometer, 2-3 uur)

Vanaf Kajakcentrum Arjan Bloem zwervend over 't Zwet en de Marken naar Jisp of andersom.

9. Snackboot Zutphen (3 kilometer, 1 uur)

Eerst onder een duistere middeleeuwse overwelving door en dan langs het historische centrum van Zutphen. Begin en eindpunt is cafetaria Snackboot, dus dit wordt een kanotochtje mèt!

10. De Hollandse Biesbosch (5 kilometer, 1-2 uur)

De Biesbosch op zakformaat vindt je bij Dordrecht. Niet zo uitgestrekt als de Brabantse Biesbosch, maar groot genoeg voor een korte zwerftocht door de kanokreken, www.actiefindebiesbosch.nl.

Image
Kano varen einde