icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Costa Rica, foto van een luiaard
Gebiedsinformatie

Top 3 Natuurparken in Costa Rica (waaronder de vulkaan Irazú!)

  • 22 februari 2019
  • Door: Anne Wesseling

Costa Rica is puur natuur. En het goede nieuws is dat die natuur ook beschermd wordt in een aantal prachtige natuurparken. Tijdens rondreizen met SNP doe je altijd meerdere natuurparken aan en staat er ook zeker een bezoek aan een vulkaan op het programma. We lichten er een paar voor je uit!

1 Monteverde National Park: in nevelen gehuld (en dat is móói!)

Image
costa-rica-7-600x404.jpg

‘Kijk daar!’ zegt de gids. Je tuurt in het groen. Daar ritselt iets, maar wáár precies? Gelukkig heeft de gids een telescoop mee. En dan zie je het plotseling: een neusbeertje, op z’n gemakje scharrelend tussen de bomen.

In Monteverde Nationaal Park is alles groen, groen en nog eens groen. In dit nevelwoud loop je vaak letterlijk met je hoofd in de wolken. Die mist zorgt voor een bijzondere, soms bijna mystieke sfeer. Maar om dieren te zien is die dichte begroeiing misschien niet ideaal, dus onze belangrijkste tip is om met een van de gidsen op pad te gaan. De gidsen zijn erop getraind om dieren te spotten en bovendien kunnen ze veel vertellen over het park en de dieren die er leven.

Waar je trouwens wél zelf volop dieren kunt zien, is in de overdekte vlindertuin. Er leven ruim dertig soorten vlinders, en met dank aan de bakjes bananenprut kun je ze van dichtbij zien en fotograferen. De mooiste? Dat is met stip de helderblauwe morpho-vlinder, die tot twintig centimeter (!) groot wordt.

Vanwege de ligging op bijna 1.500 meter én de hoge luchtvochtigheid is het in Monteverde NP voor Costa Ricaanse begrippen vrij koel, tussen vijftien en achttien graden. Neem bij een bezoek dan ook zeker warme (regen)kleding mee. In dit park worden veel activiteiten aangeboden, ziplinen bijvoorbeeld. Zéker leuk als je met oudere kinderen reist. Lees er hier meer over!

Image
costa-rica-6-600x404.jpg
Joehoe!!

2 Manuel Antonio National Park: qua dieren zit je hier goed (en neem je zwemspullen mee!)

Image
costa-rica-1-600x404.jpg

Manuel Antonio National Park ligt aan de westkust van Costa Rica, op een kleine drie uur rijden vanaf de hoofdstad San José. Manuel Antonio is kleiner en minder bekend dan Monteverde NP, maar wel een absolute aanrader. Dit nationale park is namelijk enorm afwisselend, met een grote diversiteit aan begroeiing en landschap.

Qua dieren zit je in hier echt op de eerste rang. In Manuel Antonio leven meer wilde dieren dan in Monteverde NP, en in het open landschap krijg je ze bovendien veel sneller te zien. Oranje sprinkhanen, knalrode krabben, lichtblauw gemêleerde leguanen - de kleuren knetteren je tegemoet. Er leven in Manuel Antonio National Park ook veel luiaards. Verrekijker mee, want ze hangen vaak hoog in de bomen. Maar het zijn de wasberen en Kapucijnaapjes die echt de show stelen. Ze zijn hier nauwelijks schuw en ze weten dat ze soms een prima lunch kunnen gappen uit een onbeheerde dagrugzak…

Als je het park binnenkomt, lijkt het aanvankelijk erg druk (ga als het kan zo vroeg mogelijk op de dag), maar zodra het toegangspad zich splitst, wordt het snel rustiger. Neem naar dit park zeker je zwemspullen mee, want na een wandeling wacht het strand. Niet zomaar een strand. Denk aan een bountystrand: wit zand, knalblauwe zee en palmbomen, en of dat nog niet genoeg is, lopen de leguanen, wasberen en Kapucijnaapjes zowat over je handdoek heen. Nou ja, misschien overdrijven we een béétje. Maar hoe dan ook: zelfs als je geen strandmens bent, zijn de stranden van Manuel Antonio bijzondere plekken om een paar uur te ontspannen.

3 Vulcán Irazú NP: de vulkaan die je niet wilt missen (en je rijdt er zo heen)

Image
Costa-Rica-8-600x404.jpg
De indrukwekkende hoofdkrater van Vulcán Irazú.

Costa Rica is een land van vulkanen. De hoogste is de Vulcán Irazú, een vulkaan zo’n twintig kilometer ten zuiden van de plaats Cartago. De Irazú is vooral bekend vanwege de indrukwekkende hoofdkrater, met een meer dat in kleur varieert van jadegroen tot helderblauw of soms zelfs rood. Maar de vulkaan is ook een fenomenaal uitzichtspunt: op heldere dagen zie je vanaf hier zowel de Golf van Mexico als de Stille Ocean.

Een hoop lichamelijke inspanning is er trouwens niet voor nodig om de vulkaan Irazú te bezoeken. Je parkeert nog net niet ín de krater, maar het scheelt niet veel. Vanaf de parkeerplaats is het pakweg vijftig meter naar de hoofdkrater. Voelt het toch plotseling alsof je net een halve marathon hebt gelopen? Dat ligt niet aan de kraterdampen, maar aan de hoogte: je zit hier op zo’n 3500 meter hoogte. Op de weg van Cartago naar de Irazú stijg je in korte tijd bijna tweeduizend meter. Je bent niet de enige van wie het lichaam even moeite moet doen om zich aan te passen.

De meeste bezoekers lopen naar de kraterrand, maken een foto en vertrekken weer. Dat is natuurlijk prima, maar heb je nog iets meer energie, pak dan zeker de kans om even rond te wandelen in de bijkrater. De puinvlakte is op zichzelf misschien niet spectaculair, maar je loopt hier dus wel ín een vulkaankrater. Misschien een mooi moment om stiekem even een dansje te doen. Omdat je in Costa Rica bent. En ook gewoon omdat het kán: dansen in de vulkaan!

Naar Costa Rica met SNP Natuurreizen

Tijdens de SNP rondreizen door Costa Rica bezoek je altijd meerdere natuurparken en vulkanen. Monteverde Nationaal Park bezoek je bijvoorbeeld tijdens de 15-daagse individuele rondreis Costa Rica: puur natuur. Tijdens de groepsreis Actie en avontuur, Costa Rica met de kids bezoeken we onder meer Cahuita NP, Tortuguero NP en de vulkaan El Arenál. En hou je trouwens van vogels en zou je op je reis ook dolgraag de kleurrijke quetzal zien? Check dan het programma van onze 'Vogelreis Costa Rica, met bezoek aan diverse nationale parken' . Je hebt dan kans om maar liefst 350 vogelsoorten waar te nemen, waaronder de toekan, de geelvleugelara èn de quetzal. 

Een overzicht van al onze Costa Rica-reizen vind je hier. Heb je een specifieke vraag, of zoek je een advies op maat? Bel dan met onze reisspecialisten, 024 - 3277000.