icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Scarpa Mojito Hike GTX bergwandelschoen

 • 01 juli 2019
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test lichte bergwandelschoenen uit de B-categorie. Je leest hier de testresultaten van de Scarpa Mojito Hike GTX,

Samengevat

Test Scarpa Mojito Hike GTX

Voordelen:

 • Lichtgewicht
 • Stevige zoolconstructie
 • Comfort
 • Bescherming neus
 • Verzoolbaar

Nadelen:

 • Krappe instap
 • Slappe schacht
 • Eerder A dan B

Eindconclusie:

"De Scarpa Mojito Hike GTX is een A/B wandelschoen met een middelhoge schacht. Hij is geschikt voor meerdaagse tochten in het midden gebergte met een niet te zware rugzak."

Image
Scarpa Mojito Hike GTX

Specificaties

Prijs: € 169,95
Gewicht: L 486,2 gr / R 480,4 gr (maat 7.5)
Categorie: A/B
Bovenwerk: 18 mm Suède/Synthetisch
Membraan: Gore-Tex
Zool: Vibram Salix
Verzoolbaar: Nee
Pasvorm: Smalle tot normale voeten
Maten: 36-50
Damesmodel: Scarpa Mojito Hike GTX WMN

Pasvorm

De pasvorm van de Scarpa Mojito Hike GTX is geschikt voor smalle tot normale voeten. De Scarpa Mojito Hike GTX WMN is de dames variant die het dichtst bij de Mojito in de buurt komt en is gebouwd op een dames leest.

Constructie

Het bovenwerk van de Scarpa Mojito Hike GTX bestaat voor het overgrote deel uit zacht 1.8 mm dik water afstotend suède leer.  Een Gore-Tex membraan maakt de schoeen waterdicht en ademend. De Mojito heeft inzetstukken van synthetisch materiaal. Die zitten op de plekken waar wat extra flexibiliteit nodig is: bij de tong en rond de bovenzijde van de schacht. De Mojito mist een echte brede beschermrand rondom. Alleen de neus is met rubber bekleed. De veterogen zijn gaatjes in het leder, maar achter het leer zit nog een kunststof versteviging. De haakjes op de schacht zijn van metaal. De zool constructie is stijver dan je op het oog zou verwachten. Het buigpunt ligt mooi onder de voorvoet. De zool Salix komt bij Vibram vandaan. Hij is niet verzoolbaar.

Image
Scarpa Mojito Hike GTX
De Mojito mist een echte brede beschermrand rondom. Alleen de neus is met rubber bekleed.

Aantrekken

Hij heeft een “lege” schacht en dan verwacht je een makkelijke instap. Dit is niet helemaal het geval. De tong klapt slechts beperkt open en je moet je voet dus echt even door de opening duwen. Zeker ook omdat een treklus op de schacht ontbreekt. De veters lopen redelijk soepel door de veterogen. Omdat het een midhoge schoen is kan je de veter spanning op de voet en de schacht niet onafhankelijk regelen. De ronde veters blijven doorgaans mooi zitten. De tong heeft geen lusje om scheefzakken tegen te gaan.

Praktijk

De Scarpa Mojito Hike GTX zijn schoenen met een tweeslachtig karakter. Ze zijn ‘laag’ en daardoor licht waardoor ze erg gemakkelijk en comfortabel lopen. Door dit uiterlijk verwacht je dat je er geen zware wandelingen mee kan maken. Dit is echter niet zo. De zoolconstructie is stevig genoeg om met een 40 liter rugzak een meerdaagse huttentocht in het midden gebergte te lopen. Één maar: je moet wel stevig op je benen staan. De lage flexibele schacht biedt nauwelijks steun aan de enkels. De zool zelf biedt bergen grip op nat en droog. Het grove profiel zorgt er ook voor dat steentjes er niet in blijven steken en modder loop je er gemakkelijk uit. Onder de tenen heeft de zool mooie ribbels die het klimmen zeker laten verlopen. De hak mist wel een beetje een rem voor het afdalen. Het water afstotende leer zorgt ervoor dat de schoenen licht blijven onder natte omstandigheden. De Gore-Tex voering in de schoen is waterdicht en ademt goed bij niet te warm weer. De doorwaadhoogte is slechts 9 cm.

Testresultaat/Conclusie

De Scarpa Mojito Hike GTX zit op de grens van A naar B. De lage en soepele schacht is overduidelijk A terwijl de zoolconstructie wel degelijk B is. Hierdoor is het echt een schoen voor ervaren wandelaars die wel een solide basis willen, maar een wat soepeler en lichtere schoen kunnen hebben. Voor niet ervaren wandelaars is het een fijne schoen voor het uitlaten van de hond tot lekkere wandelingen in het laag gebergte. Het water afstotende suède leder houdt de schoenen licht onder natte omstandigheden. De neus bescherming doet zijn werk. Jammer is de wat krappe instap in combinatie met een missend treklusje. De zool biedt goede grip en de schoen is verzoolbaar. De Scarpa Mojito Hike GTX kost € 169,95 en dat is bijzonder vriendelijk. Eindoordeel: goed.