icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Ortovox Pala Jacket man en vrouw
Uitrusting

Test Ortovox Pala Jacket

 • 09 oktober 2019
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test softshells voor drie seizoenen. Lees hier de testresultaten van het Ortovox Pala Jacket.

Samengevat

Test Ortovox Pala Jacket

Voordelen:

 • Comfort
 • Sportieve pasvorm
 • Uitstekend ademend
 • Gewicht
 • Compact op te vouwen
 • Wol mulesing vrij

Nadelen:

 • DWR-laag niet PVC-vrij
 • DWR-laag slijt snel
 • Niet voor koudere dagen

Eindconclusie:

Score van 3,5/5. "Het Ortovox Pala Jacket draagt dankzij het merino wol aan de binnenzijde comfortabel terwijl de kunstvezel buitenzijde erg slijtvast is."

Image
Ortovox Pala Jacket man en vrouw

De specificaties

Prijs: €199,95

Gewicht: Heren (M) gemeten 356,7 gr (360 opgegeven), dames 328 gr.

Maten: Heren S-XXL, dames XS-XL

Materiaal: 64% polyamide/15% Merino wol/11% elastan/10% polyamide

Wasvoorschrift: 30°C op anti-kreuk programma, niet strijken of droger. Technisch wasmiddel volgens Nederlandse leverancier. Niet volgens waslabel.

Details: 1 Steekzak op de linker borst met rits, licht elastische mouwmanchetten, capuchon zonder klep, twee weg voorrits.

In de praktijk

Het Ortovox Pala Jacket is een dunne softshell en geschikt voor activiteiten met een hoge intensiteit. Het jack is gemaakt van een stof met een combinatie van kunstvezels aan de buitenzijde en merino-wol aan de binnenzijde. Een knap staaltje weefwerk. Dankzij de wol draagt het jack uitermate comfortabel direct op de huid. Ook werkt het mooi vocht regulerend. De armen en schouders zijn nog een beetje versterkt met slijtvast Cordura-draad in het weefsel. De stof is erg flexibel waardoor je – ondanks de sportieve strakke pasvorm - veel bewegingsvrijheid hebt. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor klim en klauter werk, maar zeker ook voor een gewone boswandeling. Het is wel een beetje jammer dat het rugpand niet langer is dan het voorpand en dat de manchetten iets te wijd zijn. Door gebrek aan stelmogelijkheden sluiten ze niet mooi af. Onder de jas zit wel een goed stelkoord rond de heupen.

De voorrits kan twee kanten op en dat is handig bij het plassen of het dragen van een klimgordel. De rits loopt soepel en dankzij een goede flap achter de rits wordt tocht voorkomen en komt er nooit stof tussen de rits. Hij heeft een goede treklip waardoor bedienen met koude handen of handschoenen geen probleem is. Bij de keel/kin heeft de rits een zippergarage: wel zo comfortabel. De capuchon sluit nauw rond het hoofd en beweegt mooi mee als je je hoofd draait. Hij is niet te verstellen maar het elastiek rondom het gezicht werkt prima. De capuchon heeft geen klep en is daardoor voor brildragers minder praktisch. Een pet past wel onder de capuchon, een helm moet er over heen.

Het jack heeft slechts één zak en dat is jammer. Die zak is overigens groot genoeg voor een grote smartphone. Het lage gewicht van bijna 360 gram is vooral te verklaren door de dunne stof. Hierdoor is het Ortovox Pala Jacket ook erg compact op te vouwen en past daarmee altijd wel in een rugzak of fietstas. De waterafstotende laag aan de buitenzijde presteert nieuw iets minder dan gemiddeld en na 3-wasbeurten is er van afparelende werking nauwelijks sprake meer. Het jack is behoorlijk winddicht.

Waterdicht: Nee

Ademende werking: Score van 5/5

Winddicht: Score van 4/5

Afparelen: Score van 2/5

Image
Ortovox Pala Jacket merino
Het zit technisch mooi in elkaar met een kunstvezel buitenzijde en een merino wollen binnenkant.
Image
Ortovox Pala Jacket binnenzijde
Het zit technisch mooi in elkaar met een kunstvezel buitenzijde en een merino wollen binnenkant.
Image
Ortovox Pala Jacket rits
Handig bij het plassen: een voorrits die twee kanten op kan.
Image
Ortovox Pala Jacket capuchon
De capuchon is functioneel maar mist wel een klep.
Image
Ortovox Pala Jacket na 3 keer wassen
De DWR-laag na drie keer wassen.

Duurzaamheid

Geen gerecyclede materialen gebruikt. De merino wol is mulesing vrij. DWR-coating niet PFC vrij. Ortovox heeft een eigen – erg transparante - wol standaard, maar is niet aangesloten bij de Resposible Down Standard. Geen duurzaamheid informatie over het product. Lid van de Fair Wear Foundation en de EOCA. Nog geen Rank-a-Brand score.

Conclusie

Het Ortovox Pala Jacket draagt dankzij het merino wol aan de binnenzijde comfortabel terwijl de kunstvezel buitenzijde erg slijtvast is. De strakke pasvorm is dankzij de rekbare stof toch prettig. Goed winddicht, prima ademend. Jammer dat DWR-coating niet PFC-vrij is en dat hij het na drie keer wassen nagenoeg verdwenen is. Licht van gewicht en compact op te vouwen. Door de dunne stof niet voor koudere dagen. Elastische manchetten kunnen beter.

Informatie: www.ortovox.com