icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Test Keen Karraig Mid WP bergwandelschoen

  • 01 juli 2019
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaaboer

Op Pad test lichte bergwandelschoenen uit de B-categorie. Je leest hier de testresultaten van de Keen Karraig Mid WP.

Samengevat

Test Keen Karraig Mid WP

Voordelen:

  • Voor brede voeten
  • PFC-vrije waterafstotende laag
  • Doowaadhoogte

Nadelen:

  • Veteren omslachtig
  • Waterafstotende laag
  • Wat zweterig

Eindconclusie:

"De Keen Karraig Mid WP is een middelhoge wandelschoen met een behoorlijk hoge schacht. Hij is geschikt voor doorgaande tochten met een grote rugzak." 

Image
Keen Karraig Mid WP
Keen Karraig Mid WP

Specificaties

Prijs: € 189,95
Gewicht: R 697,5 gr / L 704,7 gr (maat  8)
Categorie: B
Bovenwerk: Leer
Membraan: Keen.Dry
Zool: Keen All Terrain+
Verzoolbaar: Nee
Pasvorm: Voor normale tot brede voeten.
Maten: 6-14
Damesmodel: Het damesmodel is vanaf augustus 2019 verkrijgbaar.

Pasvorm

Ondanks dat de Keen in Europa geproduceerd wordt, heeft de pasvorm van de Keen Karraig Mid WP veel weg van vollere Amerikaanse voeten. Hij is dan ook geschikt voor normale tot brede volle voeten.

Constructie

Het bovenwerk van de Keen Karraig Mid WP is geheel gemaakt van leer. Daar waar de tong uitklapt en rondom de schacht is synthetisch materiaal gebruikt voor de souplesse. Het leer heeft een PFC-vrij waterafstotende laag. De zool zorgt ervoor dat de schoen rondom een behoorlijke stootrand heeft. De zool is behoorlijk stijf maar het buigpunt ligt te ver naar achteren. De neus heeft een brede extra laag rubber. Op de voorvoet heeft de Keen metalen veterogen en op de schacht eveneens. Op het stuk tussen voorvoet en schacht zijn de ogen van kunststof. De schacht heeft een blokkeeroog waardoor je de veter spanning op de schacht en de voorvoet afzonderlijk kan regelen. Wel zit naar mijn mening dat oog iets te hoog. Op de schacht zit nog een extra lusje zodat je nog meer steun aan de enkels kan geven. De schoen is voorzien van Keens eigen Keen.Dry membraan.

Aantrekken

De tong kan wijd naar voren worden open geklapt waardoor in de schoen komen soepel gaat. Het dicht veteren is een ander verhaal. Doordat het blokkeeroog eigenlijk te hoog zit, moet je eigenlijk eerst de veter uit het blokkeroog halen en daarna met de hand de veters op de voorvoet stuk voor stuk aanspannen. Daarna doe je de veter terug en span je de bovenzijde. Kortom… nogal een gedoe. Mocht je meer enkelsteun willen dan kan je het extra lusje nog gebruiken maar daar wordt het niet makkelijker van. Verder glijden de dikke veters niet echt soepel door de ogen. Het lusje dat moet voorkomen dat de tong scheef zakt zit dan weer aan de lage kant.

Image
Keen Karraig Mid WP

Praktijk

Het gewicht van de schoenen is aan de zware kant in deze categorie en dat merk je tijdens het lopen. De schoenen dragen behoorlijk comfortabel en de polstering van de schacht is daar debet aan. Rond het buigpunt van de tenen treden wel behoorlijk vouwen in het leer op. Minder gelukkig vind ik de uitneembare inlegzool: de structuur is vrij grof en ik voel wat wrijving door de sokken heen. De zool biedt doorgaans goed grip, maar heeft wel de neiging modder vast te houden. Het leder heeft zich als stevig bewezen de beschermde neus is erg robuust. Opvallend is dat de waterafstotende laag niet echt lijkt te werken: wandelen door nat gras levert doorweekte plekken op. De schoenen zijn waterdicht gebleken. Wel heb ik behoorlijk last gehad van zweetvoeten. Door de hoge schacht is de doorwaadhoogte met 13 cm ook riant.

Testresultaat/Conclusie

De Keen Karraig Mid WP zijn qua gewicht iets aan de hoge kant. De hoge schacht biedt redelijk wat steun. Ze zijn geschikt voor wandelingen in het midden gebergte met een niet te zware rugzak. Zeg 40 tot 50 liter. De zool heeft goed grip op verschillende ondergronden. De hak heeft een goede rem. Wel blijft modder er makkelijk in hangen. De pasvorm is behoorlijk breed en daarmee is passen in de winkel een aanrader. De manier van veteren vind ik nogal omslachtig en ik zie de voordelen niet. De schoenen zijn waterdicht gebleken maar helaas laat de ademende werking wat te wensen over.

Dat de Keens niet verzoolbaar zijn is jammer. De prijs van € 189,95 is behoorlijk stevig gezien het gebodene. Eindoordeel: voldoende tot goed.

SNP Outdoorschool

Workshops & cursussen

Goed voorbereid op reis? Of wil je gewoon meer leren over gps-navigatie, weerkunde, fotografie of vogels? Geef je dan op voor een van de workshops of cursussen van de SNP Outdoor School.

Image
Kompas SNP Outdoorschool