icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tour de Mont-Blanc wandelroute Frankrijk
Routes

Praktische informatie over de Tour du Mont Blanc

 • 31 maart 2016
 • Door: Menno Boermans
 • Fotografie: Menno Boermans

De Tour du Mont Blanc is een van de oudste Grande Randonées van Frankrijk en wereldwijd beroemd. In tien dagen loop je rond de hoogste berg van de Alpen waarbij je overnacht in sfeervolle hutten en gîte d'étapes. Bergwandelervaring is een pré: wanneer je de ronde voltooit, heb je minstens 10.000 hoogtemeters in de benen. Maar de spierpijn ebt gelukkig snel weg, want aangezien de Tour du Mont Blanc door zowel Frankrijk, Zwitserland als Italië loopt, zijn het landschap, de cultuur, de keuken en de sfeer zeer divers en word je continu verrast door lokale traktaties. In dit artikel geven we je uitgebreide praktische informatie over de Tour du Mont Blanc.

Korte feiten

Over de Tour du Mont Blanc

 • Activiteit: Bergwandelen
 • Landen: Zwitserland, Frankrijk, Italië
 • Gebied: Alpen
 • De tocht: Tour du Mont Blanc, 8 -11-daagse trekking van 4 - 8 uur wandelen per dag, rond de hoogste berg van de Alpen.
 • Zwaarte: Pittig, bergwandelervaring vereist. Je legt op de klassieke ronde minstens 10.000 hoogtemeters af; op de alpiene variant zelfs 13.000 hm. Hoogste punt Col de la Croix du Bonhomme (2.433 m); op alpiene route Tête Nord des Fours en Mont Fortin (beide 2.756 m)
 • Moeilijkheidsgraad: T3, de alpiene variant in dit artikel is gewaardeerd met T4.
 • Navigatie: Wandelgids Tour du Mont Blanc.
 • Naar het gebied toe: Trein/bus naar het Zwitserse Trient.
 • Overnachten: Hutten en gîte d'étapes.
 • Wandelkaarten en -gidsen over de Tour du Mont-Blanc: kijk op de website van Reisboekhandel De Zwerver.

Lees je liever een sfeerverhaal over de Tour de Mont Blanc, schakel dan snel over naar deze pagina. Ben je zelf van plan om de Tour du Mont Blanc te wandelen, lees dan verder.

Image
Tour-de-Mont-Blanc-3

Tour du Mont Blanc, de route

De Tour du Mont Blanc is een klassieke bergwandelroute van 170 kilometer rond de hoogste berg van de Alpen. Je loopt achtereenvolgens door vallée du Trient, vallée de l'Arve, vallée de Montjoie, vallée des Glaciers, val Veni, het Italiaanse val Ferret, het Zwitserse val Ferret en het val d'Arpette. Velen wandelen tegen de klok in, maar aangezien het een rondtocht is, kan je ook met de klok mee gaan.

Image
tour_mont_blanc-kaart

Het gebied

Het Mont Blanc massief herbergt naast de hoogste berg van de Alpen meer dan 400 bergtoppen en 40 gletsjers. De wandeltocht voert door de regio's Haute Savoie en Savoie in Frankrijk, Aosta in Italië en Valais in Zwitserland. Onderweg kom je in aanraking met de karakteristieke landschappen, cultuur en keuken van deze drie landen. Chamonix in Frankrijk is een veelgebruikt startpunt, wij kiezen echter voor het Zwitserse Trient dat goed met het OV te bereiken is.

Georganiseerd de Tour du Mont Blanc doen

Wil je de Tour du Mont Blanc wandelen maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Bekijk dan onderstaande wandelvakantie, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Frankrijk - Haute Savoie Privéreis 10 dagen

Trektocht rond europa's hoogste berg

 • Bagagevervoer mogelijk
 • Keuze tussen Basic en Comfort variant
 • Dé klassieker in de Alpen
Vanaf € 868,00 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 1 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen
 • 9 ontbijten
 • 8 diners (comfort-variant: 7 )
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • rit met Tramway du Mont Blanc (ca. €25)
 • eventuele andere transfers
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Tour-de-Mont-Blanc-16

Zwaarte van de huttentocht

De meeste wandelaars doen acht tot elf dagen over de klassieke Tour du Mont Blanc.
Per dag loop je tussen de 4 en 8 uur. Er zijn vele alternatieve etappes en het ruime aanbod aan overnachtingsplekken geeft je de vrijheid om dagetappes naar gelieve in te korten. Het hoogste punt op de klassieke route is de Col de la Croix du Bonhomme (2.433 meter), maar wie de alpiene variant kiest klimt ook naar de 2.756 meter hoge Tête Nord des Fours en de evenhoge Mont Fortin. Je hebt na voltooiing minstens 10.000 hoogtemeters in de benen, als je de alpiene tocht doet, zelfs 3.000 meer. Ervaring in bergwandelen is noodzakelijk, ongeacht welke variant je loopt. Chamonix en Courmayeur zijn alpiene stadjes en met vele winkels, restaurants en barretjes prima plekken om een eventueel benodigde rustdag in door te brengen.

Moeilijkheidsgraad

De klassieke Tour du Mont Blanc is een meerdaagse bergwandeltocht, die gewaardeerd wordt met T3. Dat wil zeggen dat er altijd paden zichtbaar zijn, maar dat je af en toe geëxponeerde passages tegenkomt. De alpiene variant beschreven in het artikel is gewaardeerd met T4 omdat je tijdens de beklimmingen van de topjes (en afdalingen) deels door padloos terrein gaat, waar op sommige plaatsen handen nodig zijn voor de voortbeweging. Het terrein is deels zeer steil, je loopt over linke grashellingen en losse rotsen. Je moet in staat zijn het terrein te beoordelen, je goed te kunnen oriënteren en alpiene ervaring hebben.

Vervoer

Trein: Utrecht – Basel - Visp - Martigny en vanaf daar met de bus naar startpunt Trient. Kijk voor meer informatie op www.swisstravelsystem.com of www.sbb.ch.
Vliegen: Genève en vanaf daar met de trein naar Martigny.
Andere veelgebruikte startpunten zijn Chamonix, Les Houches, Courmayeur en Champex.

Auto huren

Een auto huren in Frankrijk?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars

Wandelgids en -kaart

Gids:

Kaarten:

 • Massif et Tour du Mont Blanc, Itinéraire de randonnée pédestre, 1:50.000, uitg. Editions Didier Richard
 • IGN 3531 ET Saint Gervais-les-Bains Massif du Mont Blanc, 1:25.000, uitg. Institut Geographique National
 • IGN 3531 OT Megève Col des Aravis, 1:25.000, uitg. Institut Geographique National
 • IGN 3630 OT Chamonix Massif du Mont Blanc, 1:25.000, uitg. Institut Geographique National
 • Carta dei Sentieri nr 1 Monte Bianco Courmayeur, 1:25.000, uitg. L'Escursionista
 • Landeskarte 1365 Grand Saint Bernard, 1: 250.000, uitg. Swisstopo
 • Landeskarte 1345 Orsières, 1: 250.000, uitg. Swisstopo
 • Landeskarte 1344 Col de Balme, 1: 250.000, uitg. Swisstopo
Image
Tour-de-Mont-Blanc-9

De alpiene Tour du Mont Blanc van dag tot dag:

Dag 1

Trient (1.300 m.) – Aiguille des Posettes (2.201 m.) - Tré-le-Champ (1.417 m.)
Duur: 7 uur. Stijgen: 1.100 meter, dalen: 1.000 meter.

Vanuit het Zwitserse bergdorp Trient (1.300 m.) over een steeds steiler wordend bergpad naar de refuge des Grands (2.110 m.). Onderweg een passage over een prachtige aangelegde stenen trap. Traverseren naar Col de Balme (2.190 m.) op de grens met Frankrijk, waar de Mont Blanc voor het eerst in het vizier komt. Via Col des Posettes (1.997 m.) over een mooi graatweg naar onze eerste bergtop: de Aiguille des Posettes (2.201 m.) Afdaling door met alpenrozen bezaaide weiden en mooie bossen tot het gehucht Tré-le-Champ (1.417 m.)

Variant: Je kunt ook via Vallorcine (1.260 m.) 'om de berg heen' lopen of de Aiguille des Posettes rechts laten liggen en vanaf de Col de Balme direct naar Tré-le-Champ afdalen.

Reserveren: Gîte Refuge La Boerne

 

Dag 2

Tré-le-Champ (1.417 m.) – Le Clocher du Brévent (2.398 m.) - Refuge de Bellachat (2.152 m.)
Duur: 8 uur. Stijgen: 1.600 meter, dalen: 900 meter.

Vanaf Tré-le-Champ (1.417 m.) betreed je via een mooi slingerend bergpad door koele bossen al snel het Réserve Naturelle Nationale des Aiguilles Rouges. De klim naar de Tete aux Vents (2.130 m.) en het Lac Blanc (2.352 m.) is op een paar plekken beveiligd met ladders. Onderweg is de kans op het zien van steenbokken groot. Je daalt af naar Flégère (1875 m.) en stijgt weer naar de Col du Brévent (2.368 m.). Dit is het lelijkste stuk van de hele TMB omdat je door een kaalgeslagen skigebied loopt. Gelukkig kom je al snel op de top van de Brévent uit, vanwaar het uitzicht op de Mont Blanc en de gehele Aravis-keten werkelijk fenomenaal is. Een korte afdaling brengt je bij de rustieke Refuge de Bellachat (2.152 m.).

Variant: Vanaf Flégère kan je ook afdalen naar Chamonix (desnoods met de kabelbaan). De volgende etappe start je dan in Les Houches, waar je met de bus komt.

ReserverenRefuge de Bellachat 
 

Image
Tour-de-Mont-Blanc-1
Image
Tour-de-Mont-Blanc-12

Dag 3

Refuge de Bellachat (2.152 m.) – Aiguillette des Houches (2.285 m.) - Tresse (1.016 m.)
Duur: 7 uur. Stijgen: 750 meter, dalen: 1900 meter.

Vanaf de Refuge de Bellachat (2.152 m.) klim je direct naar ons topje van vandaag: de Aiguillette des Houches (2.285 m.). Met de majestueuze Mont Blanc constant voor je neus afdalen via Merlet (1.500 m.) naar Les Houches (1.005 m.) Aan de overkant van het dal over jeepwegen weer stijgen richting de Col de Voza (1.650 m.) waar je de vallée de l'Arve verlaat. Daarna gaat het omlaag via Bionnassay (1.320 m.) en Le Champel (1.200 m.) naar het dorpje Tresse (1.016 m.) in de vallée de Montjoie.

Variant: Vanuit Les Houches kan je ook met de kabelbaan omhoog naar Bellevue. Vandaar kan je naar de Col de Voza lopen of als je volgende etappe niet de Mont Joly is, via de Col de Tricot naar Chalets de Miage en de alternatieve overnachtingsplek Chalets du Truc.

Reserveren: Chambres d'hôtes montagnardes Chez Adalbert (8 plaatsen).

Dag 4

Tresse (1.016 m.) – Mont Joly (2.525 m.) - Refuge de Nant Borrant (1.460 m.)
Duur: 7 uur. Stijgen: 1.600 meter, dalen: 1.250 meter.

Vanaf Tresse (1016 m.) over een slingerend bospad omhoog naar Refuge Porchery (1.717 m.) en over open weides verder naar Chalet du Mont Joly (2.002 m.) vanwaar een steile laatste klim je op de top van de Mont Joly (2.525 m.) brengt. Het uitzicht op de Mont Blanc is de hele tijd waanzinnig mooi. Een prachtige -en af en toe luchtige- graatwandeling brengt je via de Tête de la Combaz en de Tête du Véleray op de Aiguille Croche (2.487 m.). Daarna daal je af naar de Col du Joly (1.989 m.) en via Refuge Roselette (1.871 m.) arriveer je bij de Refuge de Nant Borrant (1.460 m.), bekend om de heerlijke terrastuin.

Variant: Vanaf Tresse kan je met de bus naar Refuge de Nant Borrant of als je vannacht in Chalets du Truc hebt overnacht, loop je via La Frasse en de Refuge de Tré-la-Tete naar Refuge de Nant Borrant.

ReserverenRefuge de Nant Borrant.
 

Dag 5

Refuge de Nant Borrant (1.460 m.) – Tête Nord des Fours (2.665 m.) - Refuge des Mottets (1.864 m.) Duur: 7 uur. Stijgen: 1.400 meter, dalen: 1.000 meter.

Vanaf de Refuge de Nant Borrant (1.460 m.) over een jeepweg naar Refuge de la Balme (1.706 m.) en licht stijgend via de hoogvlakte Tumulus (2.043 m.) naar de Col du Bonhomme (2.329 m.) en Col de la Croix du Bonhomme (2.433 m.). Onderweg domineren de spitse rotsen van de Aiguille de la Pennaz. Buig naar het noorden af en je bereikt de Tête Nord des Fours (2.756 m.), een van de twee  hoogste toppen van de alpiene trektocht. Via de Col des Fours (2.665 m.) daal je steil af de waterrijke vallée des Glaciers in. Een kleine klim brengt je bij de Refuge des Mottets (1.864 m.).

Variant: Vanaf de Col de la Croix du Bonhomme kan je ook afdalen naar Les Chapieux, vanwaar een jeeptaxi je desgewenst naar de Refuge des Mottets brengt. Je kunt ook overnachten in de Refuge op de  Col de la Croix du Bonhomme.

Reserveren: Refuge des Mottets.
 

Image
Tour-de-Mont-Blanc-2

Dag 6

Refuge des Mottets (1.864 m.) - Mont Fortin (2.756 m.) - Le Randonneur (1.900 m.)
Duur: 8 uur. Stijgen: 1.250 meter, dalen: 1.150 meter.

Vanaf de Refuge des Mottets (1.864 m.) in de koele schaduw van de morgen een steile klim naar de Col de la Seigne (2.516 m.) waar de Mont Blanc -oh nee, Monte Bianco- in vol ornaat tevoorschijn komt. Via de Col des Chavannes (2.603 m.) over een rotspad naar de Mont Fortin (2.756 m.). De afdaling is een beetje tricky. Losse stenen en veel schuivende kiezels vergen een concentratie en goede looptechniek. Vanaf  L'Arp Vieille sup. (2.303 m.) traverseren we richting de Col de Chécrouit (1.965 m.). Onderweg kan je een verfrissende duik nemen in het Lac Chécrouit. Er zijn meerdere opties, maar Le Randonneur is de leukste (en lekkerste) plek om te overnachten.

Variant: Vanaf de Col de la Seigne kan je ook naar Lac de Combal in het Val Veny afdalen en via Peuterey naar Courmayeur lopen, of via L'Arp Vieille inf. naar L'Arp Vieille sup. en door naar Le Randonneur.  Eventueel kan je ook overnachten in de Rifugio Elisabetta (2.195 m.) tussen de Col de la Seigne en het Lago Combal.

Reserveren: Le Randonneur
 

Dag 7

Le Randonneur (1.900 m.) - Mont Chetif (2.343 m.) - Courmayeur (1.226 m.)
Duur: 4 uur. Stijgen: 600 meter, dalen: 1.300 meter.

Een korte, steile klim brengt je vanaf Le Randonneur (1.900 m.) op de top van de Mont Chetif (2.343 m.) Na het genieten van een mooi ochtendpanorama op de Mont Blanc keten, met onder meer de Aiguille Noire, Dent du Géant en Grandes Jorasses, daal je over dezelfde route af en via Plan Chécrouit (1.697 m.) loop je over een bospad door naar Courmayeur (1226 m.). In Courmayeur kan je heerlijk eten, verse espresso drinken, een Italiaans ijsje eten, relaxen in een spa of een bezoekje brengen aan het alpiene museum 'Il Museo Alpino Duca degli Abruzzi'.

Variant: Zonder Mont Chetif afdalen naar Courmayeur.
Reserveren: In Courmayeur zijn vele hotels en gites.

Dag 8

Courmayeur (1.226 m.) - Testa della Tronche (2.584 m.) - Rifugio Elena (2.062 m.)
Duur: 8 uur. Stijgen: 2.100 meter, dalen: 1.200 meter.

Uit Courmayeur (1.226 m.) loop je via de wijk Villair en een zigzaggend bospad omhoog naar de Rifugio Bertone (1.989 m.) Hier maakt een heerlijke espresso je klaar voor een pittige klim over een prachtige graat naar de Testa Bernarda (2.534 m.) en Testa delle Tronche (2.584 m.) Mooie vergezichten alom. Afdalen naar de Col Sapin (2.436 m.) en weer stijgen naar de Pas entre deux Sauts (2.524 m.). Via de Rifugio Walter Bonatti (2.025 m.) afdalen naar Arnouva en over de jeepweg weer stijgen naar de Rifugio Elena (2.062 m.) de grote maar gezellige hut die als een adelaarsnest op de rotsen ligt.

Variant: Vanaf de Rifugio Bertone gaat de klassieke route lager langs de flank via Leuchey en Alpe Lèche naar de Rifugio Walter Bonatti. Vanuit Courmayeur kan je ook een taxibus nemen naar Arnouva.


Reserveren: Rifugio Elena

Image
Tour-de-Mont-Blanc-13

Dag 9

Rifugio Elena (2.062 m.) - Tête de Ferret (2.713 m.) - Relais d'Arpette (1.627 m.)
Duur: 8 uur. Stijgen: 1.500 meter, dalen: 1.850 meter.

Na een dubbele espresso begint direct achter de Rifugio Elena (2.062 m.) de klim naar de Grand Col Ferret (2.537 m.) op de grens met Zwitserland. Hier verdwijnt de Monte Bianco uit zicht. Via een padloze gras- en gruishelling kom je op de top van de Tête de Ferret (2.713 m.) Voorzichtig je weg zoekend aan de noordoostkant afdalen naar de Petit Col Ferret (2.490 m.) Let op: laat je niet verleiden om vanaf de Rifugio Elena direct naar de Petit Col Ferret te klimmen. Dit terrein is de laatste jaren erg instabiel en gevaarlijk geworden. Vanaf de Petit Col gaat een goed pad het Zwitserse Val Ferret in, en via Léchere kom je in het dorpje La Fouly (1.600 m.) Een lang maar prachtig pad voert je langs de rivier naar Praz-de-Fort (1.151 m.) en na Issert loop je over een stijgend bospad naar Lac de Champex (1.470 m.) Nog een laatste stijging en je kunt neerstrijken op het terras van Relais d'Arpette.

Variant: Vanaf de Grand Col Ferret kan je ook afdalen naar Ferret, waar een bus je naar Champex brengt. Of je overnacht in La Fouly of Praz de Fort.

Reserveren: Relais d'Arpette
 

Dag 10

Relais d'Arpette (1.627 m.) - Fenêtre d'Arpette (2.665 m.) - Trient (1.300 m.)
Duur: 5 uur. Stijgen: 1.050 meter, dalen: 1.400 meter.

Ook op de laatste etappe is het flink zweten. De steile klim vanaf Relais d'Arpette (1.627 m.) naar het Fenêtre d'Arpette (2.665 m.) loont zich echter zeer. Zodra je je hoofd over de col heen steekt doemt een prachtig nieuw panorama op, met de woeste glacier du Trient op aaiafstand. De afdaling naar Trient is steil en het is nog even goed op je voeten letten, maar zodra je bij de het Chalet du Glacier bent, kun je relaxed pootjebaden: je hebt de tocht volbracht!

Variant: Vanaf Lac de Champex kan je ook via de "Bovine" naar de Col de Forclaz (1526 m.) en Trient lopen. Zo vermijd je de uitputtende klim naar het Fenêtre d'Arpette.


Reserveren: Auberge Mont Blanc
 

Disclaimer

Op Pad en de auteur proberen zo secuur mogelijk informatie te delen. Er kan echter altijd onbewust een foutje sluipen in de tekst en in de bergen zijn paden en routes constant onderhevig aan veranderingen. De informatie gegeven op deze pagina dienen slechts ter inspiratie. Eenieder die daadwerkelijk de Tour du Mont Blanc gaat lopen is zelf verantwoordelijk voor voldoende kennis en ervaring op het gebied van bergwandelen, weerkunde, oriëntatie, EHBO en bergredding. Op Pad en de auteur kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor financieel, geestelijk of lichamelijk letsel.

Image
Tour-de-Mont-Blanc-7

Weerbericht

De hoge toppen en immense ijsmassas van de gletsjers zorgen voor een grillig weerpatroon en op enkele delen van de route heerst zelfs een onduidelijk microklimaat. Wees altijd bedacht om plotselinge weersomslagen. In de zomer komt hitte-onweer in de middag veel voor.

Bergredding

 • In Frankrijk bel je bij een noodgeval het PGHM +33 450 531689
 • In Zwitserland (Wallis) bel je 144
 • In Italië bel je 118