icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Dovrefjell, foto van stenen in de bergen
Blog

Op speurtocht door Dovrefjell in de nazomer

  • 18 augustus 2014
  • Door: Fred Geers
  • Fotografie: Fred Geers en Yulia B

Ook Noorwegen kent mooie zomers waarbij de temperaturen soms boven de 30 graden stijgen. Maar dé tijd om rendieren en muskusossen te speuren is de herfst. In Dovrefjell, als de begroeiing herfstkleuren begint te vertonen kun je ze tussen de begroeiing zien scharrelen. Langzaam trekt de noordenwind aan.

De berkenbomen voorbij

Dovrefjell is een uitgestrekt bergplateau, met één grote berg die overal bovenuit torent: de Snøhetta. Voordat men nauwkeurige metingen kon verrichten, is deze berg lang aangezien voor de hoogste berg van het land. De karakteristieke berg met een duidelijke sneeuwwand in een halve kom is goed te beklimmen. Een mooie tocht door het verder open landschap. Je wandelt  vanuit Kongsvold door de laatste berkenbosjes, daarna is het een kwestie van wandelen, klimmen en klauteren. Bovenop wacht een bijzonder uitzicht op de berg zelf en de uitgestrekte Dovrefjell.

Image
lkdfl;akdjfkl;jfl;akdfjkl;
Langzaam worden de herfstkleuren zichtbaar.

Rendieren en muskusossen

In Dovrefjell loopt nog de oudste stam wilde rendieren. De dieren worden uitvoerig bestudeerd en bewaakt om de stam gezond te houden. De onderzoekers van het 'villreinsenter' houdt de populatie goed in de gaten. Op 1 augustus zijn de kalveren weer geteld, ook met behulp van foto’s vanuit de lucht. Een ander dier dat we tegen kunnen komen is de muskusos. Dit prehistorische dier stamt af van de schapen en heeft niets met ossen te maken. Ze leven verder alleen nog op Groenland. We kunnen ze tegenkomen op onze eigen tocht, maar wie gericht wil speuren doet er goed aan met een safari met een gids mee te gaan. Omdat de gidsen vaak dagelijks in de bergen zijn, weten ze feilloos de dieren te vinden. Ook omdat die hun vaste plekjes hebben waar ze zich regelmatig ophouden.

Image
dl;fkjasl;dfjldfjldfjlad
Gespot!

In de sporen van pelgrims en koningen

Wie niet te voet het gebied wil binnengaan, maar wel vertrouwd is met een paard kan een paard huren. Bij Hjerkinn fjellstue is keuze genoeg. In deze fjellstue ontvangen ze al dertien generaties gasten die tochten maken door de Dovrefjell. Vanuit deze plek is het ook mogelijk een stuk van het pelgrimspad te volgen. Dit pad kruist ook Vårstigen, een oud stuk Kongevei. Onvoorstelbaar dat paard en wagen hier ooit frequent over heen gingen, dwars de bergen over naar het noorden. Wie niet heel veel tijd heeft kan ook stukken van deze paden lopen, er zijn trajecten die vanaf de E6 te benaderen zijn. Langs de weg bij Kongsvold ligt een botanische tuin met een groot aantal bergplanten en mossen die van naam voorzien zijn: leuk om de namen van de vele planten te zien.

Image
dfkljad;fkljad;fkjsdl;kfj
Te voet in de sporen van pelgrims en koningen.

Overnachten dichtbij de wildernis

Een van de plekken om goed te overnachten nabij de wildernis is Furuhaugli turisthytter; je kunt je tentje er opzetten of slapen in een hytte (hut) midden in het berkenbos aan de voet van de Dovrefjell. Vanuit het raam kijk je zo tussen de berken door. Het geeft vooral een hoogvlakte-gevoel omdat er geen hogere bergen om je heen zijn in de nabijheid. Bij Hjerkinn Fjellstue zit je al op 1000 m hoogte. Van hieruit is het ook niet naar van het fraai vormgegeven Viewpoint Snøhetta. Tussen het hout en het glas kun je eindeloos de natuur in kijken. Neem je verrekijker en telelens mee. Bij Kongsvold Fjellstue is het vertrekpunt van tochten naar de Snøhetta of voor safari’s. En wie van een bijzondere maaltijd houdt komt hier na de tocht graag terug. Al eeuwen is deze plek bekend om zijn bijzondere maaltijden.

Image
d;flkjalfkjadl;fj sdlf
Viewpoint Snøhetta: een plek om wat langer te blijven.

Meer informatie

Dovrefjell en andere berggebieden.

Overnachting, activiteiten en safari’s.