icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Blue Mountains
Reistip

Op reis met kleine druktemakers

  • 10 maart 2020
  • Door: Elly Molenaar

Elly Molenaar reisde vorig jaar zes maanden met vriend en peuter door Nieuw-Zeeland en Australië. Ze schreef er het boek Druktemaker Down Under over. In dit artikel geeft ze zeven tips om het reizen met kleine kinderen leuk te maken.

1. Laat dingen komen zoals ze komen

Toegegeven, reizen met kleine kind(eren) is heel anders dan zonder. Stel je daar van tevoren op in en accepteer het. Stel geen hoge eisen als het gaat om de activiteiten die je wilt doen. Laat dingen vooral komen zoals ze komen. Net als thuis dus. Wil jij graag die mooie wandeling maken en stemt je peuter daar lachend en zingend mee in? Hieperdepiep! Wacht niet te lang en maak gebruik van de goedgezindheid van je spruit. Maar realiseer je ook dat het na de eerste zeven stappen al over kan zijn met de pret. Dat een onaangekondigde driftbui zomaar roet in het eten kan gooien.

Geniet dus van het moment. Als je vooraf geen verwachtingen hebt, kan het ook niet tegenvallen. Houd jezelf voor dat juist de dingen die je wél meemaakt met zo’n kleine druktemaker aan boord – soms pas achteraf gezien – hartstikke waardevol zijn. Je kleintje breekt bijvoorbeeld heel gemakkelijk het spreekwoordelijke ijs. Het maakt het voeren van leuke en ontspannen gesprekken met locals een stuk simpeler. Iedere ouder - waar ook ter wereld - herkent tenslotte het onbevangen gedrag van een kind en krijgt er al snel een glimlach van op het gezicht. Wat is er nou fijner dan een spontane spatter- en zwempartij met je kleintje bij die prachtige waterval? Je zou het toch heel anders beleven zonder hem of haar aan je zij.

Image
Blue Mountains

2. Zorg voor regelmaat

Driftbuien zijn onlosmakelijk met je peuter verbonden. Zijn of haar hersenen zijn simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om zichzelf altijd in de hand te houden. Ze horen bij de welbekende peuterpuberteit. Vanaf drie jaar wordt de hartstocht van je kind geleidelijk aan minder en rond het vijfde jaar zijn de meeste uitbarstingen zo goed als verdwenen.

Denk nou niet dat je kind die ontwikkeling tijdens de vakanties wel even achterwege laat om de goede sfeer te behouden. Door de vele nieuwe indrukken die hij of zij dagelijks voor zijn kiezen krijgt, komen die uitbarstingen misschien zelfs wel vaker en heftiger voorbij. Voor driftbuien geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Probeer daarom – hoe lastig ook tijdens het reizen – regelmaat in te voeren. Tijdens je vakantie zien de dagen er natuurlijk anders uit dan thuis, maar voldoende slaap en op tijd eten en drinken zijn erg belangrijk voor de gemoedstoestand van je kroost en uiteindelijk dus ook voor die van jou. Zorg daarom voor duidelijke bedtijden, vaste eetmomenten en plan wat rustpauze in tijdens de dag.

3. Maak tijd voor jezelf

Me-time is een must voor ouders van kleine druktemakers. Ook – en misschien wel juist – tijdens een langere reis. Tijd voor jezelf is noodzakelijk om goed te functioneren, net zoals je moet eten en drinken en je onderdak nodig hebt. Als ouders van een jong kind dreigt het er wel eens bij in te schieten. Maar een goede ouder is een blije ouder. Dus werk samen en gun elkaar de nodige tijd voor elkaar.

Winactie

Win 'Druktemaker Down Under'

Wij geven drie exemplaren weg van het boek 'Druktemaker Down Under'. Winnen? Stuur dan jouw leukste reismoment met je kind naar info@oppad.nl

4. Maak wandelen leuk

Maak een wandeling leuker voor je klauterkampioen door het uitdagend te maken (op kinderniveau dan, het moet wel veilig blijven natuurlijk). Klimmen met handen en voeten vinden de meeste kinderen veel leuker dan wandelen over een geplaveid paadje. Zoek de wandelingen als het kan dus daar op uit. Een doel stellen kan ook. Beloof bijvoorbeeld dat jullie aan het eind van een wandeling bij een strand of een meer even lekker gaan zwemmen of dat jullie bij een winkel een souvenirtje kopen als jullie de hele hike voltooid hebben. Oh, dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste advies om een wandeling leuk te houden voor het hele gezin: neem genoeg snacks mee. Een kind met een lege maag verzet doorgaans geen stap meer. Is je nakomeling echter nogal koppig, tja, regel dan toch maar een drager...

Image
Elly Molenaar - Grampians

5. Regel van te voren een drager

Koop of leen voordat je op reis gaat al een kinderdrager. Alleen al omdat het je veel tijd bespaart om er één te vinden tijdens je reis. De draagzakken van het merk Tula zijn bijvoorbeeld sterk genoeg om peuters en kleuters mee te dragen en zijn gemakkelijk mee te nemen in je tas omdat je ze kunt opvouwen. Ze wegen van zichzelf niet veel. Handig voor als je twijfelkontje soms wel zelf wil lopen en soms ook niet. Ga je voor een steviger exemplaar en wil je de drager tijdens de vlucht graag inchecken, koop dan een dunne flightbag. Die doe je er gemakkelijk omheen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid spullen die je er nog bij kunt proppen. Houd wel het gewicht in de gaten.

Image
Elly Molenaar - Drager

6. Neem een EHBO-kit mee

Een EHBO-kit in de reisbagage is geen slecht idee, zeker als je een kleintje bij je hebt. Peuters en kleuters hebben nou eenmaal de neiging om de haverklap om te vallen, over hun eigen voeten te struikelen en zich te stoten aan van alles en nog wat. Dan is het fijn als pleisters en ontsmettingsmiddelen in de buurt zijn. Helemaal slim is het dan dus ook om, als je een wandeling of uitstapje maakt, het één en ander in je handbagage te stoppen. Het kan tenslotte net het verschil maken tussen een leuke, vrolijke dag en eentje vol tranen. O ja, iets om rekening mee te houden: een kinderpleister op een pijnlijke knie doet het een stuk beter dan zo’n saaie, beige grotemensen-plakker.

7. Soms is een scherm wel makkelijk

Ook al zie je je kleine deugniet waarschijnlijk liever niet de hele dag over een scherm heen hangen, op sommige momenten is het toch wel makkelijk. Leg je erbij neer dat het soms nou eenmaal de enige oplossing is. Geniet vervolgens van de rust die je ermee creëert. Die kan je als jonge ouders goed gebruiken, ook tijdens vakanties. Je spruit zal er vast niet per direct vierkante ogen van krijgen, moet je maar denken.

Image
Mount Kosciuszko