icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
wandelen lapland Kungsleden
Routes

Kungsleden: 440 kilometer wandelen door Zweeds Lapland

  • 28 juli 2023
  • Door: Jacqueline Raaijmakers
  • Fotografie: Jacqueline Raaijmakers

Dik 160 kilometer boven de poolcirkel, in het noorden van Zweeds Lapland, begint het Kungsleden (Koningspad). Het is de bekendste wandelroute van Zweden. In het hoogseizoen (juli) betekent dit dat het een relatief druk wandelpad is, hoewel je zeker niet over de wandelaars struikelt. In het voor- of naseizoen is het op het Kungsleden rustig. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze prachtige wandelroute.

Wat is de Kungsleden?

De Kungsleden is één van de bekendste lange wandelroutes van Zweden. In totaal is de route 440 kilometer lang en goed gemarkeerd. Je zult afwisselend door open alpien terrein en door lagergelegen berkenbossen met soms moerasachtige stukken veengrond lopen. Regelmatig liggen er dan ook planken op de route om nattere stukken toegankelijker te maken of om een stuk natuur te beschermen. Af en toe zul je ook een meer moeten oversteken met een (roei)boot. Daarnaast passeer je af en toe een klein dorpje.

Praktische info

Wandelen op de Kungsleden, in 't kort

  • Activiteit: Bergwandelen
  • Land: Zweden
  • Gebied: Lapland
  • Wandelroute: Kungsleden
  • Lengte: 440 kilometer. Voor het hele traject heb je zeker 23 dagen nodig.
  • Start- en eindpunt: Abisko en Hemavan
  • Beste seizoen: Juli en augustus
  • Navigatie: Gemarkeerd met roodgeverfde stenen
  • Vervoer: Abisko is met bus en trein bereikbaar. Hemavan alleen met de bus. Onderweg zul je af en toe met een boot een meer moeten overvaren.
  • Overnachten: Wildkamperen of in hutten
  • Wandelkaarten: BD6, BD8, BD10, BD14, BD16 en AC2 Lantmäteriets Fjällkarta 1:100:000.

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
De brug tussen Salka en Singi
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Bloemen na Tjaktjapasset
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Wandelen over planken na Tjaktjastugorna

Waar loopt de Kungsleden?

De Kungsleden ligt in Noord-Zweden. Het gebied dat wij kennen als Lapland. De meeste mensen lopen de route van Abisko naar Hemavan. Maar andersom kun je de route natuurlijk ook doen. Daarbij passeer je de kleine dorpjes Kvikkjokk, Jäkkvik en Ammärnas. Tussen Kvikkjokk en Jäkkvik steek je de poolcirkel over.

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Samen hut bij Kaitum

Wanneer kun je het beste de Kungsleden doen?

De populairste maanden om de Kungsleden te wandelen zijn juli en augustus. Het is immers de grootste kans op warmere temperaturen. Maar het is ook de periode dat de muggen - tot zeker half augustus - het meest actief zijn. Vroeger of later vertrekken is mogelijk, maar half juni kan er nog veel sneeuw liggen op bijvoorbeeld het hoogste punt van de route: Tjäktjapasset. September kan prachtig zijn met geel, oranje en rode herfstkleuren, maar ook is het mogelijk dat je te maken krijgt met het eerste laagje sneeuw. Let in die periodes daarnaast op de openingstijden van de hutten en de vaartijden van de boten.

  • Bekijk hier de openingstijden van de hutten langs de Kungsleden.
  • Bekijk hier de vaartijden van de boten. 
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Herfst, net voorbij Tjaktjapasset

Waar overnacht je op de Kungsleden?

Als je de hele Kungsleden wilt doen, kun je het beste gaan wildkamperen. Dankzij het unieke allemansrecht van Zweden is het toegestaan om bijna overal te kamperen. Zo ben je het meest flexibel qua planning, ervaar je de grootste vrijheid en kan je optimaal genieten van de Zweedse wildernis.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in hutten te overnachten. Tussen Kvikkjokk en Ammärnas zijn er helaas geen hutten van de Svenska Turistföreningen. Daarom is alleen het stuk tussen Kvikkjokk en Abisko geschikt voor overnachtingen in hutten. De afstanden tussen de hutten variëren van 12 tot 21 kilometer.

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Koken voor de tent bij Madir
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Hut bij Singistugorna

Is de Kungsleden moeilijk om te doen?

Het korte antwoord is nee. Ten minste als je goed voorbereid bent.

Een goede voorbereiding begint natuurlijk thuis, vooraf aan je wandelavontuur. Hierbij zorg je voor een goede conditie, goed materiaal en een goede planning. Denk bij een goede conditie eraan dat je minimaal 15 kilometer kunt wandelen in heuvelachtig terrein met een rugzak van 15 tot 20 kilo. Naast die goede conditie kun je ook overweg met kaart en kompas.

Zorg daarnaast voor goed materiaal: een passende rugzak, stevige wandelschoenen, een tent die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, een slaapzak en -matje met voldoende isolatie en regenkleding.

Voor een goede planning denk je niet alleen na over het aantal dagen dat je tot je beschikking hebt, over het tempo dat je kunt lopen of hoeveel eten je onderweg nodig hebt, maar ook over de beschikbaarheid van openbaar vervoer en mogelijke tegenslagen.   

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Pauzebeeld: ziplocs, routekaart en snacks

Hoe plan ik een zo’n lange wandeltocht als de Kungsleden?

Allereerst hoef je de hele Kungsleden natuurlijk niet persé in één keer te doen. Je kunt bijvoorbeeld ook starten of eindigen in Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Jäkkvik en Ammärnas. En als je start in Nikkaluokta sta je in twee dagen ook op de Kungsleden.

Sowieso is het slim om de hele route in kleinere etappes te verdelen. Reken daarbij in uren in plaats van kilometers. Met een rugzak van 20 kilo wandel je zo’n 3 kilometer per uur. Daarnaast heb je extra tijd nodig als je gaat stijgen of dalen. Per 20 minuten kun je 100 meter stijgen. En per 15 minuten 100 meter dalen. Dus als je 6 uur per dag wilt wandelen, dan zul je maximaal 18 kilometer halen. Af en toe een (halve) rustdag inplannen kan ook geen kwaad.

Mogelijke etappes met daarbij wandeldagen van 6 tot 7 uur en bootovertochten.

  • 1.  Abisko – Vakkotavare: 101 kilometer in 5,5 dag.

Tijdens deze etappe passeer je het hoogste punt van de Kungsleden: Tjäktjapasset (1130 meter). Vanaf Teusajaurestugorna kun je met een roeiboot de Teusajaure over varen.

  • 2. Vakkotavare – Kvikkjokk: 59 kilometer in 4,5 dag.

In Vakkotavare kun je het beste de bus nemen naar Saltoluokta. Want tussen deze twee hutten ligt een saaie brede grindweg. De bus sluit vervolgens aan op de boot over Langas. Vanaf Sitojaurestugorna vaart er een boot over Sitojaure. Bij Akste kun je zelf over Laitaure roeien of je over laten varen.

  • 3. Kvikkjokk – Jäkkvik: 88 kilometer in 5 dagen.

Deze etappe begint met een boot over Sakkat. Vervolgens gaat er nog een boot over Riebnes vanaf Vuonatjviken. En daarna nog een klein stukje met een roeiboot over Hornavan net voor Jäkkvik.

  • 4. Jäkkvik – Ammärnas: 80 kilometer in 4,5 dag.
  • 5. Ammärnas – Hemavan: 67 kilometer in 3,5 dag.
  • Informatie over de boten vind je hier.
  • Voor de hele route (395 kilometer wandelen, 30 kilometer met de bus en 15 kilometer varen) heb je dus zeker 23 dagen nodig. Dit is het meest optimale scenario, waarbij de vaar- en bustijden goed aansluiten op jouw wandeltijden.  
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Boot bij Sitojaure
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Steiger aan meer bij Langas

Hoe kom je bij jouw beginpunt?

De eerdergenoemde start- en eindpunten zijn allemaal met de bus bereikbaar. In Abisko stopt bovendien een trein. Informatie over de bussen tussen Abisko en Jäkkvik vind je op:

Voor de bussen tussen Ammärnas en Hemavan kijk je op:

Alle treinen in Zweden kun je boeken via:

Waar kun je onderweg bevoorraden?

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Je zou ervoor kunnen kiezen om een groot gedeelte van je eten al vanuit Nederland mee te nemen in je rugzak. Denk daarbij van tevoren ook goed na waar je een gastankje of benzine gaat kopen voor je brander.  

Daarnaast is het mogelijk om boodschappen te doen in een kleine supermarkt in Abisko, Jäkkvik, Ammärnas en Hemavan. De grote berghutten, zoals in Abisko, Saltoluokta en Kvikkjokk hebben ook een winkeltje waar je gedroogde maaltijden en gastankjes kunt kopen. Veel andere kleinere hutten, zoals bijvoorbeeld Sälkastugorna hebben ook vaak extra producten, maar niet allemaal. Het eten in de hutten is trouwens wel flink duurder.

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Herfst voor Salkastugorna

Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen?

Op grote delen van de Kungsleden, behalve in de eerder genoemde dorpjes, is er geen bereik voor je smartphone. Maar er zijn wel andere mogelijkheden om offgrid met het thuisfront in contact te blijven. Garmin heeft bijvoorbeeld de inReach Mini, waarmee je berichten kunt ontvangen en verzenden, je locatie kunt delen en een SOS-functie aan kunt zetten. Findmespot heeft dan weer een SPOT GEN4 om in verbinding te blijven en in geval van nood hulp in te schakelen. Zorg er in ieder geval voor dat je je routeplan bij iemand in Nederland achterlaat.

Wat moet je ook nog weten voor je de Kungsleden gaat lopen?

Het water langs de Kungsleden kun je zo uit de rivier drinken. Je hebt dus geen waterfilter nodig. Daarnaast is het slim om een powerbank voor je smartphone mee te nemen of een extra accu als je met een fotocamera fotografeert. Gebruik bovendien waterdichte zakken en zip locs om spullen die niet nat mogen worden, zoals je extra kleding, je slaapzak of je notitieboekje, in te pakken. Als je met een wat zware rugzak loopt, zijn wandelstokken heel fijn voor meer stabiliteit tijdens het wandelen.

Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Drinkfles vullen bij een beekje; het water is hier ongefilterd te drinken
Image
Kungsleden Zweeds Lapland
Een stukje wandelen door het bos bij Jakkvik
Reisverslag

Een stuk(je) Kungsleden

De schrijfster van dit verhaal, Jacqueline Raaijmakers, is kind aan huis in Zweeds Lapland. Zo liep (en rende) ze al zeven keer de Dag Hammarskjöldleden (ook wel bekend als de Fjällräven Classic), dat onderdeel uitmaakt van de Kungsleden. Haar intrigerende verslag van de laatste tocht, in juni 2023, lees je hier

SNP Natuurreizen

Georganiseerd naar Zweden

Een reis naar Zweden staat in het teken van actief vakantie vieren, want het Scandinavische land heeft een schitterende ongerepte natuur van uitgestrekte bossen, ruige bergen, liefst 96.000 meren en een schilderachtige kustlijn met tal van (onbewoonde) eilanden.
Kijk op snp.nl
Image
Wandelen in Zweden
SNP Natuurreizen