icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Man mountainbiket in de Dolomieten
Gebiedsinformatie

Mountainbiken Dolomieten

  • 02 april 2014
  • Door: Matthijs de Winter
  • Fotografie: Sjiva Janssen

Het Natuurpark Fanes-Sennes-Braies vind je in de Dolomieten, Italië, grofweg in de driehoek Valle di Landro- S. Vigilio di Marebbe- S. Cassiano en is ongeveer een derde van de Veluwe groot. Het Fanes-plateau is een populairgebied om te mountainbiken, maar ook om te wandelen. In dit karstlandschap vol met spleten en holen vind je vele bergmeren. Het meer Lago di Braies/Pragser Wildsee wordt beschouwd als een van de mooiste meren van de Dolomieten. Zowel in Dobbiaco als in St Vigilio vind je musea over het gebied Fanes-Sennes-Braies.

Gemaakte mountainbiketochten in de Dolomieten

Op Pad reed vijf mountainbikeroutes in de Dolomieten, Dobbiaco-Dobbiaco (39 km), Dobbiaco- Plätzwiese (20 km), Plätzwiese- Plätzwiese (40 km) en Plätzwiese-Sennes (17 km)  en Sennes-Dobbiaco (49 km). Reken, met uitzondering van de laatste rit, op een halve dag mountainbiken. De ritten naar Sennes en de rondtocht Plätzwiese zijn de fraaiste mountainbikeroutes. Meer weten over mountainbiken in de Dolomieten? Op Pad reed ook routes bij Kronplatz en Sella Ronda.

Image
mountainbiken-dolomieten-italie-02

Zwaarte & moeilijkheidsgraad van de mountainbiketochten

Deze mountainbikeroutes in de Dolomieten zijn zeker geen tochten voor beginnende mountainbikers. Je fietsconditie moet echt goed zijn. De hellingen zijn steil en lang. Technisch zijn de mountainbikeroutes niet al te lastig.

Markering van de mountainbikeroutes

In de Dolomieten vind je genoeg routebordjes, maar voor de gemaakte routes heb je de SNP gps-routes nodig.

Navigatie tijdens de mountainbiketochten

Gps. Er zijn in de Dolomieten ook fietsroutes met bordjes, maar wij hebben toch vaak dankbaar gebruik gemaakt van de gps-routes.

Image
mountainbiken-dolomieten-italie-04

Vervoer naar de Dolomieten

Auto (1018 km ), vliegen kan ook, bijvoorbeeld met Transavia naar Innsbruck.

Beste seizoen om te mountainbiken in de Dolomieten

Mei tot september. Wij reden de tochten begin september met de eerste sneeuw. In de zomermaanden kan het druk zijn met wandelaars op de mountainbikeroutes.

Image
mountainbiken-dolomieten-italie-05

Overnachten in de Dolomieten

Start- en eindpunt van deze tocht is Dobbiaco (Toblach). Wij sliepen in Dobbiaco bij Hotel Rosengarten, www.rosengarten.it. Onderweg sliepen we in twee berghutten, Berggasthof Plätzwiese (www.plaetswiese, hele jaar open) en Sennes Hütte (www.sennes.com).

Mountainbike huren en repareren

In Dobbiaco Rentabike (bij het station) of Funactive Tours in het centrum, anders iets verderop Bike store Troger Markus in Villabassa. Meer verhuuradressen vind je op www.three-peaks.info onder ‘cycling’.

Kaarten en gidsen mountainbiketochten Dolomieten

  • Wanderkarte Naturpark Fanes-Sennes-Braies 1:25.000.
  • Reisgids (algemeen) Dolomieten/ Gardameer ANWB goud (19,95).

Website over de Dolomieten

Image
mountainbiken-dolomieten-italie-06