icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sardinië, fietsen
Reisverhaal

Fietsen op Sardinië

  • 20 november 2018
  • Door: Patricia Hengeveld
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Met een smak beland ik op straat. Een oudere man komt verschrikt op me afgestevend. “Signora, signora, va bene?” Hij raapt ondertussen de klep van mijn fietshelm op. Ik knik. Mijn schouder voelt beurs en mijn ego is wat gebutst, maar verder lijkt er niets aan de hand. Opgelucht krabbel ik op en controleer mijn fiets. Klassieke beginnersfout. Rem nooit met je voorrem als je over gladde kinderkopjes naar beneden zoeft én tegelijkertijd scherp de bocht door moet. Zeker niet als een ijverig veegwagentje je net is voor gegaan.

Fietsfilm

We zijn op Sardinië om voor SNP een fietsfilm op te nemen. ‘We’ zijn SNP-collega Marleen, cameraman Allart en outdoorexpert Gijs. Als decor hebben we het ongerepte zuidwesten uitgekozen. Niet alleen om de schoonheid van het Italiaanse eiland te laten zien, maar juist ook om een SNP fietsvakantie in beeld te brengen. Gijs neemt daarbij nog een aantal filmpjes met praktische fietstips voor zijn rekening. Want, wat neem je mee als je gaat fietsen? En hoe stel je je huurfiets van te voren af? Zulke tips zijn altijd handig wanneer je, net als ik, nog niet bijster veel fietsreis ervaring hebt. Omdat we jammer genoeg geen tijd hebben om de hele fietsroute daadwerkelijk te gaan fietsen, zoeken we de mooiste plekjes op om de opnames te maken.

Image
99A8508-HR1-600x400.jpg

Sant’Antioco

En dat zijn er nogal wat, dus we moeten streng zijn en keuzes maken. We starten met filmen in Sant’Antioco, de ‘hoofdstad’ van het gelijknamige schiereiland. Sant’Antioco ligt voor de kust van Sardinië en is met een brug aan het moedereiland verbonden. Ondanks de weersvoorspellingen schijnt de zon en is de temperatuur ’s morgens al aangenaam. Prima fietsweer en fraaie beelden lijken verzekerd. De stad is gelegen in een baai en de pastelkleurige gevels van de huizen lichten prachtig op in de ochtendlicht. Er is geen wolkje aan de lucht en tientallen flamingo’s speuren in de lagune al pootje badend naar voedsel. Cameraman Allart schiet de eerste beelden en opgetogen rijden we verder.

Image
Sardinie

Bloemenzee

De eigenaresse van ons appartement vertelde dat het de afgelopen maanden flink heeft geregend op het normaal zo droge eiland en dat is goed te merken. De groene glooiende weides zijn omgetoverd tot één grote bloemenzee van goudgeel en wit, een lust voor het oog. We fietsen over verlaten landweggetjes langs knoestige olijfbomen, wijngaarden, metershoge cactussen en struiken rozemarijn en tijm in de berm. Na Sant’Antioco besluiten we te gaan filmen in de omgeving van Nebida aan de Costa Verde. En groen is het er zeker. De heuvels zijn rijk begroeid met pijnbomen, jeneverstruiken en maquis. We fietsen grotendeels over asfaltwegen, maar er is weinig verkeer en de automobilisten die er zijn houden rekening met fietsers. We slingeren door de groene heuvels en hebben zo nu en dan een prachtig uitzicht op zee.

Image
Sardinie

Charmante plaatsjes

Niet alleen de natuur is een prachtig decor, ook de vele plaatsjes zijn het filmen waard. Het charmante Carloforte bijvoorbeeld op het eilandje San Pietro, met haar kleurrijke gebouwen en gezellige boulevard met metershoge palmbomen. Of het vriendelijke stadje Teulada, waar oudere mannen elke middag op het plein bij elkaar komen om de laatste nieuwtjes met elkaar te bespreken. Nieuwsgierig houden ze het filmende viertal in de gaten. Terwijl Gijs en Allart een instructiefilm opnemen op het kerkplein, hebben Marleen en ik de tijd om het plaatsje te verkennen. We maken zo goed en zo kwaad als dat gaat een praatje met de vriendelijke inwoners wat leidt tot hilarische spraakverwarringen. Wanneer we onze spullen inladen voor het laatste deel van onze trip, worden we hartelijk uitgezwaaid.

Image
Sardinie

Costa del Sud

Lest best, en dat is bij deze trip niet anders. De laatste beelden voor onze film maken we langs de ruige Costa del Sud. Dit is ook het slotstuk van de SNP fietsreis. En ook al hebben we de afgelopen dagen heel veel gefilmd, we kunnen hier niet anders dan nog meer opnames maken. Het is er simpelweg te mooi. De fietsroute slingert langs de ruige kustlijn en na elke bocht worden we getrakteerd op verlaten baaitjes, azuurblauwe zee en schitterende vergezichten. Met een glas lokale wijn genieten we na op een terras in Pula. Wat hebben we veel gezien, en wat valt er nog veel te ontdekken. Sardegna, fino a presto! Sardinië, tot snel!