icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tenerife wandelen
Landeninformatie

De mooiste wandelroutes op Tenerife

 • 16 september 2021
 • Door: Roel van den Eijnde
 • Fotografie: Turismo de Tenerife

Tenerife roept vooral associaties op als populaire bestemming voor zonaanbidders en overwinteraars. Minder bekend is dat het grootste Canarische eiland ook een buitengewoon veelzijdige en avontuurlijke wandelbestemming is. In het onderstaande artikel geven we tips voor de mooiste plekken.

Tenerife is een eiland waar je het hele jaar terecht kunt, het wordt niet voor niets “het eiland van de eeuwige lente” genoemd. De temperatuur om te wandelen is er dan ook vrijwel altijd aangenaam. Het eiland telt een groot aantal beschermde natuurgebieden en een nationaal park met tientallen gemarkeerde wandelroutes. Natuurlijk maakt de beklimming van de indrukwekkende vulkaan El Teide een onvergetelijke indruk op iedere wandelaar. Deze tocht is een must. Maar ook in het Teno- en Anagagebergte kun je prachtige dagwandelingen maken die weer een heel ander beeld van het eiland geven. Je vindt er mysterieuze groene nevelwouden, bossen vol laurierbomen, ruige kloven, uitgestrekte kale bergtoppen, semi-woestijnen en verborgen valleien. Wandelen hoeft geen dag hetzelfde te zijn! Al die verschillende, machtige landschappen van Tenerife maken het echter lastig kiezen. Daarom een overzicht van acht héle mooie en afwisselende wandelingen op verschillende delen van het eiland. Waarom nog wachten? Wandelschoenen aan en lopen maar!

Image
Spanje Tenerife wandelen
Pico del Teide

1. Pico del Teide

De hoogste berg van heel Spanje mag natuurlijk op geen enkel lijstje ontbreken. De 3718 meter hoge vulkaan vormt het machtige hart van Tenerife en is altijd dominant aanwezig, waar je ook op het eiland bent. Bij helder weer kun je vanaf de top de hele Canarische archipel overzien en zelfs de kust van Afrika zien liggen. De beklimming van El Teide is machtig. Langs bizarre rotsformaties en door een imposant, met vulkaankegels getooid zand- en lavalandschap bereik je uiteindelijk de top en ontvouwt zich een verbluffend uitzicht.

Wandelaars die het zichzelf makkelijk willen maken, kiezen voor de kabelbaan (Teleférico) naar een hoogte van 3555 meter en klimmen vanaf daar naar de top. Zwaarder maar zeker indrukwekkender is om de tocht naar boven helemaal op eigen kracht te doen. Wie het laatste stuk van het eindstation van de kabelbaan naar de top wil afleggen, heeft echter wel een(gratis) permit nodig. Deze is (tijdig!) aan te vragen via deze link. Een andere mogelijkheid is om te overnachten in de Refugio Altavista (als gevolg van Covid in 2021 tijdelijk gesloten). De klim naar de top moet wel voor zonsopkomst aangevangen worden. In welk jaargetijde je El Teide ook beklimt: zorg altijd voor warme kleding en goed schoeisel!

Alternatieve wandeling: de naastgelegene Pico Viejo (3135 m).

2. Montaña de Guajara

Veel wandelingen op Tenerife liggen binnen de grenzen van het in 1954 opgerichte Parque Nacional del Teide. Zo ook die naar de top van de 2718 meter hoge Guajara, de op drie na hoogste berg van Tenerife. De berg wordt gezien als de mooiste uitzichttop aan de rand van de caldera; de gigantische kraterrand van El Teide. De meest uitdagende wandeling naar de brede, markante top begint in Vilaflor, met 1420 meter het hoogstgelegen dorp van Tenerife. Het is één van de absolute koningstochten van het eiland! De dagtocht is lang, maar niet ingewikkeld en biedt voldoende ‘rustmomenten’.

Korter is ook mogelijk. Een andere klim begint namelijk vanaf de Parador Nacional. Je mist dan wel de prachtige aanloop over een oude camino door uitgestrekte dennenbossen met onderweg verbluffende uitzichten op El Teide, Pico Viejo en Montaña Blanca. En een machtig vergezicht over de Caldera de Las Cañadas waar in het voorjaar het Teide-slangenkruid bloeit. Bij helder weer kun je ook Gran Canaria, El Hierro, La Palma en La Gomera zien liggen.

Wie een beklimming te zwaar vindt: een wandeling rondom de Guajara is ook mogelijk. 

Image
Spanje Tenerife wandelen
Afur Parque Rural de Anaga

3. Rondwandeling Afur-Taganana

Liefhebbers scharen deze wandeling bij hun favorieten als het gaat om tochten in het noordoostelijk gelegen Anaga-gebergte. Dit groene en stille deel van het eiland, met een ruige kustlijn, valt grotendeels binnen de grenzen van het Parque Rural de Anaga. Het is een zeer afwisselende tocht die zowel door het binnenland als langs de steile kust loopt. Onderweg talloze prachtige uitzichten en de mogelijkheid om een heerlijk uitstapje te maken naar de goed verscholen Playa de Tamadiste (zwemkleding mee!) die je via de indrukwekkende Barranco de Tamadiste bereikt.

Het stuk vanaf de Playa de Tamadiste terug langs de steile met cactussen en palmen begroeide kust naar Taganana, met onderweg zicht op de Roques de Enmedio en het rotseiland Roque de Dentro, is waarschijnlijk het hoogtepunt van deze dagwandeling. De tocht is niet moeilijk, maar wel lang (ca. 5 uur).  

4. Paisaje Lunar

Het ‘maanlandschap’ Paisaje Lunar, aan de zuidkant van de berg Guajara, is een fascinerend natuurwonder dat eigenlijk niet gemist mag worden. De zuilen en torens van geelwit puimsteen (vulkanisch!) vormen een wonderlijk landschap waar je als wandelaar je weg doorheen zoekt. Gelukkig is deze route goed gemarkeerd met verfstrepen en wegwijzers. Delen van het gebied zijn begroeid met gele gaspeldoorn die niet alleen in het voorjaar bloeit, maar ook in december en januari.

Uitgangspunt vormt het dorp Vilaflor. Vanaf hier loop je door een aantal barrancos (ravijnen) naar het sterk geërodeerde landschap van de Paisaje Lunar. Het is een heerlijke wandeling van ca 13 km die voor iedereen goed te doen is, óók voor gezinnen met wat oudere kinderen.

Deze wandeling is eventueel ook te combineren met de beklimming van de Guajara (zie wandeling 2), maar daarmee wordt de tocht wel een stuk langer en zwaarder.

5. Masca Kloof

Iedereen die de Mascakloof door het Teno-gebergte heeft gelopen, komt terug met jubelende verhalen. De lange afdaling vanaf het dorp Masca door de machtige Barranco de Masca vereist wel een goede conditie en stevige wandelschoenen met een goed profiel.

Om de stroom aan wandelaars beter te reguleren (en te beperken), is het sinds 2020 noodzakelijk vooraf een toegangsbewijs aan te vragen voor een bezoek aan de kloof. Dat moet online geregeld worden en is gratis. Ook is het vooralsnog niet meer mogelijk om aan het einde van de wandeling gebruik te maken van de bootdienst die je terugbrengt naar Los Gigantes. Dat betekent dat de route dus zowel heen als terug moet worden afgelegd (in totaal ca 8 uur!). Meer actuele informatie is hier te vinden.

De wandeling door de Mascakloof eindigt na 650 hoogtemeter afdalen bij een ongerept en wilde baai, de Playa de Masca. Geniet voor je terugkeert zeker nog even van de reusachtige, vulkanische rotskliffen Acantilados de Los Gigantes die hier oprijzen uit de zee.

Image
Punta del Hidalgo
Punta del Hidalgo

6. Punta del Hidalgo naar Batán de Abajo

Een lange, maar zeer spectaculaire rondwandeling in het Anaga-gebergte! Wilde ravijnen, machtige vergezichten, oude waterkanalen, afgelegen dorpen en als hoogtepunt: de indrukwekkende afdaling in de Barranco del Río. De wandeling komt ook door het afgelegen gehucht Bejía dat schitterend is gelegen tegen een steile rots, omgeven door kleine akkers. Deze wandeling kun je beter niet maken met slecht weer en is alleen voor geoefende wandelaars.

Een minder zware, maar ook prachtige tocht in hetzelfde gebied is die van Ermita Cruz del Carmen (bezoekerscentrum) via Chinamada naar Punta del Hidalgo. Vooral het laatste stuk naar de kust is imposant langs steile rotskliffen met daaronder de Atlantische Oceaan. Voor deze wandeling moet je wel een bus terugnemen naar het beginpunt, maar het is geen straf om in Punta del Hidalgo nog even te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de vele lokale restaurants.  

De wandeling is in het terrein met geel-witte verfstrepen gemarkeerd en bewegwijzerd als PR TF 10.

7. Rondwandeling Chamorga

In het uiterste noordoosten van Tenerife, aan de noordkant van het Anaga-gebergte, vind je nog een oorspronkelijk landschap met kleine dorpen en veel groen. Deze geweldige rondwandeling van ca. 5,5 uur begint en eindigt in Chamorga; eindpunt van een zeer spectaculaire en kronkelige autoweg door nevelwouden. De lus voert eerst naar de vuurtoren Faro de Anaga, gaat verder langs de ruige noordkust met zicht op het rotseiland Roque de Dentro en heeft een mogelijkheid om te rusten in het dorp El Draguillo. Je daalt af over de hoofdkam van het Anaga-gebergte en komt zo uit in Chamorga.

De wandeling is in het terrein gemarkeerd en bewegwijzerd als PR TF 6. Een veel kortere variant die zich beperkt tot het westelijke deel van de wandeling, begint in Roque de las Bodegas en loopt deels langs de zee naar El Draguillo.

Image
Spanje Tenerife wandelen
Uitzicht op de Teide

8. Órganos hoogteweg

Deze heerlijke rondwandeling in het centrale deel van Tenerife biedt onderweg voortdurend uitzicht op El Teide en de Orotavavallei. Je wandelt door een weids, open landschap vol wilde bloemen met plukken dennenbos waar ‘baarden’ van mos aan de takken hangen. De Portillo del Topo is het hoogste punt op de route (1600 m) en vormt door de indrukwekkende vergezichten een geweldige lunchplek. Naamgever van deze wandeling zijn Los Órganos; de orgelpijpen, die slaan op de tot 150 meter hoge basaltpilaren die met wat fantasie lijken op de pijpen van een orgel.

Begin- en eindpunt van deze wandeling vormt Aguamansa De wandeling duurt ca 4 uur en is ook voor gezinnen met oudere kinderen goed te doen, maar minder geschikt voor wandelaars met hoogtevrees.

Bovenstaande wandelingen zijn ook terug te vinden in diverse wandelgidsen over Tenerife (zowel Engels- als Nederlandstalig). Zorg altijd voor een goede wandelkaart als je op pad gaat. Liefst met ingetekende routes en een schaal van 1:25.000 of 1:50.000. Bestudeer de weerberichten goed en stem daar je wandeling op af. Als je de bergen ingaat, neem dan warme kleding en een regenjas mee. Stevige bergschoenen zijn voor alle genoemde wandelingen een must!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Turismo de Tenerife.

Georganiseerd naar Tenerife

Wil je graag naar Tenerife maar heb je geen tijd om het zelf te organiseren? Kijk dan eens naar onderstaande reis, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Spanje - Tenerife Privéreis 8 dagen

Wandelvakantie met huurauto langs bijzondere hotels

 • Exotisch vulkaanlandschap
 • Goede en sfeervolle hotels
 • Volledige vrijheid met huurauto
Vanaf € 806,25 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 2 op 5
 • Comfort: 4 op 5

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • brandstof en eventuele tol
 • lunches
 • diners
 • tickets en reservering kabelbaan Teide (moet vooraf geboekt worden, zie onder programmadag 5)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR