icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Lopen met trekkingstokken
Uitrusting

Lopen met trekkingstokken

  • 20 augustus 2014
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: A. Blaauboer/H. Baumgartner

Nog steeds rust er een taboe op het lopen met trekkingstokken. Je ben een watje, kreupel of gewoon een oude sok. En dat is raar, want het lopen met telescopisch inschuifbare wandelstokken is gewoon verstandig. Lees verder en je leert waarom en waar je op moet letten bij de aanschaf van een paar trekkingstokken.

Waarom lopen met trekkingstokken?

De redenen zijn divers, maar hebben allemaal te maken met onze fysieke en psychische gesteldheid. Mensen die veel wandelen met een zware rugzak belasten hun lichaam zwaarder dan waar het doorgaans voor wordt gebruikt. Vooral de knieën krijgen het zwaar te verduren. De kans op overbelasting en daardoor blessures is dan ook een vrij normaal verschijnsel. Door met trekkingstokken te lopen ontlast je de knieën en dit is niet zomaar een logische gedachte, maar wordt ook door medisch onderzoek ondersteund.

In 2010 deed de Universiteit van Northumbria (Groot-Brittanië) een onderzoek waarbij 37 mannen en vrouwen werden gemeten bij de klim en de afdaling van de Engelse Mount Snowdon. De helft deed het met trekkingstokken en de uitkomst is dat deze groep minder vermoeid was na de tocht en tot drie dagen na de tocht minder last had van vermoeide spieren. Daarnaast herstelde de groep met trekkingstokken sneller.

Een bijkomend voordeel van een minder vermoeid lijf en de bijbehorende verslapte alertheid, is dat mensen een betere controle over hun lichaam houden met minder misstappen of valpartijen tot gevolg. En daarmee wordt ook het psychologische aspect van het lopen met stokken bevestigd: mensen voelen zich zekerder en stabieler. Let wel: natuurlijk gaan er ook dingen fout want de plaatsing van de stokken is van cruciaal belang. Tussen je benen of op een losse rots resulteert nog al te vaak in een struikelpartij. En... ga niet uit van alleen de stokken, je benen moeten hoofdzakelijk het werk doen.

Welke trekkingstokken?

Wandelstokken om mee te lopen zijn er in twee verschillende types: trekkingstokken en nordic walking stokken. Nordic walking stokken zijn langer dan trekkingstokken en hebben bovendien een andere handvat. In dit verhaal beperken we ons tot de trekkingstokken.

Materiaal van trekkingstokken: aluminium, titanium of carbon

Het gros van deze stokken wordt gemaakt van aluminium. Aluminium is sterk, licht en heeft een zekere mate van flexibiliteit. En, ook niet onbelangrijk, het is relatief goedkoop. Andere materialen waar stokken van worden gemaakt zijn titanium en carbon. Beide materialen zijn sterker dan aluminium en wegen ook nog eens aanzienlijk minder. Nadeel is echter wel dat ze vaak ook veel kostbaarder zijn.

Uitschuifbare trekkingstokken: twee of drie delen

De meeste trekkingstokken bestaan uit twee of drie delen die uitgeschoven een volwaardige wandelstok opleveren. Tweedelige stokken hebben als nadeel dat ze vaak een wat groter pakvolume hebben. Driedelige stokken zijn in elkaar geschoven lekker compact als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld als je ze wilt meenemen in het vliegtuig of als je ze tijdens het lopen achter op je rugzak wilt binden. Dat uitschuiven is bovendien noodzakelijk om de stokken op de juiste lengte lichaamslengte af te stellen.

Wat is de juiste lengte?

Bij de aanschaf moet je rekening houden met de stoklengte. De juiste stoklengte vind je door recht te gaan staan en je arm in een hoek van negentig graden te houden. De afstand van de grond tot je hand is de juiste lengte. De meeste trekkingstokken hebben een verstelbare lengte van 110 tot 140 cm. Damesstokken zijn uiteraard wat kleiner. Bijkomstig voordeel van het op lengte maken van de stokken is dat je in de bergen de lengte kan aanpassen aan wat je doet. Bij het afdalen maak je de stok wat langer en bij het stijgen juist wat korter.

Blokkeerders

Blokkeerders zijn de klemmen die ervoor zorgen dat een stok eenmaal op lengte gemaakt, niet als een pudding in elkaar zakt zodra er druk op de stok wordt uitgeoefend. En eenmaal op lengte gemaakt, moeten die uitschuifbare delen natuurlijk wel op de juiste afstand blijven zitten. Fabrikanten doen er alles aan om blokkeerders te maken die met zo min mogelijk kracht van de gebruiker een zo’n groot mogelijke blokkeerkracht geven.
Er zijn verschillende manieren om de stokdelen vast te zetten. Een veel gebruikte manier is de schroefblokkeerder: een schroefdraad en een wig die uitzet als je twee stokdelen tegen elkaar in draait. Draai de andere kant op en je lost de blokkering op. Naast wiggen zijn er ook nog snelklemsystemen. Vergelijk ze met de snelsluiter van de zadelpen op je fiets. De laatste zijn vaak wat gebruiksvriendelijker en vergen doorgaans minder kracht dan een schroefblokkeerder.

'Tipje'

Nee, geen adviesje maar zo heet het puntje aan het uiteinde van de trekkingstok. Trekkingstokken worden gebruikt op alle soorten ondergrond en daarom is de punt van de stok gemaakt van ontzettend hard metaal. Meestal is het een carbide punt; hard als diamant en dus slijtvast. Bij sommige stokken zit deze punt als een flexibel deel onder aan de stok. Dit is handig als de punt in een spleet of tussen rotsen blijft steken: de punt buigt dan mee en voorkomt stokbreuk. Ook worden de meeste stokken geleverd met een rubber dopje die je over het stokeinde kan schuiven. Dit is lekker als je veel op harde (straat) ondergronden loopt.

Net boven de punt zit de teller, een rond schijfje dat voorkomt dat de punt te ver in de grond zakt als je bijvoorbeeld door drassige weilanden loopt. De teller kan je meestal vervangen door smallere of juist bredere exemplaren of door speciale sneeuwtellers.

Handvatten

Alles draait hier om ergonomie. In rust maakt de pols een hoek van 5 graden. Hierbij is de spierspanning en de bindweefselspanning minimaal en dat levert de minste belasting van de pols op. Daarom is het beter als het handvat iets naar voren helt. Ook moet de vorm van het handvat kloppen: ovaal, niet rond, dikker in de handpalm en dunner richting pink en wijsvinger. Damesstokken hebben doorgaans een smaller handvat.

Het handvat is gemaakt van rubber, kunststof, een combinatie van kunststof met kurk of foam. Een hard kunststof handvat zit alleen op de goedkoopste stokken en raden we af. Rubber is al iets beter, maar alleen een combi met kurk of foam is echt comfortabel. Lekker is een verlengd foamen stuk onder het handvat. Hierdoor kan je de stok lager vast houden en dat is handig bij steile passages. Ook hoef je zo de stok niet telkens op maat te maken bij het stijgen of dalen.

Alle stokken hebben een polsband: deze biedt steun tijdens het lopen en voorkomt dat je je stok opeens kwijt raakt als de punt ergens in blijft steken. Er is overigens maar een goede manier om de polsband te dragen.

Conclusie

Lopen met trekkingstokken is een aanrader: het ontlast je knieën en je hebt er twee extra steunpunten bij. Wie niet te veel geld wil uitgeven gaat het best op zoek naar en trekkingstok van aluminium met een (verlengd) foamen handvat. Wil je de stok ook op je rugzak kunnen binden, ga dan voor een compacte driedelige stok