icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kanovaren, Dordogne, grot
Gebiedsinformatie

Kanovaren op de Dordogne

  • 18 juni 2015
  • Door: Mick Palarczyk & Paul Smit
  • Fotografie: Mick Palarczyk & Paul Smit

De Dordogne biedt voortdurend afwisseling tussen intieme, verstilde plekken en grootse gebaren. Die laatste kent iedereen: de zichten op soms wel drie kastelen tegelijk, de amfitheaters van rots in een buitenbocht, een schilderachtig dorp omsluitend. Maar vraag een kajakker na afloop of hij grotten gezien heeft, laat staan erin gevaren is, en hij zal zijn hoofd schudden. En wie kent de dode rivierarmen, de kraamkamers van het rivierleven, met overhangende, op Japanse vouwkunst lijkende wanden en filigrane gordijnen van varenblaadjes? Deze trekking van 155 km is voor iedereen te doen. 

Over de Dordogne

Land: Frankrijk
Gebied: De rivier de Dordogne, departementen Corrèze, Lot en Dordogne.
Activiteit: Kajakken.
De tocht: Negendaagse kajaktrektocht, van Argentat tot Limieul.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudige tocht, met in mei/juni, bij meer water, tussen Argentat en Beaulieu enkele goed te navigeren stroomversnellingen.
Navigeren: Zelf uitgezette route.
Beste tijd: Mei/juni vanwege de hogere waterstand (iets meer pit, grotten bereikbaar, dode rivierarmen 't fraaist), de geringe drukte en het al mooie weer.
Ernaartoe: Auto: Utrecht – Vitrac (kajakverhuur) is 1007 km.
Overnachten: Campings langs de rivier.

Uitgebreide informatie Kajakken Dordogne

Het gebied

Vanaf Argentat kun je de Dordogne zonder overdragen afpeddelen; daarvóór is de rivier slechter bevaarbaar door allerlei stuwdammen. Het eerste deel, in de Corrèze, is heuvelachtig en bebost, daarna gaat kalksteen overheersen en wordt het landschap dan weer vriendelijk, dan weer ruig, met hier en daar verticale dalwanden langs de rivier en overal kastelen. De streek is beroemd om zijn goede en gevarieerde keuken.

De tocht op de Dordogne

Kajaktrektocht op de Dordogne in zuidwest-Frankrijk. Overnachtingen op campings langs de rivier. Van instapplaats bij Argentat tot Limieul in totaal 155 kilometer in 9 dagen.
Je kunt onze kajakroute, met volop praktische informatie, zien op Google-Maps.

Image
LR-07-dordogne

Zwaarte van de kajaktocht

Voor iedereen haalbaar. Bij snellere stroming (mei/juni) is de inspanning per kilometer uiteraard het kleinst. Je kunt de etappelengte probleemloos aanpassen dankzij de vele campings. Bedenk dat er onderweg veel te zien is en dat de dode rivierarmen tot de mooiste natuurervaringen behoren. Ons viel op dat de meeste kajakkers er voorbij peddelden zonder ze op te merken. Mogelijk wordt dat veroorzaakt doordat veel mensen te grote dagetappes plannen en vervolgens bezig zijn met het wegpeddelen van kilometers, daarbij vrij strak naar voren kijkend, waardoor ze de ingangen van de dode armen missen, die alleen herkenbaar zijn als je af en toe opzij of schuin naar achter kijkt.

Moeilijkheidsgraad

De Dordogne is meestal een rustig stromende rivier. Alleen bij hogere waterstand (mei/juni, echter altijd vooraf informeren) komen er een paar stroomversnellingen in voor, uitsluitend tussen Argentat en Beaulieu en goed navigeerbaar voor wie enige kajakervaring heeft. Vertrouw je het niet? Leg dan aan als je sneller stromend water ziet naderen en ga te voet kijken. Bij lagere waterstand (juli/augustus/september) ontbreekt elke moeilijkheid, maar daar staan allerlei minpunten tegenover. De tocht gaat langzamer, de ervaring is saaier en je moet soms stukjes slepen omdat het te ondiep is. Je kunt de grotten niet binnenvaren omdat de ingang boven je hoofd ligt en de dode rivierarmen staan gedeeltelijk droog. Bovendien: het is dan veel drukker, vooral van 15 juli tot eind augustus.

Image
LR-02-dordogne

Navigeren op de Dordogne

De Dordogne is een makkelijke rivier, die weinig eisen stelt aan de peddelaar. Op het traject Argentat - Limeuil komen geen portages voor, dus een kajakkarretje is overbodig.

Naar het gebied

Trein: TGV, retour Utrecht - Brive v.a. € 166 (en dan met de locale trein naar Souillac) of Utrecht - Souillac v.a. € 240, via www.tgv-europe.nl (beide met onhandige metro-overstap in Parijs). Vanaf Souillac met de bus (lijn 6) naar Sarlat. Dat is vlakbij Vitrac, waarschijnlijk is er een bus, anders de taxi.
Auto: Van Utrecht naar Vitrac is het 1007 km over de snelweg via Antwerpen, Lille, Parijs en Orléans, te rijden in 9u35 (pauzes niet meegerekend). Kosten péage: € 75 retour. Gemiddelde brandstofkosten (retour) bij € 1,60/L: € 282. Dus samen € 357.
Vliegtuig: Cityjet vliegt in juni, juli en augustus van Amsterdam direct op luchthaven Brive Dordogne Valley (46 km van Vitrac) v.a. vluchten Cityjet. En Ryanair vliegt van Eindhoven via Londen Stansted op dezelfde luchthaven v.a. € 92 retour, maar dus met 1 tussenstop en zo'n 4 uur wachten. Dan per trein naar Souillac (zie verder onder trein).

Overnachten langs de Dordogne

Op de oever van de Dordogne liggen veel campings en ook vind je er een aanzienlijk aantal hotels en bed & breakfasts (zie accommodatie onderaan).

Eten, drinken, inkopen doen

Eenmaal voorbij Beaulieu liggen er regelmatig dorpen en stadjes langs de rivier, waar meestal wel een épicerie of een supermarkt te vinden is. Nog vaker stuit je op een restaurant, want de streek is bekend om zijn cuisine. Je moet je best doen om een slecht adres te vinden. Bedenk dat er met verse ingrediënten gekookt wordt en de kok vaak na het bereiden van de lunch naar huis gaat. Dus wie buiten de periode tussen twaalf en twee wil lunchen stuit vaak op een dichte keuken, wat weleens lastig is op een kajaktocht.

Beste tijd om te kajakken op de Dordogne

Wat het weer betreft: van mei tot oktober. In juli en augustus is het zeer druk op het traject tussen La Roque-Gageac en Beynac.
Wat de waterstand betreft: mei en juni. Dan heeft de Dordogne hogere waterstanden, wat iets meer adrenaline oplevert, omdat je dan tussen Argentat en Beaulieu een paar stroomversnellingen tegenkomt. Ook de dode zijarmen zijn beter bevaarbaar en het water staat tot in de grotten. Voordeel van de lagere waterstand van augustus en september zijn de bredere stranden.

Kaart

  • Kanu- und Wanderkarte La Dordogne, 1:60.000, uitgever Pollner Verlag, € 9,90 op www.amazon.de. Geplastificeerd. Toont het traject Argentat - Limeuil met foto's van bezienswaardigheden langs de rivier. Locaties van campings zijn aangegeven.

Gidsen

  • De Dordogne per kano, door Jan J. Wester, Dominicus kanogids (momenteel uitverkocht, uitgave 2001, tweedehands voor rond € 6 verkrijgbaar bij www.bol.com).
  • Die Dordogne, uitgever Pollner Verlag, momenteel uitverkocht (uitgave 2003, Duitstalig), dus tweedehands zoeken op www.amazon.de. Kanogids.
  • De Groene Reisgids Dordogne - Lot - Périgord - Quercy, van Michelin (€ 22,50 bij bol.com).

Boeken

  • La Rivière Espérance; Le Royaume du Fleuve; L’âme de la Vallée. Historische streekroman in drie delen van Christian Signol met beschrijvingen van het leven langs de rivier in de 19de eeuw. Voor wie het Frans machtig is en helemaal in de sfeer wil komen. Er bestaat ook een Duitse vertaling, maar geen Nederlandse. Spotgoedkoop tweedehands te krijgen op www.amazon.fr.
Image
LR-53-dordogne

Kajakverhuur langs de Dordogne

  • Canoes Loisirs op de linkeroever bij Vitrac, is een grote verhuurder voor zowel dagtochtjes als meerdaagse tochten. Ondanks het formaat is de service goed en het brengen en ophalen geen probleem.
  • Explorando op de linkeroever na de spoorbrug bij Grolejac, is kleiner en werkt meer met kajakkers die een meerdaagse tocht willen maken. Buiten het seizoen is echter niet altijd iemand aanwezig, dus goed afspreken wanneer je langskomt.

Accommodatie