icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zweden, kanovaren
Landeninformatie

Kanovaren in Zweden

  • 28 mei 2015
  • Door: Sander van der Werf
  • Fotografie: Sander van der Werf en Can Balcioglu

Zweden is niet alleen een prachtig wandelland, het is ook een geweldig land om te kanoën. Dat kan ook moeilijk anders met ongeveer honderdduizend meren en vele honderden rivieren. Van ruige en afgelegen in Lapland tot wat toegankelijker en eenvoudiger in bijvoorbeeld Harjedalen of Värmland: kies het water uit dat bij jouw peddelavontuur past.

Kanovaren in Lapland

In de ongerepte natuur van Zweeds Lapland is het niet alleen prachtig kanoën, je kunt door de middernachtzon zomers ook nog maximaal genieten van de natuur. Het blijft namelijk bijna 24 uur per dag licht boven de poolcirkel. Waait het overdag wat te hard om te kunnen peddelen? 's Avond gaat de wind meestal liggen en heb je geen last meer van golven. Ook het licht is dan vaak op z'n mooist. En je hebt de hele dag de tijd om je hengel uit te gooien en een vers visje te vangen! Op de strandjes van meer Karats kun je makkelijk de Canadees kwijt en is het heerlijk ontspannen en kampvuur stoken na het kanoën. Voor een mooie tocht in Zweeds Lapland, zoals op Karats of de Lilla Lule rivier, kun je bijvoorbeeld in Jokkmokk een kano huren.

Image
LR-1-Kano-op-strand-meer-Karats

Rogen en Käringsjön

Wil je minder ver naar het noorden maar wel in een ruige wildernis kanoën, dan is natuurreservaat Rogen aan de Noorse grens een goede keus. Dit rotsachtige en bosrijke gebied is de enige plek in Zweden waar nog muskusossen leven. Maar ook de otter, bever en beer komen in dit eveneens afgelegen gebied voor. Het uitgebreide meren complex rondom het Käringsjön meer, waar de meeste tochten beginnen, heeft wel landbruggen waarover je de kano moet verplaatsen voor je op het grotere meer Rogen komt. Niet alleen spierballen werk tijdens het peddelen dus. Bij de toeristische boerderij Käringsjön, aan het gelijknamige meer, of in Funäsdalen kun je kano's huren.

Image
LR-3-eilandje-in-meer-in-Lapland

Kanoparadijs Värmland

Nog iets zuidelijker bieden de tienduizend meren van het bosrijke Värmland fantastische mogelijkheden voor kanotochten over meren en rivieren. Hier vind je o.a. de Klarälven, de langste rivier van Zweden die deze provincie in tweeën snijdt. De rivier stroomt uit in het Vänernmeer, wat een van de grootste meren van Europa is. De kano mogelijkheden in dit deel van Zweden zijn echt enorm. Vele lokale specialisten zoals Jokkmokk Guiderna of Arvika Canoe kunnen je helpen een keuze te maken.

Meer informatie over het gebied vind je o.a. op Gränslandet.