icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zweden, foto van het noorderlicht
Blog

Informatie kanotocht en bushcraft Rogen

  • 08 oktober 2015
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Frank van Zwol en Bildagentur Zoonar GmbH

Zevendaagse kanozwerftocht en bushcrafttocht door het grillig gevormde merengebied van Rogen in Midden Zweden – op de grens met Noorwegen.

Korte feiten

Over...

Land: Zweden
Gebied: Rogen, merengebied in Midden-Zweden
Activiteit: Kanovaren en bushcraft
Gemaakte tocht: Zevendaagse trektocht van 10-15 kilometer per dag.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig kanoën met (middel)zware portages.
Navigatie: Geen markering. Goed  kaartlezen is noodzakelijk.
Beste periode: Half juni t/m half september.
Overnachten: Hotels, campings, wildkamperen, hutten.
Naar het gebied toe: Auto: Utrecht - Käringsjön is 1900 km. Vliegen: naar Røros of Östersund in Noorwegen; bus of taxi naar Funäsdalen (kanoverhuur + transfers naar Käringsjön of Käringsjövallen). Trein: via Kopenhagen en Stockholm naar Östersund, verder met bus.

Het gebied Rogen, Zweden

Rogens Natuurreservaat wordt in het noordelijke deel gevormd door een wirwar van grillig gevormde meertjes en centraal in het gebied het grote Rogen meer. Het gebied ligt op een bergplateau op circa 750 meter hoogte en grenst aan het in Noorwegen gelegen Femundsmarka. Door de hoge ligging kan de wind op het grote meer flink tekeer gaan, maar op de kleine meertjes vaar je behoorlijk beschut en kun je ook als beginner of met kinderen aan boord goed uit de voeten.

Tussen de kleine meertjes moet soms een stuk(je) worden overgedragen (een portage). Dit vraagt wel extra inspanning, maar je komt in het gebied dan ook geen motorboten tegen en deelt het slechts met andere kanovaarders.

Verspreid in het gebied liggen windskyts, halfopen houten schuilhutten met een stookplaats. Door het gebied lopen enkele goed gemarkeerde wandelpaden en er zijn twee bemande berghutten.

Image
LR-nr-282935

Gemaakte kanotocht

Wij maakten een zevendaagse kanotrektocht met korte afstanden van 10-15 kilometer per dag (plus enkele portages), zodat er genoeg tijd over blijft voor een wandeling, kampvuur en bushcraften.

Zwaarte van de kanotocht

Het kanoën is eenvoudig, de portages zijn afhankelijk van het gewicht van je (huur)kano en de hoeveelheid bagage die je mee hebt middelzwaar tot zwaar. Volgens de kanoverhuurder is de tocht te doen voor iedereen met een goede conditie en gevoel voor humor.

Moeilijkheidsgraad

Eenvoudig, met uitzondering van het grote Rogen meer dat bij harde wind razendsnel onstuimig en gevaarlijk kan worden. Vlak onder de kant vaar je het veiligst. Zit je aan de lage oever (de kant waar de wind en de golven naar toe komen), dan kun je beter wachten tot de wind geluwd is, of via de beschutte kleine meren terugvaren.

Image
LR-283308

Navigatie tijdens de kanotocht

In de wirwar van meertjes kun je eenvoudig de draad kwijt raken. De route is niet gemarkeerd, maar het begin van de overdraagplaatsen is steeds goed herkenbaar in het terrein omdat ze wat kaalgetrapt zijn. Goed kaartlezen is noodzakelijk.

Beste periode voor deze kanotocht

Half juni t/m half september. In juni en september zijn er minder muggen en minder kanovaarders, maar echt druk wordt het ook 's zomers niet.

Naar het gebied toe

Auto: verreweg het handigst is de reis met eigen vervoer. Met de auto is het circa 1900 kilometer van Utrecht naar het startpunt Käringsjön. Kärinsjön is een boerderij die bereikbaar is over een behoorlijk ruige 6 kilometer lange steenslagweg (tol 40 SEK). Tegen een kleine betaling van 15 SEK/dag kun je hier je auto achterlaten. Je kunt ook starten vanaf de gratis grote parkeerplaats Käringsjövallen, maar dan start je meteen met een lange en pittige portage van bijna 1 kilometer.

Vliegen: dit kan het beste via de Noorse plaats Røros of naar Östersund en dan met bus of taxi naar Funäsdalen waar de lokale kanoverhuurder Topsport zit. Topsport zorgt voor het vervoer naar Käringsjön of Käringsjövallen.

Trein: met de trein gaat de reis via Kopenhagen en Stockholm naar Östersund (en dan weer met bus) en duurt minstens twee dagen.

Image
LR-282728

Overnachten tijdens de kanotocht

Wie voor en na de tocht een dak boven zijn hoofd wil kan terecht bij hotels in Funäsdalen. Campings zijn er onder meer in Tännas en Funäsdalen. Tijdens de tocht kun je overal wildkamperen volgens het allemansrecht. Respecteer hierbij privé eigendommen en neem je afval mee. Hou er rekening dat in Rogen Natuurreservaat open vuur alleen is toegestaan op aangegeven plaatsen (meestal bij de windskyts, schuilhutjes, die staan op de kaart aangegeven). In het gebied liggen twee bemande Svenska Turist Föreningen (STF) hutten: Rogenstugan en de Skedbostugan www.svenskaturistforeniingen.se

Eten, drinken, inkopen doen

Onderweg is geen inkoopmogelijkheid, dus vooraf eten inslaan bijvoorbeeld in Funäsdalen. Water uit de meren is veilig om te drinken.

Uitrusting voor deze kanotocht

Standaard kano-uitrusting. Een kanokarretje is onbruikbaar, daarvoor is het terrein te ruig. Een paar stevige bergwandelschoenen zijn prettig bij het overdragen. Hoe lichter je uitrusting hoe beter in verband met het frequent overdragen.

Vissen. Een visvergunning is verplicht, verkrijgbaar onder andere bij Topsort en in Käringsjön.

Kanoverhuur Topsport is gevestigd in Funäsdalen. Het transport van en naar het startpunt en eindpunt is bij de kanohuur inbegrepen. Prijzen voor een week kanohuur liggen tussen de 2700 en 3500 SEK voor 2 personen, afhankelijk van de gekozen route, begin- en eindpunt.

Image
LR-nr-284080

Globale dag-tot-dag routebeschrijving

De mogelijkheden in het Rogen gebied zijn zo talrijk en eenvoudig te variëren, dat de door ons gevaren route meer een suggestie is dan een vaste route.

Dag 1: vertrek vanaf Käringsjön (boerderij) over het Käringsjön meer) 1 km varen, 200 meter overdragen. Kräksjön 1 km varen, 250 meter overdragen. Källsjön 1,5 km varen overdragen en bivak bij windskyt.

Dag 2: Uthussjön 3 km varen, 's middags vissen en wandelen in het achterliggende gebied.

Dag 3: 3 km varen: Uthussjön – Nybodtjärnen (3 x kort overdragen), Öster-Rödsjön en Väster-Rödsjön 6 km varen tot bivak nabij Skedbrostugan (berghut)

Dag 4: 5 km varen Väster-Rödsjön en Öster-Rödsjön, 350 meter overdragen naar windskyt in de baai Rödviken (er is net genoeg plek voor 1 of 2 kleine tentjes).

Dag 5: 7 km varen over het Rogen meer (blijf dicht onder de oever, gevaarlijk bij harde wind) naar Rogenstugan of naar windskyt iets verderop. Dan rivier stroomopwaarts, 3 km varen en ca. 5 à 6 keer overdragen afhankelijk van de waterstand. Bivak bij windskyt aan Stor-Tandsjön.

Dag 6: 3,5 km varen over Stor-Tandsjön. 700 meter overdragen naar windskyt.

Dag 7: 4,5 km varen Öster-Vingarnas. Ruim 800 meter overdragen naar parkeerplaats Käringsjövallen.

Met een beetje inspanning is deze route ook in 5 dagen te varen, maar het is leuker om wat extra kilometers over de grillige meren te slingeren dan alle portages zo snel mogelijk achter elkaar te plakken. De route is een dag in te korten door de lus naar Skedbrostugan over te slaan.

Nog een inkort mogelijkheid is om vanaf het Rogen meer 900 meter over te dragen naar Hån (meer), 300 meter overdragen naar Käringsjön (meer) brengt je terug op het beginpunt Käringsjön (boerderij).

Kaarten en gidsen voor deze kanotocht

  • Fjällkartan Z59, Rogen-Tänndalen, 1:50.000. Deze kaart heb je nodig om in het gebied te kunnen navigeren.
  • Op Graenslandet  is een globale overzichtskaart te downloaden waarop alle windskyts (half open schuilhutten) en kampvuurplaatsen staan aangegeven. Deze kaart is ook te verkrijgen in Käringsjön en bij de kanoverhuurder.
  • Röda Kartan, blad 6, Östersund. Handige overzichtskaart voor de aanrijroute met de auto en de omgeving rond het Rogen gebied.

Adressen en sites

  • www.funasfjallen.se, plaatselijke toeristeninfo, maar vooral gericht op het skigebied.
  • www.graenslandet.se, praktische info over het Rogen gebied.
  • www.visitsweden.com, de officiële website over toerisme in Zweden.
  • 112, noodnummer, maar vertrouw niet op je mobiel, de dekking is beperkt. In de twee berghutten is een noodtelefoon aanwezig.