icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Schotland, uitzicht op het water en de bergen
Landeninformatie

Informatie fietsroutes Schotland

  • 24 juli 2014
  • Door: Kees Swart
  • Fotografie: El Coronesta

Fietsen in Schotland? Doen! Het land heeft fietsers veel te bieden. Van kleine bergruggen met venijnige klimmetjes tot bergen van 1000 meter hoog. Wie hier een fietstocht onderneemt, rijdt constant door de prachtige, ruige natuur. Op Pad zet de informatie die je nodig hebt op een rij. 

Fietsen in het noorden van Schotland

De westkust en de hooglanden van Schotland zijn zonder meer fotogeniek. De afstanden zijn hier groot genoeg om een fietsvakantie van twee of drie weken mee te vullen. Het is de moeite waard om enkele eilanden te bezoeken, zoals Mull en Skye, die allemaal een eigen sfeer hebben. Het stadje Oban is een goed vertrekpunt voor eilandhoppers die de verlatenheid van de Outer Hebrides willen ervaren.

Hoewel het westen van Schotland bepaald niet vlak is, zijn de meeste hellingen hier niet extreem steil (al kunnen berggeiten zich prima uitleven op de Bealach na Ba, een bergpas met een steilte van circa 20% op het schiereiland Applecross). Het aantal kilometers dat op een dag kan worden afgelegd, wordt hier niet zozeer bepaald door de hellingen maar door de wind. Die kan hier dagenlang stormachtig zijn en niet altijd uit de gewenste richting komen. Waait het niet, dan is er een ander ongemak: midges. Fietsen met een snelheid van minstens 10 kilometer per uur genereert voldoende wind om deze minuscule vliegjes op afstand te houden, anders helpt alleen een fijnmazig hoofdnetje, dat hier in elke winkel verkrijgbaar is.

Bewegwijzerde fietsroutes van Sustrans zijn langs de westkust nog niet voltooid. In dit dunbevolkte gebied zijn echter niet veel wegen, dus het vinden van de juiste weg is hier niet zo moeilijk.  De Schotse oostkust is minder ruig dan de westkust, maar wel redelijk vrij van midges. Eilandhoppers en vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken op de Shetland en Orkney eilanden. Voor cultuurliefhebbers is de prachtige hoofdstad Edinburgh een must.

Belangrijkste fietsroutes door Noord-Schotland:

    • NCN 1, van Edinburgh via Aberdeen en Inverness naar de Shetland eilanden (North Sea Cycle Route)
    • NCN 7, van Glasgow naar Inverness

Een welkome aanvulling op deze routes is de tweedelige fietsgids 'Schotland Rond' van de Europafietsers.

Fietsen in het zuiden van Schotland

Het zuiden van Schotland heeft niet de spectaculaire landschappen van het noorden en wordt door veel Schotlandgangers ondergewaardeerd. Ten onrechte, want hier vind je prachtige rotskusten met sfeervolle havenstadjes en wordt grimmig hoogland doorsneden door schilderachtige valleien met indrukwekkende abdijruïnes, kastelen en landhuizen. Bovenal is hier veel rust en ruimte, ook in de vakantietijd.  

De belangrijkste fietsroutes door Zuid-Schotland

  • NCN 1, via de Tweedvallei naar Edinburgh (North Sea Cycle Route)
  • NCN 7, door de Galloway Hills en langs de westkust naar Glasgow

Ook hier is deel 1 van 'Schotland Rond' een goede fietsgids.

Fietsroute plannen

Handig bij het voorbereiden van een fietsroute door Schotland is deze website. Klik op course creator en selecteer als hoofdkaart OSMcycle voor een overzicht van fietsroutes. Wat deze site zo goed bruikbaar maakt, is de Ordnance Survey kaart rechtsboven in het scherm (de uitsnede hiervan zie je als een rechthoek in de grote kaart links), waarop bij voldoende inzoomen ook de Sustransroutes te zien zijn als groene stippen (rode stippen zijn wandelroutes). Op dit Ordnance Survey kaartje staan ook hoogtelijnen en krijg je een indruk van de befietsbaarheid (asfalt, gravel of wandelpad). Heb je met de course creator een route uitgetekend, dan kun je deze opslaan als gps-track.