icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Pyreneeën
Reistip

Huttentochten met kinderen: Pyreneeën

  • 10 februari 2017
  • Door: Onbekend
  • Fotografie: Menno Boermans, Sjiva Janssen

In de Spaanse Pyreneeën valt heel veel te ontdekken voor avontuurlijke gezinnen. In het nationale natuurpark de Aigües tortes i Llac de Sant Maurici  is een heel goed netwerk van negen hutten die allemaal rond de 2.000 meter en op redelijke afstand van elkaar liggen. Een rondtocht langs deze hutten is in zo’n 7 dagen te maken. Je moet wel sportief zijn ingesteld en goed kunnen oriënteren om deze tocht tot een goed einde te kunnen brengen. Alleen voor ervaren berggeiten dus die niet bang zijn voor een blokkenveld meer of minder!

Dag 1: Restanca hut 2.100 m. - Ventosa hut 2.220 m. (500 hm, 250 dalen, 3 uur)

De tocht start bij de Restanca hut en het gelijknamige stuurmeer. Het is mogelijk om deze hut te bereiken met een taxi, maar je kunt deze 600 hoogtemeters ook lopen vanaf de Pont de Ressec (1.600 m.) – reken dan wel een extra dag. De tocht gaat langs verschillende meertjes en over een col: de Coret d’Oelhacrestada op 2.475 m. De Ventosa hut ligt ook schitterend aan het water.

Overnachten: Ventosa

Dag 2:Col de Contraix 2.748 m. - Estanc Llong hut 1.985 m. (750 hm, 1.000 dalen, 5,5 uur)

Vandaag is een van de zwaarste etappes dus hopelijk is iedereen nog fris. De tocht gaat langs het Colieto meer en over de beruchte Col de Contraix (2.748 m.). Grote blokkenvelden wisselen elkaar af. Je moet hier goed zoeken naar de steenmannen en gele markeringen die de weg aanduiden. Hierna wordt de lange afdaling ingezet naar de Estanc Llong hut op 1.985 m.

Overnachten: Estany Llong

Dag 3:Col Dellui 2.577 m. - Colomina hut 2.395 m. (900 hm, 500 dalen, 5,5 uur)

Vandaag staat nog een lange, maar eenvoudigere dag op het programma. Nadat de Col Dellui op 2.577 m. is overwonnen volgt een landschap met veel meertjes dat aan een maanlandschap doet denken. In een rustige afdaling wordt de Colomina hut bereikt.

Overnachten: Colomina

Image
Pyreneeen-2

Dag 4:Pas de l'Os 2,545 m. - Joseph M. Blanc hut 2.326 m. (400 hm, 400 m dalen, 3,5 uur)

Vandaag staat er weer blokkenterrein op het programma. Via de Pas de l’Os, een steile passage, ga je op weg naar de col de Peguera, 2.719m. Vanaf de col neem je de weg die links langs de meren loopt om uiteindelijk aan te komen bij de Joseph M. Blanc hut., schitterend gelegen aan een meer.

Overnachten: Joseph M. Blanc

Dag 5: Col de Monastero 2878 m. - Ernest Mallafré hut 1885 m. (400 hm, 800 m. dalen, 4 uur)

Het eerste half uur ga je terug op de weg die je gisteren bent gekomen naar de kruising van de Col de Monastero. Daarna gaan we langs de voet van de Peguera (een berg van bijna 3000 meter) tot we op zo’n 2700 meter zijn. Vanaf volgt de afdaling naar het dal van de Monestero. Dit is voor bergliefhebbers een top etappe. Bergweides, bossen en uitzicht op indrukwekkende rotswanden wisselen elkaar af. We zijn nu aangekomen bij de Encantats, en bevinden ons in het gelijknamige natuurpark dat als een van de mooiste plekken van de Pyreneeën bekend staat. Je overnacht in de kleine Ernest Mallafré hut.

Overnachten: Ernest Mallafré

Dag 6: Ernest Mallafré hut 1.885 m. - Saborèdo hut 2.310 m. (750 hm, 400 m dalen, 4 uur)

Vandaag voor de afwisseling een eenvoudig parcours. Een breed pad – pas op, ook terreinwagens kunnen hier rijden- leidt in korte tijd (1,5 uur) naar de Amitges hut. Gelukkig zijn er veel beekjes, mooie uitzichten en de indrukwekkende Aiguilles d’Amitges om tegenop te kijken. Misschien zie je wel klimmers op de top. Wil je het rustig aan doen, dan is dit de plek om te overnachten. Anders vervolg je de weg met nog zo’n 300 meter stijgen en dalen via de Ratera pas 2560 m. en verschillende meertjes naar de Saboredo hut. Vergeet de huttenstempels niet!

Overnachten: Saborèdo

Dag 7: Col du Tuc Gran de Sendrosa 2.451 m. - Colomèrs hut 2.135 m. (300 hm, 450 m dalen, 3 uur)

De een na laatste dag en weer een prachtige bergetappe waarbij we heel veel meertjes zullen aandoen in een beroemde vallei van de Pyreneeën. Langs een enorm blok (genaamd: de Televisie) lopen we naar de Col du Tuc Gran de Sendrosa 2.451 m. De afdaling leidt naar een vlakte en via het Lac du Clòto de Baish komen we bij het stuwmeer van de refuge Colomèrs.

Overnachten: Colomèrs Refuge

Dag 8: Colomèrs hut 2.135 m. - Restanca 2.010 m. (550 hm, 650 dalen, 3,5 uur)

Eerst gaat het pad omhoog naar de Port de Caldes (2.568 m.). hierna volgt een meertje gelegen in een kom en de tweede pas van de dag: de Coll de Crestada 2.493 m. Een steile afdaling leidt terug naar de Refugi Restanca. De beroemde Carros de Foc is ten einde, een prestatie van formaat.

Tip 1:

Via een handige website kun je zelf je tocht uitzetten en meteen de hutten reserveren. www.carrosdefoc.com

Tip 2:

Je kunt via de website ook een speciaal pakket kopen (19 euro) met daarin o.a. een kaart van het gebied en een stempelkaart zodat je iedere hut kunt ‘afstempelen’.

Tip 3:

In dit gebied vind je de meeste meertjes van de hele Pyreneeën. Neem je zwempak mee!

Benodigde kaart:

Carros de Foc Mapa excursionista y guia Editorial Alpina, schaal 1:25.000 (inclusief een boekje met extra informatie over alle voorziening – in het Spaans, Frans en Engels)

SNP Reizen

Georganiseerde huttentochten voor gezinnen

Wil je graag een huttentocht maken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod huttentochten met kinderen van SNP Natuurreizen.

Image
Huttentocht SNP