icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Verenigde Staten, man wandelt in Oregon
Gebiedsinformatie

Hiking in Oregon

  • 20 augustus 2018
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: Frank Maas

De noordwestelijke staat Oregon kruipt de laatste jaren uit haar schulp en ontwikkelt zich tot een van Amerika’s meest vooruitstrevende, progressieve en duurzame samenlevingen. Jonge creatieve geesten zorgen voor een nieuw elan en brengen uitgestorven dorpjes weer tot leven. Na San Francisco en Seattle is nu Portland the place to be. Frank Maas, productmanager van SNP Natuurreizen, ging op onderzoek en trof een boeiende geschiedenis en adembenemende natuur.

Image
Baker City Oregon Trail Museum

Lewis and Clark Expedition

Ten tijde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776 bestond de Verenigde Staten uit 13 koloniën, aan de oostkust van de VS. Om meer grip te krijgen op het continent en het gevaar van de uitbreidingsdrang van de Britten te beperken kocht President Jefferson in 1803 het Louisiana Territory van de Fransen. Om het immense en totaal onbekende gebied in kaart te brengen, zo’n beetje alles ten westen van de Mississippi River tot en met de Rockies, werd een expeditie uitgerust, onder leiding van Meriwether Lewis en William Clark. Stroomopwaarts via de Missouri River, over de passen van de Rocky Mountains, stroomafwaarts over de Snake en Columbia River bereikten zij na 1,5 jaar de Pacific Coast bij Astoria. Met de kreet ‘go west young man’ werden daarna pioniers vanuit het oosten van de VS aangemoedigd dezelfde trek naar het westen te maken om zodoende het lege land te bevolken.  Tussen 1810 en 1870 trokken zo’n 400.000 emigranten, veelal te voet , met hun huisraad in ossenwagens in 6 maanden over de 3.400 km lange Oregon Trail. Op zoek naar rijkdom, vrijheid en een plek om een nieuw bestaan op te bouwen. Een episch verhaal. The American Dream.

Image
Baker City Oregon Trail Museum

Pacific Coast

Na een bezoek aan het Lewis en Clark Museum en Fort Clatsop, waar de heren ten tijde van de expeditie de winter doorbrachten, verlaat ik Astoria. Ik volg de spectaculaire Pacific Coast Scenic Byway, oftewel highway 101. Oregon zit vol met deze Scenic Byways, wegen die speciaal aangelegd zijn om met de auto te genieten van de mooiste landschappen. Typisch Amerikaans! Ik wandel door de overdadige regenwouden van Ecola State Park en hoog op de klippen van Cape Lookout. Ik ontdek de fontein van een walvis voor Heceta Head en ontwaar de kracht van het stampende water in de Devils Punchbowl. In dorpjes als Newport en Florence is het goed toeven in de oude vissershaven, waar blaffende zeeleeuwen de pier bevolken en in authentieke restaurantjes een degelijke Clam Chowder op het menu staat. Na 350 kilometer zonsondergangen, regenwouden als groene kathedralen, kleurrijke getijdepoeltjes, zout op mijn huid, buitelende raven en stilte op de paden verlaat ik de mooiste kustlijn van het land.

Image
East Fork Wallowa River trail

The Cascade Range

Als een ketting van juwelen hangen de met sneeuw bedekte vulkanen van de Cascade Range om de nek van Oregon en Washington. Mount Rainier bij Seattle, Mount Adams en Mount Hood weerszijde de Columbia River, Mount Helens en Lassen Peak. Reuzen van drie tot vier kilometer hoog die 2500 meter oprijzen uit het omringende landschap.  Puisten als gevolg van de platentektoniek. Hier aan de westkust van Amerika schuift de Pacific Plaat onder de Noord-Amerikaanse Plaat. De duikende aardkorst smelt in de diepte en de overdaad aan magma zoekt een uitweg naar boven: de vulkaan is een feit. Al deze vulkanen liggen netjes op een rijtje op het grensvlak van de platen, in noord-zuid richting. Naast vulkanen is deze regio rijk aan allerlei vulkanische bezienswaardigheden: neem een bad in een hot pool, struin door een donkere lava tube en verwonder je over de rode, gele en blauwe gekleurde aardlagen in de painted hills.
Misschien wel het allermooiste van al dit natuurgeweld is het aanzien van het saffierblauwe Crater Lake. Mount Mazama ontplofte 7700 jaar geleden waarbij de top van de berg verdween. De hierbij ontstane caldera vulde zich in de loop der tijden met water en vormde een van de diepste meren ter wereld.

Image
Heceta Head hike

Prospect en Dewey Bill

Prospect is een dorpje met slechts 650 inwoners, gelegen in de schaduw van machtige dennen in het eindeloze Siskiyou Forest. Alhoewel Prospect ‘vooruitzicht’ betekent is er in dit dorp niet veel om naar uit te kijken. En dat is goed. Rust en stilte is wat je hier vindt.
Ik zit in een schommelstoel op de veranda van het Prospect Historic Hotel, in goed gezelschap van Fred, de innkeeper, en Chewbacca, een collie op leeftijd. De herberg, in 1880 al begonnen als stop op de paardenkoetsroute, heeft prominente gasten ontvangen als John Muir, Jack Londen en de presidenten Roosevelt en Herbert Hoover. Ik hou van dit soort hotels waar je door de krantenknipsels en vergeelde foto’s in de hal en het krakend hout van de trap het verleden ingetrokken wordt. Op mijn kamer hangt een portret van Dewey Bill.
‘Dewey Bill was een markant karakter in het dorp’, vertelt Fred, met een goed glas Oregon wijn in zijn hand. ‘Begon in de dertiger jaren als hulp in dit hotel, werd eigenaar, en sheriff van Prospect voor one shot of whiskey per hour’.

Image
Prospect-Prospect Hotel

Island in time

Het John D Fossil Beds National Monument is een van de beste plekken ter wereld om prehistorische flora en fauna, geologische activiteiten en klimaatveranderingen van de afgelopen 40 miljoen jaar te ontdekken. In het fantastische Thomas Condon Paleontology Center komen alle theorieën samen. In de toenmalige moerassen liepen de voorouders van onze hoefdieren, wolven, knaagdieren en katachtigen. Verrast door een vulkanische uitbarsting werden zij bedolven door as en lava en daarmee vastgevroren in de tijd. Doordat bij iedere uitbarsting opnieuw de klok werd stopgezet ontstonden eilanden in de tijd.  Daardoor is het nu mogelijk deze periodes van leven met elkaar te vergelijken. Een ding is daarbij duidelijk: de evolutie is een van de drijvende krachten achter het leven. En dat geldt natuurlijk ook voor de mens. Want wij beschouwen onszelf dan misschien wel als ‘af’, maar ook de menselijke ontwikkeling zal door blijven gaan. Misschien zelfs bewust gestuurd in een bepaalde richting door onszelf?

Image
John D Fossil Beds-Blue Basin

The Wallowa’s

The Wallowa’s is een alpiene bergketen in het oosten van Oregon, met toppen tot 3.000 meter hoog. Ik volg een goed pad langs de East Fork Wallowa River naar Aneroid lake, een kaarmeer midden in de overdadige natuur van de Eagle Cap Wilderness. Natuurlijk hoop ik altijd op een ontmoeting met het grote wild, maar dit keer moet ik het doen met allerlei kleiner grut. De felblauwe blue jay vergezelt me enige tijd, hoppend van boomtop naar boomtop. Kleine knaagdieren als eekhoorns en chipmunks reageren alert en racen zenuwachtig door het bos. Bij iedere puinhelling hoor ik steevast een schrille kreet. Het klinkt als ‘zoek me dan’ maar ik kan geen dier ontdekken, hoe goed ik ook speur. Pas als ik te dichtbij kom en de pika het op een rennen zet, heb ik het spelletje gewonnen.
Later die dag zit ik in het dorpje Enterprise bij een net opgestarte lokale brouwerij. Oregon is favoriet voor kleinschalige startups, zoals micro brouwerijen, foodtrucks en espresso barretjes. Geleid door jonge ondernemers, vaak uit andere staten, die ook de trek naar Oregon maakten, op zoek naar vrijheid, een plek voor zichzelf en kansen om iets op te bouwen. Zo blijven deze waarden het fundament van de Amerikaanse mentaliteit, generatie op generatie.

Image
Painted Hills