icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Nederland, kinderen wandelen en spelen op het Zuiderzeepad
Routes

Het Zuiderzeepad, de mooiste etappes volgens Op Pad

  • 08 oktober 2015
  • Door: Kees Lucassen
  • Fotografie: Bart Hautvast

Op Pad roept 2015 uit tot het Jaar van de LAW’s, de Lange Afstand Wandelpaden die kriskras door Nederland onze mooiste stukjes natuur verbinden. Nederland telt veertien van die paden. Ze voeren door bos, hei, rivierlandschappen, duinen, polders, maar ook door historische steden. Op Pad selecteerde de acht mooiste LAW’s en liep per pad een tweedaags traject. Dit keer over het Zuiderzeepad dat van Enkhuizen naar Stavoren voert, 400 km in totaal.

Image
LR-Kalenbergergracht

Beknopte informatie driedaagse wandeling Zuiderzeepad

Land: Nederland
Gebied: Rondje IJsselmeer (voormalige Zuiderzee).
Activiteit: Wandelen
De tocht: Driedaagse tocht over het Zuiderzeepad: Vollenhove - Ossenzijl (20 km), Ossenzijl – Lemmer (30 km) en Lemmer  ̶  Sloten (17 km).
Markering: Standaard roodwit markering van de langeafstandwandelpaden, stickers en verfstrepen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig wandelen, we zijn in Nederland.
Verhard/onverhard: 35/65
Naar het startpunt toe:  Met trein en bus.
Overnachten: B&B's, hotels.
Beste periode: Het hele jaar, maar het prettigst in zomer en lente en herfst.

Image
LR-polder-Brandemeer

Het gebied

Het Zuiderzeepad (LAW-8) is een 400 km lange wandeling rond het ‘Gouden Hart van Nederland´, van Enkhuizen via Amsterdam naar Stavoren. Cultuurhistorisch rijk, dankzij steden & stadjes als o.m. Hoorn, Volendam, Muiden, Spakenburg, Elburg, Kampen en Vollenhove, maar zeker ook qua natuur, dankzij onder meer het IJsselmeer, Waterland, Witte Zand en de Weerribben.

Het Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad, LAW-8, voert in ca 400 km om het IJsselmeer met Enkhuizen als startpunt en Stavoren als eindpunt. Hij komt door de gebieden West-Friesland, Zeevang, Waterland, Amsterdam, Amstel & Vecht, Gooi & Eemland, Gelderse Vallei, Veluwe, Veluwerand, IJsseldelta, Wieden & Weerribben, Lage Midden en Gaasterland. Van Stavoren terug naar Enkhuizen kun je via het Veer Enkhuizen - Stavoren, april t/m oktober, duur ca 80 minuten.

De driedaagse tocht over het Zuiderzeepad

Wij liepen drie dagen: Vollenhove – Ossenzijl (20 km), Ossenzijl – Lemmer (30 km) en Lemmer  ̶  Sloten (17 km).

Navigatie Zuiderzeepad

Goed bewegwijzerd in 2 richtingen met de bekende standaard witrood streepjes van de langeafstandwandelpaden (verfstreepjes en stickers). De club die de paden ontwikkelt, markeert en onderhoudt is Wandelnet. Wijzigingen worden bijgehouden op hun site, check die ook voordat je gaat wandelen, zodat je niet voor onverwachte wijzigingen en onduidelijkheden komt te staan. GPS-gebruikers kunnen hier ook de track downloaden en/of de routekaart uitprinten. Zelf kun je op het Meldpunt Wandelen aangeven of en waar er iets aan de markering schort.

Kaarten en gids Zuiderzeepad

Alle 14 LAW’s hebben een uitgebreide zeer praktische wandelgids met alle ins en outs: de hoofdroute opgesplitst in dagtrajecten, beschreven in beide richtingen, per traject een gedetailleerd routekaartje, met daarop ingetekend bushaltes, overnachtingsplekken, bezienswaardigheden en meer. Daarnaast veel achtergrondinformatie, full colour foto’s en handleiding bij het gebruik van de gids. Met name vanwege de routekaartjes onmisbaar bij het lopen van de route. Neem altijd een overzichtskaart mee, zodat je het geheel van de route kunt overzien. Helaas is de gids van het Zuiderzeepad nogal gedateerd (2007). De gids is te koop bij enkele gespecialiseerde kaarten- en gidsenwinkels, zoals De Zwerver.

Image
LR-1

Naar het startpunt toe

Vanaf station Zwolle met bus 71 naar Vollenhove.

Overnachten langs het Zuiderzeepad

Adressen langs de route op de site van het Nivon en verder ook veel leuke en handige adresjes op Bed & Breakfast en op Natuurhuisje.

Onze tips:

  • B&B De Imme: Oudeweg 113, 8376 HS Ossenzijl, tel: 0561-769014. Midden in de natuur van N.P. De Weerribben. Huren van fiets-, kano- en of fluisterboot is mogelijk. Net als een ‘sterrenarrangement’, met zicht op het heelal. Slapen & ontbijt vanaf € 35 pp.
  • De Zeven Wouden: knusse klipper met 7 hutten. Ligt vaak in Lemmer, maar soms ook in Workum, op het IJsselmeer of op de Waddenzee. Meezeilen kan ook. Slapen & ontbijt vanaf € 35 pp. Info bij De Zeven Wouden  of mail met schipper Janine: dezevenwouden@gmail.com.
  • Hotel-Pension Stedswâl: sfeervol onderkomen in het hart van Sloten, ’s zomers met terras aan de gracht, ’s winters een topschaatsplek (tenzij die dag net de Elfstedentocht voorbij komt). Slapen & ontbijt: € 40 pp.

Eindrapport driedaagse wandeling over Zuiderzeepad

Landschap: 9. De route rijgt beschermde stads- & dorpsgezichten, natuurreservaten, een Nationaal Park, vele rijksmonumenten en werelderfgoed aaneen. Wat wil je nog meer?
Paden: 8. Hartje zomer zal het druk zijn op de paden in De Weerribben, waarop ook gefietst mag worden, en langs het Tjeukemeer. Maar daar hadden wij dus geen last van.
Eindcijfer: 8,5

Handige sites en adressen

Het Wandelnet (www.wandelnet.nl) is de overkoepelende belangenorganisatie die de ontwikkeling, de aanleg, de markering en het onderhoud van de langeafstandwandelpaden in Nederland coordineert. Aangesloten leden zijn o.a. het  Nivon en de ANWB.

Lees het interview met Hans Wortel, ervaringsdeskundige op het Zuiderzeepad

Image
LR-Portret-bij-iv

'Het Zuiderzeepad is meer dan het lopen over een dijk! Tijdens het wandelen van de vierhonderd kilometers van dit langeafstandwandelpad maak je kennis met de vele karakteristieken van het Hollandse landschap. Beginnend in Enkhuizen krijg je een beeld van de rijkdom van de Gouden Eeuw door de prachtige huizen in straatjes, aan pleintjes en kades van oud-Hollandse stadjes zoals Hoorn, Edam, Monnikendam en uiteraard de stad Amsterdam. Vervolgens kun je genieten van het Gooise landschap met Muiden en Naarden Vesting als stedelijke hoogtepunten.

De bos- en zandgronden van de Veluwe worden afgewisseld met stadse juweeltjes zoals Elburg en Kampen. Hoewel de natuur in het Nationale Park De Weerribben één van de hoogtepunten is van het Zuiderzeepad zijn Vollenhove en Blokzijl verrassende elementen in het verder zo Hollandse landschap. Zuidoost-Friesland is zeker niet alleen schaatsend en zeilend de moeite waard. Opvallend in Gaasterland zijn de klifkusten met Mirnserklif en Roode klif. En natuurlijk met mooie plaatsen als Lemmer en de steden Sloten en Stavoren. Hier bevindt zich ook Laaxum, de kleinste Zuiderzeehaven. De dijk en het huidige IJsselmeer zijn verbindende schakels die de vele pareltjes aaneenrijgen.

Wij hebben deze LAW in negen weekenden gelopen. Als groep, met de wat merkwaardige naam ‘De Pelgrimboppers’. Elk weekend liepen er zo’n vijf tot acht personen mee. In de stromende regen de Polder van Eemnes doorkruisend bleek het Open Monumentendag te zijn. Niet alleen was een rondleiding in het oude Gemaal van Eemnes waar de route langsloopt het resultaat, maar ook koffie en een gevulde koek in een verwarmde ruimte! Het overnachten maakt de wandelbeleving extra bijzonder. Als het even kan kampeert de wandelgroep. Is het weer er niet naar, dan bieden Vrienden op de Fiets of eenvoudige hotels een prima alternatief. 

Bijna alle plaatsen met een haven aan het IJsselmeer hebben de mogelijkheid om te kamperen. Daar heeft de wandelgroep dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. De avonduren leveren altijd weer verrassingen op. Zo hadden wij het geluk dat de band 4-Tuoze Matroze tijdens de overnachting in Herbergh 't IJsselmeer te Oosterleek optrad. Een heerlijke avond waar we goede herinneringen aan hebben. Tijdens het verblijf in de jachthaven van Naarden wilde de wandelgroep daar wat gaan drinken maar het restaurant ging sluiten. Spontaan werden er gratis fietsen aangeboden zodat de drankjes in Naarden Vesting konden worden genuttigd. Vriendelijke mensen in de haven van Naarden! Overnacht je toevallig in Oldebroek en ben je liefhebber van speciale bieren, neem die vooral mee in je rugzak want de kroegen aldaar bieden alleen bier van een bekend Nederlands merk.

En dan is het pad in Stavoren ten einde. Je kunt hier de veerboot naar Enkhuizen nemen. Wij besloten om verder te gaan met het Nederlandse Kustpad deel 3. Dit pad gaat vanuit Stavoren verder noordwaarts langs het IJsselmeer richting Harlingen om te eindigen in Bad Nieuweschans.'

Foto’s van de route zien? Klik op de site van Hans Wortel voor een overzicht.