icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Pieterpad fietsen met het fietserpad
Routes

Het Fietserpad traject 2: Achterhoek - Waddenzee

 • 20 mei 2021
 • Door: Redactie Op Pad
 • Fotografie: Klaas Wiersma

Traject 2 van de vier trajecten van het Fietserpad voert van Aalten in de Achterhoek naar de Waddenzee bij Groningen, even ten noorden van Pieterburen. Ondanks het ontbreken van heuvels en machtige rivieren valt ook op dit traject veel te genieten. Nu van beschutte boerenhoeves in het Achterhoekse coulissenlandschap, van gaarden met fruitboompjes, dorpen met beekjes en oeroude molens. Het kleine en beschutte valt op. Behalve op het traject door Duitsland waar je op snelheid langs de grens kunt trappen en pas bij Schoonebeek Nederland weer binnenkomt onder het jaknikken van boortorens in het Bargerveen. Raar maar waar, het is er prachtig. Ook zo mooi zijn de kilometers door het Dinkeldal bij Losser. En het traject langs de beekjes van Nationaal Landschap Drentsche Aa. Of de laatste, van Groningen via Garnwerd en Pieterburen naar de Waddenzee. Gelukkig ben je daar, op de Waddendijk, pas op de helft van het Fietserpad.

SNP Reis App

Zelf fietsen? Gebruik de app!

Zelf het Fietserpad rijden? Dat kan met de gratis SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vijf etappes van het traject Achterhoek - Waddenzee met de snelkoppeling. Deze code én de gpx-bestanden zijn voor €7 te koop via onze webshop.

Image
SNP App op fietsstuur

Fietsen met smartphone: stuurhouder & powerbank

Fietsen met een telefoon in je hand is gevaarlijk, onhandig en dus onwenselijk. Koop daarom een waterdichte smartphonehouder voor op je stuur, zodat je de app continu goed in beeld hebt. De broodnodige powerbank die je tijdens een lange tocht zeker nodig hebt om de batterij van de smartphone tijdens het rijden op te laden, kun je het beste opbergen in je stuurtas of een kleine frametas. Dankzij het fenomeen bikepacking is het aanbod aan handige tasjes groot.

Image
Fietserpad fietsroute traject 2

Etappe 5: Aalten - Buurse

Afstand 64,1 km, 204m stijgen/dalen

Via Aalten voert het Fietserpad naar boekenstad Bredevoort, en trekt dan in een grote lus om Winterswijk heen. Opvallend zijn de vele beekjes met watermolens onderweg en op de vruchtbare bodem wemelt het van de wijngaarden. Ook bij Meddo, een dorp met drie kroegen alleen al rond de kerk. Even verderop ligt het Zwillbrocker Venn, een moerassig Duits-Nederlands natuurgebied waar een kolonie van 16.000 kokmeeuwen huist plus veertig roze flamingo’s. Via allerlei mooie bospaadjes verlaat het Fietserpad de Achterhoek. Je steekt de Buurserbeek over, passeert de Oosterdorper Watermolen bij Haaksbergen, en doorkruist natuurreservaat Buurserzand, dat zo bijzonder is omdat je er tussen de bossen, vennen en heide nog groene spechten, klokjesgentianen, reeën en eeuwenoude jeneverbesstruiken vindt. Dichtbij ligt Buurse, eindpunt van etappe 1 van dit traject.

Etappe 6: Buurse - Ootmarsum

Afstand 50,61 km, 178m stijgen/dalen

Even voorbij Buurse, in Duitsland, ligt het Aamsveen, een laatste lapje hoogveen van de enorme veenvlakte die zich ooit uitstrekte tot Groningen. Voorbij boerendorp Glanerbrug duikt  ten zuiden van Losser de Dinkel op. Het riviertje heeft het fraaie Dinkeldal gevormd en stroomt verder noordelijk dwars door de heide, zandverstuivingen en bossen van het Lutterzand. Het Fietserpad volgt het stroompje zoveel mogelijk, en laat Oldenzaal en De Lutte links liggen op weg naar Denekamp. Daar, bij Landgoed Singraven, zet de Dinkel een eeuwenoude watermolen met houtzagerij in gang. Het keienpad erlangs lost op tussen landgoederen, weilanden, heuvels, hei, houtwallen, bossen en beken. Twente is mooi en héél soms mal: het kunststadje Ootmarsum heeft een oeroud kerkje, maar in het al eeuwen bewoonde Nutter ontbreken zelfs straatnaambordjes. Ootmarsum is het eindpunt van deze etappe.

 • Met de trein? OV2: Station Enschede (12 km van Buurse); station Almelo (17 km van Vasse).
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Ootmarsum.

Etappe 7: Ootmarsum - Oosterhesselen

Afstand 64 km, 235m stijgen/dalen

Vanaf Ootmarsum voert het Fietserpad door natuurgebied Dal van de Mosbeek naar Hesingen. Door grensgebied Nederland - Duitsland, dat werkelijk aanvoelt als niemandsland. Tussen Uelsen en Emlichheim fiets je in grote slagen door Duitsland, links van de rivier de Vechte. Tussen Kalle en Arkel hopt het Fietserpad naar de rechter Vechtoever, voert dan door Ringe en duikt net onder Schoonebeek Nederland weer in. Ondanks, of misschien wel dankzij, de jaknikkers in het Bargerveen is de omgeving verbluffend mooi. Het Fietserpad voert langs schans De Katshaar, steekt het Stieltjeskanaal over en trakteert op schitterende kilometers boerenland met kluitjes stoere boerderijen. Kers op de taart is natuurgebied Klenckerveld, een stille oase rondom havezathe De Klencke. De laatste kilometers van deze etappe voeren langs oude veenvaarten, met als eindpunt het vriendelijke esdorp Oosterhesselen.

 • Met de trein? Station Almelo (17 km van Ootmarsum) en Station Emmen (15 km van Oosterhesselen).
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Oosterhesselen.

Etappe 8: Oosterhesselen - Haren

Afstand 71,4 km, 213 m stijgen/dalen

Vanuit Oosterhesselen gaat het Fietserpad noordwaarts naar Aalden, tussen bossen, akkers en velden door. Aalden bestaat uit zo'n twintig boerderijen om een brink met oude eiken en hoort tot de mooiste dorpen van Nederland. Dichtbij ligt natuurgebied Sleenerzand (bos en hei) en na het kruisen van het Oranjekanaal fiets je door boswachterij Grolloo bij Cuby-and-the-Blizzards-dorp Grolloo. Andere bekende Drentse dorpen zijn Rolde (ooit het dorp van Bartje), Balloo (aan het Balloërveld) en Taarlo, toegangspoort tot Nationaal Landschap Drentsche Aa, een landschap gevormd rond een beekdal waar verschillende beekjes en diepjes doorheen meanderen die bij Groningen samenkomen als de Drentsche Aa. Bij ieder dorp (Taarlo, Oudemolen) verandert de naam van het riviertje. Via Zeegse, Glimmen, Harendermolen en het statige Quintusbos fiets je naar eindpunt Haren, zo'n vijf kilometer ten zuiden van Groningen.

 • Met de trein? Station Emmen (15 km van Oosterhesselen) en station Haren.
 • Overnachten? Kijk op booking.com voor overnachtingen in Haren.

Etappe 9: Haren - Groningen/Waddenzee

Afstand 43 km, 134 m stijgen/dalen

Vanaf Haren slaat het Fietserpad af naar het westen, het Noord-Willemskanaal over, en slingert vervolgens kilometerslang mee met het Hoornsediep, een van de stroompjes die de Drentsche Aa vormen en uitmondt in het Paterswoldse Meer. Dat ligt ten zuiden van studentenstad Groningen, waar jaarlijks op 28 augustus Gonings ontzet wordt gevierd, al sinds 1672 toen landjepikker bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen, alias Bommen Berend, uit de stad verjaagd werd.
Het is nog dertig kilometer naar Pieterburen. Over een jaagpad langs het Reitdiep fiets je de stad uit naar Wierumerschouw. Dat zijn fraaie kilometers door het Hoge land, hier ingeklemd tussen het Aduarderdiep en het Reitdiep in. Beroemde pleisterplaats is Garnwerd, sinds enkele jaren 'aan zee' gelegen (er is zandstrand aangelegd met drijvend terras) met good old Café Hammingh op een steenworp afstand. Dorpen die volgen zijn Klein Garnwerd, Alinghuizen, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, en tot slot Pieterburen wat toch een beetje klinkt als 'het einde'. Toch is de heenreis nog niet volbracht. Dat is pas staand op de Waddendijk met de Waddenzee aan je voeten.

Georganiseerd het Fieterpad doen

Geen zin om alles zelf te regelen? Dit traject van het Fietserpad, van de Achterhoek naar de Waddenzee, is bij ons als individuele fietsvakantie te boeken:

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2 Privéreis 7 dagen

Fietsvakantie langs hotels

 • Bagagevervoer inbegrepen of zelf meenemen op de fiets
 • Fietsklassieker in eigen land
 • Fietsen met route-app
Vanaf € 877,50 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 2 op 5
 • Comfort: 3 op 5
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Diner in Ootmarsum en Molenrij
 • Bagagevervoer dag 2 t/m 6 (1 stuk p.p.)
 • Fietsroute in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Toeristenbelasting
 • Evt. bagagevervoer van en naar treinstation (dag 1 en dag 7)
 • Fietshuur (niet mogelijk)

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR