icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Italie, dorpje in Umbrië
Gebiedsinformatie

Fietsvakantie Umbrië & Le Marche

 • 18 september 2014
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: Marjolein van Rotterdam en Floor Langenberg

Fietsen door Umbrië en Le Marche is een uitdaging. Ambitieus, zwaar, prachtig en pittig waren de commentaren vooraf. Dat leek Op Pad wel een avontuur. En de werkelijkheid viel best mee. 

Korte feiten

Over...

Land Italië
Gebied Umbrië en Le Marche, van rustig Italiaans plattelandsgebied tot de imponerende Monti Sibillini in de Apennijnen. Umbrië ligt in het midden van Italië en grenst aan Toscane in het westen en Le Marche in het oosten. Le Marche grenst aan de Adriatische zee.
Gemaakte tocht Vijfdaagse fietstocht van Assisi (Umbrië) naar San Benedetto del Tronto (Le Marche), 275 kilometer, en 1 dag wandelen.
Zwaarte Eén superzware dag, de rest valt mee. De superzware etappe is lastig, omdat het eigenlijk een mountainbikeroute is. Je moet kunnen fietsen in diep grind. De rest: iedereen die heuvelop kan fietsen kan dit. Navigeren Zelf verzonnen route, uitgezet op de kaart.
Beste periode Mei/juni voor de Piano Grande (bloeiende linzen en klaprozen); september.
Vervoer naar het gebied Vliegtuig en trein.
Overnachten Hotels en pensions. Campings zijn er niet overal.

Het gebied Umbrië en Le Marche

Umbrië en Le Marche zijn twee ongelooflijke Italiaanse regio’s: ze hebben alles. Umbrië is de bekendste van de twee, geëmancipeerd van het kleine broertje van het immer populaire Toscane tot een regio die elke toerist weet te vinden. Le Marche is in het buitenland onbekender, hoewel het qua kunst, cultuur en natuur niet veel onderdoet voor Umbrië. En Le Marche ligt ook nog aan zee. De regio verkoopt zich als ‘Italië in één regio’. Terecht. Le Marche heeft kust, cultuur, culinair genot, én natuur. De Monti Sibellini zijn echt fabelhaft. De fietstocht gaat er doorheen, net als door het cultuurlandschap van Umbrië, en hele mooie steden en stadjes als Assisi, Spoleto, Norcia en Ascoli Piceno.

Karakteristiek fietstocht Umbrië en Le Marche

Op Pad fietste in vijf dagen van Assisi (Umbrië) naar San Benedetto del Tronto (Le Marche), 275 kilometer in totaal. Na waarschuwingen in alle toonaarden - ambitieus, zwaar, prachtig maar pittig - viel de werkelijkheid best mee.  Ook al omdat de wet opgaat dat waar het mooi is leed gemakkelijk overwonnen wordt. En mooi is het! Sterker nog, op de eerste dag na, die door stil plattelandsgebied leidt, is het zelfs spectaculair. Een etappe door de bergen over een oude spoorlijn met twintig tunnels en twee dagen door de Monti Sibillini springen eruit. Drie van de vijf fietsdagen. De laatste dag is weer iets kalmer, maar nog steeds mooi. Het leuke van deze route is ook dat je door zoveel plaatsen komt met een overdaad aan cultuur. Heiligen met hun toebehoren, maar ook kleine stadjes met mooie pleinen, en dorpen waar je je waant in oude Italiaanse speelfilms.

Zwaarte van de fietstocht

Eén superzware dag, de rest valt mee. De superzware etappe is lastig, omdat het eigenlijk een mountainbikeroute is. Je moet kunnen fietsen in diep grind. De rest: iedereen die heuvelop kan fietsen kan dit.

Navigeren

Zelf verzonnen route, uitgezet op de kaart.

Beste periode voor deze fietstocht Umbrië en Le Marche

De laatste week van september is een goede periode. Maar: voor de Piano Grande is het een aanrader in mei of juni te gaan, als de linzen en klaprozen bloeien. De vlakte biedt dan een bovenaards mooi kleurenspektakel. In koude jaren ligt er begin juni soms nog wel sneeuw in de Monti Sibillini.

Vervoer naar het gebied

Vliegen: Schiphol - Rome, verder met de trein. De goedkoopste vliegtickets haal je bij Ryanair dat dagelijks vanaf Eindhoven en Niederrhein Airport Weeze op Rome Ciampino vliegt. Een retourticket voor €34 is mogelijk. Vanaf Weeze is het trouwens goedkoper dan vanaf Eindhoven. Je kunt op luchthaven Weeze komen met het openbaar vervoer. Vanaf de NS-stations Nijmegen, Venray en Arnhem rijdt een shuttletaxibusje (€ 15 enkele reis). Andere budgetopties zijn Brussels Airlines en Transavia (vanaf Rotterdam) naar Rome Fiumicino, de ‘echte’ luchthaven van Rome. Vliegen met Transavia duurt 2.10 uur, v.a. € 60 enkele reis. Ongeveer dezelfde prijzen bij Brussels Airlines. Alitalia en KLM vliegen ook vanaf Schiphol v.a. ca. € 200. Transfer vanaf luchthaven Ciampino
Transferbussen (Terravision) rijden in 20 à 45 min. naar station Termini. Enkeltje € 4, retour € 8. De meeste bussen nemen fietsen mee. Wel is het handig de tijd te hebben, voor het geval dat net een bus geen ruimte heeft. De vertrektijden van de bussen sluiten aan op de vluchten van Ryanair. Het is een klein vliegveld, dus je kunt de bussen niet missen als je naar buiten loopt. Een taxi vanaf Ciampino naar het centrum kost minimaal 50 à 60 euro. Transfer vanaf luchthaven Fiumicino
Elk half uur vertrekt er een rechtstreekse trein (Leonardo Express) naar en vanaf station Termini. Enkeltje kost € 14. Een gewone taxi vanaf Fiumicino naar het centrum kost minimaal € 60, shuttletaxi v.a. € 27 (1-2 pers.).

Overnachten langs de fietstocht Umbrië en Le Marche

Wij sliepen in de volgende hotels en pensions: NB Ook de '0' intikken voor het kengetal. Norcia: Agriturismo Fonte Antica fraz. Campi 06046 Norcia (PG) T/F +39 0743.828523 Prijs B&B: v.a. €35 pppn Topadresje! Spoleto Hotel Dei Duchi Viale G. Matteotti 4 06049 Spoleto (PG) T +39 0743 44541 Prijs: v.a. €80,- 2-pkpn. Een vrij luxueus adres. Aardige ontvangst, goed restaurant en blinkend frisse kamers. Castelluccio Agriturismo Il Sentiero delle Fate Fraz. Castelluccio 06046 Norcia (Perugia) T +39 0743.821188 M +39 0335.6118989 Prijs: B&B €35 pppn. Alternatief: Agriturismo dei Senari dei Senari Prijs: B&B €35 pppn Wij huurden deze appartementen van de lokale kaasboerin, niet in haar boerderij maar in huizen midden in het dorp. Ascoli Piceno Holiday Centre Oasi Carpineto Gebouwd op Mount San Marco, 7 km pittig stijgen vanuit het centrum. Een bizar adres dat er aan de buitenkant uitziet als een luxe resort, en op de slaapzalen als een asielzoekerscentrum. We waren de enige klanten op een groepje dronken bouwvakkers na, in de kamer naast een van de onze. Alle andere kamers waren nog niet schoongemaakt. Ascoli Piceno heeft véél leukere (en praktischer) adressen. Bijvoorbeeld: B&B Il Battistero Piazza Arringo 19 63100 Ascoli Piceno T +39 0392 112 2001 Prijs: v.a. €75 2-pkpn. Of als je toch buiten de stad gaat zitten: Villa Cicchi Via Salaria Superiore 137 Abbazia di Rosara 63040 - Ascoli Piceno T. +39 0736 252272 Een charmant agriturismo waar ze ook nog enorm kunnen koken. San Benedetto Hotel Calabresi Viale Marinai D'Italia 1 63039 San Benedetto del Tronto T +39 0735 58699 Prijs: €105 2-pkpn Campings zijn er bij Assisi, Spoleto en San Benedetto, niet bij Castelluccio en Ascoli Piceno. Castelluccio heeft wel 5 agriturismo’s, Ascoli Piceno voldoende andere mogelijkheden.

Eten, drinken, inkopen doen langs de fietstocht Umbrië en Le Marche

 • De leuke bar in Cannara: Bar gelateria Via Umberto I, Cannara
 • Wijnbar met terras op het plein van Montefalco: Enoteca di Moretti Patrizia, Piazza del Comune 14, 06036 Montefalco.
 • De aanrader van Bevagna: Hostaria Pizzeria Micheletto, 1 lg. Gramsci, Bevagna, PG 06031 . Heerlijk eten en een lekker stil terras met zon en schaduw.
 • Dé plek om Castelluccio-linzen te proeven is Castelluccio. We aten ze bij Bar Sibilla. Superlekker met rozemarijn en knoflook. De zaak heeft een typische bergvolk-gastvrijheid. Een beetje vreemd maar wel leuk. Desgewenst kun je er ook logeren (€ 50 2-pkpn), T (+39) 0743 821106, info@sibillacastelluccio.com; hotel: (+39) 0743 821113
 • De berghut met goede kantine op de klim naar Castelluccio: Rifugio Perugia,  info@rifugioperugia.it, rifugioperugia@gmail.com, T (+39) 0743 823019.
 • Restaurant halverwege Castelluccio Ascoli Piceno waar je samen met een schoolklas(je) voor weinig geld goed luncht is Locanda Della Sibilla, Strada San Nicola 15, 63040 Montegallo Ascoli Piceno, T (+39) 0736 807007.
 • Het lekkerste eten van de reis nuttigden we in de wijk Paese Alto in San Benedetto del Tronto. Ook al moet je er een avond extra voor blijven: het restaurant van Gaetani Sigismondo moet je niet overslaan. Zijn Ristorante Degusteria Del Gigante is een culinaire ontdekkingsreis op zich. Via degli Anelli 19.

Cultuur in Umbrië en Le Marche

 • Assisi is de stad van Sint Franciscus en dat zal je niet ontgaan. Het is er druk, maar ook indrukwekkend.
 • We vonden Spoleto geweldig. Leuker dan Assisi, waar net de paus naartoe zou komen en je over de hoofden kon lopen. De oude binnenstad is een middeleeuws doolhof van trappen en trappetjes. Er zijn veel winkels, onder andere in de nauwe stegen. Sfeervol!
 • Norcia is op de een of andere manier veel drukker dan Spoleto, maar minder leuk. Er is minder te doen, en minder te zien. We vermoedden dat de mensen kwamen voor Benedictus en ook een beetje voor de worst (of andersom).
 • In de Monti Sibillini is Castel Santangelo een tip: een middeleeuwse stad met een nog geheel intacte muur rondom. Van binnen is het net een klein dorp. Visso, een dorp dat in de buurt ligt, is een van de dorpen dat tot de eervolle lijst de mooiste van Italië hoort.
 • Ascoli Piceno is zo’n plek waarvan je denkt zo, en nu even niets. Heerlijke plek. Twée prachtige pleinen. Een monument van een bar, en achter de pleinen prachtige straatjes en tuinen.
 • Dé ontdekking van de laatste dag: Offida, een sfeervol stadje dat het centrum en een middeleeuwse kerk op een eigen stuk rots heeft liggen. Het driehoekige plein is de plek om even af te stappen. Het gebouw met de loggia’s is het stadhuis. Er hangen altijd mannen rond onder de bogen. De Santa maria della Rocca ligt er zo eigenaardig bij, dat je het bijna niet snapt als je de kerk vanuit de diepte op de rotspunt ziet liggen. Van oorsprong is het een kasteel uit het jaar 1000. Driehonderdertig jaar later werd het een kerk. Er zijn fresco’s. In de stad zie je oude vrouwen kantklossen: een oud ambacht van de stad.
 • Beneden bij de zee is San Benedetto del Tronto eerlijk gezegd nogal lelijk. Maar de wijk Paese Alto, de leukste en oudste wijk van de stad die hoog boven de toeristenhectiek ligt, maakt alles goed.

Fietstocht Umbrië en Le Marche van dag-tot-dag

Dag 1: Assisi – Spoleto, 58 km (met rondje Assisi: 64 km) Bezoek aan Assisi. De dag van vandaag is niet al te lang, dus Assisi kan er wel bij. De rest van de dag is vergeleken met de stad van de heilige met de naam van de paus een oase van rust. Ook wat betreft inspanning, op een paar geniepige klimmetjes na, vooral naar de steden en dorpen. Die zijn de grootste attracties van de route van Assisi naar Spoleto dus je wilt ze ook niet overslaan. Vooral Bevazza en Montefalco zijn een afstap waard. Dag 2 Spoleto – Norcia, 60 km De dag over de oude spoorlijn. (zie onder). Als het grind meer is ingereden een fantastische route.  In S. Anatolia di Narco is een bar met tamelijk vies eten, waar we op aanvallen. We voelen ons op dit punt al uitgeput. Toch is het een van de mooiste dagen. NB: omdat wij de weg kwijtraakten is het aan te raden (ook) de officiële route te downloaden. Houd ook de aanwijzingen op facebook of de site in de gaten. Dag 3 Norcia – Castelluccio, 29 km 100% omhoog, maar dat klinkt erger dan het is. Het stijgt gemoedelijk en het is overal even mooi, na elke bocht volgt er wéér een wonderschoon plaatje, dus je voelt het (bijna) niet. Bovendien is de etappe kort. Weinig dorpen onderweg. Wel is er als je al behoorlijk op hoogte bent een berghut voor de ravitaillering, Rifugio Perugia. Halverwege ligt San Pellegrino in de diepte. Dag 4 Monti Sibillini – wandeldag Een dag is eigenlijk te kort voor de Monti Sibillini. Toch voegt een dag wandelen heel wat aan de fietstocht toe.  Het nationaal park is van een smetteloze, spirituele schoonheid. De highlights van het gebied die te bereiken zijn vanuit Castelluccio zijn de (downloadbare) route E17, langs de berg met de bijnaam Palazzo Borghese, en de tocht naar de Monte Porche, ook wel Monte Bellaviste genoemd. De zwaarste maar ook zeer mooie tocht is die naar Lago di Pilato. Pilato zijn een uniek soort garnaaltjes. 

Monti Sibillini info, routes, GPS-bestandenklik hier voor een wandelreportage die Op Pad in de  Monti Sibillini maakte. Dag 5 Castelluccio - Ascoli Piceno, 55 km De route gaat door de Monti Sibillini naar Montegallo. Het voelt als een spooktocht: dan weer in de mist (zicht: 0), dan weer in de felle zon. Erg erg mooi. Na Montegallo rijd je rustig naar Ascoli Piceno, veel dalen. De stad is een enorme verrassing! Nooit van gehoord maar beeldschoon. Het Piazza del Popolo is een eindpunt zoals je zou willen dat alle eindpunten zijn. Dag 6 Ascoli Piceno - San Benedetto del Tronto, 52 km Een rustig dagje uitfietsen naar zee, met één (ook letterlijk) hoogtepunt: Offida. Een plaats op een rotsblok, met een eigen cultuur en sfeer.

Mountainbikeroute over de spoorlijn Spoleto – Norcia

De mountainbikeroute van Spoleto naar Norcia moet je niet zonder voorbereiding doen. De belangrijkste: bepak de fiets zo licht mogelijk en neem sterkte koplampjes mee! Niet de hele route is nog toegankelijk. Bij de rivier de Nera moet je vanaf Piedipaterno een stuk over de weg (er is een bruggetje), er is gevaar voor vallende stenen. Eenmaal op de weg: ga niet door de tunnel net voorbij Cerreto di Spoleto. Er is ook een oude weg. Bijna overgroeid zo oud, maar begaanbaar met de fiets. Houd hiervoor Triponze aan, en ga daar rechtsaf richting Norcia. Ook op het laatste deel is er nog een slecht stukje, vanaf Biselli tot Serravalle moet je weer de gewone weg nemen.

Kaarten bij de fietsroute Umbrie en Le Marche

 • Wij gebruikten als wegenkaart de Marco Polo 1:200.000 Umbrië/Marche kaart.  €9,99. * Er is ook een Michelinkaart: Umbrie Marche 1:200.000, Michelin Local 359, € 6.65

Gidsen bij de fietsroute Umbrië en Le Marche

 • Lees je Duits dan is Reise Know How Umbrien & Marken een uitvoerige en praktische reisgids, €25,90 * Dominicus heeft een gids voor Toscane, Umbrie, de Marche, €23,95 De kaarten en gidsen zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel.

Fietsenmakers langs de route Umbrië en Le Marche

Assisi / Sta Maria degli Angeli: Angelucci Cicli Via Risorgimento 54 06081 S. Maria Degli Angeli +39 075 804 2550 Snel en vakkundig. Ascoli Piceno: Megnitt - off. Riparazione concess Via Mattonato 3 63100 Ascoli Piceno De winkel was een garage in een kleine steeg, als je het niet weet loop je eraan voorbij.

Adressen en sites bij de fietstocht Umbrië en Le Marche