icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Italië, man fietst in Le Marche
Blog

Fietsen tussen truffels en kastanjes, Le Marche

De oktoberzon schijnt fel  en de zweetdruppels prikken in mijn ogen. Na een lange afdaling klim ik naar Monte Vidon Combatte. Een klein stadje met een oude burcht met Moorse invloeden en een waterkraan tegenover het gemeentehuis waar de Italiaanse vlag zachtjes wappert. De rustige weg gaat verder naar Petritoli en via een binnendoortje naar Moresco. Waarom rijdt toch iedereen Moresco voorbij terwijl het zo’n ontzettend leuk stadje is?

Zwembroek mee

Moresco is Le Marche op zijn best. Oude stadsmuren, een schitterende toren die zomers te beklimmen is, een pleintje met een bar en een restaurantje waar je verse pasta met truffels kunt eten. Vervolgens trap ik richting Altidona en krijg een schitterend uitzicht over de Adriatische Zee. Mijn fietsochtend eindigt op het strand waar de zee nog aangenaam van temperatuur is. Mijn fietsbroek wordt zwembroek…….

Dorpse lekkernijen

……Na een uurtje zwemmen vervolg ik mijn weg richting het pasta stadje Campofilone en Montefiori waar je een mooi uitzicht hebt op de hoge bergen van de Gran Sasso. In Carassai val ik met de neus in de boter of beter gezegd in de tamme kastanjes en dorpse lekkernijen. In een grote bak op open vuur worden de kastanjes geroosterd en als een patatje gegeten. Nou ja…… ik heb in ieder geval genoeg energie voor de laatste klim van 5 km naar  huis.

Informatie Fietsen Le Marche

De zuidelijke Marche is een prachtig fietsgebied voor liefhebbers. Makkelijk fietsen is het niet. Er is een vlak fietspad van 15 kilometer lang die van Cupra Marittima naar Porto Ascoli loopt en zo alle badplaatsen verbindt. Maar zodra je landinwaarts gaat is het klimmen en dalen, tenzij je kiest voor de hoofdwegen door de dalen die 30 kilometer vals plat richting de hoge Monti Sibillini gaan.

Het gebied tussen de Adriatische Zee en de hoge bergen kenmerkt zich door rustige landweggetjes die goed met de racefiets te berijden zijn. De mountainbiker kan zijn hart ophalen op de vele steenslagwegen maar moet niet schrikken van hellingen van 20% stijging. De monumentale stadjes liggen alle boven op de heuvels  tussen de 400 en 600 meter. Daar vind je gezellige dorpspleintjes met een bar, vers gebakken pizza en andere overheerlijke versnaperingen. Je kunt in ieder geval de mueslirepen thuis laten.

In de Mont Sibillini vind je geasfalteerde passen van zo'n 1500 m hoog, bijvoorbeeld Forca di Presta (1540 m) onder de Monte Vettore (2476 m) en in het noorden van de Monti Sibillini rond de berghut Baita del Fondo en Pintura di Bolognola. De Giro d’Italia gaat vaak door het mooie fietsgebied van de Tre Monti bij de regionale parken Monte Cucco en de Gola della Rossa e Frasassi (midden Marche).  De bergen Monte Nerone, M. Catria en M. Petrona zijn dan de uitdagingen. Mountainbiken in de Sibillini is weggelegd voor de ervaren fietser. Goede uitgangspunten zijn de stadjes Amandola en Sarnano waar mountainclubs routes hebben uitgezet. Tochten tot wel 2000 m zijn mogelijk en bieden je uitzichten over de gehele Marche.

Georganiseerd

Je kunt ook georganiseerd fietsen in Le Marche. Op www.fietsen-in-Italie.nl en www.italieonbike.com worden fietsarrangementen aangeboden.

Fietshuur

Het wordt steeds gemakkelijker om een goede fiets te huren. Hieronder enkele tips:
- Maxbike in Piane di Montegiorgio
Werkt nauw samen met Jimmy Stefoni, een goede mountainbiker die graag gasten begeleidt in de omgeving van Sarnano. Jimmy spreekt goed Engels.
- CarlitosBike in Cupra Marittima
Mountainbikes en racefietsen.  Cupra Marittima is een leuk stadje aan de kust.
- Agricamp Picobello in Montelparo
Mountainbikes voor het hele gezin. Plus leuke suggesties voor routes in de omgeving.
Agriturismo Sopra e Sotto
Mountainbikes, informatie en veel fietsroutes op www.gpsies.com.

Gps en fietsroutes

Veel Italianen fietsen met GPS op het stuur. Daarom zijn er heel veel routes  en tracks met hoogteprofielen bekend. Zij plaatsen deze informatie vaak op  www.wikiloc.com.  Een groep fanatieke mountainbikers in Le Marche voorzien de website www.sibillini-mtb.it  van spectaculaire foto’s en suggesties voor (zeer) moeilijke tochten.

Nieuwe gidsen

- Le Marche, ongekend mooi, Van Evert de Rooij. Het eerste boek (voorjaar 2014) beschrijft de provincies Pesaro- Urbino en Ancona. Gedetailleerde informatie wordt afgewisseld met mooie foto’s. Het boek is opgebouwd aan de hand van 'giro’s' die met de auto gereden kunnen worden maar ook als goede leidraad dienst kunnen doen voor de fietser.
- Eind 2014 verschijnt deel twee. Het beschrijft de provincies Macerata, Fermo en  Ascoli Piceno.

De boeken zijn o.a. te koop bij de betere reisboekhandel en bij Bruna.