icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Belgie Wallonie Ravel
Routes

Fietsroutenetwerk RAVeL Wallonië

  • 02 april 2014
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Margriet Spangenberg

Nederland heeft knooppunten, de Walen hebben RAVeL: een fietsnetwerk van 'trage wegen' (RV-1 t/m RV-5) dat in de toekomst zo'n 2000 kilometer zal beslaan. Die 'trage' wegen zijn autoluwe fietspaden en rustige jaagpaden langs rivieren en kanalen waaraan ook de Waalse industrie is gevestigd. Langs de route liggen kastelen, mijnsites, musea en natuurgebieden en mooie steden zoals Mons (culturele hoofdstad 2015) en Namur. RAVeL-1 loopt van Armentières in het westen naar Visé in het oosten.

In het kort

Fietsen over RAVeL-1

Land: België
Gebied: Wallonië
Activiteit: Fietsen
De tocht: Vierdaagse fietstocht over RAVeL-1. Ons startpunt: Tournai (ipv Armentieres);  eindpunt Visé.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Eenvoudig fietsen over vlakke jaagpaden, autovrije en autoluwe fietspaden en oude spoorwegen.
Navigatie: Routegids (Franstalig) en markering met borden en stickers (RV-1). De route is in 2 richtingen bewegwijzerd.
Overnachten: Hotels, pensions langs de route. De gids geeft geen tips.
Vervoer ernaartoe Goede verbinding met de trein, bv Den Haag - Tournai, reistijd 3,5 uur. Fiets mag in in sommige treinen mee.
Beste tijd Hele jaar door, maar in voorjaar en zomer het mooist.

Het gebied van fietsroute RAVeL-1

Wallonië, van west naar oost door de provincies Henegouwen, Namen en Luik.Wallonië staat bekend om z'n mijnbouw en zware industrie, met name langs de waterwegen, het terrein waarover RAVeL-1 is uitgezet. De route is een 'must' voor iedereen die houdt van de combinatie van natuur en industrie en die niet vies is van kolossen van fabrieken die als imposante blokkendozen de oevers van rivieren en kanalen sieren.

In de 18e en 19e eeuw ontwikkelde Wallonië zich dankzij de mijnbouw tot het grootste industriegebied van het Europese vasteland, daarbij geholpen door de ontsluiting van de regio door steenwegen en kanalen (Kanaal Bergen-Condé, Centrumkanaal, Kanaal Brussel-Charleroi, Zuid-Willemsvaart). In de loop van de 19e eeuw én tijdens de wederopbouw na WOII bereikten de Waalse mijnen hun bloeiperiode. Dat kwam door de enorme vraag naar steenkool. De teloorgang van de mijnen begon vanaf 1950en viel samen met de opkomst van olie en gas als alternatieve energiebronnen en concurrentie van geïmporteerde steenkool. De laatste Waalse steenkoolmijn Roton in Farciennes sloot in 1984. Het betekende economische achteruitgang en terugval in welvaart voor Wallonie.

Image
Fietsen Belgie Wallonie Ravel
Image
Fietsen Belgie Wallonie Ravel

Het RAVeL-fietsroutenetwerk

RAVeL staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes – een netwerk van ‘trage wegen’ die voorbehouden zijn aan niet gemotoriseerd verkeer zoals fietsers, wandelaars, skaters en ruiters. RAVeL voert over jaagpaden, autoluwe en autovrije fietspaden, over rustige wegen en voormalige tram- en treinbeddingen. Het bestaat uit verschillende takken (RV-1 t/m RV-5) die gekoppeld kunnen worden en in de toekomst worden uitgebreid tot een netwerk van ongeveer 2000 km 'trage wegen' waarvan  1000 km over voormalige spoorwegen. De trajecten doorkruisen Wallonië en verbinden de grote steden met elkaar.

RAVeL is Fietsen over RAVeL is een soort ‘intraveneus’ fietsen, over autovrije en autoluwe wegen langs de slagaderen (waterwegen) van het land. Heerlijk rustig zonder auto’s, bovendien constant vlak en met imposante fabrieken die liggen te blikkeren in de zon, soms voelt het of je fietst in onwerkelijk decor. RAVeL-1 loopt deels door de natuur, deels langs het industriële erfgoed en verleden van Wallonië, zoals de scheepsliften in de provincie Henegouwen.

De tocht, fietsen over RAVeL-1

Op Pad fietste in vier dagen over RAVeL-1, de horizontale tak van het fietsroutenetwerk tussen Armentières en Visé, in totaal 289 km. Wij begonnen onze tocht in Tournai (waarmee we het verstedelijkt gebied rond Kortrijk en Roubaix omzeilden) en verlengden hem tot Maastricht, in totaal Armentieres – Maastricht zo'n 300 km.  Onze trajecten:  Tournai - Stambruges; Stambruges - Auvelais; Auvelais - Huy; Huy - Visé.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad RAVeL fietsroute

Eenvoudig fietsen over vlakke jaagpaden, autovrije en autoluwe fietspaden en oude spoorwegen. De route is nergens zwaar, de grootste 'hobbels' die je moet nemen zijn hier en daar een brug of sluis.

Navigatie op de RAVeL fietsroute

Driedelige Franstalige routebeschrijving en markering met borden en stickers, meestal RV-1, maar waar traject samenvalt met andere routes zijn er ook andere aanduidingen. De bewegwijzering is nog in de afrondende fase, hier en daar rommelig, bijvoorbeeld het traject tussen Flémalle-Seraing en Seraing-Liege. De route is in 2 richtingen bewegwijzerd.

Start je in Tournai zoals wij, dan fiets je via de linkeroever van de Schelde de stad uit, en moet je eerst blauw-gele stickers volgen. RAVeL-1 (RV1) valt hier samen met RV-8, zie ook www.randovelo.org.

De routegids bestaat uit drie delen:

  • west: van Armentieres > Bergen
  • centrum: Bergen > Namen (via Canal du Centre en de Samber)
  • oost: Namen > Visé, via Maas en Albertkanaal

NB Dekaartjes in de routegids liggen omgekeerd, met de zuidkant naar boven, de noordkant naar beneden.

Knooppunten in Wallonie?
Het bekende knooppuntensysteem, met de primeur in België, bestaat ook wel in Wallonië maar nog niet overal. In de Oostkantons zijn ze er wel;  in de provincie Henegouwen is het netwerk in de maak en sinds kort heeft ook de streek rond Marche-en-Famenne een knooppuntensysteem.

Overnachten langs RAVeL-1

Op dagafstand fietsen vind je dorpen en steden langs de fietsroute waar je kunt overnachten. Soms moet je er even voor van de route af, maar nooit verder dan ca 7 kilometer. Leuke adressen vind je o.a. op www.belgie-toerisme.nl. Dit zijn de adressen waar wij sliepen:

Hotel d’Alcantara
Rue des Bouchers St Jacques 2
7500 Tournai
T+32 69 21 26 48

Sfeervol, trendy hotel in voormalig huis van gildemeester in centrum van de stad. Luxe, bijzonder, aanrader. Eén minnetje: de ramen kunnen niet open.

Tip: Op steenworp afstand kun je eten in  Restaurant Enfants Terribles, waar je alleen al heen zou moeten voor het voorafje van tomaat-mozzarella. Aanrader!
Adres Les Enfants Terribles:
Rue de l'Yser 35
7500 Tournai
T +32 69 84 48 22

Hotel Paradiso
Rue de Tournai 312
7973 Stambruges
T +32 69 56 03 68

Stambruges ligt ca 7 mooie kilometers van de route af. Hotel (+ pizzeria) gerund door enigszins macho Italianen. Ruime, zeer eenvoudige kamers. Groot terras. Royaal goed ontbijt.

Hotel A Fleur de Couette
Rue de Falisolle 1
5060 Auvelais (Sambreville)
T +32 71 74 47 74
www.afleurdecouette.be

Klein hotel met kraakheldere, sfeervolle en moderne kamers gerund door sympathiek echtpaar. De begane grond is ingericht als restaurant, intieme sfeer, heerlijk eten en ook hier: superontbijt. Aanrader.

Hotel Sirius
Quai de Compiègne 47
4500 Huy
T +32 85 21 24 00

Zakelijk hotel met kamers waaraan weinig mankeert, op ca 1 km buiten het centrum langs doorgaande weg.

Tip: Nog een kilometer doorlopen van het centrum af kun je ongelooflijk lekker eten in l’Auberge des chats qui rient. Bediening door eigenaresse, sfeervolle ambiance. Aanrader.
Adres l'Auberge des chats qui rient:
Quai de Compiègne 62
4500 Huy
T +32 85 25 00 51
www.chatsquirient.info

Hotel Berneau
Rue de Battice 12
4607 Berneau
T +32 43742552
http://hotel-berneau.be

Nieuw Hotel Berneau, dat meer weg heeft van een B&B dan van een hotel. De sfeervolle kleine kamers liggen rond een klein afgesloten erf. Knus ingericht door homo-stel dat nog moet wennen aan gastheerschap. Op erf scharrelt konijn rond. Het hotel ligt ca 5 kilometer fietsen van RAVeL-eindpunt Visé, aan de andere kant van een heuvel die Berneau van Visé scheidt.

Tip: In Visé, aan de overzijde van de brug en tegenover het station, vind je restaurant L'Autobus, een populaire eetgelegenheid waar je een uitzondering bent als je niet voor mosselen met een lekker pilske gaat. Die zijn dan ook een aanrader!
Adres l'Autobus:
Avenue du Pont 22 (tegenover de Pam Pam), 4600 Visé, T +32 4 379 10 81.

Vervoer ernaartoe

Beginpunt (Armentiere) en eindpunt (Visé) van RAVeL-1 liggen een kleine 300 km uit elkaar. Wij startten onze fietstocht in Tournai, dat makkelijk bereikbaar is met de trein. Vanaf Visé (of even doorfietsen naar Maastricht) reis je met de trein weer terug naar Nederland.
Op veel treinen kan - tegen betaling - de fiets mee. Den Haag - Tournai is 260 km.

Treinreis, voorbeeld: Den Haag - Tournai, met overstap in Brussel, reistijd 3,5 uur.
Prijs e.r. € 29,- p.p., fietsticket € 12,- e.r.
Treininfo: www.treinreiswinkel.nl.

Beste tijd om te fietsen over RAVeL-1

Het hele jaar door, maar het mooist in voorjaar en zomer. Wij fietsten de route van 29 aug tot 3 september 2013.

Kaarten en gidsen voor RAVeL-1

* Fietsgids RAVeL-1, ringband in 3 delen, hele duidelijke kaartjes (je hebt alleen nog overzichtskaart nodig), achtergrondinformatie in het Frans. Let op, de kaartjes staan op hun kop (zuid naar boven gericht). De gids is ooit door de Waalse overheid uitgegeven en zou te bestellen moeten zijn via www.ravel.wallonie.be. De gids beschrijft RAVeL-1 in 3 delen:
- west: van Armentieres > Bergen
- centrum: Bergen > Namen (via Canal du Centre en de Samber)
- oost: Namen > Visé, via Maas en Albertkanaal

* Voor informatie over musea en attracties onderweg, kun je de applicatie '365 Journées découvertes – ontdekkingsdagen' downloaden. Helaas alleen beschikbaar voor de Iphone.
De applicatie werkt offline en is een handig overzicht van attracties en musea in België. Je kunt in de applicatie ook op locatie zoeken. Er is ook een website van, www.365.be.

Handige adressen en sites voor RAVeL-1

* Toerisme België voor Wallonië & Brussel
Prins Hendrikkade 186
1011 TD Amsterdam
info@belgie-toerisme.nl
www.belgie-toerisme.nl

* www.ravel.be
Officiële, onaantrekkelijke site van het RAVeL-fietsnetwerk.

* http://www.fietsroute.org/Fietsroutes-Wallonie.php
Handig overzicht over fietsen in Wallonie met link naar RAveL en interactieve kaart.

* www.randovelo.org
Site van de langeafstandfietspaden in België.

* Ministère de l'Equipement et des transports (MET)
Boulevard du Nord 8
B-5000 Namen
T 0032 (0 )81 77 20 86 / 88
www.ravel.be