icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Belgie West-Brabant
Gebiedsinformatie

Een (smul)fietsroute in Vlaams-Brabant

 • 17 februari 2015
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: Marjolein van Rotterdam

Fietsen is leuk, maar je moet er wat bij eten en drinken. Wie zich in deze wetmatigheid herkent móet naar Vlaams-Brabant. Hier vind je het ene straffe café na het andere, krijg je overal buitengewoon heerlijke en bovendien ruimbemeten happen voorgeschoteld, en kan zelfs je moeder niet op tegen de vriendelijke ontvangsten. En het fietsen? Ook niet onaardig. Helemáál niet onaardig.

Karakteristiek

(smul)Fietsroute in Vlaams-Brabant

Gemaakte tocht(en): vier dagen fietsen, plus drie culinaire wandelingen (in Mechelen, Leuven en Brussel).
Lengte tocht: 290 fietskilometers. De kilometers van de culinaire wandelingen: ongeveer 5 km per avond.
Dagafstanden fiets: dag 1: 79,5 km, dag 2: 84,3 km, dag 3: 66,77 km, dag 4: 59,64 km.
Stijgen/dalen: ca. 300 tot 500 meter stijden én dalen per dag.
Tijd onderweg: 6 tot 8 uur per dag onderweg, op de dagen dat er wandelingen zijn 2 tot 3 uur extra voor de culinaire strooptochten.
Zwaarte: relaxed fietsen. Goede wegen, geen zware stijgingen, niet te lange dagen op de fiets (hoewel de dagen met wandelen erbij uiteindelijk toch lekker lang werden, met de nadruk op lekker).
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk.
Markering/bewegwijzering: niet gemarkeerd.
Verhard/onverhard: Verhard.
Beste tijd: Zomer.
Vervoer: Met de trein. Het beginpunt van de smulroute is Mechelen, handig, want de meeste treinen naar België stoppen er.
Overnachten: Hotels en B&B’s.

Image
fietsen-vlaams-brabant-09

De fietsroute

GPS routes zijn onderaan deze pagina te downloaden. De route in knooppunten wijkt op enkele plaatsen íetsjes af van de GPS-route:

Mechelen – Diest: 57 – 64 – 73 – 22 – 23 – 25 – 71 – 67 – 66 – 64 – 82 – 29 – 99 – 98 - 65 – 63 – 89 – 51 - 3 – 81 - 56 – 18 – 25 –58 - 32 – 33.
Diest – Leuven: 33 – 34 – 357 – 350 – 351 – 352 – 354 – 356 – 49 – 192 – 48 – 51 - 21 – 50 - 58 – 59 -60 – 62 – 64 – 15 - 11 - 16 – 17 – 34 - 91 – 92 – 86 – 87 – 73.
Leuven – Mollem: 33 – 80 – 81 – 35 – 31 – 32 – 28 – 97 – 20 – 77 - 44 – 19 – 49 – 18 – 13 – 14 - 33 – 43 – 38 – 39 – 40 – 41 – 56 – 47 – 51 – 19.
Mollem – Brussel: 19 – 9 – 3 – 2 – 50 – 46 – 38 – 36 – 34 – 36 – 38 – 79 – 80 – 30 – 35 – 73 – 59 – 54 – 53 – 19 – 18 – 21 – 20 – 46 (en zelf verder Brussel in)

Korte impressie van het gebied

Je fietst door een lieflijk landschap, met meanderende rivieren, wat land en tuinbouw, bossen, fruitbomen. Verschillende streken van het Vlaams-Brabants land doorkruis je. Het Hageland is de belangrijkste ervan - de naam verwijst naar bos – een regio waar je nog altijd veel kreupelhout en hagen aantreft. Tot in de 18de eeuw waren er wolven, weerwolven nog veel langer.

Industrialisatie is er nooit op gang gekomen, waardoor de streek redelijk ongerept is gebleven. Er wordt geld verdiend met de fruitteelt, maar dat is van de laatste decennia. Wijnbouw komt ook voor in het Hageland. Bierbrouwerijen zijn er natuurlijk ook, het graan in de buurt van Hoegaarden gaat naar de bierbrouwerij. Leuven is de hoofdstad, maar niet de enige eeuwenoude stad: Aarschot, Diest, Landen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw zijn provinciestadjes met een Geschiedenis.

De andere regio’s op de route zijn het Dijleland, de Brabantse Kouters en het Pajottenland.

Image
fietsen-vlaams-brabant-18

Dag-tot-dag fietsroutebeschrijving

Dag 0

Aankomst in Mechelen. Culinaire rondleiding. Mechelen is leuk! Geen toeristenmekka, niet te groot, en zeer gericht op de inwendige mens. Sla vooral brouwerij/brasserie het Anker niet over. Je ‘degusteert’ er onder andere een Maneblusser, genoemd naar de bijnaam van de Mechelaars. ‘O help’, dachten die in 1687, ‘de toren staat in de fik’. En ze gingen blussen. Een onnozelheid waar ze vierhonderddertig jaar later nog steeds aan herinnerd worden. Met een lekker biertje, dat dan weer wel. De brouwerij ligt in het Begijnhof, tegenwoordig een geliefde woonwijk. Wie daar woont is een chansard, vinden de Mechelaars. Het is van oudsher de wijk van de vrouwen.

Dag 1

Het mooiste van de dag: fietsen langs de Dijle, een van die meanderende riviertjes. Je fietst een paar uur op een jaagpad, een vrijliggend fietspad. Erna volgen meer water en groen, en wat highlights: de Toren ter Heiden, het kasteel van Horst, Aarschot, de abdij van Averbode en de ‘Likdreef’ (het ijsmannenlaantje, er staat echt een bordje met Likdreef) ertegenover, en Diest met het werelderfgoed-begijnhof. Mooie plaatsen.

Dag 2

De dag begint in het fruit. Door de fruitstreek loopt een vrijliggend fietspad. Fijn. Weer van die kneuterige oeroude plaatsen waar je blij van wordt. Zoutleeuw bijvoorbeeld, waar we van de medewerker van het VVV horen dat de kathedraal écht bezocht moet worden. Wat we, met spijt in het hart niet doen, vanwege de Leuvense culinaire rondleiding aan het einde van de dag en een gepland bezoek aan het suikermuseum in Tienen, en het verplichte degusteren van een Hoegaarden in Hoegaarden. Zoutleeuw heeft trouwens ook een eigen bier. De Dorre van Dormael. En een café op het thema van het Belgisch trekpaard, waar men trekpaardbier op de menukaart heeft. Den Brabander, heet het café. Ook vandaag is weer overal wat te bikken. Je zou er bijna moe van worden als je niet zo’n trek had van het fietsen…

Dag 3

Leuven – Mollem, via de ietwat saaie oevers van het Kanaal van Leuven naar de Dijle, richting witloofdorp Kampenhout. Het witte goud! Dan naar Grimbergen en Kobbegem, waar respectievelijk brouwerij Grimbergen en brouwerij Mort Subite zijn gevestigd. Een natte dag, kan je hebben in de Vlaamse zomer. Gelukkig dienen bovengenoemde (ook natte) plekken tot troost.

Dag 4

Mollem – Brussel. Via het Pajottenland en Aalst. Aalst is het meest westelijke plekje van de route. Mooi stadje, beroemd om zijn carnaval en zijn uien. Het Pajottenland is de streek ten Zuid-Westen van Brussel, tussen Zenne en Dender. Een welvende, vruchtbare landbouwstreek waar je nog weleens een echt ouderwets Belgisch trekpaard ziet, met benen als een dokwerker. We volgen het jaagpad langs de Dender tot Denderleeuw, dan over heuvelende plattelandswegen (B-wegen) richting Brussel.

Image
fietsen-vlaams-brabant-06

Kaarten, gidsen, boeken

 • Gezellig en gemaakt door mensen die het weten kunnen (reizigers) is Trotter, België. € 25. Gaat wel over het hele land, dus summier voor wb Vlaams-Brabant.
 • Superhandig, enigszins waterbestendig, en onmisbaar bij het plannen van een route zijn de Fietsknooppuntenkaarten. Met de Fietsnetwerkkaart Vlaams Brabant, 1:65.000, €9 kwamen we helemaal uit. Er hoort ook een gidsje bij met praktische info, thematochten, en fietscafés en -logies. Te bestellen op www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.
 • Bier niet elegant? Vrouwen lusten alleen zoete fruitbieren? Van bier word je dik? Zythologe en biersommelier Sofie Vanrafelghem veegt deze en andere clichés moeiteloos van tafel in het gidsje Bier. Vrouwen weten waarom. €7,50
 • 100 x straffe cafés in Vlaanderen. Niet meer te koop, dus via de bibliotheek of 2de hands.

Foodie websites

 • Een prima site voor alle info over de streekproducten uit het Hageland en de rest van Vlaams-Brabant is: www.straffestreek.be.

Meer info over streekproducten:

Bij het VVV Leuven is de brochure BIER, een rondje Vlaams-Brabant te verkrijgen.

Image
fietsen-vlaams-brabant-10

Toeristische info

Vlaams Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be; voor mobiel gebruik: m.verliefdopvlaamsbrabant.be
Brussel info: Tel: + 32 2 513 89 40, www.visitbrussels.be
Pajottenland: www.pajottenland.be
Diest: www.toerismediest.be
Hoegaarden: www.gemeentehoegaarden.be

Image
fietsen-vlaams-brabant-15

Tips om onderweg te zien en te doen

Mechelen

Nieuw in Mechelen: er is een Gouden Carolus Route van brouwerij naar distillerie de Molenberg in de maak. Nieuw in 2017: dan opent het nieuwe Stedelijk Museum.

Festivals: van 28/8 t/m 8/11 2015 Mechelen het decor voor het festival Contour, een biënnale voor Bewegend Beeld. Door de hele stad zijn video’s, films, installaties en performances te zien op bijzondere locaties. www.contourmechelen.be

In het cultureel centrum in de Lamot Brouwerij zijn de (Unesco immaterieel erfgoed) poppen te zien van hét feest van Mechelen: de Hanswijkcavalcade, die eens in de 25 jaar wordt gehouden. Het duurt nog even: de laatste keer was 2013.
Alle festivals (het zijn er vooral in de zomer best wat): www.festivalmechelen.be

Tremelo

Damiaanmuseum, voorlopig gesloten, men vermoedt dat de heropening begin 2016 zal plaatsvinden: www.tremelo.be/Damiaanmuseum

Holsbeek

Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Holsbeek: www.openmonumenten.be

Aarschot

Probeer op 15 augustus in Aarschot te zijn, voor Aarschot VERLICHT. De jaarlijkse Sint-Rochusverlichting is het grootste toeristische evenement van de stad. www.aarschot.be

Averbode

Nieuwtje! Sinds april 2014 verkoopt de abdij weer bier. Niet uit eigen brouwerij, maar wel volgens eigen principes gebrouwen door Brouwerij Huyge.
Norbertijnenabdij Averbode
Abdijstraat 1, 3271 Averbode, 013/780440
De Lekdreef, met de ijsboeren, ligt tegenover de entree van de abdij.

Diest

Het stadje met een link met het huis van Oranje is als geheel mooi, maar mis vooral het Begijnhof niet. Het is een van de dertien begijnhoven die sinds 1998 samen een Unesco Werelderfgoed zijn.

Wat betreft die Oranjes: bijna drie eeuwen lang was de stad in handen van de graven Nassau; de latere prinsen van Oranje-Nassau. De oudste zoon van Willem de Zwijger, Filips-Willem, ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Diest maakt samen met Breda (NL), Dillenburg (D) en Orange (F) deel uit van de Unie van de Oranjesteden.

Hageland Zuid, de fruitstreek

Over hoogstamboomgaarden: www.rlzh.be

Leuven

Ook het Groot Begijnhof van Leuven staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Zeker gaan zien! www.leuven.be Schapenstraat, 3000 Leuven.

Daarnaast tijd vrijmaken voor het gotische stadhuis. Een adembenemend gebouw. Ga je nog meer zien dan kan een I Luv Leuven ticket handig zijn.

Zoutleeuw

Trekpaardbier: La Cuvée du Trait. Een zoetige triple. 8%. brasseriecaulier.com

Tienen

Suikermuseum,
Grote Markt 6 - 3300 Tienen 
www.erfgoedsitetienen.be. Op de benedenverdieping is een winkel met streekeigen producten. Hier vind je alle specialiteiten van het Hageland waaronder het ‘Tiens zoeteke’, de ‘Tiense kweikerkes’ in chocolade en de Hagelingwijnen.

Hoegaarden

Vrijwel iedereen gaat hierheen voor de brouwerij van het bekende witbier. Maar gezelliger is het in de cafés. Smullers opgelet: Hoegaarden heeft méér dan witbier, zoals de suikervlaai. Een taart met een geschiedenis. ‘Aan de taart valt af te lezen hoe belangrijk de suikerproductie in deze streek was. De grote vierkanthoeves produceerden niet enkel de granen voor de witbieren, de suikerbieten vormden een vast onderdeel van het landbouwareaal. Nu rest er nog enkel Suiker Tienen als grote suikerfabriek, maar vroeger werd er ook lokaal geraffineerd in de Hoegaardse suikerfabriek Grand Pont.’

O, en het VVV heeft een historische-brouwerijen wandelroute, het Historisch Brouwleerpad, voor je klaarliggen. Rond 1760 waren er in Hoegaarden 39 brouwerijen!

Kobbegem

Mort Subite: www.toerismevlaamsbrabant.be
Lierput 1
1730 Kobbegem (Asse) 
Tel. +32 (0)2-270 99 30
 
www.brabantsekouters.be
Te bezoeken op afspraak. Enkel begeleide bezoeken mogelijk op werkdagen. Laatste bezoek start om 14 uur. Reservatie bij vzw Toerisme Brabantse Kouters. Een rondleiding bestaat uit een bezoek aan de brouwerij (max. 1 uur) met achteraf een degustatie (max. 1 uur).
Rondleidingen met gids mogelijk

Kampenhout

Witloofmuseum (en restaurant Veilinghof). Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout, tel +32 16/22.33.80: www.kampenhout.be/toerisme/witloofmuseum

Grimbergen

Tip: de abdij(kerk) die de oorsprong is van het befaamde Grimbergenbier.

Norbertijnenabdij: Kerkplein 1, B-1850 Grimbergen, Tel.: 0032(0)2/272.40.60, www.abdijgrimbergen.be

Itterbeek

Tip: maak een afspraak voor een bezoek aan geuzebrouwerij Timmermans in Itterbeek.
De brouwerij werd gesticht in 1781 en is één van de oudste lambikbrouwerijen. En bovendien één van de laatste brouwerijen waar de Lambik nog ambachtelijk wordt gebrouwen. Er worden zowel lambik, geuze en faro gemaakt als fruitbieren zoals kriek, perzik en framboos. Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek (Dilbeek), Tel. +32 (0)2-569 03 57, www.brtimmermans.be.

Brussel

Smultochtrijders móeten ‘op café’ in Brussel. Er is een keur aan geweldige, historische, prachtige, authentieke cafés. Je zit er niet gewoon een biertje te drinken maar bezoekt cultureel erfgoed. Voor de adressen: zie onder eten en drinken.

Image
fietsen-vlaams-brabant-16

Logeeradressen

De adressen waar wij overnachtten waren soms praktisch, soms knus, en soms allebei.
Mechelen: Novotel, Van Beethovenstraat 1. Middenin het oude centrum, toch vrij stil. Uitstekende service. Een van de praktische adressen. www.novotel.com

Diest: Hotel The Lodge, Refugiestraat 23, 3290 Diest, www.lodge-hotels.be, +32(0)13/350935. Mooi locatie! Het gebouw is een monument, ligt centraal en is in stijl ingericht. Van alle gemakken voorzien. Mooi én praktisch adres.

Leuven: Begijnhofhotel, Groot Begijnhof Tervuursevest 70 B-3000 Leuven, +32 (0)16 29 10 10 www.bchotel.be.
Niet zo knus als het klinkt. Efficient, groot en modern hotel net achter het Begijnhof. Eentje uit de reeks praktisch.

Mollem: www.hoftervrijlegem.be, Boven Vrijlegem 41, Boven Vrijlegem, Mollem. Paar kilometer uit het dorp, verder een ideaal adres. Zeer mooi ingerichte kamers met uitzicht over de weilanden. En een superontbijt!!

Brussel: Atlas Hotel. www.atlas-hotel.be Rue du Vieux Marché aux Grains, 30
1000, Brussel Tel. +32 (0)2 502 60 06. Praktisch, efficiënt hotel. Centrale locatie. Verder kraak noch smaak.

Image
Café Brem, Hoegaarden.
Café Brem, Hoegaarden.

Eten en drinken

Handige site met restaurants, recensies uit de pers: www.pocketresto.be

Mechelen

Huis WINDELS nv
IJzerenleen 48, sigaren en whisky, derde generatie,
www.huiswindels.be

Bakkerij Vanderbeek
Steenweg 36 - 38
2800 Mechelen

Kaasboer Schockaert
Yzerenleen 28, 2800 Mechelen
Tel: 015/202521
Fax: 015/204765
Website: www.kaaswinkelschockaert.be

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot
Van Beethovenstraat 8-10
B – 2800 Mechelen
www.lamot-mechelen.be

Brouwerij/brasserie Het Anker
Degustatiesetje met drie bieren en een whisky. Je kunt er ook wat eten. ‘Een patatje meesteken bij den brouwer’
Guido Gezellelaan 49
2800 Mechelen
T +32 15 28 71 41
www.hetanker.be

De Gouden Vis
Café met art deco interieur, serre en terras met druivenranken, je zit er boven het water en kijkt uit op het Dijlepad, 500 meter plankier over het water, van de stad naar het groen van het park. Ertegenover: BazArt café, modern eetcafé annex kunstruimte in een oude visrokerij.

Het Peloton de Paris
Een fietswinkel maar ook een café dat is ingericht met veel fietsparafernalia. Goed lunchplekje met fietsenmaker bij de hand.
Die heet trouwens Van Parijs.

Tips van de Vlaamse krant De Standaard:

 • ZOET prijst zichzelf aan als het kleinste snoepwinkeltje van Mechelen, maar eigenaars Kristof en Goedele hebben de oppervlakte van amper acht vierkante meter optimaal benut door te kiezen voor een frisse inrichting en grote glazen potten om hun snoepgoed uit te stallen.Onze-Lieve-Vrouwestraat 143, www.snoepzoet.be
 • NOEN is een nieuwe ontbijt- en lunchbar, waar u ook voor een gezonde smoothie of een zoet dessert aan tafel kunt schuiven. Leermarkt 24, www.denoen.com
 • De werkgevers van uitgeverij Sanoma kunnen terecht in wat wellicht de mooiste bedrijfskantine van België is, maar ook bezoekers kunnen plaatsnemen bij BAR MARIE voor een gezonde hap of koffie. Stationstraat 55, www.barmarie.be
 • Een jaar geleden opende L'ARTISTA de deuren in het stadscentrum. Achter de kookpotten in dit restaurant: de rasechte Italiaan Gianluca Cerulli die zich speciaal voor L'artista in Mechelen kwam vestigen.Begijnenstraat 5, www.lartista.be
 • Wie geen zin heeft in Italiaans, maar des te meer in hamburgers, schuift aan tafel bij IL CARDINALE, dat sinds enkele dagen ook een buitenterras heeft. Twee jonge grafische ontwerpsters brachten de gourmethamburger naar Mechelen. Wollenmarkt 22-24, www.ilcardinale.be
 • Nog meer vlees op de menukaart vindt u bij M-EET M-EAT. Het paradepaardje in de keuken is de Josper grilloven: een gesloten oven op houtskool. Koning Albertplein 8, www.m-eet-m-eat.be
 • Bij PELOTON DE PARIS, dat anderhalf jaar geleden de deuren opende, staan fietsen centraal: liefhebbers kunnen kwijlen bij de nieuwste modellen of hun oude stalen ros binnenbrengen voor herstellingen, ondertussen bladerend in de laatste editie van het wielermagazine Bahamontes, of genieten van een drankje en/of uitgebreide brunch. Voor de zonnekloppers is er ook een afgeschermd terras. Hoogstraat 49, www.pelotondeparis.be

Diest

Gasthof 1618 Kerkstraat 18, 3290 Diest, Tel. 013/677780 Authentiek Vlaams-Brabants schransen.
Wil je liever authentiek Italiaans ipv authentiek Vlaams, ga dan naar Gusto in de Koning Albertstraat 77, www.giustogusto.be

Zoutleeuw

Den Brabander, restaurant/café op het thema van het Belgisch trekpaard. Grote Markt 24
3440 Zoutleeuw. Tel. 0484/948781

Leuven

Slagers: Artisanale Beenhouwerij Rondou, Pensstraat 5, 3000 Leuven
Tel.: +32 16 22 28 27, www.beenhouwerijrondou.be
Slagerij de Kapblok, www.kapblok.be, Tiensesteenweg 166, 3001 Heverlee
IJs: ’t Galetje, Tiensestraat 44, 3000 Leuven, +32 16 29 22 24,
Bakker: Temmerman, ‘Het zoetste huis van Leuven’, Tiensestraat 200, 3000 Leuven, Tel 016/23.14.22, www.temmermanleuven.be
Studentencafé: Ambiorix, Oude Markt 3, www.oudemarktleuven.be
Domus, brouwerij, restaurant en café: Tiensestraat 8, 3000 Leuven, Tel: 016 20 14 49, www.domusleuven.be
Restaurant Julia en Elias, Busleidengang 6d, 3000 Leuven, +32 16 88 37 99, www.juliaenelias.be
Sterrentent: Restaurant Arenberg, Kapeldreef 46 - 3001 Heverlee (Egenhoven), + 32 16/22.47.75

Hoegaarden

Café Brem, Stoopkensstraat 18, Hoegaarden, +32 16 81 66 41.

Mollem

Rie van Mollem, Dorp 6, Mollem. Huiskamerinterier en echt authentieke geuze en lambiek: hierstroomthetbier.be
Restaurant Manege Mollem Golden Club, Dorp 10, 1730 Mollem, +32 (0)475 26 73 22. www.manegemollem.be

Brussel

Frituur Antoine, Friterie : 1, place Jourdan, 1040 Bruxelles (Etterbeek)
Tel : + 32 2 230 54 56 www.maisonantoine.be De beste friet van België? Men zegt het! Proeven dus.
A la mort subite, Warmoesberg 7, ode aan het bier uit Koddegem, en aan een spel. Rue Montagne-aux-Herbes Potagères 7 B-1000 Bruxelles | Warmoesberg 7 B- 1000 Brussel | TEL: +32-(0)2-513.13.18. www.alamortsubite.com
Vincent, Rue des Dominicains 8-10, +32 2 511 26 07 www.restaurantvincent.com
Le Cirio, 18 Beursstraat, 1000 – Brussel. Zeer fraai en typisch Brussels old school café. Een paar jaar geleden genomineerd voor het strafste café van Vlaanderen. Jacques Brel had er zijn eigen tafeltje.
Bij den Boer, Baksteenkaai 60 Quai aux briques, 1000 Brussel, + 32 2 512 61 22, www.bijdenboer.com

Image
fietsen-vlaams-brabant-13

Meer geweldige eetadressen in Brussel

 • Brasserie Le Metropole, De Brouckèreplein 31
 • Café Muziekinstrumentenmuseum, met dakterras, Hofberg 2, www.mim.fgov.be
 • De ultieme hallucinatie, Koningstraat 316, oude joodse loge, met oranjerie
 • De koning van Spanje, Grote Markt 1, met kermispaard
 • Het goudblommeke in papier, Cellebroersstraat 55, café des artistes, oa Hergé en Magritte frequenteerden het.
 • Goupil le Fol, Violetstraat 22, ziet er uit als een uitdragerij, open vanaf 20:00-04:00.
 • Bia Maria, Kiekenmarkt 41, www.biamaria.com straatvoer, taco’s.
 • Au bon Bol, Paul Devauxstraat 9, aziatisch.
 • Palmyra – t Onschuldig Schaap, Syrisch.
 • Inzia, Vredesstraat 37, Afrikaans, ziet er fotogeniek uit.
 • Viva m’ boma, Vlaamsesteenweg 17. Veel vlezen.
 • Bottega della pizza, Ducpetiauxlaan 39.
 • t Spinnekopke, Bloemenhofplein 1, www.spinnekopke.be.
 • Le snack du Mont Liban, Livornostraat 30-32, www.montliban.be Libanese traiteur en straatvoerleverancier
 • Chez Andriana, La Maman de tout le monde, Kruitmolenstraat 46, Griekse mama met supersandwiches. www.spottedbylocals.com
 • Hemgie’s, Predikherenstraat 12, www.hemgies.be, Hamburgers, maar dan anders.
 • El Ouariachi, Marché du Midi, Zuidmarkt (dus).