icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen in Roemenie
Routes

Fietsen in Transsylvanië

  • 01 mei 2009
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Nanda Raaphorst

Transsylvanië hoort tot de mooiste streken van Roemenië. In de uitlopers van de Karpaten fiets je tussen eeuwenoude steden en romantische boerendorpen. Zelfs in de regen zitten we fluitend op de fiets. Wat is dat met Roemenië?

Korte feiten

Over...

Gebied: Lichtglooiende uitgestrekte akkers en een klein gedeelte bergachtig terrein.
Tochten: zevendaagse fietstocht door Transsylvanië in Roemenië.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Vrij vlakke tocht, met een enkele kleine klim. Met redelijke conditie goed te doen.
Navigeren: Met behulp van een kaart. Er is geen markering.
Beste seizoen: Einde van de lente tot het begin van de herfst (mei tot en met september).
Ernaartoe: Met het vliegtuig vanaf Amsterdam in 4 – 6 uur naar Sibiu (altijd met overstap München, Wenen of Boekarest). Sibiu ligt op 1.900 km van Utrecht.
Overnachten: In grote dorpen, stadjes of steden is altijd wel een pension, hotel of appartement te vinden. Kloosters en kerken bieden vaak ook, tegen betaling, onderdak.

Over fietsen in Transsylvanië in Roemenië
Na Boekarest is Transsylvanië het welvarendste deel van Roemenië. Transsylvanië of Zevenburgen (Siebenbürgen in het Duits) was lange tijd onderdeel van het koninkrijk Hongarije en was tussen 1526 (de Slag bij Mohács) tot het begin van de negentiende eeuw in feite het enige deel van Hongarije dat niet bezet was door de Turken of de Habsburgse Oostenrijkers. Nog steeds leeft in Transsylvanië een grote Hongaarse minderheid. Een andere grote minderheid bestaat uit Duitstaligen, de Saksen. Zij werden door de Hongaren uitgenodigd om te helpen aan opbouw en versterking van het land. De Saksen zijn het die de zeven burchtsteden stichtten waaruit Transsylvanië bestaat. Het zijn Bistrita (Bistritz in het Duits); Sibiu (Hermannstadt), Cluj-Napoca (Klausenburg); Brasov (Kronstadt); Medias (Mediasch); Sebes (Mühlbach) en Sighisoara (Schassburg). De beschreven route komt door drie van de zeven burchtsteden: Sibiu, Brasov en Sighisoara.

Zwaarte en moeilijkheidsgraad
Met een goede basisconditie is de tocht prima te doen. Transsylvanië is een vlakte op gemiddeld 500 meter hoogte. Een enkel klimmetje voert naar 700 meter, maar zwaar is deze tocht nergens. Op het traject Brasov – Bran heb je de keuze tussen fietsen over de drukke maar vlakke E574 of een bergweggetje dat over de 1045 m hoge Dosul Plesii voert. Handig is een stevige toerfiets, maar een ‘aangeklede’ mountainbike (met dragers en spatborden) is ook een goede optie.

Navigeren
De gefietste route is zelf uitgestippeld met behulp van de kaart. Er is van deze route geen markering. De gps-log van de route staat elders op de site.

Beste seizoen
De beste tijd is tussen het einde van de lente en het begin van de herfst (mei tot en met september). Het leukste vonden we de dagen dat het nog schoolvakantie was (die valt half mei tot half  september), dan zijn er overal kinderen op straat die graag met je kletsen, grapjes maken en je fiets willen bewonderen.

Vervoer naar
Vliegtuig: Vanaf Amsterdam gaan er vluchten naar Sibiu. Deze vluchten hebben altijd een overstap in München, Wenen of Boekarest).  De prijzen zijn vanaf € 260. De totale reistijd ligt rond de 4 tot 6 uur. Vanaf Livizii (vliegveld Sibiu) is het 2 km fietsen naar hotel Villa Santa Maria in Sibiu (zie ‘overnachtingen’). De toegestane hoeveelheid bagage per persoon is 25 kilo. Voor iedere kilo overgewicht betaal je ongeveer € 10. Op vliegveld Livizzii/Sibiu moesten de fietsen door de scanner. Dat lukt alleen door de voorwielen los te halen uit het frame.
Auto: Sibiu ligt op ruim 1.900 km afstand van Utrecht.

Overnachten
Op dagafstand fietsen is er in de grote dorpen, stadjes en steden wel een pension (pánsion, pensiunea), hotel of appartement te vinden. Ook kloosters/kerken bieden (tegen betaling) vaak onderdak aan reizigers. Voor de sleutel moet je meestal aankloppen bij de naastgelegen woning. Onze overnachtingslijst loopt uiteen van communistische megahotels tot intieme pensionnetjes.

Overnachting 1: Villa Santa Maria
Een sfeervol en modern familiepension dat op tien minuten fietsen ligt van het vliegveld. De fiets mag binnen staan, evenals de overbagage die we hier een week achterlieten. Prijs: € 50,- tot € 75,-  voor een tweepersoonskamer . Livezii 43, Sibiu. (+40) (0)269 22 44 51, http://www.pensiunesibiu.ro/index.html

Overnachting 2: Hotel Dacia
Een lelijk communistisch bouwwerk met dito kamers die te bereiken zijn via een krakende trap. Inclusief zitje met pompeuze leren banken op de gang. Er is veel marmer gebruikt en de rode lopers op de gangen zijn vlekkerig. En tóch heeft het wat, bijvoorbeeld de goedlachse conciërge achter het loket. Die fiets mag binnen staan. Prijs: vanaf € 17,50 voor een tweepersoonskamer. Str. Horia 1, Agnita. T (+40) (0)269 510 900, online boeken is nog niet mogelijk.

Overnachting 3: Pensiunea Hera
Een super-de-luxe en zeer schoon appartement met een riante badkamer. Het appartement bevindt zich in een wijk net buiten het historische centrum van Sighisoara. De fiets mag binnen staan en het appartement heeft een onbijtservice. Prijs: ca. € 40,- voor een tweepersoonskamer. Mihai Eminescu 62, Sighisoara. T (+40) (0) 265 778 850, E contact@pensiunea-hera.ro, I www.pensiunea-hera.ro

Overnachting 4: Pension Desz
Een spic en span pension met een afgesloten tuin. In de tuin bevindt zich een overkapping voor fietsen. Om de hoek vind je een koffietentje met heerlijk gebak en koekjes. Prijs: ca. € 25,- voor een tweepersoonskamer.  Kossuth Street 143, Baraoult.

Overnachting 5: Casa Tereza
Het is een prima en schoon appartement, met een vriendelijke gastvrouw, dat slechts een paar straatjes verwijderd is van het centrum van Brasov. De fiets mag neergezet worden op een afgesloten binnenplaats. Ontbijttip: Bistro del Arte op de Piata Enescu. Prijs: ca. € 25,- tot  € 30,- voor een tweepersoonskamer. Str. Nicolae Balcescu 25, Brasov. T (+40) (0)742 488 739, I www.casa-terezia.ro

Overnachting 6: Pension Ovi Tours
De kamer heeft een bad, een tv en een waterkoker. De Duits sprekende gastvrouw is erg vriendelijk. Ze haalt ons over om bij haar te dineren (vlees met nog meer vlees, gevulde wijnbladeren en pruimenlikeur toe). Om de hoek bevindt zich het ‘Dracula-kasteel’. Prijs: ca. € 25,- voor een tweepersoonskamer. Str. Valea Portii 35, Bran.

Overnachting 7: Kloostercomplex Mânâstirea Brâncoveanu.
Je kunt slapen en ontbijten in dit kloostercomplex. Het gebouw heeft eenvoudige kamers op lange gangen en op meeluisterafstand van de mis (via luidsprekers schalt het gezang en geprevel over het kloosterterrein). Je kunt de mis, die om zes uur begint, bijwonen. De ontbijtzaal is prachtig. In de omgeving vind je enkele luxe hotels en simpele restaurants. De Fagaras-bergen dienen als decor. Prijs: ca.  € 22,50 voor een tweepersoonskamer, ontbijt € 1,50. Negen kilometer ten zuiden van Sambata de Sus DN!, E68. T (+40) (0)368  506 001, E manastirea_branconeanu@yahoo.com, I www.manastireabrancoveanu.ro

De tocht van dag tot dag in globaal verloop
Na de aankomst op het vliegveld Livizii is het 2 km naar Sibiu. Het asfalt ligt als dikke nekrimpels opgekruld tegen de stoep. Dus oppassen geblazen! De eerste overnachting is in Villa Santa Maria.

Dag 1, Sibiu - Agnita
Lengte: 66 km.
Sibiu ligt op ongeveer een uur fietsen achter je. Rechts achter zie je contouren van bergen, rondom je zie je weids landschap van glooiende akkers, natuur en niemandsland. De eerste paardenwagens draven voorbij. Even van de weg (#106) af ligt het mooie dorpje Daia. Pastelkleurige huizen, kinderkopjes, kuilen en de kerk die uitgaat. Agnita is andere kost. Het centrum wordt gedomineerd door het communistische hotel Dacia. Op de wegen zie je een mix van paardenwagens, zwaabeladen Dacia’s en glanzende Mazda’s.

Dag 2, Agnita – Sighisoara
Lengte: 47 km.
Je gaat verder over de 106, door groen en bruin velours landschap. Om de vijf kilometer zie je een dorpje en in de verte heuvels van deinende… bloemkolen? Nee, het zijn enorme schapenkuddes die zich grazend over de hellingen bewegen, voorafgegaan door nijdige herdershonden. Tip: Iacobeni en Basilica. Ligt iets van de route af. Wat je ziet zijn schitterende plattelandsdorpjes, kinderen en ganzen. Veelkleurige huizen, als kralen aan een ketting, zijn gescheiden door hekken en poorten die toegang geven tot moestuinen. Iedereen heeft je in de gaten, praat en lacht. Het is relaxt fietsen, je komt hooguit wat glooiingen tegen onderweg naar de fraaie, historische burchtstad Sighisoara.

Dag 3, Sighisoara – Baraoult
Lengte: 90 km.
Bezichtig Sighisoara, een van de zeven burchtsteden, met haar fraaie vestingwerken en burcht met toren. Fiets dan 12 km over de drukke E60. Bij Ventori ga je eraf, en fiets je verder over de 137 tot aan Benesti. Het is een drukke weg met veel industrie. Mooi van lelijkheid zijn de fabrieken bij Cristuru Secuiesc. De weg vindt steeds doorgang tussen heuvels en is bijna constant horizontaal. Alleen bij Ocland moet je even klimmen. De dorpen zijn hier strakker, meer beton en minder romantiek. Verrassend is het natuurgebied bij Sanpaul. In Pension Desz spuiten we met tuinslangen alle modder en drek van de fiets.

Dag 4, Baraoult – Brasov.
Lengte: 59 km.
Tot aan Aita Mare is de omgeving niet heel opwindend. Daarna wordt het mooier, landelijker. Na Bod wordt het vlakker. Nog even en je rijdt de buitenwijken van Brasov binnen. Het regent hier heel hard, en dat al dagen lang. Brasov is een belangrijke toeristische stad. Een toeristische trekpleister is de zwarte kerk (Biserica Negra).

Dag 5, Brasov – Bran
Lengte: 30 km.
De fiets gaat in de bus. Bran is super toeristisch. Alles draait om Dracula en het Draculakasteel. De bergweg (zonder nummer op de kaart) naar Bran wordt ons afgeraden in verband met actieve beren (onlangs zijn er twee doden gevallen). De E574 (verboden voor fietsers) zien we vanwege de regen en drukte niet zitten op de fiets. En dus gaat de fiets in de bus (ca € 1,50 per persoon, inclusief fiets, voor een rit van 40 minuten).

Dag 6, Bran – Sâmbata de Sus complex
Lengte: 82 km.
Via Predelut ga je naar Zamesti, via een prachtig (later blubberig) weggetje met uitzicht op P.N. Piatra Craiuliu. De 73A is een brede, rustige weg, omgeven door fraaie bossen. Het is verboden voor fietsers, maar we weten geen alternatief. Hierna suist de weg langzaam vanuit de ‘bergen’ (Munti Taga en Munti Persanii de Sud) een uitgestrekte grassige vlakte op. Aan de linkerzijde duikt de machtig mooie bergkam op (Fagaras-gebergte). Rechts van je is het vlak en uitgestrekt. Je fietst van kerktoren naar kertoren. Na 45 km (Sinça Veche, een uitgestrekt dorp met een wirwar aan elektriciteitskabels) rij je een uitgestrekte vlakte op. Vanaf Sâmbata de Sus is het nog 9 km vals plat naar het klooster Mânâstirea Brâncoveanu. Gelegen tegen een decor van bergen.

Dag 7, Sâmbata de Sus – Sibiu
Lengte: 93 km.
In het klooster ontbijten we en volgen we een mis. Via Dragus en Vistea fietsen we opnieuw over vlakte. Leegte. We gaan binnendoor naar Ucea en Arpasa de Sus, waar asfalt plaatsmaakt voor blubber. Daar hebben we een ontmoeting met zigeuners. Terug naar Sibiu zoeken we binnenweggetjes, ten noorden van de E68. We lopen vast in blubber bij Nou Roman (zowel naar het westen (zou 22 km zijn) als oostwaarts). Dan maar over het asfalt. Nog 45 km. Via de E68 ‘stoempen’ we een kleine drie uur lang langs de snelweg. Gelukkig vinden we genoeg bermvlees om voor uit te wijken. In Avrig maken we een tussenstop. Bij een benzinepomp met wasserette in Lukol, net voor Sibiu, spuiten we de fietsen schoon.

Kaarten
- Gizi Map Szekelyfold, 1:200.000, € 12,95. Het is een goed bruikbare kaart en tevens de meest gedetailleerde (auto)kaart die van dit gebied verkrijgbaar is. Gebied Brasov, Targu-Mures (Szekelyfold).
- Siebenburgen, uitg. Freytag & Berndt, 1:400.000, € 8,95. Kaart van Siebenburgen met ca driekwart van Roemenië erop. Een zeer goede kaart om zelf je tocht mee uit te zetten.
- Roemenië, uitg. Freytag & Berndt, 1:500.000, € 8,95. Kaart van heel Roemenië. Iets minder gedetailleerd, maar nog steeds goed bruikbaar.

Gidsen
- Limes fietsroute deel 3, Van Hongaaarse grens naar de Zwarte Zee, uitg. Fietskaartinformatiestichting, € 15,-. Zeer goed uitgewerkte fietsroute met alle benodigde info. Van west naar oost via de Karpaten.
- Roemeense Donau, onderdeel van Eurovelo 6 Von Budapest zum Schwarzen Meer, Galli Verlag, € 19,60. 1600 fietskilometers, langs of in de buurt van de Donau. Kaartenzijn gedetailleerd en goed.
- Wereldwijzer Roemenië, door Joost Kingma, uitgeverij Elmar, € 20,50. Prettige en informatieve gids met achtergronden en veel handige tips. Ook bevat de gids een uitgebreide woordenlijst en een kaartje met plattegronden.
- Roemenië, door Jan Willem Bos. Het is een deel uit de Landenreeks, uitgegeven door KIT Publishers (www.kit.nl), €14,50. De gids is helder geschreven en gaat over het ‘gewone en het bijzondere’ van Roemenië. Editie 2007 bevat veel interessante informatie over cultuur, geschiedenis, politiek en economie wat wordt afgewisseld met hilarische feiten en anekdotes. Bevat tevens een overzichtskaart. De opmaak is somber, maar de gids is prettig leesbaar.

Alle kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij iedere gespecialiseerde boekhandel. Bron: Fietsvakantiewinkel, Nijmegen, (024) - 388 90 65, www.fietsvakantiewinkel.nl. Zie ook www.reisboekhandel.nl.

Adressen en sites
- Roemeens Nationaal Bureau voor Toerisme Benelux. Rue Montoyer Straat 6, 1040 Brussel, België. T 0032 (0)2 502 46 42, E info@roemenie-toerisme.nl
- Uitgebreide informatie over Roemenië als vakantieland. I www.vakantielandroemenie.nl
- De associatie van ecotoerisme in Roemenië. I www.eco-romania.ro
- Een reisbureau waar verschillende tours in Roemenië geboekt kunnen worden. I www.adventuretransylvania.com
- Een overzicht en boekingswebsite voor verschillende hotels. I www.bucharest-romania-hotels.ro
- Een website met informatie over Dracula en zijn kasteel. I www.draculascastle.com
- Een website waar verschillende accommodaties te vinden zijn. I www.ruraltourism.ro
- Een website met verschillende accomodaties en informatie over Roemenië. I www.transylvaniantourism.ro
- Een website waar je verschillende cottages, guesthouses hutten of kampeerplaatsen kunt boeken. I www.ananas7b.de