icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Ardennen
Routes

Fietsen door vier landen vanuit Maastricht

 • 01 april 2011
 • Door: Roel van den Eijnde
 • Fotografie: Jan Mark Moquette

In vier dagen door vier landen fietsen: dat kan nog in onze eigen Benelux. Op Pad doet een ‘wereld-fietstocht’ vanuit Maastricht door België, Nederland, Luxemburg èn Duitsland en maakt er daarmee een tocht door de BeNeDuiLux van. Voor iedereen die nog kriebels in de buik krijgt bij het passeren van een grenspaal!

Korte feiten

Over de fietsroute door vier landen vanuit Maastricht

Landen waar je doorheen fietst Nederland, België, Luxemburg en Duitsland
Gebieden Ardennen, Eifel, Zuid-Limburg, Voerstreek
De tocht Vier dagen fietsen door vier landen, ca. 90 km gemiddeld per dag
Zwaarte/ moeilijkheidsgraad Pittige ronde, geschikt voor getrainde fietsers. Veel klimmen en dalen, vrij lange dagtochten
Navigeren Wij lieten de computer de route berekenen over kleine weggetjes, zodat wij die alleen nog maar hoefden te volgen via een gps op het stuur
Beste tijd Mei en juni zijn vaak geweldige fietsmaanden. Niet te warm, vaak langdurig droog. Wel kunnen de nachten nog héél fris zijn
Er naar toe Met de trein of auto naar Maastricht
Overnachten Hotel in de nabijheid van station Maastricht en onderweg één keer een B&B en twee keer camping

Image
Fietsen door vier landen; de overschrijding van de eerste grens!
Fietsen door vier landen; de overschrijding van de eerste grens!

Het gebied

Het Zuid-Limburgse heuvelland, het Land van Herve, de Belgische- en Luxemburgse Ardennen, de Hoge Venen, de Eifel, de Voerstreek; deze tocht voert door een groot aantal landschappen die wij goed kennen en dicht bij Nederland liggen. Iedere dag is anders!

De tocht

Wij zaten vier dagen op de fiets, begonnen en eindigden in Nederland (Maastricht) en sliepen daar tussendoor in België (Ferrières), Luxemburg (Kautenbach) en Duitsland (Bleialf). In Maastricht overnachtten we zowel aan het begin als aan het einde in het Townhouse Designhotel Maastricht.

 Zwaarte/ moeilijkheidsgraad

Deze meerdaagse fietstocht gaat dagelijks door heuvelachtig terrein met af en toe steile en pittige beklimmingen. Ervaring met fietsvakanties is dus aan te bevelen. Reken op fietsdagen van gemiddeld ca. 90 kilometer per dag. Als je net als wij van Maastricht ook nog eens naar Den Bosch fietst (over de LF4b) komt daar nog eens 150 km bij…

Image
Een tocht voor geoefende fietsers. Veel klimmen en dalen en gemiddeld zo'n 80 km per dag.
Een tocht voor geoefende fietsers. Veel klimmen en dalen en gemiddeld zo'n 90 km per dag.

Navigeren

Wij lieten de computer de route berekenen over kleine weggetjes, zodat wij die alleen nog maar hoefden te volgen via een gps op het stuur. Dat scheelt héél veel kaartlezen en bovendien leverde het een verrassende route op. Voor het berekenen van de route gebruiken wij Mapsource software van Garmin met daarin geïnstallerd de OnRoute Motorkaart Benelux, uitgebreid met extra regio Duitsland. Uiteraard namen we ook nog traditionele kaarten mee voor het totaaloverzicht maar het valt niet te ontkennen dat een gps op het stuur het fietsgenot verhoogt. De door ons gereden route kan worden nagereden met gps; intekenen op papieren kaart kan uiteraard ook.

Beste tijd

We hadden geluk, want de derde week van juni bracht in 2010 alleen maar mooi weer. Geen spatje regen gehad, maar in Luxemburg nog wel een frisse nacht beleefd. Om de lente vol te ondergaan is eind juni eigenlijk al wat te laat, dan kun je beter half mei aanhouden. Maar ook in juni bloeit en groeit en nog voldoende en is de dagtemperatuur nog heel dragelijk. Bovendien profiteerden wij van de lange dagen en korte nachten zodat we niet heel vroeg op hoefden en tot laat konden doorfietsen.

Image
Château Neercanne in het schitterende Jekerdal in Zuid-Limburg. Tweehonderd verderop rijden we België binnen.
Château Neercanne in het schitterende Jekerdal in Zuid-Limburg. Tweehonderd meter verderop rijden we België binnen.

Er naar toe

Met de trein of de auto naar Maastricht. De trein is ideaal, omdat je bijna vanuit het station de route op kunt pikken. Ook het Townhouse Designhotel Maastricht ligt op een steenworp van het station. Let er even op dat het meenemen van je fiets in de trein is gebonden aan regels (niet in de ochtend- en avond spits, maar wél onbeperkt in juli en augustus). Bovendien betaal je voor het vervoer van je fiets.

Overnachten

Met een goede voorbereiding en een goede kaart kun je onderweg overal terecht. Campings in de Belgische Ardennen zijn echter niet dik gezaaid, in Luxemburg is dat beter geregeld. Een hotelletje is op veel plaatsen onderweg altijd wel beschikbaar, maar dat maakt de tocht ook duur. Kamperen is een goedkoper alternatief, maar betekent ook weer zwaardere fietstassen. Naast het Townhouse Designhotel Maastricht in Maastricht sliepen wij in Ferrières in België bij de B&B Domaine La Source de Harre, in Luxemburg in Kautenbach op Camping Kautenbach en in Duitsland op Campingplatz Bleialf in Bleialf. Allemaal in handen van Nederlanders…
Wij sliepen op de volgende adressen:

Hotel Sint Martenslaene
Sint Maartenslaan 6 6221 AX Maastricht T: (043) 321 11 11 I: www.st-martenslane.com
Dit hotel ligt tegenover het Townhouse Hotel Maastricht en omdat dat vol zat, kwamen wij hier terecht. Het ligt tegenover het Townhouse Hotel en valt ook onder dezelfde ‘keten’. Ontbijten doe je dan ook aan de overkant, net zoals inchecken. Prijzen zo rond de € 70,- voor een tweepersoons kamer zonder ontbijt. De inrichting is wat strakker en moderner dan het Townhouse Hotel.

Image
Natuurlijk begint een tocht door de BeNeDuiLux op het Vrijthof in Maastricht
Natuurlijk begint een tocht door de BeNeDuiLux op het Vrijthof in Maastricht

B&B Domaine La Source de Harre
Route de la Source de Harre 7 4190 Ferrières (Burnontige) T: (0032) (0)86 43 30 60. Geen eigen webpagina. 
Bas en Mirjam hebben op een schitterende locatie in de loop van jaren een geweldige B&B opgebouwd. Midden in de natuur, met een grote tuin en beek voor de deur. Rustige kamers, een grote huiskamer waar je op je gemak een boek kunt lezen of wat kunt drinken. Als je het van tevoren aangeeft kun je genieten van de kookkunsten van Bas. Kamers kosten € 90,- per nacht voor twee personen incl. ontbijt, een suite is € 100,-. Minimaal twee nachten in het weekend. Anders € 100,- per nacht of € 130,- voor een suite. Fietsers zijn van harte welkom!

Camping Kautenbach
An der Weierbach L-9663 Kautenbach T: (00352) (0) 95 03 03  I: www.campingkautenbach.lu
Zelden zulke gastvrije campingbazen ontmoet als Bianca en Erik in ’t Groen. Op een schitterende plek langs het riviertje de Wiltz in het kleine Kautenbach hebben ze een fraaie camping gerealiseerd. Plekken voor het uitkiezen, sanitair prima in orde. In het restaurant kun je ’s avonds eenvoudig, maar prima dineren en in de winkel zijn verse broodjes en andere zaken te koop. Anders 10 kilometer terug naar Wiltz. Bianca en Erik kunnen je helpen met tips voor dagjes uit als je een extra dag wil blijven. Huur van een stacaravan ook mogelijk. Een trekkersplek kost € 6,-- per nacht, per persoon betaal je € 7,75.
Noot: In 2019 zijn inmiddels ook veel negatieve recensies te lezen over deze camping. Bovenstaand verhaal was een momentopname en zegt dus niets over de huidige situatie.

Image
Vanuit het vlakke Nederland de Belgische heuvels in; vanaf xxx gaat het goed los.
Vanuit het vlakke Nederland de Belgische heuvels in; vanaf Visé wordt het pas echt serieus.

Campingplatz Bleialf
Im Brühl 4 D-54608 Bleialf T: (0049) (0) 6555 1059.  I: www.camping-bleialf.de
Rustige, vrij grote camping net buiten Bleialf. Veel stacaravans, maar er is ook een veld waar je je tentje kwijt kunt. Bar en restaurant. In Bleialf kun je boodschappen doen en goed eten. Een plek voor je tentje kost je € 8,50, per persoon betaal je € 5,25. Wij vonden de sfeer op de camping niet geweldig, maar oordeel zelf.

Townhouse Hotel Maastricht
Sint Maartenslaan 5 6221 AV Maastricht T: (043) 323 30 90.  I: www.townhousehotels.nl

Prachtig hotel met oog voor design, prachtige kamers en losse sfeer (hangmatje, spelletjes, pannetje soep op de balie; dat werk). Prima ontbijtbuffet. Kamers vanaf ca. € 65,- per nacht exclusief ontbijt (€ 17,-). Allerlei arrangementen mogelijk. Het hotel ligt op tweehonderd meter van het station, ideaal dus als je met de trein komt. Je fiets kun je in overal stallen. Ook je auto kun je kwijt, maar daar betaal je wel apart voor.

Inkopen doen/ Eten & Drinken

Dagelijks kom je door grotere of kleine plaatsen en lunchen onderweg is geen groot probleem. Wel kunnen rustdagen roet in het eten gooien, maar op toeristische plekken zijn restaurants zeven dagen in de week open. Winkels zijn op zaterdagmiddag zowel in Duitsland als Luxemburg al vroeg dicht, houd daar rekening mee! Op zondag zijn in België de bakkerijen in de ochtenduren open. Op o.a. de volgende adressen dronken wij koffie, aten een broodje of salade of schoffelden een bordje spaghetti weg.

 • Brasserie du Rond Pont, Rue de la Clef, Herve
 • Auberge Kohnenhof, Kounenhaff 3, Eisenbach (ook camping)
 • Zwicker Hotel-Restaurant, Am Markt 2, Bleialf
 • La Baraque Michel, Jalhay
Image
Grenspaal bij Eijsden, overschrijding van de grens met België
Grenspaal bij Eijsden, overschrijding van de grens met België

Bezienswaardigheden

Stadswandeling Maastricht. Geweldige ervaring, je leert de binnenstad binnen korte tijd véél beter kennen. Je wandelt in een groep met een ervaren gids langs bekende en onbekende plekken van deze geweldige stad. Te boeken via VVV Maastricht (zie adressen) Grotten van de Sint Pietersberg/ Fort Sint Pieter. Doen, zeker als het buiten warm is. Met een gids ga je de diepte in, spannend en leerzaam voor iedereen. Eventueel te combineren met een bezoek aan Fort Sint Pieter, óók de moeite waard (alleen al om het geweldige uitzicht op het Jekerdal). Meer info: www.maastrichtunderground.nl

Kaarten en gidsen

Kaarten

 • Fietskaarten Sportoena 12,18,19 en 24, 1:50.000, € 8,50 per stuk. Zeer gedetailleerd tot straatnaamniveau toe, hoogtelijnen aan de hand van kleur. Niet altijd even betrouwbaar, maar deze kaarten coveren hele route.
 • Fietsknooppuntkaarten Belgisch Limburg, Zuid Limburg, en Oostkantons, ca. € 8,- . Met name geschikt voor het fietsen van de knooppunten.
 • Fietskaart Luxemburg, 1:100.000, uitg. Galli Verlag, € 6,90 per stuk. Met alle nationale fietsroutes duidelijk ingetekend
 • De Rouck Geokart, 1:135.000, € 11.95 per stuk. Met gids voor provincie Luik en Luxemburg. Kaarten met vele fietsroutes erop ingetekend en uitgewerkt in losse gids.
 • Michelin 535 België/ Zuid-Ardennen, 1:200.000, € 7,95. Beslaat bijna het gehele gebied en er is verrassend genoeg redelijk op te fietsen, buiten stedelijk gebied.
Image
Ook de koeien veranderen. Dit zijn, je zag het natuurlijk meteen, Luxemburgse koeien.
Ook de koeien veranderen. Dit zijn, je zag het natuurlijk meteen, Luxemburgse koeien.

Gidsen

 • Groene Valleien fietsroute, uitg. Europafietsers, € 22,50. Samen met de variant door de Eifel is hier een heerlijk rond Luxemburg mee samen te stellen.
 • Paul Benjaminse, Onbegrensd Amsterdam-Rome deel 1 Maastricht-Bazel, € 19,50. Komt ook vlak langs Luxemburg en loopt grofweg door genoemd gebied in Duitsland.
 • Groot Fietsboek Ardennen, uitg. Lannoo, € 17,50. Deze fietsgids beschrijft 40 mooiste lusvormige fietstochten in het zuiden van België. Voor iedere fietstocht wordt er naast een gedetailleerde routebeschrijving ook nog een nauwkeurige fietswegwijzer opgenomen waarin alle hellingen en hun moeilijkheidsgraad in kaart worden gebracht.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel.  Zie www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Handige adressen

Image
Randje van de Hoge Venen en Ardennen in België
Randje van de Hoge Venen en Ardennen in België

Dag tot dag routebeschrijving

In hoofdlijnen deden wij het volgende:

Dag 1: Maastricht – Ferrières, 97 km
Start op het Vrijthof in Maastricht en via de zuidkant de stad uit. Door het geweldige Jekerdal naar Kanne en daar de grens over. De Côte de Hallembaye is de eerste col van formaat. Afdalen richting de Maas en bij Visé de rivier over. Na Visé, bij Bombaye, begint de Waalse natuur, maar pas na Herve beginnen de Ardennen. Net na Fraipont, de Rue sur Steppes, ligt de volgende zeer pittige kuitenbijter. Daarna daal je af naar Comblain-au-Point aan de Ourthe. Héél Waals. Stukje de rivier volgen, maar na Hamoir wederom fors omhoog richting Ferrières. De B&B Source de la Harre ligt niet in het dorp zelf, maar er een kilometer of vijf buiten.

Dag 2: Ferrières – Kautenbach, 85 km
De ochtend begint met de beklimming van de Col de Roche à Frêne, maar dan van de korte kant. Dan afdalen en heel lang geleidelijk klimmen naar Manhay. Langs de Baraque de Fraiture een verlaten en nat landschap en via Wibrin en Noville bij Longvilly de Luxemburgse grens over. Daar veranderen de Ardennen en wordt het wat lieflijker. Via een heerlijk nieuw en vlak fietspad (voormalige spoorweg) naar Wiltz en dan over een schitterend laatste stuk klimmend (en laatste stuk afdalend) naar Camping Kautenbach.

Image
fietsen-benelux-kautenbach-01
De laatste klim van de tweede dag. Op weg van Wiltz naar de camping in Kautenbach in Luxemburg.

Dag 3: Kautenbach – Bleialf, 68 km
Zeer afwisselende dag met een prachtig begin naar het Naturpark Our in de buurt van Hosingen. Geweldige afdaling na Stolzembourg en vervolgens langs de Our om bij Dasburg de grens met Duitsland over te teken. Daarna wordt het landschap duidelijk saaier. Via wat bredere wegen door het Duitse platteland, op het einde naar Bleialf gelukkig weer over rustige paden. De camping van Bleialf ligt aan de rand van het dorp.

Dag 4: Bleialf – Maastricht, 108 km
Lange dag met meteen een prachtig begin naar Schönberg en de grens over naar België. Door het stille en uitgestrekte Forstamt St. Vith naar Meyerode en Amel. Langs het Lac de Robertville en dan klimmen naar Signal de Botrange (en Baraque Michel); het hoogste punt van België. Dan een heerlijke lange afdaling naar Jalhay en langdurig over schitterende ‘bergrug’ door Waalse dorpen als Limbourg en Welkenraedt naar de Voerstreek. Laatste stuk langs de Maas naar Maastricht.