icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
katoenen-tent
Reistip

Feit of Fabel #9: Tentdoek aanraken zorgt voor lekkage

  • 19 maart 2021
  • Door: Roel van den Eijnde

Vroeger wist iedere kampeerder het: blijf met je tengels van een nat tentdoek af. Je tent kan gaan doorlekken en dan is de ellende niet meer te overzien. Inmiddels leven we in 2021. Onlangs ontvingen we een brandende vraag van een SNP-reiziger: geldt dat adagium nog steeds?

We belden met Robert Roetgerink van TenCate Outdoor Fabrics in Nijverdal, het bedrijf dat tentdoek levert aan tal van bekende tentenmerken zoals Esvo en De Waard. Het antwoord van Robert is klip en klaar: afblijven. Tentdoek van katoen mag dan misschien technisch steeds beter zijn geworden, door er langdurig tegenaan te leunen met je handen of voeten (of er bagage tegenaan te leggen) kun je nog steeds een ‘doorlekplek krijgen’.

De werking van katoenen tentdoek

Eerst iets meer over de werking van katoenen tentdoek. Katoenen tentdoek is zo dicht geweven dat je de kleine gaatjes alleen met een microscoop kunt zien. Wanneer het nat wordt, zwelt het garen waar het doek van is gemaakt op. Zodanig dat de minuscule gaatjes die in de stof zitten sluiten en het doek waterdicht wordt. Daardoor parelen druppels altijd zo mooi van je tent.

“Een doorlekplek ontstaat wanneer water naar de plek toetrekt waar druk ontstaat.  Dat drukpunt zuigt als het ware water op,” zegt Roetgerink. “Als dat maar lang genoeg aanhoudt, lekt het water op een gegeven moment door het tentdoek. Het drukpunt raakt ‘doorweekt’, simpel gezegd. Wanneer het doek droogt, gaan de gaatjes weer open. Daardoor kan vocht (condens) wel weer van binnen naar buiten. Dat noemen we het ademende vermogen van een tent. En daarom is het leefklimaat in een katoenen tent zo goed

Balans tussen waterdichtheid en scheursterkte

De vraag dringt zich op waarom je katoendoek niet zo dicht kan weven dat er ook bij grotere druk géén water doorheen sijpelt. “Het probleem is dat als je het zo dicht weeft dat het water van buiten nooit meer naar binnen kan, het tentdoek makkelijker scheurt. Te dicht geweven katoen beïnvloedt de zogenaamde trek-scheursterkte van de tent. Wat je eigenlijk probeert, is een zo goed mogelijke balans te vinden tussen waterdichtheid en scheursterkte. Dat werkt alleen als je niet zwaar tegen het tentdoek leunt. Het scheurt dan weliswaar niet, maar het lekt wel door. Alleen tegen tentdoek aantikken is overigens geen probleem, dat is goed om erbij te zeggen.”

Nylon, polyester en technisch katoen

Roetgerink benadrukt dat bovenstaand verhaal alleen geldt voor katoenen tentdoek. “Tegen een gecoat doek kun je zonder problemen aanleunen, dat doet niets. Nylon of polyester doek is gecoat, waardoor het volledig waterdicht wordt aan de buitenkant. Door die waterdichte coating ventileert een tent van nylon of polyester aanzienlijk minder en ontstaat er makkelijk condens. De reden dat kampeerders voor polyester of nylon kiezen in plaats van katoen is dat het lichter is en sneller droogt. Voor trektochten te voet is nylon ideaal en voor korte verblijven op een camping is polyester te prefereren. Bij een langer verblijf op een camping verdient katoen de voorkeur omdat het veel beter ademt.”

En hoe zit het dan met zogenaamd technisch katoen (TC); een term gebruikt wordt voor een gemengd doek van katoen en polyester, ook wel polykatoen genoemd? Roetgerink: “Voor technisch katoen geldt hetzelfde als voor gewoon katoen, je moet er niet tegenaan leunen of drukken. Technisch katoen droogt wel sneller dan gewoon katoen en is ook sterker. Maar voor wat betreft het doorlekken heeft het dezelfde eigenschappen.”

Nat inpakken

Het probleem van een doorlekkende tent is in principe niet blijvend, zegt Roetgerink.  “Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het ‘weer komt erin’ zoals we het ook wel zeggen. Schimmelvlekken zijn achteraf zeer lastig te verwijderen. Droog een natte tent het liefst aan de buitenlucht en berg hem pas op als hij door en door droog is.”

Tot slot. Voorkom vooral dat er zeep of vet op je tent komt, want dat is wél van invloed op de waterdichtheid. Dat geldt ook voor alle soorten tentdoek.

Conclusie

FeitAnno 2021 moet je nog steeds voorkomen een tentdoek van katoen langdurig te belasten door er tegenaan te liggen of leunen. Het ‘drukpunt’ kan doorweekt raken met als gevolg dat de tent gaat lekken.

 

Stuur je eigen Feit of Fabel in

In Feit of Fabel onderzoeken we geruchten en verhalen uit de reiswereld en buitensport waarvan niemand weet of ze nu eigenlijk wel of niet waar zijn. Heb je zelf een Feit of Fabel: stuur hem naar info@oppad.nl.

Geadropper

Zorgeloos kamperen

Comfortabel en dichtbij kamperen midden in de natuur? Met het concept van Geardropper kampeer je in compleet ingerichte Bell-tenten in Nederland en België. Bekijk het aanbod.

Image
geardropper
Image
tent-geardropper
© Geardropper