icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zijderoute tussen bergen in China
Reisverhaal

Een glimp van de zijderoute

  • 26 juni 2018
  • Door: Sylvia Kuus
  • Fotografie: Arjan Dekker

Voor menig fietser is het een droom om de zijderoute te fietsen. De oude handelsroute van Centraal Azië, die eeuwenlang oost en west met elkaar verbond. Het grote netwerk van karavaanroutes door droge woestijn, steppe en bergketens. Arjan en Sylvia hadden het geluk een stuk van de historische zijderoute te mogen fietsen. Vanuit het bergachtige, ruige China fietsten zij via de 4.000 meter hoge beroemde Pamir highway in Tadzjikistan naar het sprookjesachtige Oezbekistan.

Image
Zijderoute fietsen

China - Karakoram Highway

De verrassing van onze reis tot nu toe is de Karakoram Highway. Het is flink klimmen; vanuit Kasgar naar Tashkurgan is ongeveer 3.000 hoogtemeters. Maar het is iedere klimmeter waard; wat een natuur en wat een tegenstellingen! Het ene moment fiets je langs woestijnzand, staan er kamelen op de weg en valt er door de schittering van de zon een rode gloed op de bergen. Het volgende moment zie je een enorme gletsjer en reist er in de verte een sneeuwpiek op van 7.500 meter. Verder kun je prachtige kampeerplekken vinden langs een van de kristalblauwe meren.

Image
Zijderoute fietsen

Tadzjikistan - Pamir Highway

‘Fietsen over de Pamir Highway’ staat voor menig wereldfietser hoog op de verlanglijst. Het is de op twee na hoogste internationale snelweg van de wereld (4.655 m). Ook wij keken erg uit naar dit gedeelte van de fietsreis. Vanuit China kom je aan op het indrukwekkende, hoge, vlakke plateau. De wind waait hard in dit gebied. Voor ons betekende dit extra hard trappen, omdat we honderden kilometers flinke tegenwind hadden. De steppe, waar geen bomen groeien, doet je denken aan een maanlandschap. Na de Wakhan Valley gaat de Pamir Highway over in een kronkelweg langs de Panj rivier.

Image
Zijderoute fietsen

Wakhan Valley

Fietsen tussen de hoogste bergketens van de wereld doe je in de Wakhan Valley. Het is niet de gemakkelijkste tocht; bereid je voor op veel hobbels, stenen en kuilen in de weg. Maar mis het zeker niet! Honderden kilometers fiets je op deze kronkelweg langs de kolkende rivier, de grens met Afghanistan op steenworpafstand. Een vruchtbare, groene valley waar kinderen vrolijk naar je zwaaien. Een groot contrast met de hoge bergen die je verder overal om je heen ziet. Erg imponerend zijn de besneeuwde toppen van de 7500 meter hoge Hindu Kush in Pakistan.

Image
Zijderoute fietsen

Oezbekistan

Sprookjes van 1001 nacht komen tot leven wanneer je de steden Samarkand, Boechara en Khiva in Oezbekistan bezoekt. Verlichte moskeeën, koranscholen gedecoreerd met turquoise mozaïek en drukke marktpleinen. Een romantische, oosterse beleving (de fietsbroek kan verruild worden voor een leuk jurkje). Tussen de steden in fiets je vooral door kleine dorpjes, geïrrigeerde landbouw en woestijnlandschap.

Image
Zijderoute fietsen

Gastvrijheid

Tijdens het fietsen op de zijderoute, viel er naast het landschap en de sprookjesachtige steden, nog een ding meer op; de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen. Kinderen zwaaien naar je, herders met schapenkuddes nodigen je uit voor thee en vragen of je blijft slapen. Wij hebben ons ontzettend welkom gevoeld. Door al deze positieve ervaringen kregen wij, zelfs als we moe waren, een zak vol nieuwe energie. Wat je helpt om de volgende 100 kilometer te fietsen!

Image
Zijderoute fietsen