icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sjiva janssen Hohenweg
Routes

De tien mooiste wandelingen over een berggraat

  • 24 november 2022
  • Door: Michel Kleinjan
  • Fotografie: Sjiva Janssen / Ruben Drenth

Wandelen over de graat van een berg (of een bergkam) is iets speciaals. Links én rechts kijk je zo een (soms flinke) diepte in. Indrukwekkend mooi en/ of angstaanjagend spannend (zelf doorhalen wat voor jou niet van toepassing is). Wij selecteerden de tien mooiste wandelingen over een berggraat, waar je geen bergbeklimmerservaring voor nodig hebt. Wees gewaarschuwd: wie ze alle tien wil doen moet op reis naar acht verschillende landen.

We beschrijven de tien mooiste wandelingen over berggraten, verspreid door heel Europa. Het ene traject is zwaarder dan het andere. De berggraat op Madeira is bijvoorbeeld geschikt voor beginnende wandelaars. Ga je daar de komende winter naar toe? Dan loop je op een berggraat waar je van begin tot eind alleen voor- of achteruit kunt. Aan het einde van dit artikel geven we dan ook een paar tips wat je moet doen als je plotseling wordt overvallen door hoogtevrees.

1. Het smokkelaarspad

Montafon, Vorarlberg - Oostenrijk
8,5 kilometer rondwandeling
540 meter stijgen en dalen.

Het smokkelaarspad op de grens van Oostenrijk en Zwitserland is een avontuurlijke berggraatwandeling. Het is een historisch traject waar smokkelaars allerlei producten van Oostenrijk naar Zwitserland smokkelden. Afhankelijk van de tijdgeest varieerden de producten van tabak en boter tot levend vee. Nu is het vooral een mooie en veilige alpiene wandelroute met prachtige vergezichten op de Alpen.

De rondwandeling start vanaf de Gargellen bergbaan. De Montafon bergregio strekt zich uit tot over de Zwitserse grens. Na de ‘anstieg’ tot de St. Antönier Joch op 2379 meter volgt al snel de grens met Zwitserland. De graat leidt verder omhoog tot bijna 2500 meter. Dat is het hoogste punt van de wandeling waarna 200 meter lager de Gafiersee de ideale rustplek is voor een picknick. De historische waarde van dit traject met de geweldige uitzichten over de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen maken deze berggraat de moeite waard.

Nog niet uitgewandeld? Een flink aantal wandelgebieden in de omgeving van het smokkelaarspad zijn goed voor een mooie zomervakantie in de bergen: Rätikon, Vorarlberg, Graubünden en de Lechtaler Alpen. Al deze gebieden liggen op korte afstand van elkaar.

2. Le Grand Veymont

Vercors - Frankrijk
20 kilometer rondwandeling
943 meter stijgen en dalen

Deze wandeling loopt vlak langs de rand van het hoogplateau Parc-du-Vercors en staat bekend als een zware tocht. De berggraat loopt op ruim 2300 meter van noord richting zuid. Links naast het pad gaat het 500 meter loodrecht naar beneden. Aan de overkant van het dal beginnen de Alpen. Daardoor is bijna de hele dag het Alpenmassief het decor van het uitzicht.

Het hoogste punt dat de wandeling passeert is de top van ‘le Grand Veymont’ op 2340 meter. Vanaf daar is de Mont Aiguille goed zichtbaar. De beklimming van de Mont Aiguille in het jaar 1492 is het officiële begin van het alpinisme in Frankrijk. De dagtocht start vanaf de parkeerplaats van La Maison Forestière de la Coche nabij het plaatsje Saint-Agnan-en-Vercors.

Het Parc du Vercors is een uitgestrekt beschermd natuurgebied met zeldzame planten en dieren. In het voorjaar zijn de velden tijdens de aanloop bedekt met wilde gele narcissen.

Image
Vercors Frankrijk
Vercors Frankrijk - Foto Jaap Miltenburg

3. Binnein Mòr

Schotland
14 kilometer rondwandeling
1336 meter stijgen en dalen

De Schotse berggraat waar deze wandeling overheen gaat combineert meerdere bergtoppen met elkaar. Vanuit het dorp Kinlochmore begint de dag met een flinke klim tot de eerste top. Het is de perfecte rustplaats met exceptioneel mooi zicht op een naastgelegen berg met in de diepte een typisch Schots loch. Vanaf hier start de graat die alle verdere bergtoppen op deze dag met elkaar verbindt.

Het landschap is een miniatuur van groene en grijze golven met blinkende meren. Bij helder weer gaan de Schotse bergen door tot aan de horizon. Alle bergtoppen van Schotland lijken vanaf hier met elkaar verbonden door bergkammen of met water gevulde dalen. Een prachtig gezicht!

Het beginpunt van deze dagwandeling is de parkeerplaats naast de St Paul's Church in Kinlochmore.

Dit traject ligt in het Glen Coe gebied. Een gedeelte van de Schotse hooglanden dat wordt beschouwd als de thuisbasis van het Schotse bergbeklimmen. De plotselinge overgangen van hooggebergte naar verborgen valleien wordt als magisch ervaren.

4. Van het Prinz-Luitpold-Haus naar de Kemptner Hütte

Allgäuer Hochalpen - Duitsland
17 kilometer van hut naar hut
1325 meter stijgen en dalen

De Allgäuer Hochalpen is een hooggebergte op de grens van Duitsland en Oostenrijk. De ‘übergang von Prinz-Luitpold-Haus nach Kemptner Hütte’ is een wandeling die over een rotsgraat loopt op 2300 meter. Het middendeel van de wandeling is een ware uitdaging over een traject van ongeveer 5 kilometer.

Deze wandeling voelt aan als een alpiene tocht. Onderweg lopen er marmotten en steenbokken over de almen. Ruige rotspartijen en puinhellingen zijn het decor tijdens de zwaarste inspanningen. Geen ervaring met bergwandelen? Neem dan iemand mee of boek een georganiseerde tocht. De ‘übergang von Prinz-Luitpold-Haus nach Kemptner Hütte’ levert een mooi alpien avontuur op.

Vanaf de fietsparkeerplaats ‘Bärgündle’ is het 3 km lopen en 650 meter stijgen naar het startpunt bij het Prinz-Luitpold-Haus. De berggraat is een weinig belopen traject. Het staat wel bekend onder de extreem hardlopers als een ‘test piece’. Het kan zijn dat er onderweg een rennende atleet voorbij komt. Het eindpunt is bij de Kemptner Hütte. Vanaf daar duurt de afdaling naar Oberstdorf in Duitsland 3 uur.

Image
Berwandelaars op bergkam
Foto Jan Mark Moquette

5. PR1-Vereda do Areeiro

Madeira – Portugal
13 kilometer heen- en terugwandeling
1172 meter stijgen en dalen

De PR1-Vereda do Areeiro is een eenvoudige wandeling met serieuze afgronden. Deze populaire wandeling gaat door spectaculair landschap. Het vulkanische eiland omringt door de blauwe oceaan schept een subliem uitzicht. Het hoogste uitkijkpunt ligt op 1861 meter boven de oceaan!

De wandeling start op de parkeerplaats bij het uitzichtpunt Miradouro Juncal.

Deze berggraat is een cadeautje voor ervaren wandelaars en een avontuur voor de beginnende wandelaar. Verdwalen kan niet omdat het pad zeer goed is aangegeven.

De meest spectaculaire graatpassages zijn goed beveiligd zodat je kunt genieten van het uitzicht. De PR1 garandeert maximale inspanning onder optimale omstandigheden.

  • Tip 1: Madeira is de ideale wandelbestemming in het voor- en in het najaar.
  • Tip 2: Overnacht voor de berggraat wandeling PR1 het liefst dicht in de buurt. Het is briljant om al vroeg op de parking te zijn. Vanaf de Miradouro Juncal zie je de mooiste zonsopkomst ooit.

6. UNESCO Höhenweg van Bettmerhorn naar Eggishorn

Wallis, Berner Alpen - Zwitserland
4 kilometer van zuid naar noord
300 meter stijgen en dalen

De spectaculaire UNESCO Höhenweg van Bettmerhorn naar Eggishorn is een beroemde berggraat wandeling. De graat overschrijding is zo avontuurlijk dat sommige hier klettersteigmaterialen gebruiken. Het uitzicht op de Aletschgletsjer is de reden waarom deze route door UNESCO als beschermd landschap is betiteld.

De wandeling loopt van het bergstation Betten via de Bettmerhorn over de bergkam naar de Eggishorn. Omdat de officiële UNESCO Höhenweg onder de top van de Eggishorn langs gaat is een kleine omweg via de top aan te bevelen. Juist vanaf de top van de Eggishorn is het uitzicht over de Aletschgletsjer indrukwekkend!

Image
PR1 bewegwijzering Madeira
Bewegwijzering PR1 - Foto Ruben Drenth
Image
Hoheweg wandelaar op bergkam
Wandelaar op bergkam - Foto Sjiva Janssen

7. Het pad van de Pools-Tsjechische vriendschap

Krkonošemi - Tsjechië
26,5 kilometer van west naar oost
857 meter stijgen en 1099 meter dalen

Het pad van de Pools-Tsjechische vriendschap is een bergkamtraject wat bergtoppen op de grens met Polen en Tsjechië verbindt. Het is een traject zonder extreem steile afgronden. De wandeling passeert de hoogste berg van Tsjechië: de Sněžka (Sneeuwitje) 1602 meter. Mooie uitzichten zijn gegarandeerd.

De route loopt van west naar oost vanuit het dorp Harrachov via de berggraat naar de parkeerplaats van het dorp Malá Úpa. De aanloop vanuit Harrachov naar de bergkam is zo’n 10 kilometer. De aansluiting is 2 kilometer ten oosten van het officiële startpunt van de berggraat wandeling.

Krkonošemi betekent Reuzengebergte. Wandelen in dit gedeelte van Europa is anders dan alle andere berggebieden. Oost-Europese sferen alom hier. Alle accommodaties zijn simpel en efficiënt. Omdat het traject eenvoudig is en vrijwel geen gevaarlijke passages of afgronden kent is het bijna altijd goed bewandelbaar.

8. Etappe 1 van de historische wandelroute Jotunheimen

Jotunheimen National Park – Noorwegen
13 kilometer van oost naar west

1100 meter stijgen en dalen

Dit is de eerst etappe van de historische wandelroute Jotunheimen. Een trekking van zo’n 60 kilometer door de Noorse bergen. Deze wandeling van 13 kilometer is het spectaculaire eerste deel wat over een berggraat gaat. De passage over de Besseggen graat staat in de top 19 wandelingen wereldwijd die National Geographic samenstelde.

In Noorwegen is het ‘outdoor’ leven een deel van de nationale cultuur. Lopen van trekkings is er heel gewoon. De Besseggen berggraat staat lokaal bekend als magistraal. Door de jaren heen zijn er musici, dichters en schrijvers geweest. Allemaal om zich te laten inspireren door de dramatische landschappen.

Bergwandelen door Noorwegen kun je het beste in de zomer doen omdat je kunt profiteren van de eindeloze dagen. Het is een belevenis om ‘s nachts om 02.00 in het diffuse licht de bergen te ervaren. De winterperiode is ook een optie. Het is dan wel verstandig om aan te sluiten bij een ervaren ’local’. Misschien zie je dan wel het noorderlicht.

Met eigen vervoer naar de Besseggen berggraat is opzich al een avontuur. Tot 61 graden noorderbreedte is met de auto of camper te rijden en er is een parkeerplaats dicht bij de Gjendesheim lodge. Vanaf de Memurubu lodge bestaat er een boottochtje terug naar het beginpunt. Duurzaam met het openbaar vervoer is zeker mogelijk met behulp van deze website.

Image
Beseggen Noorwegen
Beseggen Noorwegen - Foto Cathrine Dokken

9. Rettenzink

Salzburg – Oostenrijk
14 kilometer heen en terug
1536 meter stijgen en dalen

In het centrum van de Oostenrijkse Alpen, nabij Kaprun, beklimt deze graatwandeling de Rettenzink tot 2505 meter. De wandeling ligt in de buurt van grote bergen zoals de Großes Wiesbachhorn van ruim 3500 meter en met daarachter de Großglockner. De hoogste berg van Oostenrijk. In dit hooggebergte decor loopt deze berggraatwandeling met exceptionele uitzichten.

Het traject is erg zwaar en er zijn steile delen die zeker wat bergwandelervaring vereisen. Direct vanuit het bos stijgt het pad de bergweiden op. Hoe dichter bij de eerste bergtop ‘de Rosskopf’ hoe meer alpiene de omgeving is. Vanaf nu loopt het traject het hooggebergte in. Voor wandelaars die willen proberen of ze hoogalpiene wandelingen leuk vinden is dit een mooie ervaring.

Het startpunt is bij een grote parkeerplaats aan de rand van Kaprun. Iets verderop aan de oostelijke bosrand start de wandeling. Het pad loopt direct omhoog via de Rosskopf op 1999 meter tot de top van de Rettenzink op 2505 meter. Na maximale inspanning volgt het uitzicht over het Nationaal Park Hohe Tauern.

10. Les crêtes du Sancy

Mont Dore, Auvergne - Frankrijk
16 kilometer rondwandeling
890 meter stijgen en dalen

Een wandeling vol wijdse uitzichten over de bergen van de Auvergne en het rivierdal van de Dordogne. Het is een omgeving zonder alpiene omstandigheden maar met een berggraat in serieus terrein. Deze wandeling is voor beginners een ware beleving, niet te stijl en goed beloopbaar. Steeds zijn er vergezichten die uitnodigen om de volgende heuveltop te beklimmen.

Berggraatwandelingen in Frankrijk zijn vaak in de Alpen. Deze wandeling start in het centrum van Frankrijk. De Dordogne stroomt door het dorp en het traject loopt over de flanken van oude vulkanen. Het hoogste punt bereikt de wandeling op 1830 meter. Dat is de bergtop ‘Puy de Sancy’ met een 360 graden uitzicht.

Om kennis te maken met graatwandelingen en de fysieke belasting die hoort bij lopen in de bergen is dit traject een perfecte keuze. Er zijn diverse ontsnappingen. Bijvoorbeeld de kabelbaan na de eerste beklimming terug naar Mont Dore. Of later vlak voordat de beklimming naar de ‘Puy de Sancy’ begint via een verhard pad terug het dal in.

De start is bij het ‘Office de tourisme’ van Mont Dore. Tip: haal bij de bakkerij eerst een lunch. Daarna vertrekt het parcours tegenover de brug naast het ‘Office du tourisme’. Terug in het dorp is het restaurant L’Estavou een aanrader om authentiek Frans af te sluiten.

Extra informatie

Wandelen over een berggraat is een speciale ervaring

De eerste keer over een steile berggraat lopen is intensief. De afgrond en het weidse perspectief doen hersenen op een andere manier samenwerken met ledematen. Het bedriegt soms je gevoel van evenwicht. Dicht op de rand van de afgrond kan angst een rol spelen. Dat is goed en zorgt voor alertheid op de juiste moment.

Hoogtevrees is niets anders dan overmatige angst. De overmaat zorgt voor de problemen. Misselijkheid of verstijven kunnen het gevolg zijn. Om de problemen de baas te worden, zijn er een paar technieken.

Techniek 1: Zorg voor auditieve afleiding. Zolang je brein wordt afgeleid van de overmatige angst ben je in staat te blijven bewegen. De meest effectieve afleiding is iemand die tegen je praat terwijl je de berggraat passeert. Oefen dit eerst op een eenvoudig pad.

Techniek 2: Zorg voor visuele afleiding. Kijk gewoon niet naar beneden. Het beste werkt dit door naar iemand vlak voor je te kijken. Bevestig een specifiek richtpunt op de rugzak van je voorganger. Blijf dit richtpunt opzoeken zonder af te dwalen naar de omgeving.

Techniek 3: Positieve zelfpraat. Dwing jezelf tijdens het spannende traject continu tot praten. Omdat het brein belast is met het produceren van een verhaal heeft het geen ruimte om de overmatige angst te ervaren.

Lees meer de 10 meest opvallende berghutten

Lees ook de 10 meest karakteristieke bergen van de Alpen

 

Image
Bergkam wandelaar
Foto Jan Mark Moquette