icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wales, foto van de natuur
Gebiedsinformatie

De mooiste wandelgebieden van Wales

  • 08 mei 2017
  • Door: Op Pad
  • Fotografie: VisitBritain en Peter van Damme

Wales wordt aan drie kanten omgeven door water. De grillige kustlijn is 1.200 kilometer lang, tweederde heeft de beschermde status van ‘Heritage Coast’. Verder heeft Wales veel rivieren, beekjes en meren. De langste rivieren zijn de Dee, Severn en Wye. Wales maakt samen met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk maar heeft een eigen taal, een eigen vlag en binnenlands bestuur. Het land telt iets meer dan 3 miljoen inwoners. In Wales ligt het dorp met de langste naam van Europa:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Landschap van Wales

Snowdonia in het noorden

Vooral het noorden van Wales is bergachtig. Het bestaat uit het ruige bergland van Snowdonia, dat in 1951 is uitgeroepen tot nationaal park. Snowdonia heeft fraaie, door rivieren ingesleten dalen en valleien, bergmeren en bergweides, open heidevlaktes en ruige bergkammen. Je kunt er Mount Snowdon (Welsh: Yr Wyddfa Fawr, 1.085 meter) beklimmen, de hoogste top van Wales en Engeland. In de zestiende eeuw viel echter niet iederéén meteen als een blok voor Snowdonia. ‘Bar en boos, alleen maar kale stenen’. Intussen is gebied alom geliefd en alweer 66 jaar een Nationaal Park. En wat voor één! Rond de Snowdon ligt een uitgestrekt veenmassief met dertien toppen boven de 900 meter. Restanten van oude vulkanen met scherpe rotsgraten. Geologisch is er veel te beleven in Snowdonia. Een indrukwekkende plek is Cwm Idwal, een ‘hanging valley’. Het zou Wales niet zijn als er ook niet een wandeling was uitgezet, de Cwm Idwal Walk. Die laat je de meest dramatische berglandschappen zien van Wales’ oudste natuurreservaat. Langere routes in het National Park zijn er natuurlijk ook. Het grootste wandelnieuws uit Snowdonia: er is een nieuwe langeafstandsroute, The Snowdonia Way, een doorsteek door het nationaal park van Machynlleth in het zuiden naar Conwy in het noorden. Er is een lage en een hoge route, respectievelijk 158 en 196 km.

Image
wandelen-wales-1-600x398.jpg
Ruig bergland in Snowdonia National Park. Foto: shutterstock.

Brecon Beacons

De Brecon Beacons (Welsh: Bannau Brycheiniog) liggen in het zuiden, met de Pen-y-Fan (886 meter) als hoogste punt. Ze vormen een verbinding met de Cambrian Mountains, die zich van het midden tot het noorden van Wales uitstrekken. Brecon Beacons bestaat overwegend uit kale, groene afgeplatte toppen en steile hellingen. Het gebied bestaat uit vier delen: het westelijke Black Mountain is het meest wild en eenzaam; ten oosten daarvan liggen de heuvels van Fforest Fawr die lager en minder ruig zijn; centraal liggen de Brecon Beacons zelf (waar de hoogste toppen en de meeste wandelaars te vinden zijn; hier ligt ook het Nationaal Park) en helemaal oostelijk liggen de Black Mountains (lekker verwarrend).

Image
brecon-beacons-wandelen-3-600x398.jpg

Pembrokeshire Coast National Park

In het zuidwesten ligt het Pembrokeshire Coast National Park. De kust bestaat uit indrukwekkende rotspartijen, brede baaien, stranden, vogeleilanden en kleine inhammen. Het zuidoosten - de ‘Valleys’ - is getekend door de winning van kolen en de bouw van ijzer- en staalfabrieken.

Image
Pembrokeshire-Coastpath-Wales-wandelen-9-600x398.jpg
Op het Pembrokeshire Coastpath. Foto: Sjiva Janssen.

Cambrian Mountains

Het vrijwel onbewoonde Midden-Wales is vooral groen en heuvelachtig. Je kunt hier wandelen in de Cambrian Mountains, een bergketen met nogal steile hellingen, diepe, langgerekte dalen en met bos en hei begroeide hoogvlaktes. De hoogste top van de Cambrian Mountains is de Aran Fawddwy, 905 meter hoog.

Schiereiland Gower

Het schiereiland Gower  is een van de vijf Areas of Outstanding Natural Beauty van Wales met golvende akkers en heidevelden, met bossen en diepe rivierdalen en in het noorden kwelders en wadden.

Wandelen in Wales

Recht van overpad

Net als Schotland, Engeland en Noord-Ierland kent Wales het recht van overpad (Right of Way). Het verplicht landeigenaren een wandelpad over hun land vrij te houden. Dat maakt dat je lange doorgaande tochten kunt maken. Het neusje van de zalm zijn de officiële, uniform bewegwijzerde langeafstandwandelpaden, de National Trails (in Wales gemarkeerd met een eikel). Veel van de niet-officiële trails vind je op http://www.walkingbritain.co.uk/.

Gedragscode

Op al die wandelpaden – door akkers, door beschermde heide, of over kwetsbare kliffen – gelden gedragsregels: de Country Code heet die code in Engeland en Wales.

Nationale Parken & Area’s of Outstanding Natural Beauty

Van de 15 Nationale Parken van het Verenigd Koninklijk liggen er drie in Wales. Nationale Parken zijn gebieden die beschermd zijn vanwege hun mooie landschap, bijzondere wildleven of de culturele waarde. In een nationaal park wordt gewoond en gewerkt – de boerderijen, dorpen en steden zijn eveneens beschermd. In nationale parken zijn bezoekers welkom, juist om ze te laten kennismaken met (de schoonheid van) het park. Ander predikaat dat aan gebieden van uitzonderlijke schoonheid gegeven wordt is Area of Outstanding Natural Beauty (AONB, 46 in totaal in het Verenigd Koninkrijk). Het gaat om uitzonderlijk mooie gebieden die beschermd zijn vanwege hun landschappelijke schoonheid, variërend van woeste kusten en natte gronden tot laag heuvelland en hoger gelegen heide en veengebied. Een AONB verschilt van een Nationaal Park: er zijn minder recreatieve mogelijkheden in een AONB.

Wandelroutetips Wales

Rond de Snowdon in Snowdonia National Park ligt een uitgestrekt veenmassief met dertien toppen boven de 900 meter. Hoogste top van de Brecon Beacons is de 886 meter hoge Pen-y-Fan. Minder hoog, maar erg indrukwekkend zijn de oostelijk gelegen Black Mountains, kost voor wie Offa’s Dyke Path doet (285 km, National Trail). Centraal tussen dit berggeweld liggen de Cambrian Mountains (max. 752 m), ‘speelplaats voor de langeafstandwandelaar die graniet eet als ontbijt.’ (citaat uit natuurgids Groot-Brittannië van Cantecleer). Door grensgebied Engeland-Wales langs de wal die Koning Offa eind 8e eeuw liet graven. Verbindt drie ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’: Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Hills. Wordt wel getipt als Groot-Brittanniës mooiste wandelpad. Pembrokeshire Coast Path (300 km, National Trail) Het pad golft door Pembrokeshire National Park in Wales langs vijftig (!) stranden, winderige kapen en oude kalkovens. Het pad is onderdeel van het 1.400 km lange Wales Coast Path. Het is, net als het Anglesey Coastal Path, onderdeel van het 1400 km lange Wales Coast Path van Chester naar Chepstow, dat in mei 2012 open ging. Glyndŵr's Way (271 km, National Trail) Pad loopt door midden-Wales en komt door malsgroene velden en open veengebeiden met indrukwekkende vergezichten. Je kijkt uit over de Cambrian Mountains en ziet de lucht weerspiegeld in het fraaie Lake Vyrnwy. England Coast Path, met Wales Coast Path (National Trail, ca 1.800 km) Een nieuw pad, dat bestaande paden verbindt (waaronder het 1014 km lange South West Coast Path) en met nieuwe combineert tot een bijna tweeduizend kilometers lang kustpad langs de totale Engelse en Welsh kust. Het pad is nog in aanleg. Eenmaal klaar zul je - via het nieuwe recht van overpad, voor het eerst toegang hebben tot stranden, kliftoppen en bijzondere flora en fauna langs de kust.