icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen in Slovenië
Landeninformatie

De allermooiste fietstochten in Slovenië

  • 25 augustus 2022
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Slovenian Tourist Board

Niet alleen (berg)wandelaars, ook fietsers kunnen in groen Slovenië hun hart ruimschoots ophalen. Ruige mountainbikeroutes, uitdagende hooggebergtepassen, meerdaagse fietstrips langs hotelletjes en campings én heerlijk ontspannen tochten voor gezinnen; Slovenië heeft het. Voeg de uitstekende infrastructuur, het heerlijke eten en het goede gezelschap van de sportieve Slovenen eraan toe en er is maar een conclusie mogelijk. Pak je fiets en ga!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Slovenian Tourist Board.

Wie naar het groene Slovenië afreist voor een fietsvakantie of voor ‘gewoon’ een paar dagen fietsen, heeft veel te kiezen. De mogelijkheden in het hele land, in oppervlakte de helft van Nederland, zijn enorm. Beroemd is de klim naar de Vršič-pas waar ook getrainde wielrenners hun tanden serieus op stuk bijten. Maar naast de bergachtige Julische Alpen, liggen er in Slovenië prachtige heuvels waar het zowel voor wielrenners als gezinnen heerlijk fietsen is. De Podravje- en Pomurje-regio’s in het noordoosten bijvoorbeeld waar de rivieren Drava en Mura en de uitgestrekte wijngaarden uitnodigen om urenlang langs te fietsen. Of de Dolenjska-regio met meer dan 1400 km aan fietsroutes waarvan een groot deel langs de rivier Krka loopt. Vlakke en goed onderhouden fietspaden vind je in de hoofdstad Ljubljana.

Ook aan mountainbikers wordt in Slovenië volop gedacht. De regio Kočevsko is hét mountainbikeparadijs van Slovenië, maar eigenlijk kan er in het hele land prima offroad gefietst worden. Onder de hoofdstad Ljubljana zelf bijvoorbeeld. Of bij het meer van Bohinj. In onderstaand overzicht vind je een (beslist niet compleet) overzicht van de fietsmogelijkheden in Slovenja, zoals de Slovenen hun eigen land noemen.

Meerdaagse fietsroutes

Een prachtige meerdaagse route voor langeafstand fietsers is de Drava Fietsroute waarvan het deel door Slovenië 145 km bedraagt. De internationale fietsroute, die begint bij de bron van de Drava in het Italiaanse Zuid-Tirol waar de rivier nog Drau heet, loopt door Oostenrijk en Slovenië en eindigt in Kroatië. In totaal is de route 710 km lang. In Slovenië verbindt de fietsroute de steden Maribor en Ptuj. Dit deel is ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Wie de korte kust van Slovenië beter wil leren kennen (perfect voor het naseizoen vanwege het milde klimaat!) kan terecht op de Parenzana Trail. Deze zeer goed verzorgde route met een lengte van 130 km langs de kust, ook wel het ‘Pad van Gezondheid en Vriendschap’ genoemd, leidt langs en over de voormalige smalspoorlijn tussen het Italiaanse Muggia onder Triëst en het Kroatische Poreč. De Sloveense steden Ankaran, Koper, Izola, Piran en Portorož liggen op de route. Net als een aantal (verlichte) spoorwegtunnels, oude spoorviaducten en voormalige stationsgebouwen. De Parezana Trail is door de vele gravelwegen niet geschikt voor racefietsen, wel voor trekkingfietsen en gravelbikes.

Andere interessante langeafstand routes over de weg zijn de Via Bela Krajina (200 km), Rond de Kamnik-Savina Alpen (130 km) en de fietsroute langs de Mura (56 of 78 km, afhankelijk van welke oever je kiest) langs wijngaarden en thermale baden…Zeer geschikt ook voor families met sportieve kinderen omdat de hoogteverschillen gering zijn en de fietspaden uitstekend zijn.

Tip: Een landschappelijk zeer mooie dagtocht van ca 40 km loopt van Jesenice naar het Italiaanse Tarvisio, over een voormalig spoorwegtraject. Het is het langste fietspad van Slovenië want gemotoriseerd verkeer is er verboden. Het spoor pal naast de rivier de Sava werd in 1967 gesloten, maar pas vanaf het begin van deze eeuw is er serieus werk van gemaakt om het oude tracé om te toveren tot fietspad.

Image
Fietsen in Slovennië
Image
Fietsen in Slovenië

Wielrennen in de Julische Alpen

De klim naar de indrukwekkende Vršič-pas is ongetwijfeld één van de grootste uitdagingen die een wielrenner in Slovenië staat te wachten. De verharde pas, de hoogstgelegen van het land (1611 m) werd in de Eerste Wereldoorlog als militaire weg aangelegd door Russische krijgsgevangen. De klim naar de pas begint in Bovec aan de zuidkant of Kranjska Gora aan de noordkant. Vanuit de noordkant is de klim korter, maar steiler. Sowieso krijg je vanaf beide kanten te maken met 25 genummerde haarspeldbochten. Ter vergelijking: de klim naar de Alpe d’Huez kent ‘slechts’ 21 bochten.

Het Mangartsko sedlo (het Mangart-zadel) is nog zo’n grandioze, 12 km lange klim. Het is de hoogstgelegen (2055 meter) asfaltweg in Slovenië, begint op een hoogte van 1075 en overwint dus een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim is 9%, maar wat misschien wel veel belangrijker is: de uitzichten over de Julische Alpen zijn verpletterend mooi. Onderweg fiets je door vijf onverlichte tunnels. Een lampje is handig!

De Vrisic-pas én het Mangart-zadel combineren in één tocht van ca 115 km? Het kan. Je vertrekt dan vanuit Kranjska Gora en begint met de 25 bochten naar de Vršič -pas. Vervolgens maak je een lange afdaling naar Bovec vanaf waar je, eerst loodzwaar en later wat ‘makkelijker’, omhoog wiekt naar het Mangart-zadel. Omdat de weg daar stopt, ga je dezelfde weg weer naar beneden en via de Passo del Predil (1156m) fiets je naar Tarvisio in Italië waar een heerlijk prettig fietspad loopt dat helemaal naar Kranjska Gora gaat. Uiteraard kun je de klim naar het Mangart-zadel overslaan waardoor de route korter en lichter wordt. Of er meerdere dagen over doen met een overnachting in bijvoorbeeld Bovec en/of Tarvisio.

Een ander uitgangspunt voor mooie tochten door de Julische Alpen vormt Bohinj aan het gelijknamige meer. Vanaf dit prachtig gelegen (zeer fotogenieke!) meer heb je de keuze aan zo’n 400 km fietspad waarbij met alle ‘smaken’ rekening is gehouden. Fietsverhuur is goed geregeld rondom het meer en in het Vogel Ski Resort op 1535 meter ligt een uitdagend mountainbikepark. Het resort is het hele jaar door te bereiken met een skilift.

Image
Fietsen in Slovenië
Image
Fietsen in Slovenië

Routes voor mountainbikers

Slovenië kent tien langeafstand fietsroutes, sommigen alleen geschikt voor de mountainbike. De meest uitdagende, meerdaagse route voor mountainbikers is het ‘Sloveens Mountainbikepad’. Deze ronde is maar liefst 1800 kilometer lang, kent 50.000 hoogtemeters en wordt gewoonlijk verdeeld over 41 etappes. De route gaat bijna heel Slovenië rond en slingert door bijna alle belangrijke berggebieden, maar slaat de Karawanken over (voor wie de Karawanken juist in gedachten had: de Trans Karavanken-route van 132 km, met 5700 hoogtemeters, is een prachtige route die door dit grensgebergte voert).

Wie serieuze plannen heeft voor het Sloveens Mountainbikepad: de route is niet overdreven technisch of zwaar. Je fietst vooral over bredere boswegen en -paden en door velden en weilanden. Asfalt is uiteraard niet geheel te vermijden. Slapen doe je in één van de 50 berghutten onderweg.

Het gebied direct ten zuiden van Ljubljana (Golovec en de berg Krim) is juist weer erg geschikt voor wat meer ervaren mountainbikers. Een zeer uitdagende route door dit gebied is ruim 70 km lang en begint en eindigt in Ljubljana. Hoogtepunt: de klim naar de top van de Krim (1,107 meter) waarbij je een hoogteverschil moet overbruggen van rond de 800 meter over een afstand van 15 km. De terechte beloning bestaat uit machtige uitzichten op de rog van de Karawanken, de Kamnik-Savinja Alpen en delen van de Julische Alpen.

Tip: Voor kortere mountainbiketochten is Koroška in de Karawanken een zeer geschikte standplaats. Je kunt hier zowel heuvels als bergen verwachten en voor ieder ‘level’ is er wel een mooie tocht te vinden. Zeer bijzonder is de onderaardse fietstocht door oude mijnschachten in de berg Peca waar een constante temperatuur van 10 graden heerst. De oude mijnschachten maken deel uit van het grensoverschrijdende Karavanke Geopark. In het hele park kunnen mountainbikers over fantastisch aangelegde routes hun hart ophalen. Fietsverhuur mogelijk.

Andere fijne mountainbikegebieden in Slovenië zijn o.a. Bovec (395 km route), Tolmin and Kobarid in de vallei van de Soča (2200 km), Kranskja Gora (150 km) en de heuvels van Idrija en Cerkno (320 km).

Image
Fietsen in Slovenië
Image
Fietsen in Slovenië

Fietsen door Ljubljana

Ljubljana mag je gerust een échte fietsstad noemen. Een mooie manier om de stad (285.000 inw) te verkennen is de Plečnik’-route, geopend in 2016. Deze 13 km lange, vrijwel vlakke route verbindt de belangrijkste monumenten in Ljubljana ontwerpen door de Sloveense architect Joze Plečnik; de Gaudi van Ljubljana. Plečnik is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de architectuur in de stad. De route voert o.a. door en langs Ljubljana’s Trnovo-district, het centrum, begraafplaats Žale en het Tivoli Park

Tip: Als je niet over een eigen fiets beschikt, kun je in Ljubljana voor een zeer klein bedrag een week lang onbeperkt gebruik maken van de Bicikelj-leenfietsen die in een groot deel van de stad beschikbaar zijn.

Image
Fietsen in Slovenië

E-bikes

Veel fietsroutes in Slovenië zijn ook prima met een E-bike te doen. E-bikes zijn in Slovenië op veel plekken te huur. Via de Sloveense Toeristeninformatiebureaus (zogenaamde TIC’s) zijn de verhuuradressen verkrijgbaar. Ook kun je hier prima informatie inwinnen over fietsroutes en andere mogelijkheden voor fietsers!

Kijk voor meer heerlijke fietsgebieden en inspiratie op de website slovenia.info  en  lees o.a. het artikel Ten reasons for a cycling adventure in Slovenia. Of blader online door het magazine Cycling in Slovenia

Image
Fietsen in Slovenië
Image
Fietsen in Slovenië
Slovenian Tourist Board

Wandelen in Slovenië: de mooiste gebieden en routes

Met honderden machtige bergtoppen, kraakheldere rivieren, diepe grotten, zachtgroene heuvels en uitgestrekte bossen is Slovenië een perfecte bestemming voor wandelaars.
Lees meer
Image
Wandelen in Slovenië
Slovenian Tourist Board
Slovenian Tourist Board

Watterrijk Slovenië

In Slovenië druppelt, stroomt, klettert, raast en meandert het water dag en nacht, week na week en jaar na jaar. Met zijn vele meren, beken, rivieren, watervallen én de Adriatische Zee behoort Slovenië tot de waterrijkste landen van Europa.
Lees meer
Image
Kanovaren canyoning en rafting in Slovenië
Slovenian Tourist Board