icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zwitserland Berner Oberland wandelen
Reisverhaal

Dagwandelingen in Berner Oberland

  • 01 november 2021
  • Door: Edwin Otto
  • Fotografie: Edwin Otto

Een actief weekje weg mét kinderen, maar zónder discussies? Ga naar het Berner Oberland! Onze uitvalsbasis deze trip is camping Manor Farm, gelegen aan de Thunersee. Een ideaal middelpunt van al het sportieve wat deze regio te bieden heeft. Samen met vrouw en kinderen (12 en 10) ontdek ik een kleine selectie van het aanbod aan wandelroutes. Ik noem er hier vier, maar er is hier geen pad wat niet de moeite waard is om te bewandelen.

Wandelroute 1

First - Munggi Trail - Grosse Scheidegg

“Hoor je dat?” Mirjam, mijn vrouw, stopt, staat stil en wij volgen haar voorbeeld. De adem inhoudend genieten we van de stilte. Ver weg klinkt een koebel, maar dat is alles. We hebben er zin in! Het is nog vroeg, de spaarzame wandelaars verspreiden zich over de diverse trails. “In de ochtend zien we misschien wel marmotten toch?” Hoopvol stappen de jongens voort het pad op. Vanaf First volgen we eerst het grindpad richting de Grosse ScheidEgg. Na een half uurtje komen we bij een splitsing die door een grote houten marmot niet te missen is. Hier start de Munggi Trail. Een pad dat ons om een bergtop(je) leidt naar een gebied waar zeker marmotten leven. In stilte klimmen we de vallei in, speurend naar de ‘Munggi’s’. Maar zoals vaker, horen we ze eerder dan dat we ze zien. “fiiieeettt” klinkt het schel. Indringers! De marmottenwacht doet zijn werk, alle marmotten zijn gewaarschuwd, de eerste wandelaars zijn gespot. Gelukkig zien we er nog velen. Spelend, kijkend, fluitend. De wandeling gaat als vanzelf en vaker dan eens staan we even stil om te kijken waar we zijn. Hier in een verlaten alpenwei met Munggi’s als gezelschap, op de achtergrond de Jungfrau, Eiger en de Mönch en onder ons de koebellen als omlijstend geheel. Wauw! We laten de marmotten met rust en volgen de trail richting de Grosse Scheidegg. Een schitterend, vlot lopende trail langs de bergwand. Bij het bergstation kiezen we voor de postbus terug naar Grindelwald, maar teruglopen is uiteraard ook mogelijk. Wij vinden het na 2,5 uur prima zo, vanmiddag lekker zwemmen!

Image
Zwitserland Berner Oberland wandelen
Wat een genot om hier te lopen

Wandelroute 2

First - BachAlpSee - Faulhorn – BusAlp

“Best druk hier!” Station First is een gewild startpunt voor iedereen die graag in de bergen is. Ben je vroeg, dan kun je alleen zijn, maar vandaag is het al een drukte van belang. De meeste dagjesmensen kiezen voor een retour naar de Bachalpsee, een prachtig liggend bergmeer op zo’n drie kwartier wandelen vanaf station First. Je passeert de Cliff walk (aanrader!) en passeert meerdere sneeuwvelden. Uiteraard kunnen we een sneeuwballengevecht niet onderdrukken. Bij het meertje spreidt de drukte zich prima uit en iedereen heeft zo zijn eigen ‘vakantiefoto van het jaar’. Het kijken naar hoe anderen zichzelf manoeuvreren om de beste foto te maken is een leuke bezigheid, maar we stappen door. De mouwen worden opgestroopt, de adem zwaarder, we gaan omhoog. Het is gedaan met het ‘normale’ pad, er moet geklauterd worden. De weg naar de Faulhorn is steil en best pittig. De beloning echter groot. Wat een uitzicht en wat een knooppunt is dit! Een prachtige ‘kamwandeling’ richting Schynigge Platte lonkt, maar na een kopje koffie is het alleen maar bergafwaarts voor ons. Letterlijk, een prachtige afdaling richting BusAlp teistert de knieën maar het lopen in een omgeving als deze verdooft alle klachten. Als kleine mier tussen deze Alpenreuzen te mogen stappen voelt goed. “Zou dat chaletje niet te koop zijn?” De postbus brengt ons terug naar Grindelwald. Gruezi! Another day in the mountains!

Image
Zwisterland Berner Oberland wandelen Cliff Walk
De ‘Cliff Walk’ boven bij First, niet voor mensen met hoogtevrees

Wandelroute 3

Lauterbrunnen - Mürren langs de watervallen

Als je eens wat anders wilt dan hooggebergtes en lange gondeltochten, kies dan voor Lauterbrunnen. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes in de buurt, maar wij stelden er zelf een samen. In de grote parkeergarage van Lauterbrunnen parkeren we voor vijf euro per dag. Hiervandaan gaat het een klein stukje met de gondel omhoog naar Grütschalp, een klein treinstation waarlangs wij naar Mürren gaan stappen. Een eenvoudige wandeling valt ons ten deel. Gemütlich grazende koeien, jaloersmakend mooi liggende chaletjes -met zicht op het drietal: Mönch, Eiger en Jungfrau- en natuurlijk de treintjes die af en toe voorbij tuffen. Zij liever dan ik, met mondkapje in de warme trein of in de vrije natuur de gezonde lucht inademend, ik ben blij dat we voor het laatste kiezen. Tussenstation Winteregg is inmiddels gepasseerd en terwijl de eerste vragen worden gesteld -Hoelang is het eigenlijk lopen vandaag? - doemen de contouren van Mürren al op. Het plaatsje is groter dan je denkt en dat merken we doordat onze lift naar beneden aan de andere kant van het dorp ligt. Via een overstap in Gimmelwald zijn we weer beneden, in het dal bij station Stechlberg.

Hiervandaan is het schitterend lopen, geflankeerd door diverse watervallen, hoger dan menig flatgebouw. De nevel van boven en de ijskoude beek waarlangs we terug richting Lauterbrunnen lopen maakt het heerlijk fris. Helaas zijn er nadat we afbuigen van de beek ook meteen geen bankjes meer langs de route en dus ploffen we neer in het weiland voor de verdiende lunch. Genietend van de relatieve stilte -het bulderen van de waterval gaat altijd door- wordt er opgeladen voor het laatste stukje. Verrast door de schoonheid “en we zijn helemaal niet hoog geweest” is dit een prima alternatief gebleken voor een dagje tussendoor. Uiteraard kun je ook de beroemde Trümmelbachfälle bezoeken, voor een nog intensere beleving van de kracht van het water (en de mooie plaatjes natuurlijk).

Image
Zwitserland Berner Oberland wandelen
De Jungfrau, Monch en Eiger zijn nooit ver weg

Wandelroute 4

Eiger Gletscher - Kleine ScheidEgg – Männlichen

“De top van Europa, gaan we daarheen?” We vertellen er nog maar even niet bij dat er een flinke wandeling aan vastzit, na een paar dagen lopen is er soms wat weerstand bij de jongens te bespeuren. Via Interlaken-Ost treinen we via Grindelwald naar de Kleine Scheidegg. Niet gereserveerd, maar gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de Jungfraubahn die ons naar het -letterlijk en figuurlijk- hoog(s)tepunt van de trip brengt. We kijken ons ogen uit op de Jungfraujoch. Alleen hier vermaak je je al een dag als je goed uitpakt, maar voor ons staat er nog een mooie wandeling op het program. We stappen uit aan de voet van de Eiger Gletsjer. We zijn er stil van; wat een massa aan ijs en steen, heel imposant. We lopen behoedzaam langs de rand van de gletsjer. Het is pittig naar beneden, de knieën worden getest. “Wanneer gaan we eten?” Goed idee; een lunch with a view is niet zo moeilijk hier en stilzwijgend happen we de gesmeerde kaiserbrötchen weg. Even verderop koelen we de voeten in ijswater, al zittend op de strategisch geplaatste bankjes. Bij de Kleine Scheidegg aangekomen klinkt er een zucht van opluchting maar helaas jongens, we gaan door! Een prachtige wandeling langs de flanken van de bergen brengt ons in Männlichen. Theatraal storten de jongens zich ter aarde. Moe maar tevreden, wat een dag weer in deze Zwitserse droomwereld.

Image
Zwitserland Berner Oberland gletsjer
De Aletschgletscher, begint in Berner Oberland, glijdt zo Wallis in
Info

Praktische informatie

Vervoer in Berner Oberland

Zwitserland en openbaar vervoer. Een geweldige match, zowel trein, bus als bergliften zijn verzorgd en rijden op tijd. Ja, de prijs is soms iets om over na te denken en dat is dus ook precies wat ik je aanraad.

Zo bestaat er een Swiss Travel Pass, waarmee je voor een x aantal dagen onbeperkt gebruik kunt maken van alle boot/bus en treinverbindingen van het Swiss Travel System. Hier zijn een hoop variaties mogelijk; zie ook de website van de Swiss Pass.

Voor specifiek dit gebied is er de Regional-Pass Berner Oberland, een (zomer) seizoen gerichte pas voor speciaal het gebied Berner Oberland. Een ideale pas als je hier op vakantie bent, de kabelbanen zijn namelijk inclusief en dat is toch wel de grootste kostenpost. Nu is de pass natuurlijk ook niet goedkoop, maar als je het goed plant, heb je er erg veel voordeel van. Zie ook de website over de Regional-Pass Berner Oberland

Behoefte aan wat meer actie?

Ben je met kinderen, of wil je jezelf even lekker wakker schudden, besteed dan eens een dagdeel aan het Adventure package bij First, onder andere te bereiken via de GrindelWald – First gondelverbinding. Een viertal activiteiten die je allemaal laten voelen dat je leeft. Een soort zipline waarin je zittend naar beneden zoeft, je op laten takelen -al hangend onder een grote roofvogel- en je naar beneden laten vliegen terwijl je de verbaasde koeien onder je door ziet schieten zijn slechts 2 van deze activiteiten. Een mountain cart avontuur en een steptocht terug naar Grindelwald maakt dit kwartet compleet. Met deze boost is het heel fijn de dag afsluiten! Zie ook de website over de Adventure Package.

Image
Zwitserland Berner Oberland Adventure Park
Adventure park First
Image
Zwitserland Berner Oberland Adventure Park
Adventure park First