icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Cyprus
Landeninformatie

Cyprus, goddelijk wandeleiland

 • 08 mei 2024
 • Door: Rien Jans
 • Fotografie: Olezzo / Shutterstock (headerfoto)

Cyprus, het eiland waar Aphrodite, de godin van de liefde, uit de golven verrees, is een wandeleiland pur sang. Tot ver in de bergen van het binnenland kun je er wandelen met bijna altijd spectaculaire uitzichten op de Middellandse Zee. En vrijwel het hele jaar word je er begeleid door de zon en de geur van Mediterrane kruiden als tijm en oregano, waar je voortdurend dwars doorheen loopt.

Klimaat & omgeving

Je regenkleding kun je wel thuislaten als je wilt wandelen op Cyprus. En hoge bergschoenen trouwens ook: allemaal niet nodig. En licht op pad gaan, wie wil dat nou niet? Alleen in de winter heb je kans op regen, maar het voor- en najaar zijn op Cyprus perfect voor korte tochten van een halve of een hele dag. Het eiland kent een ongelooflijke variëteit aan plantensoorten, en die maken wandelen op Cyprus – zeker in de bloeimaanden april en mei - tot een spectaculair feestje. En dan aan het eind van de dag nog even een dipje in zee, dat zit er op veel plaatsen ook wel in. Een strand is al snel bij de hand op Cyprus.  

Eenvoudig je weg vinden

Wandelen kan op Cyprus eigenlijk overal, omdat het landschap zich er goed voor leent en omdat er overal gemarkeerde wandelroutes zijn. Maar als we een paar gebieden moeten highlighten noemen we het Troodosgebergte in het centrum van het eiland, het Akamas-schiereiland in het westen, het Pentadaktylosgebergte in het noorden en het Karpasía-schiereiland in het uiterste noordoosten. Dat al die gebieden aaneen worden geregen door twee lange-afstandswandelingen is natuurlijk geen toeval. Voor de wandelaar is het handig om te weten dat je die langeafstandswandelingen kunt gebruiken als uitgangspunt om daar korte wandelingetjes of dagtochten uit lost te knippen. Ongeacht waar je een knip in de hoofdroute zet, de locatie is per definitie mooi, dus geschikt om een korte wandeling te starten.

Noord-Cyprus

Cyprus is opgesplitst in twee delen: een Grieks (de Republiek Cyprus) en een Turks deel. Het noordelijke deel van Cyprus staat sinds 1974 onder Turks bewind. Het gebied beslaat ongeveer een derde deel van het eiland, men spreekt er Turks en je betaalt er met Turkse lira. De bufferzone tussen noord- en zuid-Cyprus loopt van oost naar west, ook dwars door de hoofdstad Nicosia, en wordt bewaakt door troepen van de Verenigde Naties. Sinds 2003 is het mogelijk om van het ene deel naar het andere over te steken, er zijn zeven doorgangen. Als je een auto huurt in het zuiden kun je in principe naar het noorden, maar je auto is daar niet verzekerd. Veel toeristen steken de Green Line, zoals de grens wordt genoemd, in Nicosia te voet over naar het Turkse gedeelte van de stad via het voetgangerscheckpoint in Ledra Street (paspoort mee!).

Image
Wandelen Cyprus
Wandelen op Cyprus betekent: overal magnifieke vergezichten (foto: ATTA / Scott Adams)

Langeafstandswandelingen op Cyprus

 • De E4

Die langeafstandswandelingen zijn de E4 op zuid-Cyprus en de Besparmak Trail op noord-Cyprus. De E4 is met 557 kilometer veruit de langste van de twee. Hij loopt van Paphos naar Larnaca, een afstand die in vogelvlucht maar 135 kilometer is, dus je begrijpt dat de omweg enorm is, via het Akamas-schiereiland in het uiterste westen en Kaap Greco in het uiterste oosten. En omdat hij dwars door het Troodosgebergte loopt, pak je onderweg maar liefst tienduizend hoogtemeters mee. De complete E4 is overigens ruim twaalfduizend kilometer lang, want die begint in Spanje en loopt door een groot deel van Europa.

Hier vind je meer info over de E4 op Cyprus. 
 

 • De Besparmak Trail

Voor wie het graag wat korter wil: de Besparmak Trail is 260 kilometer en loopt door bijna heel noord-Cyprus. Hij is ook bekend als de Kyrenia Mountain Trail en veel mensen knippen hem op in 18 etappes, van Kaap Kormakitis op de westpunt naar Kaap Zafer Burnu oftewel Cape Apostolos Andreas op de uiterste noordwestpunt van het Karpasía schiereiland.

De trail volgt voor een groot deel het Kyrenia-gebergte, dat strak langs de gehele noordkust van Cyprus loopt en op het hoogste punt 1024 meter hoog is. Het centrale (en hoogste) gedeelte van dit gebergte wordt het Pentadaktylosgebergte of Vijfvingergebergte genoemd, naar de vorm van vijf vingers die het heeft. Het netwerk van wandelpaden is hier zo groot, dat je kinderlijk eenvoudig ‘losse’ dagwandelingen kunt volgen, zoals de Lapta Trail (11 kilometer), de Saint Hilarion Castle Trail (variabel in lengte) of de Raven of Alevkaya Trail (8 kilometer).

Hier vind je meer info over de Besparmak Trail.

Image
Wandelen Cyprus
Avondlicht valt over het geaccidenteerde landschap (foto: Frank Terstappen)
Image
Wandelen Cyprus
Tussen november en maart vind je veel flamingo's op het eiland (foto: Frank Terstappen)

Mooie korte wandeltochten op Cyprus

We lichten nog een extra aantal korte tochten uit om je eenvoudig op weg te helpen. Je vindt de routes en de bijbehorende gpx-bestanden op ons Komoot-account. Daarvoor klik je hier

 

 •  Caledonia Waterval Trail

Zwaarte: medium, 11.6 km, + en - 530 mtr

Rondwandeling in het Troodos-gebergte rond de Caledonia-waterval, met als top de Pouziáris op 1600 meter hoogte. Deze top torent boven Pano Platres uit en biedt uitzicht op het Kouris stuwmeer, maar uiteraard ook op de zee.

 

 • Sourp Magar rondwandeling

Zwaarte: medium, 7,5 km, = en – 270 mtr

Prachtige rondwandeling langs het vervallen Saint Magar klooster midden in het Pentadaktylosgebergte in noord-Cyprus, vlak bij het Alagadi Turtle Beach Nature Reserve.

 

 • Artemis trail in het Troodos-gebergte

Zwaarte: medium, 7 kilometer, + en - 140 meter

Een rondwandeling op hoogte, dicht onder de top van de Olympos, die met zijn 1951 meter hoogte de hoogste berg is van het eiland. De top zelf in militair terrein, dus daar kun je niet komen.

Een langere versie van de Artemis Trail is de Atalanta Trail. Deze is 14 kilometer, gaat ook om de top van de Olympos, maar hij ligt wat lager dan de Artemis-route. De twee zijn aaneen te koppelen tot een route van 21 kilometer.

 

 • Aphrodite Trail op het Akamas-schiereiland

Zwaarte: medium, 8 kilometer, + en – 330 meter)

Vanaf Neo Chorio, een kustplaatsje waar een aanlokkelijke poel in een stroompje is waar Aphrodite in zou hebben gebadderd, loop je een mooi rondje naar de kam van het schiereiand voor een geweldig uitzicht op de kust en weer terug. Je kunt deze route goed verlengen met de Adonis Trail die 7 kilometer lang is.

Foto: Shutterstock / Oleg_P

Georganiseerd wandelen op Cyprus

SNP Natuurreizen biedt op Cyprus twee reizen aan: een wandelgroepsreis (De mooiste wandelingen van het eiland van Aphrodite) en een actieve privé-rondreis (Verborgen schoonheid op het eiland van Aphrodite) die je met je huurauto kunt doen op zoek naar natuur en cultuur.

Bekijk op snp.nl
Image
Wandelen Cyprus
Foto: Shutterstock / Oleg_P
Praktische info

Over wandelen op Cyprus

 • Beste seizoen: april/mei en september/oktober. In de zomermaanden kan het vaak erg warm zijn, terwijl in het voor- en naseizoen de temperaturen juist erg aangenaam zijn door de invloed van de zee.
 • Vervoer naar Cyprus: een flink aantal maatschappijen (onder meer Transavia, TUI en KLM) vliegt in de zomerperiode (maart t/m oktober) dagelijks van Amsterdam naar Cyprus (Larnaca of Paphos). Buiten het seizoen wordt een paar keer per week op Cyprus gevlogen. Ticketprijzen zijn sterk afhankelijk van tijd en dag. Vliegen op noord-Cyprus (Ercan Airport) kan uitsluitend via Turkse luchthavens.
 • Transport op Cyprus: het openbaar vervoer op Cyprus bestaat uit een uitgebreid netwerk van lijnbussen van Cyprus Public Transport. Om bij het beginpunt van wandelroutes te komen is een huurauto desondanks vaak bijna onontbeerlijk. Op Cyprus wordt links gereden, maar er is relatief weinig verkeer. Een goed alternatief is de taxi.
 • Taal: vrijwel iedereen op zuid-Cyprus spreekt behalve Grieks ook Engels. In Noord-Cyprus wordt Turks gesproken.
 • Bewegwijzering routes: overal op Cyprus zijn de routes goed bewegwijzerd. 
 • Uitrusting: bekijk onze paklijst voor een wandelvakantie.
 • Valuta: de Republiek Cyprus behoort sinds 2004 tot de EU en je betaalt er met de Euro. Noord-Cyprus kent de Turkse Lira. 
 • Reisgidsen: 
 • Meer info: op de officiële website van het verkeersbureau.

Image
Wandelen Cyprus
Het magnifieke Troodosgebergte bevindt zich in het centrum van het eiland (foto: Shutterstock)