icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Routes

Bergwandelen Engadin

 • 13 februari 2014
 • Door: Laurens Aaij
 • Fotografie: Laurens Aaij

Het Engadin ligt aan de zuidzijde van de Alpen in Zwitserland op ongeveer 1800 m boven zeeniveau. Het ligt in het kanton Graubunden en is onder te verdelen in Oberengadin en Unterengadin. In het Oberengadin is het dal hoog en breed: de hoogte varieert van 1800 tot 1600 meter.  In het Unterengadin is het dal smal en diep: de hoogte varieert van 1600 tot 1000 meter. Het Unterengadin is ruig, met wilde, bosrijke zijdalen, en schilderachtige dorpjes. De Inn stroomt hier herhaaldelijk in kloven met stroomversnellingen. In het Unterengadin liggen achtereenvolgens: Brail, Zernez, Susch, Lavin, Giarsun, Guarda, Ardez, Ftan, Scuol (Schuls), Tarasp, Sent, Ramosch, Vnà, Tschlin en Martina. Van St. Moritz tot Scuol rijdt de Rhätische Bahn, die via de Berninapas en tunnels onder de Albulapas en de Vereinapas het Engadin verlaat

Korte feiten

Over bergwandelen in Unterengadin

Land Zwitserland
Gebied Unterengadin, Graubünden
Gemaakte wandeltocht Drie dagtochten en een tweedaagse huttentocht.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Van licht en eenvoudig tot pittig. Geen technische moeilijkheden.
Beste tijd Tot laat in juni en juli kun je winterse omstandigheden tegenkomen. De lagere wandelingen zijn ook in het vroege voorjaar goed te maken. In juli/augustus is het een pracht en praal van bloemen in Unterengadin.
Navigeren Wandelkaart; markering.
Ernaartoe Unterengadin is perfect te bereiken per trein. Vanaf station Scuol brengen de befaamde gele postbussen je naar elk dal en elk dorp. Ook naar Ramosch, standplaats van waaruit de tochten ondernomen werden. Ramosch ligt op ruim 900 kilometer van Utrecht. Handige treinreisplanner, ook voor (online) tickets: www.deutschebahn.de
Overnachten Op Pad verbleef in het gezellige familiehotel La Randulina in Ramosch.

Over Unterengadin

Unterengadin ligt in het zuid-oostelijke puntje van Zwitserland, in een uithoek van de Alpen. Het hoort bij het kanton Graubünden. Het landschap is ruig en gevarieerd. De dalen van Unterengadin zijn nog niet platgetreden door het massatoerisme. Net als de tochten die je er maakt; van eenvoudige rondwandelingen tot pittige tochten met alpiene omstandigheden. Zeker in het voorjaar of vroeg in de zomer. De dalen van Unterengadin zijn nog niet platgetreden door het massatoerisme. Niet heel vreemd – veel plekken zijn nog maar relatief kort bereikbaar. Veel dorpen liggen heel geïsoleerd, mensen - stoere, stugge Bünder - zijn erg op zichzelf.

 

Standplaats Ramosch

Ramosch is een dorp met nog geen vijfhonderd inwoners. Het is een ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. De bushalte is midden in het dorp. Liesbeth Hopman en Maarten van Wieringen runnen er hotel La Randulina. Liesbeth zorgt voor geweldige maaltijden, vaak vegetarisch. Maarten deelt zijn kennis over wandelingen in het gebied graag met de gasten. Hij brengt wandelaars (tegen kostprijs) naar een mooi startpunt.


Beste tijd

Tot laat in juni en juli kun je winterse omstandigheden tegenkomen. De lagere wandelingen zijn ook in het vroeg voorjaar goed te maken. In juli/augustus is het een pracht en praal van bloemen in Unterengadin.


Er naar toe

Trein
Unterengadin is perfect te bereiken per trein. Vanaf station Scuol brengen de befaamde gele postbussen je naar elk dal en elk dorp. Ook naar Ramosch. De Swiss Pass is een geweldige (maar prijzige; vanaf CHF 272,- / € 220,- voor vier dagen) passe-partout om heel Zwitserland te doorkruisen. Reistijd ca 11 uur, minimaal 2x overstappen, voor meer details zie treinplanner op www.deutschebahn.de.

 

Auto
Ramosch ligt op ruim 900 kilometer van Utrecht. Als je gebruikt maakt van het netwerk van snelwegen heb je in Zwitserland een Autobahnvignet nodig. Te koop aan de grens, of vooraf bij een van de ANWB-kantoren of ANWB-online ( 40 CHF, ca € 33,-). Om bij Ramosch te komen  hoef je niet per se over de snelwegen en kun je jezelf het vignet besparen.


Overnachten

Op Pad verbleef in het gezellige familiehotel La Randulina in Ramosch.


Eten, drinken, inkopen doen

In Scuol vind je alles wat je nodig hebt. Van bergsportwinkel tot restaurants, cafés en supermarkten. Vrijwel elk dorp heeft een (kleine) supermarkt, uitzondering daarop in S-charl, startpunt van de tweedaagse tocht.


Uitrusting

In winterse omstandigheden zijn sneeuwschoenen geen overbodige luxe bij de tocht naar de Sesvennahut. Neem ook gamaschen en eventueel wandelstokken mee.


Cultuur

Het voormalige woonhuis van dirigent Mengelsberg in Zuort is een mooie snuisterij. Het dorpje Guarda is authentiek en prachtig geconserveerd.


Gidsenbureaus

Outdoor Engadin biedt gegidste tochten aan.

De tochten van dag tot dag

Dag 1: Ramosch-Vnà-Ramosch
Start en eind in Ramosch, route kan op elk moment worden ingekort door terug te keren over hetzelfde pad.
Lengte tocht: 7 uur pure looptijd
Stijgen/dalen (hoogteverschil): +800/-800
Zwaarte: Eenvoudige bergwandeling, de klim is nergens erg steil.
Moeilijkheidsgraad: Hier en daar met hekken beveiligde paden over houten treden. De bruggen wiebelen, met maximaal 5 mensen tegelijk oversteken.
Markering/bewegwijzering: Rood-wit gemarkeerd.
Verhard/onverhard. Onverhard.

Dag 2: Guarda – Alp Sura – 3400 – Munt – Ardez
Met bus vanuit Ramosch naar Scuol, overstap naar Guarda, van daaruit wandelen. Je kunt het 'topje' Chamanna Cler (2476m) links laten liggen op het punt Murtera-Dadoura, volg dan de route naar Munt. Vanaf eindpunt Ardez de bus naar Scuol, overstap op de bus naar Ramosch.
Lengte tocht: 7 uur pure looptijd
Stijgen/dalen (hoogteverschil): +800/-1000
Zwaarte: Pittige klimmetjes, afgewisseld met vlakke delen, lange afdaling, deel steil.
Moeilijkheidsgraad: Nergens gevaarlijke stukken, af en toe wel steil dalen, let op bij sneeuw en ijs in de vroege zomer, dan is het glad.
Markering/bewegwijzering: Deels rood-wit bewegwijzerd.
Verhard/onverhard: Onverhard, laatste deel naar Ardez half-verhard.

Dag 3: Val Mingèr – Sur il Foss – Tarasp
Bus vanuit Ramosch naar Scuol, overstap op de alpenbus naar S-charl. Vanaf halte Val Mingèr wandeling richting Sur il Foss. Inkorten niet mogelijk. Einde van de tocht in Tarasp, van daaruit de bus naar Scuol, overstap naar Ramosch.
Lengte tocht: 5 uur pure looptijd
Stijgen/dalen (hoogteverschil): +700/-800
Zwaarte: Lichte maar hoge wandeling, geleidelijke stijging.
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudige paden, nergens heel steil of gevaarlijk. Op de pas kan het flink waaien, hou daar rekening mee bij de keuze van je kleding.
Markering/bewegwijzering: Rood-wit gemarkeerd.
Verhard/onverhard: Onverhard, verschillend terrein: rots, onverhard pad, bos.

Dag 4/5: Fuorcla Sesvenna – Sesvennahütte – Sur En
Bus vanuit Ramosch naar Scuol, overstap op de alpenbus naar S-charl. Van daaruit wandeling naar Fuorcla Sesvenna. Inkorten niet mogelijk. Vanuit Sur En bus naar Ramosch.
Lengte tocht: 10,5 uur pure looptijd
Stijgen/dalen (hoogteverschil): +1100/-1700
Tijd: 10,5 uren
Zwaarte: Zwaar. Alpiene tocht in winterse omstandigheden.
Moeilijkheidsgraad: Vooral bij winterse omstandigheden (tot laat in juni/juli mogelijk) een zware tocht met lastige navigatie en alpien omstandigheden. In hoogzomer is dit een gewone bergwandeling.
Markering/bewegwijzering: Rood-wit gemarkeerd.
Verhard/onverhard: Onverhard.


Kaarten en gidsen

 • Unterengadin, Nationalpark – Val Müstair, Kümmerly+Frey, 1:60.000; ISBN 9783259008928, € 21,95.
 • Topografische kaart 5017 Unterengadin, Swisstopo, 1:50.000; ISBN 9783302050171, € 24,50.
 • Zie www.reisboekhandel.nl voor meer kaarten en gidsen.


Adressen en sites

Adressen

 • Tourismus Scuol, Station Scuol-Tarasp, 7550 Scuol, +41-81-861 88 00, info@engadin.com, www.engadin.com
 • Zwitsers Verkeersbureau, www.myswitzerland.com, Zwitserland Toerisme, Postbus 17400, 1001 JK Amsterdam, T: 00800 100 200 29.
 • Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging NKBV, www.nkbv.nl, Houttuinlaan 16A, 3447 GM Woerden, T: 0348-409521.
 • Bij Intersport in Scuol (Haupstrasse 400) vind je een goed assortiment bergsportmateriaal.

Handige sites

Accommodatie

 • Sesvennahut, reserveren in de zomer is gewenst: T +39 0473 830 234.
 • Hotel-pension La Randulina, 7556 Ramosch, vanaf € 60,- per persoon, inclusief onbijtbuffet, 3 gangen diner en transfer naar Scuol, www.larandulina.com