icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Antislip wandelschoenen
Uitrusting

Antislipschoenen in de winter

  • 22 januari 2015
  • Door: Hjalmar Guit & Gijs Loning
  • Fotografie: Bart Hautvast

In de winter kunnen paden veranderen in ijzige hindernisbanen. Hoe voorkom je dat je uitglijdt met blauwe plekken of erger als gevolg? Precies: antislip schoenen.

Antislip schoenen & zolen in de winter

Antislip winterzolen werken volgens ­hetzelfde principe als winterbanden: een profiel dat sneeuw en ijs als het ware naar buiten werkt, gemaakt van rubber dat ook bij lage temperaturen zacht blijft en natuurlijk extra stroef is. En vooral dit laatste verdient wat meer aandacht, want om een zool extra stroef te maken hebben met name de Duitse schoenenfabrikanten Hanwag, Meindl en Lowa hun eigen oplossing gevonden.

Image
Hanwag was de eerste fabrikant met een antislipzool.
Hanwag was de eerste fabrikant met een antislipzool.

Hanwag was de eerste schoenenfabrikant die met een echte antislip zool kwam. Hun speciale Ice Grip zool bevat een heleboel minuscule glasdeeltjes die werken als een soort schuurpapier en daardoor veel grip bieden. De prijs varieert van € 180 tot 410. Een paar jaar later volgde Meindl met de Ice Trek zool. Het rubber van de Ice Trek zool blijft zelfs bij -20º C. zacht en dus ruw. Meindl claimt tot 60% betere grip dan traditionele rubbermixen. De hekkensluiter is Lowa die twee jaar geleden hun G3 zool op de markt zette. In deze zool is ­textiel als antislipmateriaal verwerkt. De prijzen bij Lowa lopen uiteen van € 169,95 tot € 319,95.

Image
Meindl met de Ice Trek zool.
Meindl met de Ice Trek zool.

Maar het kan nog een stapje verder: de Meindl Island Spike (€ 399) heeft in de zool geïntegreerde spikes die je met een draaiknop tevoorschijn kunt laten komen wanneer je ze nodig hebt. De Italiaanse ­fabrikant Olang doet iets vergelijkbaars met het OC-systeem. In de zool zijn twee beugels verwerkt - in de vorm van een O en een C - en door de beugels om te klikken verschijnen spikes. De prijs begint bij € 110. Knappe man of vrouw die dan nog weet uit te glijden.

Image
Lowa's G3 zool.
Lowa's G3 zool.

Universele antislipzool

Als je ’s winters over spekgladde ondergronden wilt kunnen wandelen zonder sneeuw (of ijs) te happen, heb je twee opties. De eerste is een echte winterschoen kopen met antislipzool. Vanwege de stevige prijs vooral geschikt voor wandelaars die tijdens hun vakanties sneeuw en ijs opzoeken. Een goedkoper alternatief zijn de universele gripzooltjes die je onder je eigen wandelschoen kunt vastmaken. Een paar hiervan heb je al voor € 10, maar de prijs kan oplopen tot € 50.

Image
Snowsteps.
Snowsteps.

Van deze gripzooltjes bestaan een aantal varianten. De meest voorkomende is een rubber ‘net’ met metalen pinnen aan de onderkant. Op ijs werkt dit doorgaans goed, op sneeuw wat minder. De Petzl Spiky Plus (€ 31,95), de Rubytec Alaska Gripfeet (€ 19,95) en de Snowsteps (€ 14,95) zijn voorbeelden. Daarnaast zijn er systemen waarbij een metalen spiraal als een web onder de zool loopt. De Yaktrax Pro (€ 29,95) is hier een voorbeeld van. In sneeuw geven deze spiralen prima grip. Tot slot zijn er nog de metalen anti-slip ijzertjes, veelal de goedkoopste oplossing.

Image
Meindl Island Spike.
Meindl Island Spike.

Budget tips om antislip schoenen te maken

  • Breng spikes aan in je schoenzolen. Het kunnen ook dikke spijkers zijn. Maak voorzichtig wat ondiepe gaten in je schoenzool met een handboor. Let op dat je niet door de zool heen boort. Smeer sterke lijm op je spikes en draai ze in de gaten.
  • Goedkoper én gemakkelijker dan spikes: bind een stuk of vijf brede elastieken om je schoenen. Van die dikke, die de postbode aan zijn stuur heeft hangen. Tevens ook gewoon verkrijgbaar bij de ­kantoorwinkel.
  • Spuit watervaste spuitbuslijm op je schoenzolen en strooi er dan zand over. Strandzand, bouwzand, hobbyzand: werkt allemaal. Een extra laag lijm over je zandzool spuiten zorgt voor nog betere hechting.
  • Wist je dat sokken over je ­schoenen super grip bieden? Vooral grof gebreide wollen sokken zijn hiervoor geschikt.
Image
Het OC-ysteem van Olang.
Het OC-ysteem van Olang.