Blaren behandelen

Blaren: het begint met een branderig gevoel tijdens het wandelen, maar kan in het gekste geval het einde betekenen van je wandeltocht. Hoe kun je blaren behandelen?

> Lees ook de 8 tips om blaren te voorkomen
> Lees ook de Op Pad test lichte wandelschoenen uit 2015

Bekijk de video blaren behandelen: doorprikken en afplakken


In bovenstaande video zie je ook terug hoe je blaren kunt behandelen door preventief te tapen. Dat werkt op dezelfde manier als het afplakken van de doorgeprikte blaar (dakpansgewijs).

Blaren doorprikken

Je kunt blaren doorprikken, of ze met (blaren)pleisters afplakken. Voor beide werkwijzen bestaan voordelen en nadelen. Heb je zelf geen voorkeur? Houdt dan de vuistregel aan dat je grote (dikke) blaren het beste kunt doorprikken. Bij kleine blaren voldoet afplakken. Als je een blaar wilt doorprikken, was dan eerst je handen en steriliseer de naald. Doe dit bij voorkeur met alcohol. Als je dit niet bij je hebt, kan het ook met vuur. Ontsmet een naald bij voorkeur in een blauwe vlam. Geel vuur bevat nog veel roetdeeltjes die juist voor een ontsteking kunnen zorgen. Ontsmet de blaar en de omgeving met alcohol, jodium of betadine. Prik in de zijkant van de blaar. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met een steriel gaasje of een schone zakdoek. Laat de huid zo goed mogelijk heel. Plak de blaar dakpansgewijs af (zie beschrijving bij ‘hoe voorkom je blaren, preventief afplakken’). De tape weer verwijderen kan door je voet te laten weken in wat warm water met soda of door in bad/ onder de douche te spoelen en te weken met water met wat zeep. Het nadeel van het doorprikken van een blaar is dat je altijd wat infectiegevaar hebt.

Blaren afplakken

Kleine blaren waar je nog niet zoveel last van hebt, kun je ook afplakken. Dit doe je met speciale blarenpleisters. Deze pleisters bevatten meestal een stof die vocht aantrekt, waardoor de blaar als het ware leeg gezogen wordt. Daarnaast zitten er vaak lichte pijnstillende stoffen in. Probeer deze pleisters nooit los te trekken van de huid. Het is de bedoeling dat ze na enkele dagen vanzelf loslaten. Last van plakkende randjes in je sokken? Strooi er wat talkpoeder op.

Wat is een blaar eigenlijk?

‘Een blaar is een holte in of onder de opperhuid, waarin vocht zit’ aldus Wikipedia. Er zijn brandblaren en de zogenaamde ‘drukblaren’. Wij behandelen in dit artikel alleen blaren van de tweede soort. Drukblaren ontstaan meestal door langdurige of hevige wrijving van de huid. Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren. Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsheeft. Dat veroorzaakt druk en pijn. En wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar.

Hoe ontstaan blaren precies?

Warmte en vocht vergroten de kans op blaren. Warmte omdat je voeten opzetten en de schoenen die eerst heerlijk zaten, opeens een (half) maatje te klein zijn geworden. Vocht (zweet of water) omdat dit de huid zachter en stroever maakt. Ook schurende zandkorrels of stof in je sokken zijn veel voorkomende veroorzakers van blaren. Blaren brengen geen gezonheidsrisico’s met zich mee, maar moeten wel behandeld worden. Door de pijn ga je vaak net iets anders lopen waardoor serieuze (spier)blessures kunnen ontstaan.

> Lees ook de 8 tips om blaren te voorkomen

Gerelateerd

  Alles over teken

  Teken. In dit verhaal zetten we alles wat je weten moet over teken voor je op...

  Lees meer

  Door Gijs Loning

  Alles over teken
  EHBO onderweg

  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een verstandige buitensporter heeft dus...

  Lees meer

  Door Petra Strijdhorst

  EHBO onderweg
  Blaren voorkomen

  Hoe voorkom je blaren en hoe genees je blaren als je ze toch krijgt? Op Pad zet...

  Lees meer

  Door Petra Strijdhorst

  Blaren voorkomen

Delen

Waardering
69293
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Blaren behandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *