Wandelen in de Ourthevallei in de Belgische Ardennen

De frisse en stille herfstdagen in de Ardennen zijn betoverend. Terwijl België rondom aanwezig is met dorpjes, mensen en ­wegen, wanen wij ons zo in Zweden langs de beboste oevers van de Ourthe. In dit artikel geven we praktische informatie bij een aantal wandeltochten die wij maakten.

lijn-1px

Georganiseerde wandelreizen van SNP

redactie_oppad_100pxHeb je na het lezen van onderstaande informatie zin gekregen om naar de Ardennen op vakantie te gaan, maar lukt het door drukte niet om alles zelf te regelen? Dan kan Op Pad de georganiseerde reizen van SNP Natuurreizen in de Ardennen van harte aanbevelen.  Op de website van SNP vind je alle informatie over deze reizen, zoals beschikbare vertrekdata en prijzen. Kijk op snp.nllijn-1px

Lees ook:

Korte feiten over herfstwandelen in de Ourthevallei

Gebied: Beboste heuvels en riviertjes met uitzichtrotsen.
Tochten: Drie herfstige dagwandelingen in de buurt van La Roche-en-Ardenne.
Zwaarte: Stevige wandelingen qua lengte en heuvelig terrein.
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig over ­paden, soms wat glibberig.
Navigeren: M.b.v. een wandelkaart. Overwegend ook goed gemarkeerd, soms wat warrig doordat je tijdens één tocht meerdere soorten markering moet volgen.
Beste seizoen: In de herfst is het rondom het populaire plaatsje La Roche-en-Ardenne aangenaam rustig. Dat wil zeggen, op de jacht na… Informeer absoluut voor vertrek bij het VVV naar de jacht (welke wandelroutes op welke dag afgesloten zijn).
Ernaartoe: La Roche-en-Ardenne ligt op 280 kilometer van Utrecht. In ca. 5-6 bereikbaar met trein en bus.
Overnachten: Hotels of pensions genoeg in La Roche-en-Ardenne. De campings langs de Ourthe zijn hier erg groot en vooral ­gericht op caravans.

Gedetailleerde informatie

Over herfstwandelen in de Ourthevallei

Tussen het stuwmeer van Nisramont en La Roche kronkelt de Ourthe zich in enorme meanders door diepe woudkloven. Hellingen met eikenbossen en zware douglassparren klimmen veelal 100 -150 meter steil uit de rivier omhoog. Op sommige plaatsen bieden markante uitzichtrotsen – zoals Le Herou bij Nadrin – spectaculaire vergezichten over dit rivierdal. Wie onderlangs de rivier loopt – bijvoorbeeld bij Maboge – kan sporen van bevers aantreffen.

In La Roche torent de ruïne van de burcht boven het plaatsje uit. In het plaatsje zijn terrasjes te over om te genieten van het lokale bier La Chouffe. Wie niet van terrasjes houdt loopt de ronde om het stuwmeer van Nisramont. In dit stuwmeer vloeien de oostelijke en westelijke Ourthe samen en ben je helemaal weg van de bewoonde wereld.

Belgie - Wandelen Ourthevallei Ardennen (4)

Zwaarte en moeilijkheidsgraad

Het zijn stevige wandelingen qua lengte en heuvelig terrein. De paden zijn eenvoudig, soms wat glibberig.

Navigeren

Overwegend goed gemarkeerd, soms wat warrig doordat je tijdens 1 tocht meerdere soorten markering moet volgen.

Beste seizoen

In de herfst (september, oktober) is het rondom het populaire plaatsje La Roche-en-Ardenne aangenaam rustig. Dat wil zeggen, op de jacht na… Informeer absoluut voor vertrek bij het VVV naar de jacht (welke wandelroutes op welke dag afgesloten zijn). Bij veel regen zijn wandeling 2 en 3 geen aanrader omdat de paadjes dan lastiger worden (glibberig) en soms zelfs onbegaanbaar (Ourthe wordt breder en het oeverpad loopt dan onder).

Belgie - Wandelen Ourthevallei Ardennen (2)

Vervoer naar de Ardennen

Auto
La Roche-en-Ardenne ligt op 280 km van Utrecht.

Trein:

Dichtstbijzijnde treinstation Melreux-Hotton
Reisvoorbeeld:
Amsterdam – Melreux-Hotton
Heenreis: 08.38 – 13.18h, terug 16.41 – 21.22h, 2x overstappen
Retourtarief: € 78 p.p., met VDU € 58,40 p.p.
Aansluitend busvervoer: www.infotec.be

Deze treinreisinformatie is rechtstreeks afkomstig van De Treinreiswinkel. Dé specialist voor internationale treintickets,treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl of bel (071) 513 70 08. Bezoekadres: Breestraat 57, 2311 CJ Leiden en Singel 393 Amsterdam.

Kaarten en boeken

 • Wandelkaart Ourthe Supérieure en Ardenne, schaal 1:20.000 (wandeling 2 en 3); ter plaatse verkrijgbaar bij het VVV.
 • Topografische kaart Belgie NGI 60 / 1-2 Champlon – La Roche en Ardenne (1:25.000) .Zeer gedetailleerde topografische kaart van een deel van Belgie. Deze kaart is bijzonder geschikt voor wandeltochten in met name het heuvelachtige gebied van de Ardennen. Voorzien van alle topografische details als hoogtelijnen, waterlopen, bosgebieden, paden en brandgangen. Hoogtelijnen maken het mogelijk de moeilijkheidsgraad van een wandeling in te schatten. Belangrijke oriëntatiepunten, zoals solitaire bomen, kapelletjes, hoogspanningslijnen, en vele andere, zijn ingetekend, € 8,25.
 • Gids van de Midden-Ardennen, Pierre Pauquay. Uitgever Luc Pire Editions. ISBN 9782507003968. In deze gids staan de routes beschreven (afstanden kloppen niet altijd) als tocht 24 (Lac des Deux Ourthes), tocht 23 (Le Hérou) en tocht 28 (Promenade de Borzée), via internet te bestellen voor ca. € 17 (bv. www.espas.be)

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Belgie - Wandelen Ourthevallei Ardennen (6)

Adressen en sites

Het VVV in La Roche-en-Ardenne: Place du Marché 15. T +32 (0)84/367736, www.la-roche-tourisme.com.
Het VVV in Nadrin: Place du centre 4. T +32 (0)84/444620, www.ourthesuperieure.be.

Algemene informatie

In de herfst vindt er in de regio van La Roche-en-Ardenne vaak jacht plaats, dan zijn wandelroutes tijdelijk afgesloten. Deze informatie kun je het beste vooraf inwinnen bij het VVV.

Overnachtenin de Ardennen

Hotels of pensions genoeg in La Roche-en-Ardenne, www.la-roche-tourisme.com. De campings langs de Ourthe zijn hier voor rugzakwandelaars geen absolute aanrader omdat ze erg groot zijn en vooral gericht op caravans.

Belgie - Wandelen Ourthevallei Ardennen (11)

De tocht van dag tot dag in globaal verloop

Wandeling 1 – Promenade de Borzée

Lengte:13 km
Wandelterrein: Groene, eenvoudige route bovenlangs het Ourthedal over soms wat rechte, brede bos(bouw)wegen. Behalve een behoorlijke klim La Roche uit en een steile afdaling naar Maboge, zijn er weinig significante hoogteverschillen.
Navigatie: Goed gemarkeerd (rode ruit, routenummer 6).
Globaal routeverloop: Starten op de brug boven de Ourthe in hartje la Roche-en-Ardenne en deze in zuidelijke richting over lopen. Vlak na de brug is links een plein met fonteinen, hier linksaf de markering volgen. Via een steile straat wandel je omhoog La Roche uit en het bos in. Bij een paardenwei linksaf over een langgerekte bosweg via een hoog plateau en langs een grote akker, hierna linksaf omlaag over een smal en steil, uitzichtrijk bospad naar de brug van Maboge. Over de brug linksaf (restaurant Relais du Moulin), het dorp door en 750 m rechtsaf over de vrij drukke N860. Hierna links een bosweg volgen geleidelijk omhoog naar Borzée (creperie Clos René). Hier linksaf de markeringen volgen via fraaie bospaden terug naar La Roche. Je komt dan weer uit op de N860, maar in plaats van deze rechtsaf naar het centrum te volgen, kun je beter ene stil straatje meteen rechts iets omhoog nemen (hier vind je ook weer de rode ruit-markering).

Verlenging met 6,5 km: In Maboge niet de brug over maar rechtsaf de gele ruit-markering van routenummer 2 volgen, een bosweg langs het kleine beekje Ri de Vâ en langs vakantiehuisjes omhoog volgen tot een klein houten voetgangersbruggetje, hierover links steiler omhoog over een smal paadje dat naar een rustige asfaltweg tussen weilanden leidt, deze volgen tot T-splitsing. Dan links de grindweg volgen en bij een huis met houten bordje L’Huttilon volg je links een bospad omhoog langs opnieuw vakantiewoningen. Bij een huisje met roodwitte luiken ga je rechtsaf over een bosweg die je uiteindelijk naar een echt mooi paadje voert omlaag naar de Ourthe. Smal spoor linksaf langs de Ourthe volgen en terug naar de brug van Maboge.

Wandeling 2 – Lac des Deux Ourthes

Lengte: 14 km
Wandelterrein: Gevarieerde, panoramische rondtocht om het meer van Nisramont. Zeer bosrijk over een schitterend pad, veel korte beklimmingen en voortdurend zicht op het water (de Westelijke en de Oostelijke Ourthe vloeien hier samen in het stuwmeer).
Navigatie: Het pad is goed gemarkeerd (rode ruit). Bij regen geen aanrader vanwege steile hellingen.
Globaal routeverloop: Begin bij Barrage de Nisramont (grote parkeerplaats, hier is ook Taverne du Barrage) en loop links langs de Taverne omhoog naar waar een groot bord het begin van deze route aanduidt. De route klimt geleidelijk omhoog naar een bankje (Belvédere) met subliem uitzicht en loopt dan langs de oostelijke Ourthe-arm tot aan een stuw, hier rechts over de Ourthe heen en langs de andere oever rechtsaf verder langs de oever totdat het pad behoorlijk stijgt om de heuvel te beklimmen die tussen de oostelijke en de westelijke arm ligt. Aan de andere kant van die heuvel voert het pad je dus langs de oever van de Westelijke Ourthe tot aan een afdamming. Hier ga je overheen om daarna rechtsaf langs de andere oever terug te wandelen. Je passeert opnieuw een hooggelegen uitzichtpunt (dit keer een soort open schuilhutje). Tenslotte kom je uit bij de stuwdam van de Barrage du Nisramont, hierover rechts terug naar de parkeerplaats.

Wandeling 3 – Le Hérou

Lengte: 7,5 km
Wandelterrein: sportieve route overwegend door het bos langs riviertjes, smalle paden, pittige hoogteverschillen.
Navigatie: wat chaotisch omdat er 3 verschillende markeringen tijdens deze route zijn: eerst volg je route 10 (rood-wit-rood markering), dan blauw-wit-blauwe FR-markeringen (François Rémy) en tenslotte route 6 (groene rechthoek).
Globaal routeverloop: Begin bij het kleine VVV-gebouwtje van Nadrin (kleine parkeerplaats) en neem het weggetje naar Ollomont (route 10, rood-wit-rood markering). Bij het oude kapelletje links aanhouden, kort daarna rechts een (vaak wat modderig) bospaadje steil omlaag langs een beekje naar de Ourthe. Dan rechtsaf de Ourthe stroomafwaarts volgen. Bij een grote bocht van de Ourthe voert een lelijk breed tractorpad je over een kaal gekapte helling omhoog tot een splitsing, hier links de blauw-wit-blauwe FR-markering volgen. Dit is een smal pad dat de boshelling fraai traverseert en tenslotte steiler begint te klimmen tot een splitsing, hier linksaf. (Als je hier kort naar rechts gaat, kom je uit bij Taverne Les 5 Ourthes.)
Nu volg je de groene rechthoekmarkering van route 6, omlaag over een mooi bospaadje dat je eerst langs en tenslotte bovenop de rotsen van Le Hérou voert. Vanaf Le Hérou weer even kort omlaag het bospaadje oppikken, volg het bordje “Les Ondes”. Steil omlaag naar de Ourthe en daar rechts over een smal paadje de rivier volgen. Na de bocht bij Les Ondes (stroomversnelling) is een padsplitsing, hier rechts omhoog de groene markering volgen terug naar Nadrin.

Belgie - Wandelen Ourthevallei Ardennen (8)

Lees ook:

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
47328
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

7 reacties op “Wandelen in de Ourthevallei in de Belgische Ardennen

 1. Route 2 rond meer gelopen, Prachtige route, we hebben er 3u en 45m over gedaan met onze 7 jarige hond = Ridgeback, had het reuze naar zijn zin! Leuke klimmetjes en afdalingen mooie uitzichten, een aanrader! Na afloop een heerlijke entrecote gegeten met een mooi glas rode wijn bij Signe Jeanne in La Roche, perfecte voldane dag!!

 2. Vandaag wandeling 3 gelopen. Prachtige route en laat je beslist niet afschrikken door dat lelijke stuk tractorpad. Het werd door ons nauwelijks als lelijk ervaren en het is ook maar een heel klein stukje. De kale helling is inmiddels al echt niet zo kaal meer. Langs de Ourthe vlogen talloze beekjuffers en bij de stroomversnellinkjes sprongen de forellen tegen de stroom in. Vanwege het warme weer (graad of 29) waren de klimstukjes wel pittig. Alles bij elkaar 5*. En bij de start in Nadrin is ook nog een taveerne!

  1. Klopt! Het zip-bestand bevat maar 1 gpx-bestand en dat bevat alleen route 1.
   Ik wil komend weekend route 2 en 3 gaan lopen. Zouden jullie die mij misschien kunnen mailen?

   1. Correctie:
    Het gpx-bestand bevat wel alle 3 de routes. Sommige apps herkennen blijkbaar alleen de eerste.
    1 manier om de 2e route te zien is om het gpx-bestand te openen met Notepad/kladblok en de 1e route te verwijderen..

  1. Hoi Eugene?,

   beetje bekend aldaar dus?

   met een kameraad willen wil ik met startpunt la-roche een trektocht houden met 2 overnachtingen. Vooralsnog willen we de laatste dag kanoen van Nisramont naar La-roche.

   Heb je tips of adviezen voor ons? of eventueel route suggesties?
   mag best middelzwaar zijn.
   Graag overnachten we met ons bivaktentje ergens primitief. Met een kampvuurtje ’s avonds. Gezellig toch?

   kun je ons verder helpen?

   met vriendelijke groet

   erwin de vries
   Almere
   erwindevries66@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *