icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, mensen wandelen in Salzburgerland, wintersport
Blog

Wintersporten Salzburgerland

  • 23 november 2015
  • Door: Coen Weesjes
  • Fotografie: Jonathan Andrew en Mark Santer

In Faistenau, een klein dorpje in de buurt van Salzburg, laten ze zien dat je ook kunt wintersporten in een gebied zonder skiliften en pistes. Hetzelfde geldt voor Gastein, iets verder naar het zuiden. Op Pad trok naar het gebied en maakte vier dagtochten, op sneeuwschoenen en langlauflatten.

Korte feiten

Over...

Land: Oostenrijk
Gebied: Salzburgerland. Standplaatsen Faistenau (Salzburger Kalkalpen) en Gastein (Hohe Tauern).
Standplaatsen: Faistenau en Gastein.
Activiteit: Wintersport, maar dan anders: sneeuwschoenwandelen en langlaufen. In het gebied zijn veel verschillende  wintersporten mogelijk (toerskien, snowbiken, hondesledetochten, etc.
Gemaakte tochten: Vier dagtochten, mix van sneeuwschoenwandelen en langlaufen.
Zwaarte: Lichte tot middelzware tochten door afwisselende landschappen. Tussen de 250 en 700 m stijgen per dag.
Moeilijkheidsgraad: Technisch eenvoudig en o.l.v. een gids voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Zonder gids is een uitgebreide kennis van lawinegevaar een vereiste.
Navigatie Gemarkeerd of ingetekend op topografische kaarten.
Naar het gebied toe: Vanaf Utrecht ca 1.000 km. Trein: Vanaf Utrecht ca. 14,5 uur reizen, overstap in München. Vliegen: 's Winters vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam met Transavia naar Salzburg, verder met taxi of trein.
Overnachten: In beide standplaatsen ruim aanbod van accommodaties.
Beste seizoen: Half december tot begin april.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een sneeuwschoenwandelvakantie

Image
LR-Skating-style-langlaufen
Image
LR-Snowshoe-action

Standplaatsen Faistenau en Gastein

Faistenau kun je omschrijven als een Oostenrijks wintersportdorp dat niet volgebouwd is met grote hotels en appartementencomplexen. Het heeft geen skiliften en geen après-ski. Het kleine dorpje vlak bij Salzburg bestaat uit een paar straten met huizen tussen open velden en straalt een aangename sfeer uit waardoor je je meteen thuis voelt. Faistenau is ondanks de relatief geringe hoogte van 784 meter een echt 'sneeuwgat'. In een gemiddelde winter valt hier meer dan 6 meter sneeuw. In Gastein vind je twee kuuroorden; Bad Hofgastein en Bad Gastein, waar je in een thermaalbad of in een grot verschillende kuren kunt volgen.

Activiteiten

Vier dagtochten: sneeuwschoentochten naar de Loibersbacher Höhe en Sausteigalm, op de Graukogel en op de Kreuzkogel. Langlauftochten in Faistenau en Sportgastein.

Dag 1: Ski- & Sneeuwschoentocht naar de Loibersbacher Höhe (1456 m.) ca. 700 hm, 4 uur wandeltijd.
Dag 2: Sneeuwschoentocht naar de Sausteigalm. ca. 400 hm, 3 uur wandeltijd.
Dag 3: Sneeuwschoentocht op de Graukogel. ca. 250 hm, 2,5 uur wandeltijd.
Dag 4: Sneeuwschoentocht in Naßfeld. ca. 350 hm afdalen, 1,5 uur wandeltijd.

Moeilijkheidsgraad

Technisch eenvoudig en o.l.v. een gids voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Zonder gids is een uitgebreide kennis van lawinegevaar een vereiste. Voor de skitocht is ervaring nodig om veilig in alle sneeuwsoorten te kunnen afdalen. De sneeuwschoentochten zijn technisch erg eenvoudig waarvoor geen ervaring nodig is. Voor een juiste beoordeling van het lawinengevaar is juist wel veel ervaring en kennis nodig! Gidsenbureau´s bieden hier uitkomst. Om het langlaufen te proberen is geen specifieke kennis nodig. Wie kan schaatsen heeft al snel een groot voordeel.

Image
LR-Coen-and-Martina

Zwaarte

Lichte tot middelzware tochten door afwisselende landschappen. De ski- en sneeuwschoentochten gemiddeld 3 van 5, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw kan het minder vermoeiend maar ook behoorlijk vermoeiend worden. Het langlaufen kan voor de ambitieuze sporter al snel 4 van 5 worden wat de longarbeid betreft. Normaliter 3 van 5.

Navigatie langlaufen en sneeuwschoenwandelen

De tocht zoals beschreven naar de Loibersbacher Höhe is goed gemarkeerd. Andere ski- en sneeuwschoentochten zijn niet gemarkeerd maar meestal wel op topografische kaarten ingetekend.

Andere wintersportmogelijkheden in het gebied

Er zijn in het gebied ook mogelijkheden voor toerskiërs en snowbikers. In Faistenau worden arrensleetochten naar de pittoreske Hintersee aangeboden. In Gastein kan men in twee kuuroorden z´n immuunsysteem versterken.

Toerskiën

Voor toerskiërs zijn er in beide gebieden volop mogelijkheden. Rondom Faistenau vind je vooral eenvoudige tot middelzware tochten die door open bossen en over glooiende almweides gaan. Omdat hier skiliften ontbreken, krijg je al snel het gevoel in ongerepte natuur op pad te zijn. Omdat de hoogste bergtoppen niet boven de 2.000 meter uitkomen, is de oriëntering bij minder goed weer relatief makkelijk. De beschreven tocht naar de Loibersbacher Höhe gaat via een 'Skitourenlehrpfad' waar met vijf informatieborden langs de route veel over sneeuw en lawinegevaar wordt uitgelegd. Ideaal om deze kennis op te frissen. Andere toerskitochten gaan naar de Gennerhorn, Zwölferhorn en Faistenauer Schafberg. In Faistenau worden gegidste tochten op aanvraag verzorgd.

Gastein biedt vanwege z'n hoge ligging voor iedere toerskiër voldoende mogelijkheden. De 'klassiekers' onder de korte en eenvoudige tochten zijn die naar de Rockfeldalm of naar de Graukogelhütte. Bij deze tochten bestaat de mogelijkheid via pistes en vlakke boswegen te gaan. Ervaren toerskiërs kiezen eerder voor de uitdagend lange tochten naar het Schareck of de Geißlkopf. Een zogenaamde 'Geheimtipp' is de tocht naar de Türchlwand, die ver weg van pistes naar één van de mooiste uithoeken van het dal leidt. In Gastein worden gegidste tochten door Alpin- & Skischule Angerer aangeboden.

Hondesleetochten

In Sportgastein leerden we Manuela en Arnold Petutschnig en hun Husky´s kennen. Het paar biedt gedurende de winter hondensleetochten aan. Na een kennismaking met de honden en helpen met het inspannen gaat het met een luide 'Go!' en onder begeleiding van het vrolijk blaffen van de honden door de sneeuw. Tegenwoordig zijn de sledes van aluminium en carbon en glijden op een soort langlaufski´s waardoor iemand die een goed evenwicht heeft, het besturen van de slee zelf kan proberen om zich als echte 'musher' te voelen.

Image
LR-Dog-sleigh_2

Snowbiken als alternatief voor het skiën

Voor diegene die niet meer zo graag skiën maar wel willen glijden zijn snowbikes een mooi alternatief. Deze trapperloze sneeuwfietsen hebben ski's in plaats van banden waardoor je zittend als op een fiets ermee naar beneden kunt glijden. De korte ski´s onder de skischoenen zorgen voor voldoende stabiliteit en na een paar keer proberen lukt de eerste afdaling al snel.

Overnachten

In Faistenau logeerden we in de Alte Post, één van de twee hotels die het kleine dorp telt. Een hotel vol traditie en historie en met een warme sfeer. Faistenau telt twee hotels en verschillende pensions, B&B en appartementen.

Net boven Gastein sliepen we in de “Schiefe Alm”, een luxueus chalet met uitzicht over Gastein. In Gastein vind je vooral veel hotels, maar ook pensions, B&B, appartementen en chalets.

Adressen:
Alte Post Faistenau
Am Lindenplatz 5
5324 Faistenau

Schiefe Alm
Bellevue-Alm-Weg 9
5640 Bad Gastein

Image
LR-Graukogel-Hu¦êtte_2

Eten, drinken

Supermarkten zijn er in beide plaatsen. In Faistenau zijn er twee restaurants en een paar gezellige en rustige hutten waar je goed kunt eten. In Gastein vind je meer mogelijkheden; van eenvoudige almhutten tot luxueuze top-restaurants. In Faistenau aten we in de Schafbachalm en Ramsau-Bräu, twee “gemütliche” adresjes met een kleine kaart en lekkere regionale gerechten. In de Ramsau-Bräu worden verschillende biologische bieren gebrouwd. In de Alte Post worden moderne en traditionele gerechten geserveerd.

Op de Graukogelhütte in Gastein en in het Valeriehaus in Sportgastein worden niet alleen typische Oostenrijkse gerechten op tafel getoverd maar staan ook salades en vegetarische gerechten op de kaart. In de traditioneel ingerichte Bellevue-Alm wordt op hoog niveau gekookt. De Bertahof is voor fijnproevers en liefhebbers van vis een echte aanrader.

Naar het gebied toe

Auto: Vanaf Utrecht zijn beide plaatsen ongeveer 1.000 km. Trein: Vanaf Utrecht ca. 14,5 uur reizen, overstap in München. Vliegen: 's Winters vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam met Transavia naar Salzburg, verder met taxi of trein.

Beste seizoen voor deze tochten in Salzburgerland

Half december tot begin april. Afhankelijk van de sneeuwsituatie ook een paar weken vroeger of later. In Faistenau is de beste tijd vanaf eind december tot eind maart. In het hogergelegen Gastein is de beste tijd van begin december tot eind april.

Materiaalhuur en georganiseerde tochten

In beide plaatsen kan de uitrusting voor alle genoemde activiteiten worden gehuurd. Ook worden er langlauf- en skatinglessen aangeboden, net als georganiseerde sneeuwschoenwandelingen en toerskitochten.

Gidsenbureau´s

Handige sites

Image
LR-Snow-shoe-hikers

De tochten van dag tot dag

Dag 1 - Sneeuwschoen-/toerskitocht naar de top van de Loibersbacher Höhe (1456 m)
Ca 700 hm, 4 uur wandeltijd
De tocht gaat afwisselend door bossen en over weides, langs een paar ondergesneeuwde almhutten waar je zo een paar dagen zou willen blijven. Via een brede heuvelrug gaat het verder naar de top van de Loibersbacher Höhe (1.456 m). Je kijkt uit over de glooiende heuvels van de Voor-Alpen, met daartussen de meren van het Salzkammergut. Aan de andere kant de ruige bergtoppen van de Noordelijke Kalkalpen. Terug: over brede hellingen en soms een breed bospad dalen we af tot aan de Schafbachalm, een almhut met een kleine, gezellige Stube.

Dag 2 - Sneeuwschoentocht naar de Sausteigalm
Ca 400 hm, 3 uur wandeltijd

Dag 2 - Sneeuwschoentocht naar de Sausteigalm plus Les in klassieke langlauftechniek
Ca 400 hm, 3 uur wandeltijd
Je wandelt door een licht bos geleidelijk omhoog tot boven de boomgrens waar je uitkomt op de Sausteigalm. De alm ligt op een brede rug met uitzicht naar alle kanten: aan de ene kant de steile flanken van de Zwölferhorn, aan de andere kant in de diepte de Wolfgangsee. Op de weg naar beneden wisselt het uitzicht tussen bergen en de Wolfgangsee. De langlaufloipes in Faistenau gaan vrijwel allemaal over glooiende velden en is er af en toe een doorsteek door het bos. Hierdoor zijn er nauwelijks lange stijgingen alhoewel na een paar uurtjes toch een paar hoogtemeters zijn gemaakt.

Dag 3 - Sneeuwschoentocht op de Graukogel
Ca 250 hm, 2,5 uur wandeltijd
Het landschap op de brede hellingen van de Graukogel heeft een open karakter waarbij je hier en daar groepjes grillig gevormde Alpendennen en Kruipdennen tegenkomt. Hoe hoger je komt, hoe schaarser de begroeiing. Hierdoor zijn vele tochtvarianten mogelijk. Tijdens onze tocht kozen we ervoor om min of meer op dezelfde hoogte te blijven en liepen we naar het zuidwesten. Wie meer hoogtemeters wil maken kan ook naar de top van de Graukogel op 2492 meter en stapt dan 550 meter omhoog en omlaag. Waar je ook loopt, je hebt steeds uitzicht over de ruige bergtoppen van de Hohe Tauern.

Dag 4 - Sneeuwschoentocht in Naßfeld
Ca 350 hm afdalen, 1,5 uur wandeltijd
Vanaf het tussenstation halverwege op de Kreuzkogel, liepen we vanwege het weer en de hoeveel sneeuw alleen omlaag, maar het landschap biedt vele mogelijkheid om de tocht te variëren. Boven de boomgrens staat hier en daar een bizar gevormde Alpenden en een paar struiken. Op onze route naar beneden wisselden de wat vlakkere en iets steilere passages elkaar af en kwamen we langzaam wat meer begroeiing tegen. Bij slecht weer krijg je al snel het gevoel in hoog-alpien terrein onderweg te zijn. Bij mooi weer is het vinden van de route eenvoudig en kijk je direct op de markante bergen van de Sonnblick, Hocharn en Großglockner.

Om van het barre weer iets bij te komen, bezochten we ´s middags nog één van de twee thermaalbaden die er in Gastein zijn. Ook kun je de Radon-mijn in de Graukogel bezoeken. De bijzondere straling die de rotsen afgeeft, doet veel mensen goed en wordt dan ook voor verschillende therapieën ingezet.