icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Turkije, wandelroutes
Landeninformatie

Wandelroutes in Turkije

  • 27 november 2014
  • Door: Op Pad

Turkije is een verrassend en veelzijdig land. Het combineert een rijke cultuur met prachtige natuur: indrukwekkende bergen en vriendelijke heuvels plus een kustlijn van 8272 kilometer die uitgestrekte stranden en baaitjes aaneenrijgt.

De natuur van Turkije leent zich goed om te wandelen, van korte dagwandelingen tot lange meerdaagse tochten. In praktijk kan het wandelen er nog erg avontuurlijk zijn. Er zijn enkele lange doorgaande tochten, gemarkeerd volgens internationale normen, en met een routegids met beschrijving. Andere routes routes of wandelgebieden vereisen ondanks klinkende pr-folders en sites om van te watertanden toch nog behoorlijk wat pionieren. Met kans op overwoekerde paden, onduidelijke of ontbrekende markering en nog gebrekkig kaartmateriaal. Kun je overweg met kaart en kompas, hou je van pionieren en waardeer je het ook om je op je tocht te laten leiden door locals, dan is Turkije een geweldige wandelbestemming..

1. Lycian Way

Lycië is de historische naam van het schiereiland Teke dat vanaf de zuidwestkust van Turkije de Middellandse Zee in steekt. Vanaf de rotsachtige kust rijzen de bergen steil omhoog en bieden schitterende uitzichten en gevarieerde wandelpaden. Het schiereiland wordt gedomineerd door bossen; dennenbomen gemengd met aardbei- en Johannesbroodbomen en op hoger op gelegen gebieden veranderen deze in jeneverstruiken en ceders.

De wandelroute
De Lycian Way is een 509 km lange, gemarkeerde route van Fethiye naar Antalya, rond de kust van Lycië in Zuidwest Turkije. De route gaat voornamelijk over oude voetpaden en muilezelpaden, meestal verhard en met een stenen ondergrond, niet geschikt voor mountainbikes. De route werd in 1999 verkend, ontworpen en gemarkeerd door Kate Clow, een Brits-Turkse amateur historicus.

Lees ook dit reisverhaal over de Lycian Way. 

2. St. Paul Trail

St. Paulus heeft het christendom naar Europa gebracht. Tijdens het verspreiden van zijn religie heeft hij ook een serie regels opgesteld en zo het christendom getransformeerd. St. Paulus heeft zelf geen standaard tekst en heeft Jezus nooit ontmoet. Daardoor kon hij de boodschap van Jezus vrijer interpreteren. Als St. Paulus niet had gepredikt dan zou het christendom, na de onderdrukking van de joodse opstand in 66 n. Chr. en de plundering van Jeruzalem, zeer waarschijnlijk zijn vergeten.

De wandelroute
De St. Paul trail is de op een na langste wandelroute van TurkijeDe wandeling begint 10 km ten oosten van Antalya, in de antieke stad Perge en eindigt in het stadje Yalvaç aan het noordoosten van het Egridir meer. De route is gemarkeerd en is 500 km en 27 dagen lang. De route heeft ook een tweede arm die 40 ten oosten van Antalya, in de antieke stad Aspendos begint en nabij Adada Roma overgaat in de eerste route. De weg voert langs oude Romeinse wegen, en voet- en bospaden. Sommige delen zijn geschikt voor mountainbikes. Het begint vanaf zeeniveau en bereikt een hoogte van 2200 m; onderweg zijn er twee bergtoppen van 2800 m. In 2008 heeft Kate Clow deze route gemarkeerd om wandelaars kennis te laten maken met de eerste reis van St. Paulus door het platteland van Anatolië. Beide wandelpaden beginnen bij de antieke plaatsen Perge en Aspendos nabij het luchthaven van Antalya en eindigen in het stadje Yalvaç dichtbij het Egridir meer.

3. Kaçkar route

De Kaçkar zijn een verlenging van het Kaukasus gebergte die de Zwarte Zee scheiden van Anatolië. Het Kaçkar gebied is een van de regio’s met een grote biodiversiteit in de wereld. Er zijn grote gebieden met volwassen en altijd groene bossen, zomerweiden waar ooit kuddes stieren graasden, drie gletsjers en vele gletsjermeren. Sinds de jaren tachtig genieten wandelaars van het Nationale Park en de hoge bergen, maar hebben veel bewoners hun dorpen verlaten door de bouw van dammen en mijnbouwpojecten.

De wandelroutes
De wandelroutes bestaan uit 32 met elkaar verbonden paden met een totale lengte van ongeveer 500 km, goed voor 35 wandeldagen. De paden hebben geen wegwijzers maar de GPS punten zijn op de website te vinden. De boomgrens bevindt zich op ongeveer 2100 m en veel routes bevinden zich boven deze grens en hebben magnifieke utizichten. Andere routes erinden dorpen met elkaar en gaan door steile, dichte sparren- en dennenbossen. Enkele routes verbinden dorpen met hoger gelegen weiden, andere zijn oude handelsroutes, maar de meeste routes gaan door steile en rotsachtige gebieden. Alle routes werden onderzocht, in kaart gezet en gepubliceerd door Kate Clow in 2008.

De bekendste route is de beklimming van de rond 4000 m hoge Kaçkar-berg. Lager gelegen routes zijn 5-6 maanden geschikt voor wandelaars, maar bergtoppen en routes over de hoge passen zijn, tenzij je sneeuwschoenen gebruikt, alleen geschikt van juli tot september.

4. Carian Trail

De route is vernoemd naar de Karische beschaving en verbindt de Egeische Zee met de Middellandse Zee. Hij voert door een gebied dat rijk is aan ruines en waar oude geplaveide caravaanwegen en ezelpaden de dorpen aan de kust met het bergachtige achterland verbinden. Je vindt er dennenbossen, olijf- en amandelboomgaarden. De 820 km lange wandelroute is gemarkeerd volgens internationale normen. Er zijn een kaart en een gids over de route verschenen. De Carian Trail sluit aan op de Lycian Way.

Lees ook dit artikel over de Carian Trail

5. Hittitische wandelroutes

Op het Anatolische schiereiland hebben veel beschavingen hun sporen nagelaten. Een van deze beschavingen, de Hittieten, was een wereldmacht in hun tijd. De Hittieten zijn bekend om hun eerste geschreven grondwet ter wereld en een geavanceerd wetboek van strafrecht. Hun koningen waren meesters in strategische oorlogsvoering, ze lieten prachtige steden na. De antieke stad Hattusa is een van de tien Turkse sites die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

De Hittitische wandelroutes
De Hittitische routes voeren door stille streken, en zijn vooral populair bij liefhebbers van geschiedenis, cultuur en natuur. Het middelpunt van de Hittitische routes is een nationaal park, waarbinnen ook de antieke Hittitische stad Hattusa en de aarden heuvel Alacahöyük vallen. De Hittitische wandel-en fietsroutes volgen de historische wegen die de hoeken van de driehoek Hattuşa, Alacahoyuk en Sapinuva volgen.

De wandelroute
De zeventien wandelpaden - in totaal 236 km - zijn in 2010 gemarkeerd. Ze voeren over oude karavaan- en migratieroutes. De alternatieve routes meegerekend beslaat het netwerk 385 kilometer. Zes spannende mountainbike routes zijn samen 406 km.

6. De Onafhankelijkheidsroute

De Onafhankelijkheidsroute verbindt drie plaatsen met elkaar die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Tijdens de oorlog zijn over een periode van drie jaar scheepladingen wapens en munitie uit Istanbul en Rusland aangevoerd via de haven van Inebolu. Een ongeplaveide weg, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw door vrijwilligers en gevangenen, verbond de haven van Inebolu met Ankara en was een cruciale aanvoerlijn voor militair materieel.

De wandelroute
De Onafhankelijkheidsroute volgt de oude weg van Inebolu naar Ankara via Kastamonu en Çankiri. Een goed bewaard gebleven ossenkarweg tussen Inebolu en Kastamonu maakt deel uit van de weg. Deze beroemde weg, die van enorme historische betekenis is, voert langs plekken van uitzonderlijke natuurschoon, zoals de Ersizler ravijn, Karacehennem pas en Çuhadorugu top. De Onafhankelijkheidsroute is door het gouvernement van Kastamonu nieuw leven ingeblazen als wandel- en fietsroute. Het meest pittoreske deel van de oude ossenkarroute tussen Inebolu en Kastamonu door Küre is een perfecte route voor natuurliefhebbers. De eerste tien kilometers van de 105 kilometer lange route voert langs een wandelpad en het overige deel van het traject volgt de ossenkarweg.

7. Eskipazar Trail

De natuur heeft iets unieks voortgebracht in de luwte van het Yenice woud in Eskipazar, een district in de provincie Karabük. De noordelijke buitenwijken van de stad grenzen aan het mooie woud en in zuid Eskipazar zijn twee nederzettingen van het antieke Paphlagonië opgegraven, Hadrianoupolis en Kimistene. De verlaten bospaden, waar het gezang van de vogels klinkt, leiden naar hoger gelegen weiden met eenzame huisjes. Langs het pad dat over weiden, boomgaarden en diepe ravijnen leidt, liggen ruïnes van de nederzettingen van de eens zo roemrijke beschaving van Paphlagonië.

De wandelroute
In 2010 hebben het gouvernement Karabük en het district Eskipazar een project gestart met de naam 'Wandelen door de natuur en het verleden'. Het project noemt acht verschillende wandelingen gelegen aan een totaal van 166 kilometer lange wandel- en bospaden. Met alternatieve paden erbij omvat de route in totaal 222 kilometer.

8. Yenice Woud

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in 1999 honderd bossen in Europa omschreven als de 'Hotspots van de Europese bossen' vanwege de waardevolle biodiversiteit die dringend bescherming nodig heeft. De bossen van Yenice die binnen de provinciegrenzen van Karabük liggen, zijn een van deze hotspots in Turkije. De ongerepte bossen met monumentale bomen die buiten Turkije alleen in tropische gebieden voorkomen en het unieke ecosysteem maken dit tot een prachtige natuurgebied dat bijzonder is vanwege zijn biodiversiteit.

De wandelroute
Door het Yenice Woud zijn 21 gemarkeerde trajecten uitgezet die een netwerk van 210 km wandelpaden oplevert. Inclusief alternatieve routes zelfs 396 km. De wandelparcours zijn onderverdeeld in drie categorieën: dagtochten, korte wandelingen en lange wandelingen. Het parcours bestaat voornamelijk uit bos- en voetpaden. Bovendien is er een mountainbike route van 292 km.

9. Küre Daglaři

Het Nationale Park Küre Daglari, is een berggebied dat zich gedeeltelijk uitstrekt tussen de provincies Kastamonu en Bartin. Het park bestaat uit ongerept land dat bescherming biedt aan endemische planten, fauna, uniek microklimaat, boeiende geomorfologische structuren, diepe valleien en ravijnen, wilde rivieren, watervallen en lokale culturen. Het park omvat een gebied van 270 vierkante kilometer, en staat bekend om haar biodiversiteit. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft het park geselecteerd als een van de honderd sites in de wereld die dringende bescherming nodig hebben.

De wandelroutes
Het directoraat-generaal Nationale Park Küre Daglari begon met de markering van de routes als onderdeel van een project voor ecotoerisme. In 2010 werd een 482 km lang traject gemarkeerd, bestaand uit 36 gemarkeerde wandelpaden. De totale lengte van de routes, met inbegrip van de alternatieve paden, loopt op tot 762 km; mountainbike paden zijn 828 km lang.
Combi: ambitieuze wandelaars kunnen beginnen vanaf de naburige Yenice bosroutes, door het gehele Nationale Park Küre Daglari trekken en hun tocht beëindigen met de Onafhankelijkheidsroute, een 500 km lange wandeltocht van een maand.

10. Phrygian Way

De Frygiërs, die in de 11e eeuw naar Anatolië kwamen, vestigden zich in de regio Afyonkarahisar, Eskisehir en Kütahya en richtten in het midden van de 8e eeuw voor Christus een roemrijke beschaving op met Gordion (Yassihöyük, Polatli-Ankara) als hoofdstad. De bekendste koning van de Frygiërs is koning Midas. Omdat de regio bedekt is met lava uit de Türkmen berg, hebben de Frygiërs vele rots monumenten en antieke paden achtergelaten.

De wandelroute
De Frygische route is 400 km lang en daarmee een van de langste wandelroutes van Turkije. De route is bewegwijzerd (2011) volgens internationale normen en volgt de sporen van de Frygische beschaving en voert door faaie Frygische valleien. De wandelroute heeft drie startpunten: Gordion (Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) en Yenice Çiftligi (Kütahya). Vanaf die startpunten doorkruisen de trajecten de Frygische valleien en komen samen in Yazilikaya (Eskisehir), het hart van Frygië.

11. Evliya Çelebi Trail

Evliya Çelebi was een van de hofbeambten van de Ottomaanse sultan die meer dan 40 jaar lang alle verre hoeken van het rijk heeft bezocht, zowel zakelijk als voor zijn plezier. Hij nam zich voor om alles wat hij tijdens zijn reizen zag op te schrijven en legde zijn reizen vast in tien grote boeken, de Seyehatname of het Boek der Reizen. Behalve zijn vele prestaties was Evliya een geleerde, verhalenverteller, derwisj, musicus en linguïst. Hij betitelde zichzelf als een ‘Wereldreiziger en vriend van de mensheid’ en droeg een ring waarop ‘De Wereldreiziger Evliya’ gegraveerd was.

De wandelroute
De Evliya Çelebi Trail werd officieel gepresenteerd in het 400e geboortejaar van Evliya en UNESCO heeft het jaar 2011 uitgeroepen tot het herdenkingsjaar van deze Ottomaanse reiziger. De trail is een route voor paardrijders, wandelaars en fietsers en bestaat uit het eerste gedeelte van zijn bedevaartreis naar Mekka in 1671. De wandel- en fietsroute is ongeveer 330 kilometer lang, opgedeeld in 21 dagtrajecten. De route gaat door een van de meest spectaculaire en gevarieerde landschappen van Turkije, bestaande uit zowel bezoekjes aan dorpen die een eind van de route af liggen als het passeren van steden van groot historisch belang in een regio waar het Ottomaanse rijk werd geboren. Het voert langs rivieren en geitenpaadjes, boerderijen en bossen, en Romeinse en Ottomaanse verharde wegen.

12. Abraham Trail

De stad Sanliurfa in zuidoost-Turkije is de geboortestad van de profeet Abraham en sinds duizenden jaren een bedevaartsoord. Een complex van grotten uit de tijd van Abraham, moskeeën, tuinen en baden vormen het hart van de stad. Op dagafstand wandelen bevindt zich de stad Harran waarvandaan profeet Abraham zijn reis begon naar het Heilige Land.

De wandelroute
De Abraham Trail is een culturele wandelroute die de voetstappen volgt van profeet Abraham door het Midden-Oosten. Het pad rijgt heilige en historische plaatsen aaneen die verbonden zijn met Abraham en wil op deze manier niet alleen erfgoed bewaren maar ook mensen in gastvrijheid en vriendschap samenbrengen. De wandelroute is  110 km lang en wordt ontwikkeld door een team uit Sanliurfa. Sanliurfa is het meest centrale punt van de wandelroute. Er wordt gewerkt aan verblijfmogelijkheden bij gastfamilies langs de route.

In verband met de oorlog in Syrië is deze wandelroute geen optie.