icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Valle Maira, mensen wandelen in de bergen
Blog

Wandelroute Valle Maira, Italië

  • 20 juli 2014
  • Door: Menno Boermans
  • Fotografie: Manon van Dilgt

Ze bestaan nog. Witte vlekken op de kaart van de Alpen, waar zelfs de meest ervaren bergwandelaar nog niet van gehoord heeft. Op Pad ging op aanraden van een lezer wandelen in Val Maira, een verstopt dal in de zuidelijke Italiaanse Alpen. En we waren blij verrast.

Gebied Valle Maira

Het Val Maira ligt in de provincie Cuneo in de Italiaanse regio Piemonte, tegen de grens met Frankrijk. De wandelaar vindt in het verlaten dal vrede, rust en ruimte zoals je nog maar zelden tegenkomt in dit deel van Europa.

Wandelmogelijkheden Valle Maira

Het Val Maira is met haar zijdalen een heus paradijs voor (berg)wandelaars. Naast de wandelroutes die wij kozen zijn er nog talloze andere dagtochten te doen en meerdaagse wandelingen behoren ook tot de mogelijkheden. De Sentiero Roberto Cavallero, Sentiero Dino Icardi en Sentiero Frassati zijn gemarkeerde wandelroutes, waarvan wij tijdens onze tochten delen hebben gewandeld. De Percorso Occitano is een uitgestippelde wandeltocht waarmee je in 13 dagen het hele Val Maira door kan wandelen. De Grande Traversata delle Alpi (GTA) leidt in 55 dagen door de Piemonte en doet ook het Val Maira aan. Tot slot zie je op sommige plekken markeringen van de Via Alpina, de monstertocht van 5000 kilometer dwars door de Alpen.

Beste seizoen

Begin juni (als de laatste sneeuw weg is) tot en met eind oktober (als de eerste sneeuw valt) is de beste periode om te wandelen. In augustus is het relatief druk in verband met de Italiaanse vakanties.

Overnachten in Valle Maira

In het dal zijn een paar Posti Tappa waar je terecht kunt voor een comfortabel bed en heerlijk eten. Een absolute aanrader: laat je verwennen door Manuela Zibana en haar ouders Vanni en Maria in Locanda Mistral in Ponte Maira. Telefoon (+39) 3470383851, Email info@damistral.it.

Vervoer naar Val Maira

Omdat deze Italiaanse vallei afgelegen ligt, is een auto het meest ideale vervoermiddel. Vanaf Utrecht is het 1300 kilometer. Je rijdt het beste door Duitsland en Zwitserland naar de Grote Saint Bernard en via Turijn naar Cuneo. Daar richting Dronero het Val Maira in, tot Ponte Maira. Ook ter plekke komt eigen vervoer goed van pas om bij de startpunten van de wandeltochten te komen of om op een vrije middag een toerritje te maken door de oude dorpjes. Verblijf je in Locanda Mistral, dan wil Manuela je vast behulpzaam zijn met haar auto. Een goed alternatief is de Sherpabus van Gianni Pilotto. Deze lokale taxiondernemer haalt wandelaars op (desnoods van de luchthaven in Turijn) en brengt je weg naar het beginpunt van je wandeling. Ook is bagagetransport mogelijk mocht je een meerdaagse toer maken. Telefoon (+39) 348 8231477, Email sherpabus@libero.it

Gemaakte wandeltochten in  Val Maira

Wandelen in Val Maira leidt je door verlaten valleien, authentieke dorpjes, over hoge bergpassen en naar prachtige uitzichtstoppen. Op Pad liep vier dagtochten:

Image
Valle maira, mooi uitzicht op de bergen

Dag 1: Familiewandeling

Startpunt is de camping Sorgenti del Maira (1646m). Over de Sentiero Frassati naar de Pointe Bessie (2326m) en verder naar Passo della Cavalla (2539m). Uitstapje naar de top van de Monte Soubeyran (2701m). Afdaling over de Colle delle Munie (2531m) waar je weer op de Sentiero Frassati komt. Via het Bivacco Bonelli (2330m) bij het Lago d’Apzoi verder afdalen richting Lago Visaisa (1920m) en het eindpunt bij Sorgenti del Maira. 15,5 km, 5 uur, 1200 meter hoogteverschil.

Dag 2: Vier collentocht

Startpunt is een parkeerplaatsje op 1900 meter langs het boerenweggetje (4x4 auto handig) voorbij Viviere. Over de Percorso Occitano (dit is ook een passage van de GTA en Via Alpina) naar de Passo della Gardetta (2437m). Verder naar Passo di Rocca Brancia en Colle Oserot (2640m). Afdaling richting Combe Emanuel, maar vlak daarvoor afbuigen naar links en een kleine stijging naar Colletta Vittorio (2525m). Nu echt afdalen, richting Rif. Escalon (2270m) terug naar de auto. 13 km, 4 uur, 1000 meter hoogteverschil.

Dag 3: Verlatenheid

Startpunt is het dorpje Elva-Serre (1637m). Over een weggetje wandel je langs de nederzettingen Villar, Reinaud, Clari, Dao en Rossenchie naar Chiosso Superiore (1670m). Via de gemarkeerde route "A Spas per lu Viol" naar Garneri en Laurenti (1815m). Aan de Noordoostzijde van het dal terug naar Grangette, Baudini en Elva-Serre. 13 km, 3 uur, 500 meter hoogteverschil.

Dag 4: Hoogtepunt

Startpunt is Campo Base (1650m) net voorbij Chiappera. Over de GTA aan de oostkant langs de karakteristieke rotspunt Rocco Provenzale, naar La Colletta (2550m) en Col di Rui (2708m). Uitstapje naar de Monte Cervet (2984). Terugtocht tot La Coletta, vanaf daar afslaan naar Col Gerguri (2319m) en richting noorden naar Grange Nicolina (2050m). Over het weggetje rond de Monte Russet en via Ponte delle Combe terug naar Campo Base. 16,5 km, 4,5 uur, 1450 meter hoogteverschil.

Zwaarte & moeilijkheidsgraad

Wandelen in Val Maira is niet al te lastig. De tochten zijn middelzwaar waarbij je onderweg regelmatig de wandelroute naar smaak kan inkorten of verlengen. Bergwandelervaring is een pre, maar de wegen en paden zijn goed begaanbaar en gevaarlijk steil wordt het niet. Met uitzondering van de Monte Cervet; vanaf die top heeft een struikelpartij ernstige gevolgen. Lengte: tussen 13 en 17 kilometer en met 500 tot 1450 meter hoogteverschil. De dagtochten in Val Maira duren -zonder pauzes- tussen de drie en vijf uur. Aangezien je elke avond terugkomt in dezelfde accommodatie, draag je tijdens de wandelingen een licht dagrugzakje, met enkel de meest essentiële dingen zoals beschermende kleding, eten, drinken, telefoon en een ehbo-kit.

Navigeren in Val Maira

In Locanda Mistral geeft Manuela je aan het ontbijt insider tips om te wandelen en informatie over haar favoriete wandeltochten -die dus niet in gidsjes staan- en wijst deze aan op de kaart. In het terrein staan de meeste wandelpaden goed aangegeven met bordjes. En de diverse wandelroutes hebben specifieke verfmarkeringen.

Alternatieven

In het late voorjaar, de zomer en het najaar biedt Val Maira naast wandelingen ook oneindige mogelijkheden voor mountainbikers. In de winter en het vroege voorjaar kun je hier naar hartelust toerskitochten maken. Onderweg onze wandeltochten in Val Maira hebben we ook klimmers gezien die hun zinnen hadden gezet op een Via Ferrata en op de weg door het dal kwamen we veel wielrenners tegen.

SNP Natuurreizen

Huttentochten in Italië met SNP Natuurreizen

Wil je graag een huttentocht maken in Italië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Huttentocht Italie