icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
Landeninformatie

De mooiste wandelgebieden in Zuid-Afrika

  • 13 januari 2023
  • Door: Dirk Wijnand de Jong

Een reislustopwekkend decor van fynbossen, tafelbergen, wijnvelden, townships en exotische metropolen. Niet voor niets geldt Zuid-Afrika al jarenlang als favoriete reisbestemming op het Afrikaanse continent. Wie deze wandelingen gezien heeft, begrijpt nog beter waarom. Een overzicht.

Wandelen in de uitgestrekte wildernis van Zuid-Afrika is een droomreis waar je jarenlang naar toeleeft en nog langer met dierbare herinneringen aan terugdenkt. Het land in het onderste puntje van het Afrikaanse continent met z’n ruige bloemrijke kustlijn en unieke wildlife reservaten, is een van de meest veelzijdige landen in de wereld.

Je wisselt de aanstekelijke energie van Kaapstad af met de ongekende gastvrijheid van rustige boerendorpjes met lieflijke plaatsnamen in het, onherbergzame achterland. Zuid-Afrika is een unieke wandelbestemming waarvan je de semiwoestijnen en berglandschappen het beste ervaart als je er een rustig wandeltempo op nahoudt, van de omgeving geniet, via goed bewegwijzerde paden, meerdaagse trails, met een gids of op eigen houtje. En voor de echte durfal: een ommetje in het Krugerpark, met ranger uiteraard.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
Foto: Tim Johnson

De Hoop Nature Reserve

De Hoop Nature Reserve is in de jaren vijftig begonnen als experiment om de Bontebok en de Kaapse zebra een handje te helpen. Een klein natuurparkje dat door de jaren heen door landopkoping is uitgegroeid tot een flink reservaat van 34.000 hectare. Van de 8.600 planten- en bloemensoorten die tot het ‘Kaapse fynbos’, een verzamelnaam van planten met dunne takken die dus niet geschikt zijn voor de bouw, worden gerekend, komen er hier alleen al 1.500 voor, waardoor wandelen in De Hoop een overweldigende natuurbeleving is.

In het kustreservaat mag je overal wandelen, áls je met je zware stappers maar geen fynplantjes platstampt. Ook zijn er verschillende wandelroutes uitgezet in het reservaat, dat direct aan zee ligt en tot een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika kan worden gerekend. Afwisselend ook, want het ene moment beklim je de tientallen meters hoge zandduinen van Koppie Alleen, het andere moment sta je met je wandelschoenen in een van de 16 wetlands van Zuid-Afrika, in een waterrijk paradijs waar je bijzondere wadvogels tegenkomt.

Voor geoefende wandelaars is de Whale Hiking Trail in De Hoop Nature Reserve iets om naar uit te kijken. In vijf dagen wandel je over een lengte van 55 kilometer van Potberg naar Koppie Alleen, zowel landinwaarts als langs de kust. Vergeet niet af en toe de oceaan af te speuren naar walvissen. Die laten zich hier tussen juni en december geregeld zien.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
Hoop Nature Reserve

De Swartbergen

Naar de top van de Swartberg Mountains in de provincie West-Kaap loopt een bergpas waar je niet omheen komt, ook niet als je van plan bent het gebergte te voet te doorkruisen. De 27 kilometer lange onverharde Swartbergpas is een van de meest spectaculaire bergpassen ter wereld en werd in 1888 aangelegd om de Kleine en de Grote Karoo met elkaar te verbinden.

Intussen mag de pas, die start in Oudtshoorn en aan de andere kant uitkomt in Prince Albert, zich Unesco Werelderfgoed noemen. Bij elke bocht zie je het landschap met zijn surrealistische geologische vormen in iets anders onwezenlijks veranderen. Trek je met wandelschoenen de Swartbergen door, verwacht dan behalve veel verhalen over dit bijzondere bouwwerk veel weidse uitzichten over de halfwoestijn van Klein Karoo en bergtoppen die zich in de mist verstopt houden en weelderige flanken waar waanzinnig mooie, exotische bloemen groeien.

Behalve dagwandelingen kun je in de Swartbergen ook verschillende meerdaagse ontdekkingstochten doen. Populair is de tweedaagse Swartberg Trail door het soortenrijke fynbos waarmee grote delen van de Swartbergen bedekt zijn.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
De Swartbergen

De Cederbergen

Wandelen in de Cederbergen, ook in West-Kaap, is een beetje als lopen in een sciencefictionfilm. Om je heen vormen de goudgele rotsformaties hoge bogen, stapelen ze zich op als blokken, vormen ze wonderlijke figuren en soms zijn ze zelfs bedekt met fascinerende rotstekeningen. Alsof je bent achtergelaten op een andere planeet, helemaal alleen.

In dit overweldigende fynboslandschap groeit de nationale bloem de protea en wilde rooibos en ’s avonds na een neonkleurige zonsondergang kun je er met je vingers de sterrenhemel aanraken. Hoe lang je wandeling in de Cederbergen wordt, hangt af van je eigen wensen. Er zijn landschappen die zich uitstekend lenen voor een korte panoramische wandeling, maar ook hikes waarmee je een flink aantal uren zoet bent.

In een paar uur wandelen ben je bij bijvoorbeeld al bij de waterval van Middelberg, waar je op de oevers rondom de verkoelende poel kunt picknicken. Iets meer inspanning kost de wandeling naar het veel gefotografeerde Maltese Cross, een natuurlijke rotsformatie in de vorm van een kruis. Hiervoor moet je zo’n 5 tot 7 uur flink doorstappen over goed bewegwijzerde paden, door enkelhoog struikgewas in eeuwige herfstkleuren.

Onderweg kun je wilde dieren zoals stekelvarkens tegen het lijf lopen, maar ook de honingdas, de Kaapse otter en het aardvarken. Zie je de zeldzame luipaard, dan mag je daar bij terugkomst best over opscheppen.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
De Cederbergen

Kaapstad

Dat je in Zuid-Afrika niet uren in de auto hoeft te zitten om een waanzinnige wandeling in de wildernis te maken, bewijst ook Kaapstad, de levendige metropool aan de Atlantische Oceaan. Op het schiereiland Kaap de Goede Hoop - die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika - struin je over de kammen van ontzagwekkende rotsen met het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent aangekomen.

Het Kaap de Goede Hoop Wandelpad is dan ook meteen een van de mooiste wandelingen in de omgeving van de grote stad, met een totale circulaire lengte van bijna 34 kilometer, over dramatische kliffen omringd door de ijskoude donkere oceaan. Een bezoek aan Kaapstad is ook niet compleet zonder een beklimming van de Tafelberg, die als een reus over de stad waakt.

Wandel vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch door het fynbos van Skeleton Gorge, met onderweg een paar verleidelijke watervalletjes, klauterend naar de rand van de iconische tafelberg. Vanaf het 3 kilometer lange plateau op de top van de berg geniet je van een van de mooiste uitzichtpunten op de wereld. Zie je False Bay, Robben Eiland en aan de horizon de grillige pieken van de Hottentots liggen?

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
Kaapstad
Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
De Tafelberg

De Drakensbergen

Op het hele Afrikaanse continent ga je geen andere plek vinden waar water van zo’n grote hoogte naar beneden stort als in Royal Natal National Park. De duizelingwekkende Tugela Falls meet van kantelpunt tot poel nét iets minder dan duizend meter en is daarmee niet alleen de hoogste waterval van Afrika, maar ook de op een na hoogste op planeet Aarde. In de bergketen waar je dit bulderende wonder der natuur vindt, de Drakensbergen, stapel je als wandelaar sowieso de hoogtepunten op.

Ook de langgerekte rode rotswand waar de waterval vanaf dondert, het Amfitheater, is een decor dat je voorstellingsvermogen ver te boven gaat: als de rug van een slapende draak rijst de 5 kilometer lange wand omhoog uit de omringende groene glooiende vlaktes, met als hoogste toppen de Mont-aux-Sources, tot wel 3.282 meter hoogte. Die liggen voor een deel in de provincies KwaZoeloe-Natal en Vrijstraat en voor een deel in buurland Lesotho en de tocht er naartoe is…spannend.

Vooral het laatste deel, over touwladders horizontaal bevestigd aan donker, hard gesteente. Je begrijpt: niet geschikt voor wandelaars met een rommelende maag of hoogtevrees. Je kunt de 1.125 kilometer lange bergketen in het oosten van Zuid-Afrika zelf verkennen, gewapend met kaart, of je laten leiden door een gids. Wandelingen zijn er in de Drakensbergen in overvloed, van korte dagwandelingen van 1 tot 8 uur of meerdaagse trails, niet alleen in Royal Natal NP, maar ook het Golden Gate Highlands National Park met haar goudkleurige zandstenen rotsformaties.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
De Drakensbergen

Jonkershoek Nature Reserve

De Jonkershoek Mountains op 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Stellenbosch is een van die plekken in Zuid-Afrika waar je als hiker of wandelaar een keer op ontdekkingstocht wilt. Verschillende rivieren vinden in dit imposante gebergte hun oorsprong en dat zie je overal om je heen terug in de uitbundige aanwezigheid van planten, bloemen en dieren. Duizenden verschillende soorten vechten hier om bestaansrecht. Het luipaard, klipspringers, bavianen, mangoesten, je kunt ze allemaal tijdens een beklimming tegenkomen.

Een onvergetelijke wandeling is de steile klim in de Swartboskloof. Bij elke stap die je zet, steeds een flink stuk hoger, worden de uitzichten op de omringende rotspartijen adembenemender. Eenmaal boven wandel je zigzaggend in een wereld van wonderlijke bloeiende exotische bloemen verder naar de top van de Kurktrekkernek.

Ook het plateau van de Dwarsberg (1523 meter) met zijn verleidelijke poeltjes en glinsterende stroompjes – tip: overnacht eens onder de sterrenhemel - verdient een grondige verkenningstocht. Vanaf de top van de Guardian Peak (1227 meter) kijk je uit over het Kaaps Schiereiland, van de Tafelberg tot aan Kaap de Goede Hoop en op de pieken van de Hottentots Holland-bergketen. Let in het reservaat goed op waar je je voeten neerzet, je deelt de wandelpaden met adders en Kaapse cobra’s.

Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
Jonkershoek Nature Reserve

Bonus: Kruger National Park

Wandelen in het Krugerpark is niet zomaar een wandelingetje in het park. Even je benen strekken in de wildernis waar de dieren altijd hun oren en ogen openhouden voor een volgend hapje, kan zo maar ineens heel persoonlijk worden. Maar wandelen in het beroemdste reservaat van Afrika kan wel, in gezelschap van een ranger. Die weet waar het veilig is om rond te lopen en kan gevaar op tijd herkennen, en gepaste maatregelen nemen.

Durf je een wandelsafari of bush wandeling aan, luister dan vooral naar zijn deskundige veiligheidsinstructies, en sla niet gillend en zwaaiend met je handen op de vlucht wanneer een olifant, neushoorn of leeuw plotseling uit het struikgewas stapt. Leuk: onderweg leer je alles over de planten en dieren die in het park voorkomen en leer je sporen te herkennen.

SNP Natuurreizen

Ervaar Zuid-Afrika zelf

Betoverende National Parks, de ‘Big Five’ spotten tijdens een safari en waanzinnige wandelingen door één van de vele magnifieke gebergtes die het land rijk is. Zuid-Afrika is een feest voor de avontuurlijke reiziger.
Kijk op snp.nl
Image
Wandelgebieden Zuid-Afrika
SNP Natuurreizen