icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
wandelen-noorwegen-hardangervidda-02
Gebiedsinformatie

Wandelen op de Hardangervidda

  • 03 april 2012
  • Door: Erik Van de Perre
  • Fotografie: Erik van de Perre en Sandra van der Vlies

De bekende hoogvlakte van Noorwegen is bergachtig maar toch vrij vlak, ongerept maar goed ontsloten door paden en hutten. Geen wonder dat wandelen op de Hardangervidda zo populair is onder gezinnen met kinderen.

In het kort

Over de Hardangervidda

Gebied: De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa.
Gemaakte tocht: Zevendaagse huttentocht op de Hardangervidda in Noorwegen met start en finish in Dyranut.
Zwaarte: gemiddeld.
Navigatie: de wandelpaden zijn gemarkeerd met een rode T. Daarnaast heb je een wandelkaart nodig. Aanvullend laat en kompas zijn aan te bevelen.
Beste tijd: juli en augustus.
Overnachten: berghutten van de DNT. Een tent meenemen is handig voor als je de hut niet haalt. Wildkamperen is toegestaan in het gebied.

Wandelgebied Hardangervidda

De Hardangervidda is de grootste hoogvlakte van Europa met een gemiddelde hoogte tussen 1100 en 1200 meter. Net als het bekende Jotunheimen is ook Hardangervidda een Nationaal Park. Het gebied is een overblijfsel van een gebergte, dat tijdens de ijstijden door de gletsjers werd afgeschuurd. Het resultaat is een aaneenschakeling van uitgestrekte vlakten en meren ingebed tussen kleine bergruggen. De Sandfloegga (1719 m) is de hoogste berg. Het symbool van de Hardangervidda is echter de markante Hårteigen (1690 m). In het noordwesten grenst het plateau aan de Hardangerjøkul (73 km2), de op vijf na grootste gletsjer van het land. Door de geringe hoogteverschillen is het plateau ideaal voor een wandeltocht.

Image
wandelen-noorwegen-hardangervidda-08

Gemaakte wandeltocht

Zevendaagse huttentocht op de Hardangervidda in Noorwegen met start en finish in Dyranut. In totaal 83 km.

Zwaarte van de wandeltocht

Middelzwaar. Vrij vlak, met enkele gematigde stijgingen en lastige moerasgebieden. Bij guur weer kan wandelen op de Hardangervidda duidelijk zwaarder worden.

Navigatie van de route

Wandelen op de Hardangervidda is niet moeilijk. Er zijn goed gemarkeerde en bewegwijzerde paden plus een wandelkaart. Markering met rode T, soms ook met steenmannetjes. 

Image
wandelen-noorwegen-hardangervidda-02

Beste seizoen om te wandelen op de Hardangervidda

Juli en augustus. In juni ligt nog teveel sneeuw, tijdens de dooi zijn vele rivieren niet passeerbaar. In september doet de winter vaak alweer zijn intrede.

Vervoer naar Noorwegen

Auto plus veerboot: 1400 kilometer (20 uur) vanaf Utrecht.
Veerboot Hirtshals – Kristiansand (3.15 uur).
Vliegen Amsterdam – Oslo. Verder kun je zowel met trein of bus. Zo rijdt de ‘Hallingbussen’ dagelijks behalve za. vanaf Oslo naar Geilo. Vanaf Geilo of Haugastøl kun je verder met de regionale bus naar Dyranut.

Overnachten in hutten

Een wandeltocht op de Hardangervidda is altijd een huttentocht. De hoogvlakte is, met uitzondering van het zuidelijke deel, bezaaid met hutten, die ofwel eigendom zijn van Den Norske Turistforening (DNT) of privébezit zijn. In de zomermaanden is een tijdige reservering raadzaam aangezien de hutten in het hoogseizoen vaak al vlug volgeboekt zijn. Kinderen onder de 13 genieten in de regel 50% korting.

Image
wandelen-noorwegen-hardangervidda-07

Tip: Hardangervidda Natursenter Eidfjord

Hoe ontstond de Hardangervidda? Welke vogels en vissen kom je er tegen? Wat heeft de middeleeuwse jager Ottar te vertellen? Het antwoord op al die vragen krijg je in dit moderne bezoekerscentrum over de Hardangervidda. De exposities over uiteenlopende aspecten, van geologie en glaciologie over flora en fauna tot archeologie en ornithologie, vormen een prima inleiding voor een tocht over de grootste hoogvlakte van Europa. Een hoogtepunt is een bezoek aan de panorama-bioscoop, waar Ivo Caprino je meeneemt voor een adembenemende rondvlucht over hoge bergen, uitgestrekte gletsjers en diepe kloven met schuimende watervallen. Zie ook: hardangerviddanatursenter.no.