icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Finland wandelen
Gebiedsinformatie

Wandelen Kainuu, Finland

 • 31 december 2012
 • Door: Jeroen Roosen
 • Fotografie: Jeroen Roosen

Een van de bekendere wandelgebieden van Finland is de streek rondom Hossa in de regio Kainuu. Hier, in het Fins-­Russische grensgebied, ligt een onaangeroerd woud en moerasgebied waar je de grootste kans in ­Europa maakt om bruine beren in het wild te zien.

Zelf wandelen in Kainuu en beren zien? Dat kan!

Het gebied
Ons wandelgebied ligt in de Finse regio Kainuu op de grens van Finland en Rusland. Het bestaat grotendeels uit uitgestrekt loof- en dennenbos. Het wordt afgewisseld met open stukken veen, moeras of meren.
Ten tijde van de Koude Oorlog konden de spanningen in het grensgebied tussen Finland en Rusland flink oplopen. Nu ademt het absolute rust en stilte. Ideaal voor een rijke fauna en flora. Aan de Finse kant van de grens is er een no-go area die tussen de 200 meter en 3 kilometer breed is. De boete voor het betreden van deze grenszone is € 500. Aan de Russische kant van de grens is er een no-go area die varieert tussen de 1 en 10 kilometer. Het is een veilige plaats voor een groeiende berenpopulatie.

 

Gemaakte tocht
Wij liepen een gedeelte van de ‘Eastern Border Hiking Trail’. Een blauw gemarkeerde wandelroute met een totale lengte van 162 kilometer. Wij liepen het deel van Arola naar Hossa, 56 kilometer in 4 dagen, en deden het laatste stukje per kano. De route wordt nauwelijks onderbroken door bebouwing of ­wegen. Het is dé wandelroute om in Europa ­beren te zien.

 

Zwaarte/moeilijkheidsgraad
Een lichte, glooiende tocht. De ­afstand varieert van 13 tot 24 km per dag. Weinig hoogteverschil.

 

Navigatie
De wandelroute is gemarkeerd met blauwe verfstippen of borden. Topografische kaarten zijn beschikbaar van het hele gebied. Deels loopt de route door een veengebied, dat is voorzien van een goed onderhouden vlonderpad. Ervaring met kaart en kompas is aan te bevelen. Onderweg kom je weinig ­mensen tegen om de weg te vragen.

 

Ernaartoe
Met het vliegtuig van Amsterdam naar Kajaani met een overstap in Helsinki. Retour van Kuusamo via Helsinki naar Amsterdam. Internationaal wordt er veelal gevlogen met KLM of Finair. De binnenlandse vluchten worden veelal verzorgd door Finair. Er is 1 uur tijdverschil tussen Nederland en Finland. Dat betekent dat de klok 1 uur vooruit zetten bij aankomst.

Deze reisinformatie dateert van december 2012.

 

Georganiseerd of zelf
De wandeltocht wordt onder andere georganiseerd door BBI Travel. Indien er behoefte is aan maatwerk, bijvoorbeeld voor groepen, kan in overleg met de organisatie het programma aangepast worden naar individuele wensen zoals bijvoorbeeld een stadsbezoek aan Helsinki of het spotten van Finlands big five: beer, lynx, wolf, veelvraat, eland. Ervaren wandelaars kunnen deze wandeltocht ook zelf maken en dienen de overnachtingen dan zelf te regelen. Langs de route zijn verschillende accommodaties, zoals lodges, B&B, blokhutten van de Finnish Forest and Park Service en bivakplaatsen. Het is toegestaan in het wild te kamperen.

 

Overnachten
Tijdens de georganiseerde tocht is overnacht op verschillende plaatsen in lodges in de natuur en in een voormalig gebouw van de grenswacht van Finland. Alle lodges hebben een sauna. Sommigen hebben ook een jacuzzi. De lodges zijn allen gelegen aan een meer.

 

Eten, drinken en inkopen doen
Bij de georganiseerde tocht is het ontbijt, picknick en diner inbegrepen. Het Finse ontbijt en diner lijkt op het Nederlandse ontbijt met brood, boter, ham, kaas, jam, melk, yoghurt, vruchtensap, tomaten. De lunch wordt klaargemaakt tijdens het ontbijt. Tijdens de lunch wordt er verse koffie en thee gezet en is er gelegenheid om een worstje te grillen aan een open kampvuur. Tijdens het diner kan gekozen worden uit een vlees- of vismaaltijd met aardappelen, rijst verse salade, soep en nagerecht. Er kan rekening worden gehouden met speciale dieetwensen. Onderweg is het niet mogelijk inkopen te doen. De wandeltocht komt niet langs winkels.

 

Beste tijd
Begin mei tot eind ­oktober. In deze periode van het jaar varieert de temperatuur tussen 10 en 25 graden. Daarvoor en daarna is er grote kans op sneeuw en wordt de route lastiger te vinden. In de periode van 15 juni tot eind augustus zijn de meeste muggen in de bossen en aan de ­meren.

 

Beren spotten
Zodra beren ­menselijke aanwezigheid signaleren, verdwijnen ze in het dichte bos. De beste kans beren te observeren, is vanuit veilige schuilhutten. Dit wordt aangeboden via www.martinselkonen.fi. Beren observeren kan tot 20 augustus. Daarna start het j­achtseizoen.

De berenpopulaitie in het oosten van Finland is groeiende. Er zijn circa 1500 beren, maar het exacte aantal is niet bekend. Het jachtseizoen is open van 20 augustus tot 30 oktober. In 2006 zijn 86 licensies uitgegeven. In 2008 132 en in 2010 200. In de provincie Kaareli, met de hoogste berenpopulatie van Finland, zijn in 2010 78 beren doodgeschoten. Het zijn vooral de jonge beren tussen de 1 en 4 jaar die over weinig vaardigheden beschikken in het vangen van een prooi die naar bewoonde gebieden gaan voor de winterslaap en er de mensen lastig vallen. In de herfst kunnen beren tussen de 10-20 kilo bessen per dag eten.

 

Bezienswaardigheden

 • Beren observeren: www.arolantila.suomussalmi.net
 • Hossa bezoekerscentrum waar informatie te verkrijgen is over geschiedenis van de omgeving. Er zijn brochures, kaarten en informatie. Het bezoekerscentrum biedt een uitstekende gelegenheid om te lunchen en heeft een bar.
 • Varikallio met muurtekeningen uit het stenen tijdperk. Nabij Hossa.
 • Julma Olkky heeft een canyon. Met voldoende water behoort kayakken tot de mogelijkheden.
 • Rendier boerderij te Hossa.
 • Husky farm te Hossa
 • Petola visitor centre

 

Kaarten en gidsen

 • Hossa - Martinselkonen 1:50.000 Wandelkaart Finland - Karttakeskus. Kaart met o.a. wandelroutes, Loipen, kanoroutes en hutten- campingaanduiding, € 27,50.
 • Rough Guide Finland: Nederlandstalige reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur, € 21,25.


De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

 

Adressen en websites

 

Dag-tot-dag routebeschrijving


Dag 1: Aankomst
Aankomst op Kajaani airport en ontmoeting van de gids die voor begeleiding en organisatie zorgt gedurende de gehele tocht. Verplaatsing naar Arola. Bij aankomst vroeg in de middag is er nog dezelfde dag gelegenheid om beren te spotten in Arola.
1ste nacht in Arola farm:
Naast de boerderij is er een origineel Fins houten neven gebouw dat gebruikt wordt voor ontbijt en diner. Er wordt geslapen in een lodge met 6 slaapkamers die plaats biedt aan maximaal 14 personen. De sauna wordt verwarmd. Arola staat bekend voor de gastvrijheid en het heerlijke uitgebreide eten dat meestal bestaat uit locale ingrediënten.

 

Dag 2: Arola – Kovajärvi 19 km
Vandaag wandelen we noordwaarts langs de Russische grens. De nabijheid van de Russische grens voegt iets mysterieus toe aan de atmosfeer van het gebied. De grenszone, de borden en de blik in de Russische grensstreek zijn een bijzondere ervaring. We stoppen voor een picnic bij een hut aan een meer . Deze hutten worden onderhouden door de Finse Forest and Park Service. Een kampvuur wordt gemaakt om verse koffie te zetten.
2de nacht in Kovajärvi
Overnachting in een kleine lodge aan het meer van Kovajärvi. De lodge biedt plaats aan 6 personen. Eventueel kunnen tenten worden opgezet als de groep groter is. Een douche is niet aanwezig maar wel een traditionele Finse sauna.

 

Dag 3: 3 Kovajärvi – Hossa 24 km
Het ruige landschap van vandaag doorkruist het gebied van de veelvraat en elanden. Hoewel deze dieren zich nauwelijks laten zien vinden we mogelijk hun sporen. De vegetatie is gevarieerd en bestaat uit diverse soorten bessen en paddestoelen die afhankelijk van het seizoen kunnen zorgen voor een extra snack voor de wandelaars. We lopen dwars door verschillende veen- en moerasgebieden en passeren verschillende prachtig gelegen meren.
3de nacht in Hossa/Rajakartano
Overnachting in een gebouw van de voormalige Finse grenswachten. Meerdere ruime appartementen met slaapkamer voor 2-3 personen. Ieder appartement beschikt over een kleine keuken. Er is een sauna en jacuzzi. ‘s Avonds wordt er gedineerd bij een rendierboerderij.

 

Dag 4: Hossa - Tolosenvirta 13 km
Na de langste wandeldag doen we het vandaag rustiger aan. Er wordt later opgestaan. De wandelpaden langs de kristal heldere meren worden gevolgd. Dit gebied staat bekend als een paradijs voor sportvissers. Er wordt geluncht in het bezoekerscentrum met presentaties over de rijke natuur en geschiedenis van de omgeving. Er is een mogelijkheid om een deel van de etappe met een kano af te leggen.
4de nacht in Tolosenvirta
Tolosenvirta lodge is 104 m² groot met 5 twee persoonsslaapkamers. De lodge heeft een gezellig ingerichte eetkamer met open haard, gemeenschappelijke keuken, douche en toilet. Aan het meer is er een sauna die wordt opgewarmd. Er zijn geen nabij gelegen lodges.

 

Dag 5: vertrek
Na ontbijt volgt de verplaatsing naar Kuusamo airport.