icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Spanje, wandelen in Parque Natural de los Alcornocales, Andalusië
Gebiedsinformatie

Wandelen in Parque Natural de los Alcornocales

  • 06 oktober 2016
  • Door: Roel van den Eijnde
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Wie vanuit Malaga met de auto of bus naar het (noord)westen rijdt, komt drie berggebieden tegen, waar het geweldig wandelen is: de Sierra de Grazalema, Sierra de las Nieves én het Parque Natural de los Alcornocales. In dit artikel komt Los Alcornocales aan bod; het grootste gebied van de drie.

Over het Parque Natural de los Alcornocales

El Parque Natural de los Arcornocales is met 165.000 ha groter dan de Sierra de Grazalema en Las Nieves samen. Het strekt zich uit van El Bosque (de zuidgrens van de Sierra de Grazalema) in het noorden naar de straat van Gibraltar in het zuiden en is daarmee het meest zuidelijk gelegen beschermde gebied van Spanje.

Het park is een geweldig divers om te wandelen. Niet alleen door de vele paden, maar ook door de prachtige dorpen en flora en fauna: vooral vogelaars zullen het Parque Natural de los Alcornocales waarderen. In de lente en herfst kun je hier miljoenen (!) vogels spotten die richting Afrika vliegen of juist op de terugweg zijn: arenden, wouwen, zilverreigers, gieren, ooievaars, maar ook uilen en ijsvogels.

Kurkeik

Door de ligging tussen de Atlantische Oceaan de Middellandse Zee, valt er net als in de Sierra de Grazalema in dit gebied enorm veel regen. Meer dan waar ook in Spanje. Het verschil met de noordelijk gelegen buurman is echter dat in Los Arcornocales ook in de lente en zomer sprake is van vochtigheid in de vorm van dikke ochtendmist die blijft hangen tot de zon te sterk wordt. Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor een vroege start van je tochten.

Door de hoge vochtigheid, groeien er veel bloemen en planten en is een groot deel van het gebied bedekt met bos en beboste rotsen en bomen. Vooral de opvallende kurkeik (naamgever van het gebied; alcornocales = kurkeik) met zijn rode kleur doet het hier zeer goed. Er schijnen er zo'n 380.000 in het park te vinden zijn.

Standplaatsen in Parque Natural de los Alcornocales

Het gebied is enorm, maar Gaucín, Jimena de la Frontera ( Hostal el Anon) en Casares zijn toch echt de plekken als je een aantrekkelijke standplaats zoekt in het Parque Natural de los Alcornocales. Het zijn standaardvoorbeelden van pueblo blancos (witte dorpen) met een kasteel, nauwe straatjes die op een doolhof lijken en uiteraard de bekende wit gepleisterde huizen. Gaucín is het meest toeristisch van de drie omdat er een vrij grote Britse gemeenschap van overwinteraars is ontstaan. In al deze dorpen is meer dan voldoende accommodatie te vinden.
Andere opties als standplaats zijn Benarrabá en Genalgucíl.

Vervoer naar Parque Natural de los Alcornocales

Vanuit Eindhoven en Amsterdam vertrekken in het hoogseizoen meerdere keren per week vliegtuigen naar Malaga. In Malaga kun je eenvoudig een auto huren en dan ben je in minder dan twee uur rijden in een van de verschillende wandelgebieden. Voordeel daarvan is dat je dus ook wat later op de dag kunt vliegen. Een andere optie is Sevilla aan de noordkant. De stad ligt wat verder af van Los Alcornocales en vliegen naar Sevilla is minder makkelijk dan vanaf Malaga. Het openbaar vervoer in het gebied is erg beperkt!

Kaart en gids

Kaart: Wandelkaart Los Alcornocales Parque Natural, Editorial Penibetica, 1:40.000
Gids: Walking in Andalucía (36 routes in Andalucía's Natural Parks), uitg. Cicerone.
Natuur: The nature guide to the Andalusian Sierras (from Malaga to Gibraltar), uitg. Crosbill Guides (in Nederland uitgegeven door KNNV).

SNP Natuurreizen

Wandelen in Andalusië met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Andalusië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Andalusië

Wandelingen in Parque Natural de los Alcornocales

1. Beklimming van Pico el Aljibe (1194 m), ca 4 uur

Een tocht door de vochtige kurkeikbossen van Los Alcornocales; één van de mooiste tochten die je hier kunt maken. De beklimming begint in het 'vakantiedorp La Sauceda'. Machtige, met mos bedekte rotsblokken. Volop water en ruisende beken! Zeer rijk aan bloemen en planten. De top is kaal en droog. Vanaf de top geweldige vergezichten, ook voor vogelaars zeer interessant. Gedurende de vogeltrek kunnen hier visarenden worden gespot.

2. Rio Hozgargante, 3-4 uur

Deze waterrijke en zeer afwisselende wandelroute begint en eindigt in Jimena de la Frontera. De hoogteverschillen zijn gering. Omdat je grote delen (beschut) door het bos en langs de heerlijke Rio Hozgarganta loopt, is dit een ideale wandeling op warme dagen. Zwemspullen mee!

Meer wandelingen in Los Alcornocales vind je in de Cicerone Guide Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts. 

Meerdaagse tochten in de gebieden

De GR 7 (vanaf de Ballon d'Alsace in de Vogezen naar Tarifa in de buurt van Gibraltar) komt vanuit het Parque Natural de los Alcornocales en loopt door de Sierra de Grazalema heen waar het o.a. Ubrique (druk stadje) en de 'pueblos blancos' Benaocaz en Montejaque aandoet. Vervolgens loopt de route zeer spectaculair naar Ronda en gaat de Sierra de las Nieves in.

Handige websites