icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rim np strand
Reisverhaal

Wandelen in Pacific Rim National Park

  • 18 september 2017
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: shutterstock

De ‘Pacific Ocean’, oftewel de Stille Oceaan, is de schepper van de westkust van Canada. Het dagelijkse ritme van eb en vloed, van eindeloos aanrollende golven en zware stormen, hebben in de loop van duizenden jaren een zeer grillige en unieke kustlijn gecreëerd. De mooiste zandstranden van Canada, afgewisseld door rotskliffen die in zee uitsteken. Rotsplateau’s voorzien van getijdepoeltjes boordevol leven, en levensgevaarlijke ‘surge channels’. Een hoog dynamische wereld met een onvoorstelbaar arsenaal aan planten en dieren, levend op de grens van land en water.

En daarachter de stilte van het regenwoud, als een immense groene kathedraal. Vanzelfsprekend moest dit unieke stuk natuur opgenomen worden in de lijst van nationale parken, en zo geschiedde in 1970. Het Pacific Rim National park is met haar 510 km2 een relatief klein natuurpark, maar haar faam is groot. Het bestaat uit 3 segmenten: Long Beach Unit, Broken Islands Group en de West Coast Trail Unit. Het meest bezochte deel met vele korte wandelingen is Long Beach Unit dat zich uitstrekt tussen het vissersdorpje Ucluelet en het toeristische Tofino. De Broken Islands is een groep eilanden waar je een heerlijke kajaktocht kunt ondernemen. Tenslotte loopt in het zuidelijk deel van het park de West Coast Trail, ’s lands bekendste lange afstand pad, van 75 km.

De gematigde temperaturen en overvloedige regenval onderhouden een weldadig regenwoud, met enkele van ’s lands grootste en hoogste bomen. Langs de kustlijn buitelen raven door de lucht, en scharrelen marters en zwarte beren. In de getijdepoeltjes en bij laag water wordt je gewaar van het rijke mariene leven: allerlei wiersoorten, schelpdieren, kreeftachtigen, visjes, anemonen en zeesterren vormen samen een bont gekleurd palet.

Long Beach Trail

Karakteristiek - niet echt 1 trail, maar een combi van vele paden, over stranden en door regenwouden
Zwaarte: 10-20 km; klimmen en dalen; 3-6 uur
Startpunt: Er zijn vier startpunten, te weten Schooner Cove, South Beach, Wickaninnish en Willowbrae, allen gelegen aan Highway 4 tussen Ucluelet en Tofino.

Wil je er alles uit halen wat erin zit, dan is het 20 km wandelen van Schooner Cove Parking in het noorden naar Willowbrae Parking in het zuiden. Het probleem is dan wel dat je een ‘one way’ hebt gelopen en dus terug bij je auto moet zien te komen. Maar er is veel verkeer dus de kans is groot. Wil je zekerheid dan regel je een taxi, of je loopt gewoon een deel van de trail en weer terug.
Vanaf het startpunt duik je meteen het regenwoud in en na een kilometer opent het bos zich en bereik je het strand van Long Beach. Op het strand ligt veel ‘driftwood’, aangespoelde boomstammen. Er volgt een heerlijke strandwandeling tot aan kmpaal 12 waar het Kwisitis Visitor Centre is gelegen. Van daar een korte trail (700 m) naar South Beach, en vervolgens het Nuu-cha-nulth trail (2,5 km)naar Florencia Bay. Er volgt wederom een strandwandeling van 4 km tot waar het Willowbrae Trail en Halfmoon Bay trail begint. Zorg dat je over een kaart beschikt zodat je de voor jou meest geschikte samenstelling van trails kunt plannen.

West Coast Trail dagtocht

Karakteristiek - eerste dagtraject van Canada’s beroemdste lange afstandpad
Zwaarte: 20-24 km; 100 m klimmen en dalen; 6-7 uur
Startpunt: Vanuit Port Alberni neem je Franklin Road die overgaat in Bamfield Road. De weg is onverhard en wordt veel gebruikt door grote trucks dus wees voorzichtig. Na 95 km bereik je net voor Bamfield de Pachena Bay Parking. Bij het rangerstation moet je jezelf registereren.

Het pad dat je loopt is het eerste deel van de befaamde West Coast Trail. Het is niet het mooiste deel van dit lange afstand pad omdat het veelal door regenwoud voert. Pas na 9 km kun je een zijpaadje nemen naar een uitzichtpunt bij een zeehondenkolonie. Bij km paal 10 kon je bij het Pachena Lighthouse, gebouwd in 1907. Let op de kolibries in de tuinen. Hier kun je de veldflessen vullen en je klaarmaken voor de terugtocht. Heb je nog wat energie over dan is het zeker de moeite waard nog 2 km verder te gaan waar het pad afdaalt naar Michigan Creek en de oceaan.

Cape Beale

Karakteristiek - pittige dagwandeling door vaak modderige terrein naar vuurtoren op de kaap
Zwaarte: 14 km; 150 m klimmen en dalen; 6 uur
Startpunt: Vanuit Port Alberni neem je Franklin Road die overgaat in Bamfield Road. De weg is onverhard en wordt veel gebruikt door grote trucks dus wees voorzichtig. Na 95 km bereik je net voor Bamfield de Pachena Bay Parking. Bij het rangerstation moet je jezelf registreren. Daarna vervolg je South Bamfield Road door het dorpje Bamfield tot waar de weg eindigt. Net daarvoor is een parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats is het 400 m lopen naar de trailhead. Daarna steekt het pad een lage zandvlakte door, het uiteinde van Bamfield Inlet. Dit kan alleen als het tij lager is dan 1,8 m. Je wandelt over vlonders door stukjes moeras en na 1,5 km kom je op een splitsing. Links gaat naar Keeha Bay, maar je gaat rechts in 2 km naar Tapaltos Bay. Het pad door het regenwoud wordt natter en natter totdat je de modderpoelen niet meer kunt omzeilen. Na 4 km klimt het pad omhoog naar een drogere omgeving waarna je afdallt naar de Cape Beale Mudflats. Bij een tij lager dan 1,8 m kun je de doorsteek maken naar de vuurtoren. Terug gaat over dezelfde weg.

Meerdaagse trektocht Pacific Rim NP

In het Pacific Rim NP staan geen hutten of natuurlodges. Maar wat ze wel hebben is de vermaarde en onovertroffen West Coast Trail! Deze trektocht, waarbij alles op de rug mee moet, voert je in 6 of 7 dagen over het voormalige ‘lifesaving trail’, aangelegd in de 19e eeuw om schipbreukelingen te redden. Het 75 km lange pad loopt deels door het regenwoud, deels over de stranden en rotsen, afhankelijk van het tij.

Je moet riviermondingen doorwaden, kabelbruggen oversteken, met een bootje over Nitinat Narrows, balanceren over gladde boomstammen, wegzakken in kniediepe modder, en tientallen trappen op en af nemen. Het terrein, in combinatie met een zware rugzak en het onvoorspelbare weer maken de tocht tot een uitdaging. De trail begint in Pachena Bay bij Bamfield dat met een shuttlebus te bereiken is vanuit Port Alberni, en eindig in Port Renfrew waar ook weer een shuttlebus op rijdt vanaf Victoria.

Bereikbaarheid

Voordat het park gesticht werd was deze kust nauwelijks bereikbaar. Pas in 1959 kwam er een onverharde weg dwars over Vancouver Island en werd Tofino verbonden met de buitenwereld. Nu ligt er een uitstekende highway 4 die ieder zomer pakweg een miljoen bezoekers naar Tofino loodst, het toeristisch centrum. Vanuit Vancouver moet je eerst met een veerboot de oversteek maken en dan is het nog 4 uur rijden.

Voorbereiding

Begin je verkenning van een park altijd met een bezoek aan het Visitor Centre, in dit geval op 2791 Pacific Rim Highway, Ucluelet of het Kwisitis Visitor Centre op 485 Wick Road in Ucluelet. Deze laatste kan meteen als startpunt van een wandeling dienen en je kunt er wat eten of drinken. Hier kun je kaarten kopen, filmpjes kijken, en met een ranger je voorgenomen plannen bespreken. Alleen zo krijg je een update over de status van de trails, de mogelijke aanwezigheid van beren en andere voorzorgsmaatregelen die je moet treffen.

Ga je daadwerkelijk iets ondernemen in het park dan moet je een parkpas kopen. Deze pas koop je aan de ingang van het park of in het bezoekerscentrum. In verband met de veiligheid wordt aangeraden, en op sommige trails zelfs verplicht gesteld, om in groepjes van 4 te wandelen. Wacht bij de ‘trailhead’ en al snel vind je medewandelaars. Indien je een ‘backcountry’ tocht wilt gaan ondernemen (bv de West Coast Trail) met overnachting(en) dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen, via de website van het park of in het bezoekerscentrum. Er is niet echt een goede commerciële kaart te koop van dit park. Voor alle informatie en kaarten wordt verwezen naar de officiële website van het park.

Overnachten

In Tofino en Ucluelet zijn vele hotels, lodges, B & B’s in alle categorieën beschikbaar, maar veelal in het (te) dure segment. Boek ruim van tevoren want al deze accommodaties gaan helemaal vol in de zomer. Verder beheert het park 1 campground in het Long Beach Unit, Green Point Campground. Deels vooraf te reserveren, andere plaatsen op basis van ‘first come, first serve’. Zie de parkwebsite.