icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Kanaaleilanden, wandelen in het water
Gebiedsinformatie

Wandelen en fietsen op de Kanaaleilanden, Groot-Brittannië

  • 01 februari 2010
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Andries de la Lande Cremer en John van Helvert

Dat eilanden unieke plekken zijn, bewijzen de ­Kanaaleilanden. Klein in oppervlakte, op een ­steenworp afstand van elkaar, maar te voet en per fiets ontdek je werelden van verschil.


Het wandel- en fietsgebied
De Kanaaleilanden Guernsey, Sark, Alderney en Herm. Deze eilanden liggen tussen Frankrijk en Engeland, in de golf van st. Malo (dus niet in Het Kanaal, zoals de naam doet vermoeden). Naast de vier eilanden die wij bezochten om te fietsen is er ook nog Jersey, het grootste, maar ook het meest toeristische eiland van de vijf. Ondanks dat de Kanaaleilanden vlakbij Frankrijk liggen, horen ze bij de Britse Kroon. De eilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn autonome bezittingen van de Brits Kroon (crown dependencies). De eilanden zijn dan ook geen lid van het Britse Gemenebest en de Europese Unie. Deze bijzondere constructie komt voort uit de geschiedenis. Zo hoorden Jersey, Guernsey, Alderney, Herm en Sark oorspronkelijk bij het hertogdom Normandië (met bezittingen in Frankrijk en Engeland). Vele oorlogen en veldslagen zorgden ervoor dat de bewoners afwisselend onder Frans en Engels bezit vielen.

Zwaarte/ moeilijkheidgraad wandel- en fietstochten op de Kanaaleilanden
Licht, alle fietstochten zijn praktisch zonder bagage mogelijk. Beperkt klimmen en dalen, behalve bij het lopen langs een kliffenkust, of als je vanaf de kust verder een eiland intrekt.

Wat is het beste seizoen voor een wandel- en fietstocht op de Kanaaleilanden?
Het voorjaar is het meest geschikt voor een fietstocht op de Kanaaleilanden vanwege de vele frisse en natuurlijke bloemen. Het najaar omdat de zee dan lekker warm is. Voor- en najaar zijn beide sowieso handiger omdat het middenin de zomer erg druk en warm kan zijn. Het hele jaar door zijn er activiteiten op de Kanaaleilanden, zie voor het precieze programma: www.visitguernsey.com.

 

 

 

Image
Foto van kanaaleilanden