icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket man en vrouw
Uitrusting

Test Icebreaker HyperiaLite Jacket

 • 09 oktober 2019
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test softshells voor drie seizoenen. Lees hier de testresultaten van het Icebreaker HyperiaLite Jacket.

Samengevat

Test Icebreaker HyperiaLite Jacket

Voordelen:

 • Sportieve pasvorm
 • Zacht op de huid
 • Voor koudere dagen
 • Grote binnenzak
 • Deels gerecyclede merinowol
 • PFC-vrije DWR-laag

Nadelen:

 • Zakken onhandig met rugzak en heupgordel
 • Iets wetout

Eindconclusie:

Score van 4/5. "Het jack is winddicht, ademt goed en de DWR-laag die PFC-vrij is, doet het netjes."

Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket vrouw en man

De specificaties

Prijs: €249,95

Gewicht: Heren (S) gemeten 305,7 gr (opgegeven 380 gr, maat L), dames 340 gr, maat M.

Maten: Heren S-XXL, dames XS-XL

Materiaal: Buitenzijde en voering 100% nylon, tussenlaag 88% merinowol(deels gerecyled) /12% polylactide

Wasvoorschrift: 30°C anti-kreuk programma, strijken niet in de droger.

Details: 2 steekzakken met rits op de buik, 1 binnenzak met rits, elastische mouwmanchetten, een weg voor rits.

In de praktijk

Het Icebreaker HyperiaLite Jacket is geen softshell in de traditionele zin van het woord; het is eerder een isolerende buitenlaag voor koudere dagen. De buitenstof van het jack is gemaakt van Pertex Quantum Air Nylon en de voering is eveneens van nylon. Daartussen zit waar Icebreaker bekend om is geworden: een laag merinowol. Het jack heeft een sportieve pasvorm. Door gebrek aan stretch zit er wat spanning op de stof op de rug bij het uitstrekken van de armen. Het voor- en achterpand zijn gelijk van lengte en lekker lang waardoor het jack behoorlijk over de heupen valt. Toch heeft het jack de neiging iets op te kruipen. Onderaan zit rondom een elastisch materiaal; een stelkoord ontbreekt. De mouwen zijn prima van lengte en elastiek sluit de manchetten prima af. De nylon voering draagt zacht op de huid, maar geeft wel een wat plastic-achtig gevoel.

De beide zakken op de buik zijn erg diep en een prima plek om je handen op te warmen. Ze worden afgesloten met een rits met prima treklip. Nadeel van de zakken is wel dat ze zo laag zitten dat ze nagenoeg onbruikbaar worden als je een rugzak met een heupgordel draagt. De binnenzak – met rits – is riant en een smartphone van plus-formaat past met gemak. De binnenzak doet tevens dienst als opbergzak voor de jas. De rits van de voorsluiting kan niet aan de onderzijde open geritst worden. Soms is dit makkelijk als je naar het toilet moet en je niet de hele rits wilt losmaken. Iets dat zeker geldt bij isolerende jassen. Het jack heeft een lekkere hoge kraag die rondom goed afsluit. Bij de kin zit de rits in een zippergarage waardoor kin en rits elkaar niet raken. Achter de rits zit een gevulde anti-tocht flap. Deze voorkomt ook dat de rits onbedoeld in de stof van het jack kan happen bij het dichtritsen. Het jack is volledig winddicht maar ademt wel goed. De DWR-laag – PFC-vrij - aan buitenzijde doet het goed; zelfs op de plekken waar de buitenstof is doorgestikt met de wol en de voering. Na drie keer wassen was een klein plekje wetout zichtbaar.

Waterdicht: Nee

Ademende werking: Score van 4,5/5

Winddicht: Score van 5/5

Afparelen: Score van 4/5

Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket pasvorm
De pasvorm is sportief en er staat wat spanning op de rug.
Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket zakken icm rugzak
De zakken zijn niet heel handig in combinatie met een rugzak.
Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket binnenzak
Het jack heeft een meer dan riante binnenzak.
Image
Icebreaker Hyperia Lite Jacket na 3 keer wassen
De DWR-laag na drie keer wassen.

Duurzaamheid

Het Icebreaker Hyperia Lite Jacket heeft een merino-wollen voering. Icebreaker geeft aan dat tot 10% van deze voering is gemaakt van gerecyclede wol. Hoeveel precies, is gissen. DWR-laag vrij van PFC’s. Op de Icebreaker website vind je het niet bij de productinformatie, maar wel onder het kopje "producenten" en in het Icebreaker Transparancy Report staat dat de wol mulesing free is. Sowieso een goed document om te lezen omdat Icebreaker een eigen koers vaart aangaande milieu, productie en arbeidsomstandigheden. Icebreaker is geen lid van de Fair Wear Foundation, wel van de EOCA. A+ status Ethical Fashion Report 2019. Rank-a-Brand score D.

Conclusie

Het Hyperia Lite Jacket is Icebreakers interpretatie van het fenomeen softshell. Hoewel de buitenzijde en voering van nylon zijn, is het hart van merino-wol. Dat een klein deel van deze wol uit hergebruik stamt is mooi. Het jack draagt lekker, maar heeft een sportieve pasvorm met weinig stretch. De zakken op de buik zijn onhandig in combinatie met een rugzak. De binnenzak is riant. Het jack is winddicht, ademt goed en de DWR-laag die PFC-vrij is, doet het netjes.

Informatie: www.icebreaker.com