icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, Pelgrimsroute, man loopt in de bergen
Blog

Pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim

  • 25 juni 2013
  • Door: Fred Geers
  • Fotografie: Mariette Weber

Noorwegen is al een enorm land waar je eindeloos kan wandelen, maar wie van lange-afstand-wandelen houdt kan er aan gaan staan: een lange route tussen Oslo en Trondheim. Dit pad of liever gezegd deze paden (want op sommige plaatsen zijn er keuzes) zijn de oude pelgrimspaden, waar eeuwen geleden mensen op pad gingen voor de magische krachten van den Hellige Olav. Aan de deze koning werden krachten ontleend die duizenden in heel Scandinavië op de been bracht voor een pelgrimstocht naar Trondheim. We testten vier delen van het traject tussen Oslo en Trondheim en vonden onze weg in een continue veranderende omgeving. De gehele afstand tussen deze plaatsen is zo’n 600 km.

Lekker lang
De laatste jaren zijn deze oude paden hersteld en gemarkeerd. In heel Scandinavië lopen er in totaal 5000 km aan paden; in Noorwegen 2000. De paden voeren vaak op plaatsen waar de eerste wegen voor paard en wagen werden aangelegd. Maar soms ook smaller. De huidige pelgrimspaden voeren door een afwisselend landschap. Leuk om op die manier zowel cultuurland, bos en woeste grond om je heen te hebben. Op verkenning kwamen we uit op de paden meestal goed gemarkeerd waren. Met behulp van een simpel kaartje van internet is het goed om te herkennen waar je bent. Het geeft ook een mooi beeld van de vorderingen. Met een GPS is dat natuurlijk nog handiger, maar strikt nodig is het niet.

Verschillende motieven
Inmiddels is er een behoorlijke stroom moderne pelgrims op gang gekomen. Ze komen uit diverse uithoeken van de wereld. Zo zaten er wandelaars uit Australië op onze hielen. Het motief waarom mensen deze paden lopen is zeer verschillend. Zo zijn er pelgrims die uit religieuze motieven gaan, anderen gaan voor de culturele objecten en weer anderen voor de afstand en het landschap en de natuur. Boeiend is inderdaad het steeds wisselende landschap. Onderweg kom je letterlijk van alles tegen op je pad: wilde dieren, stromend water, sneeuw en een voortdurend veranderde flora. Omdat het gehele traject een beetje lang is voor één trip is het handig een deel per keer te kiezen. Via een speciale website is het mogelijk bepaalde delen uit te kiezen. Omdat de route in grote lijnen de hoofdweg volgt is het mogelijk her en der gebruik te maken van het openbaar vervoer. En waar er stukken vervoer ontbreken is één telefoontje handig om je net naar dat kleine stationnetje te laten brengen als dat te lang lopen is.

Meer informatie
www.nordview.nl/pilegrimsled_norge.html
pilegrimsleden.no/en
pilegrimsleden.no/en/map/walks