icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Mountainbikers Limburg
Gebiedsinformatie

Mountainbiken in Zuid-Limburg, Nederland

  • 01 februari 2009
  • Door: Jack Wijnands
  • Fotografie: Sjiva Janssen, Jack Wijnands

Zuid-Limburg was altijd al een walhalla voor wielrenners. Maar na een weekendje zwerfkeien ontwijken over holle wegen rond het mooie Geuldal mogen we concluderen dat het hier ook voor mountainbikers goed toeven is.

Korte impressie gebied

Het Limburgse heuvellandschap is in feite een groot plateau dat doorsneden is door rivier-en beekdalen. De vaak steile hellingen van die dalen zijn vaak begroeid zijn zogenoemde hellingbossen. Ook liggen op deze steile hellingen veel typische ‘holle wegen’. In elke mtb-route zitten er wel een paar. Holle wegen zijn diep ingesleten wegen die zijn ontstaan door eeuwenlange waterafvoer en door boeren vaak gebruikt als ‘natuurlijke’ weg.

Als het regent, veranderen deze wegen dan ook in kleine riviertjes. Er liggen veel keien die het mtb’en technisch moeilijk maken. Boven op de hoogvlaktes liggen akkers, weilanden en onverharde landweggetjes, die bij droogte erg stoffig worden. In de dalen langs bekende beken als de Geul en de Gulp liggen de idyllische dorpjes, sommige met mooie vakwerkhuizen. Vertier in de grote stad vind je snel vanuit het gebied in ofwel Maastricht ofwel, vlak over de grens, Aken.

De mountainbikeroutes

In het gebied ligt een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde mtb-routes van in totaal 250 kilometer lengte, verdeeld over zeven routes die onderling zijn te verbinden. Beginners raden wij de Margraten-en de Sint Geertruidsroute aan. Gevorderden kunnen los gaan op de Gulpener en Epenroute. Maar ook de Valkenburgroute is een mooie kuitenbijter.

We hebben drie routes in zijn geheel gereden: Margraten-30 km; een meer toeristische dan technische route die goed te doen is voor beginners, Gulpener-25 km; één van de zwaarste routes met zware beklimmingen en gevaarlijke afdalingen, Epen/Vijlen-25 km: een route met relatief veel hellingbos die qua zwaarte vergelijkbaar is met de Gulpenerroute

Zwaarte/Moeilijkheidsgraad van de mountainbikeroutes in Zuid-Limburg

De paden van de diverse routes bestaan voornamelijk uit oude landweggetjes met kleine kiezelstenen als ondergrond en holle wegen met een kalkstenen ondergrond aangevuld met grote zwervende keien. Ook ga je af en toe door een hellingbos met een iets zanderiger ondergrond. Bij elke route bestaat 1/3 echter ook ‘gewoon’uit asfaltweg: fietspaden en autobanen.

Bij de onverharde paden met zwerfkeien zijn met name de afdalingen soms zeer gevaarlijk. Een goede mountainbike en fietshelm zijn dan ook absoluut noodzakelijk.

Navigeren op de mountainbikeroutes

De bewegwijzering is uitstekend, maar de speciale bijbehorende mtb-routekaart heb je nog steeds nodig ter oriëntatie. Deze is te koop in plaatselijke VVV’s. Of download de gps-tracks onderaan deze pagina.

Beste tijd

Door de voornamelijk harde ondergrond zijn de routes het gehele jaar door goed te berijden. Er is weinig modder en nauwelijks mul zand. Alleen bij overmatige regenval veranderen de holle wegen in kleine riviertjes. Qua drukte valt het op de routes altijd mee, zelfs in het weekend en het hoogseizoen. Er ligt in totaal 250 kilometer aan mtb-routes, waardoor je nooit het gevoel krijgt dat het te druk is.

Overnachten

Zuid-Limburg kent vele hotels, pensions, herbergen, b & b’s en campings.

Wij hebben gelogeerd bij Bed & Breakfast zondag: Piepertweg 1, 6287 AD, Eys; (043) 451 23 98, www.bnb-zondag.nl. Een aanrader, waar ook gelegenheid is om de fietsen af te spuiten.

Andere aanrader voor wie liever kampeert: camping het Zinkviooltje in Epen. Adres: Plaatweg 10, Epen, (043) 455 15 80, www.zinkviolltje.nl.

MTB routekaart Zuid-Limburg

Het is zeer aan te raden de speciale MTB routekaart te gebruiken die je alleen ter plaatse kunt kopen bij de lokale VVV’s en enkele horecagelegenheden in het gebied.

Websites over mountainbiken in Zuid-Limburg

Onze mountainbikeroutes

Margraten route
Lengte: 30 km
Startlocaties: Parkeerplaats winkelcentrum vlakbij Kerk Margraten, Bemelen (laagste punt) of Camping "Mooi Bemelen". De startplaatsen worden aangeduid met informatiepanelen.

Eigenschappen: relatief weinig (zware) klimmetjes en geen gevaarlijke afdalingen. Meer afdalingen dan klimmetjes omdat Margraten op een plateau ligt en niet in een dal. De route loopt langs een aantal toeristische bezienswaardigheden.

Gulpener route
Lengte: 25 km
Startlocaties: Bij Rocca, naast zwembad Mosaqua of bij Foreldorado.
Eigenschappen: veel zware klimmetjes en gevaarlijke afdalingen. Route door een landschap met veel holle wegen en oude landweggetjes. Een route met relatief veel onverharde wegen en geeft dus het meeste ‘MTB gevoel’

Epen/Vijlenroute
Lengte: 25 km
Startlocatie: Hotel/herberg de Smidse, Molenweg 9, Epe (als je van plan bent 2 routes op 1 dag te doen is het raadzaam deze route te beginnen bij hotel de Zegelskoël aan de Hijenratherweg 22 in Hijenrath, omdat de Epenroute daar de St. Geertruidroute snijdt)Eigenschappen: veel zware klimmetjes en afdalingen. Route gaat regelmatig door hellingbos (waaronder het grootste bos van Zuid Limburg; het Vijlenerbos).

Sint Geertruidsroute (deels)
Lengte: 35 km
Startlocatie: Bij camping langs de weg Eijsden-Sint Geertruid of de Heijenratherweg als je wilt combineren met Epenroute.
Eigenschappen: middelzware klimmetjes en afdalingen en wat meer single tracks vergeleken met andere routes in de omgeving. Wilgenpaadjes en kleine beekjes zijn verder karakteristiek voor deze tocht.